banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 17:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Apr 2010, 22:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
U suri Jasin se kaze

U Ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Allah Uzviseni kaze:
"I puhnut ce se u rog, pa ce oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti, govoreci: 'Tesko nama! Ko nas iz nasih grobova ozivi? Eto, ostvaruje se prijetnja Milostivog, poslanici su istinu govorili!' Bit ce to samo jedan glas i oni ce se svi pred Nama obreti. Danas se nikome nepravda nece uciniti i vi cete, prema onome kako ste radili, nagradjeni biti." (Ja - Sin, 51-54)

Naime u odredjenim hadisima se govori da ce nakon puhanja u rog po prvi put...kad po islamskom misljenju svaka dusa treba da umre...proci ce 40 (ne zna se da li dana, mjeseci, godina )a onda ce se po drugi put puhnuti u rog i svi ce ustati iz grobova svojih (ozivjeti).

Pri prvom puhanju u rog ummrijece dakle i oni na nebesima i oni na zemlji izuzev onih koja Allah Uzviseni ostavi na zivotu...

U Kur'anu se kaze:
"I u rog ce se puhnuti,i umrijet ce i oni na nabesima i oni na zemlji,ostat ce samo oni koje Allah bude odabrao; poslije ce se u rog po drugi put puhnuti i oni ce odjednom ustati i cekati."
(Ez-Zumer,68)

Nisam naisao na tekstove iz Biblije koji opisuju ozivljenje i kako ce se ono zbiti...sto ne znaci da oni ne postoji...pa ako neko ima kakvih predodzbi ili Biblijskih citata da vidimo da li postoje slicnosti po tom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 22:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Oficir s ruzom je napisao:
i oni ce odjednom ustati i cekati."
.

i?
I?

Sta onda, ovi umru ovi ostanu u vjecnom zivotu?
I sta rade u tom vjecnom zivotu? Setaju, sjede uz potok i beru cvijece?
Je l' se iko ikad zapitao da ta vjecnost nece postati malo dosadna za par.... MINUTA?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 22:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
.

i?
I?

Je l' se iko ikad zapitao da ta vjecnost nece postati malo dosadna za par.... MINUTA?

To je samo sto se tice prozivljenja, ustat ce (iz grobova svojih ) i cekati (pocetak sudnjenja...iznosenja djela, svjedoke itd.itd)...

S aspekta islama "ovi" nece umrijeti niti ce "oni" bez racuna za dzennet...naravno postojace "elita i kod jednih i kod drugih.

Pa nisam siguran da ce vjecnost trajati samo par minuta jer samo stajanje i iscekivanje suda (govorim s aspekta Islama) ce trajati 50 000 godina zemaljaski (broj je metafora...ali se upucuje na to da ce duuuugo biti to isccekivanje suda)..

Ti bi nama iz groba za raj ili pakao ili "nigdje" ....pa to tako nemere ni u opstiti kad vadis rodni list...ima red i vrijeme cekanja...jedino ako nemas "vezu" a metaforicki "veza" na onom svjetu su dobra djela.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 23:34 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
bili tekstovi kad ste raspravljali o raju i paklu, al si propustio kako vidim.... :cat:

pa se onda pitam koja poenta je razgovarati sa nekim ako covjek samo cita svoje postove..mene mrzi ponovo da ih postavlja, al vjerovatno ce Lavic il Marry to da urade..

ovaj dio mi je bas simpatican koji si napisao..

Allah Uzviseni kaze:
"I puhnut ce se u rog, pa ce oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti, govoreci: 'Tesko nama! Ko nas iz nasih grobova ozivi?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 23:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
bili tekstovi kad ste raspravljali o raju i paklu, al si propustio kako vidim....

Tebi za informaciji nije tema o raju i paklu nego kako ce se dogoditi ozivljenje...znas to je onaj moment prije raja ili pakla. :)

spavac je napisao:
ovaj dio mi je bas simpatican koji si napisao..

Allah Uzviseni kaze:
"I puhnut ce se u rog, pa ce oni iz grobova prema Gospodaru svome pohrliti, govoreci: 'Tesko nama! Ko nas iz nasih grobova ozivi?

pazi koincidencije i meni simpatican :D

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 00:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
kako ce se dogoditi ozivljenje

O tome se može samo nagađati

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 00:25 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kako ce se dogoditi ozivljenje koga, Oficir... i te kako usko povezana sa paklom i rajom... :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 01:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
kako ce se dogoditi ozivljenje koga, Oficir... i te kako usko povezana sa paklom i rajom...

Usko povezano...hm.. slijed dogadjaja je takav da prije pakla ili raja imamo ozivljenje, ne pricamo o paklu ili raju nego o ozivljenu...kao sto rekoh moment prije pakla ili raja...

A da je povezano...jest povezano je.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 07:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ako će se suditi mrtvima i živima, odakle onda svi živi?
Koliko sam shvatila, oživljenje je u tijelu, pa onda nakon oživljavanja stropoštavanje u pakao ili u raj? I to raj u materijalnom obliku? Raj na zemlji?

Ne zanosite se, što je mrtvo mrtvo je, zemlja zemlji, prah prahu.
Čak ovu teoriju ni materijalisti ne bi podržali, čak ni fizičari, fizičari bi rekli da je energija neuništiva, a hemičari bi rekli da je kompletan misaoni aparat energetske prirode, električni impulsi između sinapsi neurona.
Prema tome, u religiji nema govora o tjelesnom ni materijalnom, nego o duhovnom.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 13:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
Možda se rog u međuvremenu prelomi? Možda je Vas sve skupa neko gadno zajebo? Imate jedan život i uživajte u ljepim stvarima.
Shvatite da ste samo jednom u ovoj dimenziji kao ljudski entiteti. Vaše misli i emocije putovaće kroz kosmos još neko vrijeme, ali vaša mladost ona je tu danas i zato lagani kaput u ruke pa sa voljenom osobom u šetnju!

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 14:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mislim da se rog nece prelomiti.

incel je napisao:
Vaše misli i emocije putovaće kroz kosmos još neko vrijeme, ali vaša mladost ona je tu danas i zato lagani kaput u ruke pa sa voljenom osobom u šetnju!

Istina.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
kako ce se dogoditi ozivljenje

O tome se može samo nagađati

Zar ne govori biblija i o tome :wink:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 15:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Govori o tome Biblija, ali govori kad, gdje, ko, zašto i sl, ali ne daje pojedinosti o samoj tehnologij tog čina, kao što se kaže 'stvori Bog čovjeka', ali ne opisuje kako i kojim postupcima, tako i to ne opisuje se kako će uskrsavati mrtvi, ali nemamo razloga sumnjati u to jer Bog ne laže i sve svoje naume i obećanja ispuni.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
o samoj tehnologij tog čina, kao što se kaže 'stvori Bog čovjeka', ali ne opisuje kako i kojim postupcima,

A kako onda znas da stvaranje nije bilo postupcima i tehnologijom evolucije?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 16:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jer u Biblij piše tako, već sam ti na drugoj temi odgovorio i naveo biblijske stavke, čovjek je jedinstven i nije se razvio iz nekog drugog oblika, u Bibliji lijepo piše da su i životinje stvorene po svojim vrstama a i čovjek je sam za sebe stvoren.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

.

i?
I?

To je samo sto se tice prozivljenja, ustat ce (iz grobova svojih ) i cekati (pocetak sudnjenja...iznosenja djela, svjedoke itd.itd)...

S aspekta islama "ovi" nece umrijeti niti ce "oni" bez racuna za dzennet...naravno postojace "elita i kod jednih i kod drugih.

Pa nisam siguran da ce vjecnost trajati samo par minuta jer samo stajanje i iscekivanje suda (govorim s aspekta Islama) ce trajati 50 000 godina zemaljaski (broj je metafora...ali se upucuje na to da ce duuuugo biti to isccekivanje suda)..

Ti bi nama iz groba za raj ili pakao ili "nigdje" ....pa to tako nemere ni u opstiti kad vadis rodni list...ima red i vrijeme cekanja...jedino ako nemas "vezu" a metaforicki "veza" na onom svjetu su dobra djela.

PA?
50.000 godina je nistavno vrijeme u odnosu na vjecnost, a POGOTOVO U ODNOSU NA VJECNU DOSADU....

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 14:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

50.000 godina je nistavno vrijeme u odnosu na vjecnost, a POGOTOVO U ODNOSU NA VJECNU DOSADU....

Pa ne vjerujem da ce biti bas dosadno u paklu...a niti u raju... :D

Ali kao sto rekoh 50 000 je metafora i samo pokazatelj da ce iscekivanje biti duuuuugo.

Na onom svijetu vrijeme ne postoji.

Od onog svijeta, na ovom svijetu su samo rijeci, metafore i sinonimi. :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 20:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa ne vjerujem da ce biti bas dosadno u paklu...a niti u raju... :D

:)

Recimo da otprilike znamo sta nekog kandidata ceka u paklu?
Pokusaj mi onda molim te navesti sta nekog kandidata ceka u raju?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 22:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Recimo da otprilike znamo sta nekog kandidata ceka u paklu?
Pokusaj mi onda molim te navesti sta nekog kandidata ceka u raju?

Ne znam sta konkretno mislis...ali ako moze zadovoljit ovo objasnjenje "Oko nije vidjelo, uho nije culo, niti ljudsko razum moze da zamisli"...ja mislim da bi t izreka obuhvatila sve ono sto ceka nekog kandidata u raju.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Hm, ne treba postavljati previse pitanja, narocito o necemu o cemu se ima malo znanja.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]