nezavisne
"Policija RS podnijela je izvještaje nadležnim tužilaštvima protiv osumnjičenih osoba za, navodno, počinjene zločine nad Srbima u Centralnom zatvoru u Sarajevu, logoru "Dretelj" kod Čapljine, općini Tešanj i selu Bokšić kod Ilijaša, izjavio je jučer u Banjoj Luci portparol direktora policije RS Radovan Pejić.
Agencija Srna, pozivajući se na izvore bliske MUP-u RS, saopćila je da su zanavodne ratne zločine nad Srbima u Centralnom zatvoru u Sarajevu osumnjičeni Kerim Lučarević, komandant Vojne policije pri Generalštabu Teritorijalne odbrane RBiH, Ismet Bajramović Ćelo, upravnici zatvora Mehmed Sobo i Esad Osmanović, Dževad Topić Topa, Besim Muderizović, Hamzo Elezović, Željko Bošnjak i Šefik Jusufović, te glumac Josip Pejaković."
Reagirajući na tu vijest, Pejaković je jučer u izjavi za "Dnevni avaz" najavio tužbu protiv Srne, kazavši da se radi o "budalaštini bez presedana".
- Ja sam već jednom zaprijetio da se ne igraju s takvim informacijama. To sam kazao kada su iznijeli informaciju da su u ratnim zločinima učestvovali Davorin Popović i Mirza Delibašić, a ovo sada je najnovija varijanta. Onaj ko to prvi objavi tužit ću ga - rekao je Pejaković.
"Narod RS će platiti po milion za svaku uništenu godinu mog života"
Ako se ispostavi da je navodna krivična prijava protiv mene za počinjene ratne zločine nad Srbima u Sarajevu stvarna i da iza nje stoji neka institucija Republike Srpske, uslijediće kontratužba i "onda su ga popušili".
Ovako je sarajevski glumac Josip Pejaković reagovao u intervjuu za "Nezavisne" nakon informacije da je MUP RS podnio nekoliko krivičnih prijava protiv građana iz Federacije BiH zbog počinjenih ratnih zločina nad Srbima.
"Za sada te prijave smatram samo 'navodnim' i provjeravam da li su stvarne i ko stoji iza njih. Ako utvrdim da su stvarne i da potiču iz zvanične institucije, uslijediće kontratužba, a onda na njoj neće raditi makar kakvi advokati, jer Pejaković nije repa bez korijena", kaže Pejaković, napominjući da ne namjerava tužiti medij koji se poziva na svoje izvore, jer bi to bilo neozbiljno.
"Još tragam i za onim ko je to prvi objavio, a za sada je to agencija Srna, ista ona koja je to plasirala i 1995. godine preko svojih polupijanih i pijanih spikera", dodaje Pejaković.
NN: Možete li kazati nešto više o svom angažmanu tokom rata i jeste li tokom rata imali ikakve veze sa Centralnim zatvorom u Sarajevu u kojem su držani Srbi koje ste, navodno, zlostavljali?
PEJAKOVIĆ: Smatram da je ovo budalaština, a prvi put se pojavljuje 1995. godine, kada su je plasirali Momčilo Krajišnik, koji je tada bio predsjednik Skupštine RS, i Radovan Karadžić, koji je bio predsjednik RS, i policija koja je bila apsolutno pod njihovom kontrolom, a i sada je ovo iz te iste loge. Ali ne postoji institucija koja će naći bilo kakve dokaze za te njihove optužbe. Moguće je da je neko iskopao neki podatak o drugim ljudima s ovih najnovijih spiskova, ali u mom slučaju su ga, da se izrazim vulgarno, popušili. Prije svega su mi uništili karijeru, uništili porodicu i ovoga puta se neće izvući tako lako, neću im to dozvoliti. Uništili su mi karijeru, a ja nisam radio za male pare i biće to za početak barem po milion za svaku uništenu godinu, a da ne govorim o tome da sam godinama bio na snajperskom nišanu, granata mi je razbila stan, ubila rođake. Podsjećam gospodu da su ovdje na sceni anglosaksonski zakoni i vidjeće šta znači nasrnuti na integritet Pitera O'Tula u Britaniji, a ja mislim da ovdje vrijedim barem toliko koliko on tamo. Onaj ko je posegnuo za ovim gebelsovsko-fašističkim lažima i onaj za koga to radi dovešće Republiku Srpsku u situaciju da im sve ode pod hipoteku, i helikopteri i tehnička sredstva i sve. Nisam ja repa bez korijena, koliko god ovo zvučalo patetično.
NN: Vidite li neki razlog zašto ste baš Vi odabrani za ove optužbe?
PEJAKOVIĆ: Možete li Vi mene dovesti u ikakav kontekst s ratnim zločinima? Ili Mirzu Delibašića u vezu s javnom kućom, Davorina Popovića s bacanjem djece lavovima, ili Safeta Isovića sa snajperisanjem? Na takve budalaštine mogu se samo nasmijati i sasvim sam miran....."
A evo još jedan sličan primjer gdje se pokušalo kao i sa Pejakovićem lažno optužiti
http://www.slobodnaevropa.org/Content/A ... 08756.html