banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 09:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 14 NIsan
PostPoslato: 01 Apr 2010, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Gdje to piše, daj mi navod. Koji dio SP, koji pasus.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 13:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Talija je napisao:

Piše, šta?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
mary juana je napisao:
Talija je napisao:

Piše, šta?

Gdje piše u SP da tada pada posljednja večera, nakon ravnodnevnice i mladog mjeseca?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
I gdje pise da se cini samo jednom godisnje?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 14:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Gdje piše u SP da tada pada posljednja večera, nakon ravnodnevnice i mladog mjeseca?

Dakle, isus je slavio pashu, a slavljenje pashe se dešavalo po Božijoj zapovjedi 14 nisana(3.Mojsijeva 23:5)
Prema računanju po židovskom kalendaru koji je bio u upotrebi dan traje od zalaska sunca do zalaska sunca, stoga je Isus umro istog židovskog kalendarskog dana na kojeg je uspostavio Gospodinovu večeru. Mjesec nisan započeo je zalaskom sunca, neposredno nakon što je mladi mjesec najbliži proljetnoj ravnodnevnici, postao vidljiv u Jerusalimu. Datum Gospodinove večere je 14 dana kasnije.
I dalje mi nije jasno šta ti nije jasno, i kako ne znaš za pashu i kad nastupa mjesec nisan :-?
ajkula je napisao:
gdje pise da se cini samo jednom godisnje?

Već sam to objasnio, ali evo, pasha se slavila jednom godišnje, a "novi savez" je zamjenio pashu, dakle Židovi koji su prešli na hrišćanstvo, više ne obilježavaju slobodu koju su dobili izlaskom iz egipta, već slobodu koju su dobili svi narodi posredstvom Isusa Hrista.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 17:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Mary
hajd molim te sad pokloni se i počni sve iz početka nama muškarcima ništa nije jasno pa nam lepo iznova sve to dok ti šareno perje ne izraste.
Talija ako me iznerviraš napisaću ti neki stih pa ti onda vidi šta ćeš ...
U svakom slučaju pozdravljam te i neka te Bog blagoslovi.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 19:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
ajkula je napisao:

Već sam to objasnio, ali evo, pasha se slavila jednom godišnje, a "novi savez" je zamjenio pashu, dakle Židovi koji su prešli na hrišćanstvo, više ne obilježavaju slobodu koju su dobili izlaskom iz egipta, već slobodu koju su dobili svi narodi posredstvom Isusa Hrista.

Ako se pasha slavila 1x godisnje kao sjecanje na izlazak iz Misira zasto bi se sveta vecera morala samo 1x godisnje uzimati? U Bibliji nigdje ne pise nista o tome. Sve sto pise je " .. cinite meni ovo za spomen.."

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 20:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
mary juana je napisao:
ajkula je napisao:

Ako se pasha slavila 1x godisnje kao sjecanje na izlazak iz Misira zasto bi se sveta vecera morala samo 1x godisnje uzimati? U Bibliji nigdje ne pise nista o tome. Sve sto pise je " .. cinite meni ovo za spomen.."

Dakle, osnovno pitanje koje ti postavljaš je: Je li Isus uputio svoje učenike da ne održavaju samo Spomen-slavu u znak sjećanja na njegovu smrt, već da praktikuju obred kroz koji bi se njegova žrtva obnavljala?
Sam Isus je rekao: "Ovo činite na moju uspomenu" (Luka 22:19; 1.Korinćanima 11:24). Isus nije rekao da je ono što je učinio prilikom Posljedne večere bila žrtva njega samog ili da bi njegovi učenici trebali obnavljat njegovu žrtvu.
Jevrejima 9:25-28: "Niti je ušao da prinese mnogo puta sam sebe, kao što veliki sveštenik svake godine s tuđom krvi ulazi u Svetinju nad svetinjama, jer bi inače morao trpjeti mnogo puta od postanka svijeta. Ali sad, on se samo jedanput zauvjek pojavio da svojom žrtvom uništi grijeh. I kao što je ljudima određeno samo jednom umrijeti - potom dolazi sud - jednako će i Hrist, pošto je prinesen samo jedanput..."

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok. Ako je sve tako kako ti pises - koja vjerska zajednica nudi svetu veceru samo 1x godisnje?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 21:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Ok. Ako je sve tako kako ti pises - koja vjerska zajednica nudi svetu veceru samo 1x godisnje?

Ja znam samo da Jehovini svjedoci to praktikuju, odnosno obilježavaju Gospodinovu večeru onako kako je Hrist ustanovio, za druge ne znam.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 22:26 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
praktikuju samo pomazani, ostali gledaju....pitanje, Isus dosao 1914 a JS praktikuju Veceru Gospodnju? koja poenta?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 23:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
praktikuju samo pomazani, ostali gledaju....pitanje, Isus dosao 1914 a JS praktikuju Veceru Gospodnju? koja poenta?

:) Pozdrav Spavaču, nije te dugo bilo?
Nisam baš najbolje razumio pitanje, Isus došao gdje?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 23:38 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
i mene interesuje gdje Isus dosao 1914..takodje ko su pomazani il podobni koji mogu primiti Veceru?

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 07:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Mary
Volim te kao brata i već mi te žao zbog toga što braniš Rašine svedoke.
Pričali smo već o tome pusti Spavaca on će se nasmejati kad čuje da je Hrist čučao gore do 1914 i čekao upražnjenu stolicu i tad satanu Bog zbacuje i Isus tad uspeva da sedne na satanino mesto Bogu sa desne str.
Može i ona verzija iz predhodnog učenja gde je zapravo Isus 1914 došao u nevidljivom obliku ali je zastarela pa se sad ova upražnjava.To što je Stefan tada video Hrista gde sedi ne važi i tačka.

Sad bi Spavac da svi jedu...e nije to besplatno pa hajd jedi. To mogu samo oni što završiše višenedeljni kurs za propovednike jer su samo oni zaslužili da budu u broju 144000 a ne tamo svaki nazovi vernik.Nije dvorana kraljeva za sluge već za careve=144000

Šteta što sad nemože Petar da dođe u dvoranu kraljeva pa da kaže koju...kako je on propovedao o 144000 za koje nije ni znao ...a o čemu je onda pričao...šta je to radosna vest ah da Armagedon....nije ni za njega znao. Baš mi žao Petra, ali zato su tu čika Rašini đaci koji sve znaju zato blago nama i njima zajedno.

Kako li će tek sledeće učenje biti jer se sad ponovo vrši korekcija učenja...to će tek biti nauka. Ajd u zdravlje.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 08:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
i mene interesuje gdje Isus dosao 1914..takodje ko su pomazani il podobni koji mogu primiti Veceru?

1914. se veže za početak posljednih dana, ta godina je označena Biblijskim proročanstvima, o tome sam već pisao.
Kao što stoji u Luki 21:24 Isus je rekao: "Jerusalim će gaziti neznabošci dok ne završe vremena neznabožaca." Jerusalim je bio prestonica židovskog naroda - sjedište kraljeva koji su dolazili iz loze kralja Davida (Psalm 48:1, 2). Međutim, ti su kraljevi po nečemu bili jedinstveni u odnosu na vladare drugih naroda. Sjedili su na 'prijestolju Jehovinom' kao predstavnici samog Boga (1.Ljetopisa 29:23). Jerusalim je stoga bio simbol Božije vlasti.
No kako i kad su Božiju vlast počeli gaziti neznabožci? Bilo je to 607. pr. n. e. kad su Babilonci osvojili Jerusalim. "prijestolje Jehovino" bilo je prazno, a linija kraljeva koji su bili potomci Davida prekinuta (2.Kraljevima 25:1-26). Je li to 'gaženje' trebalo trajati zauvjek? Nije, jer je proročanstvo iz ezehijela o Sidikij, zadnjem kralju u Jerusalimu reklo: "Skini turban i odloži krunu! (...)[kruna] neće biti ničija dok ne dođe onaj koji po zakonu ima pravo na nju, i njemu ću je dati" (Ezehijel 21:26, 27). Isus Hrist je taj koji 'po zakonu ima pravo' na Davidovu krunu (Luka 1:32, 33). Dakle, 'gaženje' će prestati kad Isus postane Kralj.
Kad se desio taj važni događaj?
Isus je rekao da će neznabošci vladati tačno određeno vrijeme. Izvještaj iz 4. poglavlja Danila pomaže nam otkriti koliko je to trajalo.
Tamo se govori o proročanskom snu babilonskog kralja Nabukodonozora. On je vidio ogromno stablo koje je bilo posječeno. Panj mu nije mogao rasti jer je bio u željeznim i bakrenim okovima. Anđeo je rekao: "Sedam vremena neka prođe preko njega!" (Danilo 4:10-16).
Stabla u Bibliji ponekad predočavaju vlast (Ezehijel 17: 22-24; 31:2-5). Stoga sječenje simboličnog stabla predočava da će Božija vlast, čij su predstavnici kraljevi u Jerusalimu biti prekinuta. Međutim, vizija je pokazala da će to 'gaženje Jerusalima' biti privremeno - trajat će "sedam vremena". Koliko je to?
Otkrovenje 12:6, 14 pokazuje da tri i po vremena iznose "hiljadfu dvjesto šesdeset dana". Prema tome, "sedam vremena" bilo bi dvaput više, to jest 2 520 dana. No, neznabožački narodi nisu prestali "gaziti" Božiju vlast nakon doslovnih 2 520 dana od pada Jerusalima. Očito je da onda ovo proročanstvo obuhvata puno duži vremenski period.
U skladu sa 4. Mojsijevom 14:34 i ezehijelom 4:6, gdje se govori o računanju "dan za godinu", "sedam vremena" iznosilo bi 2 520 godina.
Tih 2 520 godina počelo je u Oktobru 607. pr. n. e. kada su Jerusalim osvojili Babilonci, a kralj iz Davidove loze bio je svrgnut sa prijestolja. Taj period je okončan u Oktobru 1914. Tad su završila "vremena neznabožaca", a Bog je postavio Isusa Hrista kao kralja na nebu (Psalm 2:1-6; Danilo 7:13, 14).
Dakle, od oktobra 607. pr. n. e. do Oktobra 1. pr. n. e. prošlo je 606 godina. Budući da nulta godina ne postoji, od Oktobra 1. pr. n. e. do Oktobra 1914 n. e. prošlo je 1914 godina. Kad zbrojimo 606 godina i 1914 godina dobijemo 2520 godina, to jest "sedam vremena".
Kao što je Isus prorekao, njegovu 'prisutnost' kao nebeskog Kralja obilježili su upečatljivi svjetski događaji - ratovi, glad, potresi, pošasti (Matej 24:3-8; Luka 21:11).
Ti događaji snažan su dokaz da je 1914. zaista uspostavljeno Božije nebesko Kraljevstvo, da je sotona zbačen na zemlju i da su počeli 'posljedni dani' ovog zlog svijeta (2.Timoteju 3:1-5).
lavić je napisao:
i tad satanu Bog zbacuje i Isus tad uspeva da sedne na satanino mesto Bogu sa desne str.

Nešto što ne razumiješ nemoj ni komentarisati, to je jedno od pravila da čovjek ne ispadne budala.
Sotona nije bio Bogu s desne strane, ali je imao pristup nebeskim "sferama". Otkrovenje 12:7-12 pokazuje da će odmah nakon što primi Kraljevstvo Isus zbaciti s neba Sotonu i demonske anđele. To će značiti jao za Zemlju, i kao što vidimo i bilo je jao. No, ohrabrujuće je pročitati da je Đavlu ostavljeno samo 'malo vremena'. Uskoro će mo se radovati, ne samo zato što Božije Kraljevstvo vlada nego i zato što će Zemlji i poslušnom čovječanstvu ono donjeti blagoslove (Psalm 72:7, 8

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 08:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Jbt, koje bi vi tek pare zgrnuli (bez obzira na reket koji vec uzimate svojim clanovima)
kad bi ovaj scenario patentirali i prodali za neki holivudski film ili video igricu :D

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 09:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ti događaji snažan su dokaz da je 1914. zaista uspostavljeno Božije nebesko Kraljevstvo, da je sotona zbačen na zemlju i da su počeli 'posljedni dani' ovog zlog svijeta (2.Timoteju 3:1-5).

Gdje je uspostavljeno to kraljevstvo? Ne pise li u Bibliji da ce ga ugledati svako oko kada Hrist bude dolazio? A kada vaskrsnu mrtvi i zivi se uznesu na nebo tek onda ce sotona biti zbacen na zemlju i tu ce biti 1000 god?

Citiraj:
Uskoro će mo se radovati, ne samo zato što Božije Kraljevstvo vlada nego i zato što će Zemlji i poslušnom čovječanstvu ono donjeti blagoslove

Sta sad sa Bozijim Kraljevstvom? Vlada ili ne vlada? I GDJE vlada?

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 11:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
Jbt, koje bi vi tek pare zgrnuli (bez obzira na reket koji vec uzimate svojim clanovima)
kad bi ovaj scenario patentirali i prodali za neki holivudski film ili video igricu :D

Zna se ko radi za novac i koje crkve imaju cjenovnik svojih usluga.
Zanimljivo je kako nazovihrišćane nervira sve što piše u Bibliji, ali su revnosni u činjenu Bogu mrskih poganskih običaja i obreda. Ponekad odmori od farbanja jaja i pročitaj ponešto iz Biblije.
ajkula je napisao:
Sta sad sa Bozijim Kraljevstvom? Vlada ili ne vlada? I GDJE vlada?

Dakle Božije Kraljevstvo, gdje i kada?
Biblija i na to kao na sva druga pitanja daje odgovor.
Kao što sam napisao kraljevska vlast Hrista je počela po Bibliji završetkom "sedam vremena", dakle ovo su posljedni dani, Sotona je zbačen na zemlju i sad je jao Zemlji. Biblija nam pruža vjerodostojne informacije o tome gdje se nalazimo u struji vremena. Pokazuje nam da se nalazimo u 'posljednim danima' sadašnjeg sustava stvari (2. Timoteju 3:1)
Primjerice razmotrimo kako je Isus odgovorio na neka pitanja svojih učenika. Tri dana prije nego što je umro, oni su ga pitali: "Što će biti znak tvoje prisutnosti i svršetka sustava stvari"? (Matej 24:3). Isus je u odgovoru opisao specifične svjetske događaje i situacije koji će jasno pokazivati da je ovaj bezbožni sustav ušao u posljedne dane. Dakle, mi sad živimo u 'posljednim danima u kojima je "jao Zemlji" kako je Biblija prorekla u Otkrovenju 12:7, 9, 12.
Približavamo se veličanstvenom trenutku , događaju koji Biblija naziva Harmagedon u kojem će svi oni koji se protive Božijem Kraljevstvu i koji su dio Sotoninog zlog sustava biti uništeni, nakon toga će nastupiti preobražaj čovječanstva i uspostava raja na Zemlji.
O tom danu i času niko ne zna kad je, ali oni koji redovno čitaju Bibliju prepoznaju znakove i vide da je taj dan i čas blizu.
ajkula je napisao:
Ne pise li u Bibliji da ce ga ugledati svako oko kada Hrist bude dolazio?

Dakle, Otkrovenje 1:7 "Gle on dolazi s oblacima, i vidjet će ga svako oko, i oni koji su ga proboli, i sva će se plemena zemlje zbog njega udarati u boli" (vidi i Matej 24:30; Marko 13:26; Luka 21:27).
Na šta ukazuju oblaci? na nevidljivost. Kad se avion nalazi u gustim oblacima ili iznad njih ne može se vidjeti sa zemlje, iako se čuje huka njegovih motora.
Bog je rekao Mojsiju: "Ja ću, doći k tebi u gustom oblaku". Mojsije nije vidio Boga, ali je oblak nagovjestio Božiju nevidljivu prisutnost (2.Mojsijeva 19:9, vidi i 3.Mojsijeva 16:2; 4.Mojsijeva 11:25). Ukoliko bi se Hrist pojavio vidljiv na nebu, razumljivo je da ga ne bi moglo vidjet "svako oko". Ako bi se naprimjer, pojavio nad Australijom, da li bi ga se moglo vidjeti u Evropi, Africi ili Americi.
U kom smislu će ga "vidjeti svako oko"?
Na temelju događaja na Zemlji moći će se razabrati da je nevidljivo prisutan. Ni riječi Jovana 9:41 ne odnose se na viđenje doslovnim očima, kad se tamo kaže: Isus im je rekao [fariseima]: 'Kad bi ste bili slijepi, ne biste imali grijeha. Ali sad kažete: "vidimo". Vaš grijeh ostaje'" (usporedi Rimljanima 1:20). Nakon Hristova povratka neke osobe pokazuju vjeru; oni prepoznaju znak njegove prisutnosti. Drugi ne žele prepoznati, ali kad Hrist kao Božiji izvršilac osude postupi protiv zlih, razabrat će i oni na temelju objave njegove moći da uništenje ne dolazi od ljudi, nego s neba. Oni će znati što se događa jer su bili unaprijed upozoreni. Zbog onog što ih stiže, 'udarat će se u boli'.
Vrijedno je zapaziti u vezi s ovim i Mateja 24:37-39: "Jer upravo kakvi su bili Noini dani, takva će biti i prisutnost Sina čovječjeg. Kao što su u ono vrijeme pred potop jeli i pili, ženili se i udavali, sve do dana kad je Noa ušao u arku; i nisu ni zamjetili dok nije došao potop i sve ih odnio, takva će biti i prisutnost Sina čovječjeg". (Događaji 'Noinih dana' koji se ovdje opisuju trajali su mnogo godina. Isus je usporedio prilike svoje prosutnosti s događajima tog vremena)
Ili usporedimo Jovan 14:19; Djela apostolska 13:34; 1.Korinćanima 15:42, 44
ajkula je napisao:
A kada vaskrsnu mrtvi i zivi se uznesu na nebo tek onda ce sotona biti zbacen na zemlju i tu ce biti 1000 god?

Ovdje je vjerovatno riječ o tome da će Sotona biti bačen u bezdan i svezan na hiljadu godina.
Dakle, u otkrovenju 20:1-3 se kaže: "I vidio sam anđela kako silazi s neba s ključem bezdana i velikim lancem u ruci. I ščepao je zmaja, prazmiju, koji je Đavo i Sotona i svezao ga na hiljadu godina. I bacio ga je u bezdan i zatvorio ga i zapečatio nad njim, da više ne zavodi narode dok se ne navrši hiljadu godina. Nakon toga mora biti odriješen nakratko."
Iz Otkrovenja 12:7-9, 12 proizilazi da Sotona neko vrijeme prije nego je bačen u bezdan biva "zbačen" s neba na Zemlju, gdje nad čovječanstvom donosi povećane bolove i patnje.
Dakle, sotona je "zbačen na zemlju", a u Harmagedonu će biti poražen i bačen u bezdan gdje će biti svezan hiljadu godina.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koji prevod Biblije koristis?

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
Na temelju događaja na Zemlji moći će se razabrati da je nevidljivo prisutan.

Tipican primjer kako se biblija moze tumaciti na stotine hiljada nacina. Po ovom ispada da je Hrist dosao na zemlju. Nevidljivo prisutan, a moci ce ga vidjeti svako oko na osnovu dogadjaja. :roll:

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]