banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 02 Apr 2010, 20:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
_zoka je napisao:
Interesantno je da po SFRJ najviše seru oni koji nisu dana živjeli u njoj....

Manje je interesantno da isto toliko ima onih okojima je Yuga dala sve, školu, posao, pa do momenta da mogu danas političiti i pljuvati po njoj. Danas ti licemjeri vladaju ili su u opoziciji. Rijetki su koji to poštuju za razliku od pola svijeta i druge polovice koja nas zbog interesa gurnula u rat i propast.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
nisam nekog ubjedjenja da ce ove drzavice ista uspjeti napraviti zasebno. tokom istorije ovi narodi nisu ni mogli jedni bez drugih niti ce moci. bit ce ako nista neka ekonomska koalicija koja ce polako prelaziti opet u neku udruzbinu tipa Kraljevine SHS, SFRJ ili nesto slicno, kakvo ce uredjenje u njoj biti ne znam ali smo isuvise slabi i nistavni ovako ponaosob.
zamislite samo kakvu bi reprezentaciju sad mogli napraviti od trenutnih nogometasa kad bi sastavio tim iz Hrvatske, Srbije i BiH! sta mislite bi li mogli proci na svjetsko prvenstvo i dokle bi dogurali?
a to je samo jedan pokazatelj.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ponoviću ono što sam već rekao: NE PONOVILA SE VIŠE IKADA!

Negativne posljedice Jugoslavije (1945-1990) će se još dugo dugo osjećati.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 11:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Negativne posljedice onih koji su podrivali i uništili Jugoslaviju, a sada pljuju na njen grob, osjećaće se još duže.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 11:53 
Stara kuka
Stara kuka

STRATOKASTEL je napisao:
Negativne posljedice onih koji su podrivali i uništili Jugoslaviju, a sada pljuju na njen grob, osjećaće se još duže.

Kraj Jugoslavije koja je nakaradno i sklepana bio je očekivan.
Negativne posljedice su građenje tzv. bratstva i jedinstva i zataškavanje zločina, odnosno njihovo guranje pod tepih. Raspadom Juge to je sve isplivalo na površinu. Da se nije guralo pod tepih i da je u Jugoslaviji sprovedena denacifikacija do ovog zadnjeg rata sigurno ne bi ni došlo.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:

Negativne posljedice su građenje tzv. bratstva i jedinstva i zataškavanje zločina, odnosno njihovo guranje pod tepih. Raspadom Juge to je sve isplivalo na površinu. Da se nije guralo pod tepih i da je u Jugoslaviji sprovedena denacifikacija do ovog zadnjeg rata sigurno ne bi ni došlo.

Građenje bratstva i jedinstva ne vidim kao nešto negativno, naprotiv, mislim da je to najbolje što je neko mogao da "izmisli" na ovim prostorima. Zataškavanje zločina je nešto drugo, ali da je bilo zabranjeno istraživati, i nije. Zavisi samo od toga u kakvu si školu i gdje išao i ko ti je predavao istoriju. Kantarka (moja stara profesorica u banjalučkoj gimnaziji) nas je svo vrijeme "tjerala" na rovarenje po bibliotekama da bismo došli do relevantnih podataka za seminarske (i maturski rad). Dosta davno se znalo za zločine ustaša, četnika, handžar divizije i ostale bratije i nije bilo nikakve misterije u tome.
Za denacifikaciju se slažem, ali mislim da je izvršena u poprilično velikoj mjeri (tada). Veći problem je što denacifikacija nije izvršena i nakon posljdnjeg rata, tako da to žarište buduće infekcije još je uvijek aktivno.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka

STRATOKASTEL je napisao:
hercegovac27 je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:

Građenje bratstva i jedinstva ne vidim kao nešto negativno, naprotiv, mislim da je to najbolje što je neko mogao da "izmisli" na ovim prostorima. Zataškavanje zločina je nešto drugo, ali da je bilo zabranjeno istraživati, i nije. Zavisi samo od toga u kakvu si školu i gdje išao i ko ti je predavao istoriju. Kantarka (moja stara profesorica u banjalučkoj gimnaziji) nas je svo vrijeme "tjerala" na rovarenje po bibliotekama da bismo došli do relevantnih podataka za seminarske (i maturski rad). Dosta davno se znalo za zločine ustaša, četnika, handžar divizije i ostale bratije i nije bilo nikakve misterije u tome.
Za denacifikaciju se slažem, ali mislim da je izvršena u poprilično velikoj mjeri (tada). Veći problem je što denacifikacija nije izvršena i nakon posljdnjeg rata, tako da to žarište buduće infekcije još je uvijek aktivno.

Ne možeš graditi bratstvo i jedinstvo dok istovremeno guraš pod tepih ratne zločine. Kako to da se onda odjednom dogodio krvav sukob. Nije odjednom. To se gomilalo i samo se čekao povoljan trenutak da ono što se zataškavalo ispliva na površinu.

Za zločine se znalo ali se nije o tome baš puno smjelo pričati. Jame su se zatrpavale, o zločinima u istočnoj Bosni nije se smjelo pričati da se ne bi narušilo bratstvo i jedinstvo.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za razliku od situacije od 1995. do danas...
Jame se i dalje otkopavaju, ne znam da li će sve ikada biti pronađene i otkopane. Zločinci (izvršioci i naredbodavci) smješkaju se tajanstveno i "državnički" sa predizbornih plakata.
O zločinima jedna polovina vrišti, druga još glasnije negira. Pa onda zamijene strane.
Bratstva i jedinstva nemamo, a teško da će uskoro i da ga bude. Jad i čemer.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 12:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
STRATOKASTEL je napisao:
Za razliku od situacije od 1995. do danas...
Jame se i dalje otkopavaju, ne znam da li će sve ikada biti pronađene i otkopane. Zločinci (izvršioci i naredbodavci) smješkaju se tajanstveno i "državnički" sa predizbornih plakata.
O zločinima jedna polovina vrišti, druga još glasnije negira. Pa onda zamijene strane.
Bratstva i jedinstva nemamo, a teško da će uskoro i da ga bude. Jad i čemer.

Izgleda da će mo mi i dalje jame odkopavati, za te iste zločince koji su zločinci uvijek ma koje boje bili ali nije bilo kazne istih, izgleda da su neki nagrađeni. Jugoslavija, pogotovu Titova će i dalje ostati misaona imenica za mnoge a pogotovu sadašnju Evropu koja stremi istim ciljevima(ne baš svim ali u većini). Brastvo i jedinstvo i dalje postoji na neki način, u dobrim ljudima koje ima na sve strane i koji nisu dali ludilu šanse. Ja takvih znam mnogo i hvala Bogu da postoje. Ostaćemo jad i čemer sve dok nas budale i lopovi uče kao treba i dok ih korumpirana crkva podržava kao ideološki(sad u ovom vremenu) izvor.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 13:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
SFRJ je dobro zamišljeni Titov produkt ali govna usraše moj brate!
Samo je trebalo dati malo više religijske slobode i dogovornu ekonomiju transformirati u tržišnu i sve bi bilo OK.

Zozone, najjači si.Garant si samnom krampo na Brčko-Banovići :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka

amidža je napisao:
Samo je trebalo dati malo više religijske slobode i dogovornu ekonomiju transformirati u tržišnu i sve bi bilo OK.

Do sranja je i došlo jer je bilo i previše religijske slobode. Upravo su vjerske institucije odigrale ključnu ulogu u raspadu Jugoslavije.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 13:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
hercegovac27 je napisao:
amidža je napisao:

Do sranja je i došlo jer je bilo i previše religijske slobode. Upravo su vjerske institucije odigrale ključnu ulogu u raspadu Jugoslavije.

Ne bih se složio.Religija je iskorištena samo kao dio folklora.
I danas imaš ljude koji nose ogromna religijska obilježja a nikako ne prakticiraju religiju.Više ta obilježja koriste u nacionalističke svrhe.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka

amidža je napisao:
hercegovac27 je napisao:
amidža je napisao:

Ne bih se složio.Religija je iskorištena samo kao dio folklora.
I danas imaš ljude koji nose ogromna religijska obilježja a nikako ne prakticiraju religiju.Više ta obilježja koriste u nacionalističke svrhe.

Pravih vjernika je uvijek bilo malo a "vjernika" koliko hoćeš. Kod nas je pogodno tle za ove druge.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:

Pravih vjernika je uvijek bilo malo a "vjernika" koliko hoćeš. Kod nas je pogodno tle za ove druge.

Vjerovatno se zbog njih i grade sve ove nove silne crkve i džamije. Pravi vjernici su bili (vjerovatno) zadovoljni i onim starim.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
STRATOKASTEL je napisao:
Pravi vjernici su bili (vjerovatno) zadovoljni i onim starim.

ne posjecuju vise vjerske ustanove. slabo, skoro pa nikako.

Poslednji put menjao cicak dana 05 Apr 2010, 14:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
hercegovac27 je napisao:
amidža je napisao:

Hercegovac - jedna tvoja konstatacija sa kojom se apsolutno moram sloziti. Osim u nacionalno i vjerski homogenim sredinama (sto ni SFRJ a ni sadasnja BIH nisu) uplitanje vjere u javni zivot, pogotovo u politiku ili ekonomiju = recept za katastrofu. Uvijek sam tako mislio, i ne postoji nista na ovom svijetu sto bi me ubijedilo u suprotno. Dok god Ceric, Kacavenda, i slicni tj. crkva i IZ generalno imaju udjela u svemu sto se desava na politicko/ekonomskoj sceni u BIH - najebali smo, kolektivno. Vjera nikad nije trebala izaci iz okvira privatnog.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka

Prije rata BiH je imala oko 4.5 miliona stanovnika i vjerskih objekata je bilo sasvim dovoljno. Danas BiH ima 3.6 miliona stanovnika a vjerskih objekata na svakom ćošku. Izgleda je narodu jedino ostalo da se moli da će kao sutra biti bolje dok ovi odozgo i dalje kradu.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka

Ja sam se "vjernika" sit nagledao i naslušao. Sa par njih sam imao i žustre rasprave jer su mi digli tlak s pričama o vjernicima i "nevjernicima".

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mislim npr. da nigdje na svijetu vjera nema toliki publicitet na DRZAVNIM televizijama kao u nasim blentitetima. Imami, efendije, mitropoliti, kardinali - u BIH su ti to najpametniji i najkompetentniji ekonomsko-politicki strucnjaci, i njihovo misljenje (molim te), jer krucijalno za SVA pitanja. A i o raspravama sa "vjernicima" suosjecam sa tobom.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2010, 14:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ono, medjutim, sto nikad necu uspjeti shvatiti - je kako smo dosli do ovoga? Tu cesto imam rasprave sa rodjenim ocem koji na sva usta hvali SFRJ (koju sam volio i ja), ali NIKAD mi nemoze odgovoriti na pitanje: "AKO vam (starijoj generaciji) je bilo toliko DOBRO kao sto pricas, KAKO je moguce da ste se tako zvjerski poklali?"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]