Japanese_rose je napisao:
ti mozes u Sa kad ti padne na pamet, a ja u BL tesko ili nikako
U Banjaluku može svako, samo pitanje je da li neko želi ili ne želi da dođe.
Oni što žele, oni i dođu, kad-tad. Ali dođu
Tvoje mišljenje ne dijele oni koji dođu da posjete BL, a njih ima puno. Dolaze. Najviše ljeti.
Da nije sigurno ne bi ni dolazili. Ali, oni žele da dođu, ne izmišljaju razloge za nedolazak i, naravno, dolaze. Dolaze u Banjaluku. Za razliku od nekih, tačnije, tamo neke ruže japanske.
Kakva je situacija sa malobrojnim povratnicima u RS ? Koliko saznajem iz medija - to su 'nevidljivi ljudi'. Tj plase se vlastite sjene i nigdje ih nema, a mnogi strahuju za fizicku sigurnost.
Ja tebi predlažem da dođeš u Banjaluku i da se uvjeriš. Ima povratnika u mojoj ulici, pa popričaj sa njima.
Inače, u Banjaluci je gotovo sva imovina je vraćena, izuzev par slučajeva koji su na sudu (zbog zamjene), povratnici imaju prednost pri zapošljavanju u institucijama RS i gradskim službama, postoje i posebni programi za zapošljavanje povratnika, a mnogi su se vratili na stara radna mjesta.
Problem je veliki broj nezaposlenih u BL, ali to je problem koji muči i Srbe i Hrvate i Bošnjake/Muslimane i ostale.
A znam i Hrvate i Bošnjake/Muslimane koji su cijelo vrijeme rata bili u BL i još uvijek su u BL. Pa pitaj i njih. Slobodno.
Naravno, kada dođeš u Banjaluku.
Srbe iz Sarajeva niko nije protjerao, oni su sami otisli po politickoj direktivi na kraju rata. Neki su se vratili, vecina nisu, ali one koji su se vratili niko ne maltretira.
Ti stvarno vjeruješ u ovu tvrdnju?
Od 157 000 Srba, koliko je bilo popisano u Sarajevu '91. (Srba je bilo još više jer su se mnogi izjasnili kao Jugosloveni na popisu), u tom gradu danas živi njih oko 18 000.
To znači da je u tom gradu oko 130 000 Srba nedostaje. U nekim opštinama, danas ih gotovo i nema. Brojke sve govore. Treba nam popis pa će ti sve bit' još jasnije.
ferdinand je napisao:
Prica da su srbi svojom voljom otisli iz Sarajeva je uvredljiva i provokatorska.
Potpis. To je zaista vrijeđanje i prava provokacija.