mary juana je napisao:
Jelly stvarno te ne razumijem o čemu pričaš, i sa kakvim si kreacionistima dolazio u kontakt, i kakve sve to ima veze sa dokazivanjem teorije evolucije, tj. na koji način to što pričaš potvrđuje bilo šta od te teorije ili pak negira činjenicu da iza svega mora stajati inteligentni stvoritelj.?
90 posto kreacionista, ukljucujuci i one filmove s vikoma, kao i sa skoro svih internet kreacionistickih sajtova ce ti reci da je zemlja mlada, mladja od 10000 godina, najcesce spominju brojku od oko 6000. Jedino mozda vi Jehovini svjedoci tvrdite da je starija zemlja, ali se ipak slazete sa njima oko cudotvornog i natprirodnog stvaranja zato jer religija utice na vase misljenje. Dakle pristrasnost, a u nauci ne smije biti pristrasnosti, vec se samo rukovoditi prema naucnim cinjenicama, a za cudotvorno stvaranje tih cinjenica nema jos pronadjenih.
Niko nije rekao da ne postoji stvoritelj, samo sam rekao da se stvoritelj ne moze naukom dokazati, a tako ni kreacionisticka teorija, dok kreacionisti upravo tvrde da je moguce dokazati. Jer da je moguce Boga dokazati naukom, cemu onda vjera?
mary juana je napisao:
Ništa samo od sebe ne može nastati, može li iz rude željeza nastati automobil sam od sebe, može li razornom explozijom štamparije nastati roman? Tako ni sve ovo što nas okružuje nije postalo samo od sebe niti su prirodni zakoni i savršen sklad svemira mogli nastati slučajnom nekontrolisanom explozijom, ali kako Biblija kaže puno je zvanih, a malo odabranih, dakle, ne razumije svako dokaze koji ga okružuju tj. nije mu srce otvoreno da prihvati istinu.
Moze ako se stvore odredjeni zakoni. Evo recimo, u proljece travke rastu i "nastaju same od sebe", od nezive materije co2 iz vazduha i svjetlosti sa sunca, i nesto minerala i vode iz zemlje. Dijete u utrobi majke nastaje "samo". Zasto? Pa jer su prirodni zakoni podeseni tako. Da li je neko podesio i napravio prirodne zakone tako da se sve odvija "samo" toi je druga stvar. Ali kao sto vidimo uz pomoc odredjenih uslova moze "samo" nastati sve.
Ono sto kreacionisti pokusavaju reci da svijet nije stvaran pomocu prirodnih zakona i evolucije nego "carolijom", to jest odjednom, i to prije 6000 godina, a kao osnovni dokaz im je njihova religija.
Ja mogu vjerovati odredjene stvari, ali te stvari onda ne mogu nazivati naukom. Treba jasno razgraniciti nauku i religiju, dok je kod kreacionista to isto. Konkretno ja vjerujem u Boga i evolucionisticki kreacionizam, ali ne kazem da je to i dokazano, to je samo moje ubjedjenje na osnovu postojecih cinjenica i po mom miusljenju prema dokazima kojima raspolazemo sa mnogo vecom vjerovatnocom istinitosti od klasicnog kreacionizma i klasicne evolucije. Ali dokaza nema ni za sta, a pogotovo za nastanak "carolijom" kako to kreacionisti tvrde.