banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 14 NIsan
PostPoslato: 31 Mar 2010, 13:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Talija je napisao:
Pa ne piše nigdje da se slavi išta, osim u zapovijestima da se praznuje 7. dan.

I Gospodinove večere koju je sam hrist uveo Luka 22:19, naravno da u Bibliji ne stoji da se bilo šta slavi, jer sve slave koje danas slave nazovihrišćanstva vuku korijen iz poganstva, a biblija i Hrist jasno naučavaju i pozivaju da se hrišćani odvoje i odreknu svih neznabožačkih proslava, obreda i običaja,
Konkretno ti običaje koji idu uz vaskrs nisi pominjala ali sam vaskrs kako sam to već pomenuo i obredi i običaji koji se vežu uz taj praznik vuče porijeklo iz babilona, tj. iz paganstva..

Dakle, u efežanima E:10, 11 se kaže: "Uvjeravajte se neprestano u to što je prihvatljivo Gospodinu; i prestanite s njima (neznabošcima) sudjelovati u neplodnim djelima koja pripadaju tami, nego ih još karajte".
Ili pak, da vidimo šta kaže 2.Korinćanima 6:14-18: "Što ima pravednost sa bezakonjem? Ili što je zajedničko svjetlosti i tami? Nadalje, kakav sklad postoji između Hrista i Belijala (babilonsko božanstvo)? Ili kakav dio ima vjernik sa nevjernikom? I kako se slaže Božiji hram s idolima?...' "Stoga izađite iz njihove sredine i odvojte se", veli Jehova, "i ne dotičite ništa nečisto" '; ' "I ja ću vas primiti... a vi će te mi biti sinovi i kćeri", veli Jehova, Svemogući' ".
Usporedi 2.Mojsijeva 32:4-10. Zapazi da su uzraelci prihvatili egipatske religiozne običaje, ali su im dali novo ime "praznik Jehovin." Ali ih je Jehova zbog toga oštro kaznio. takva je situacija i danas kad crkve nazovihrišćanstva obilježavaju paganske praznike kojima su dali novo ime, tako imamo pagansku slavu u čast saturnije, praznik posvećen saturnu gdje datum i običaji se vežu za današnji božić, dakle, paganska slava ostala samo što su joj ime promjenili, isto kao i u primjeru iz 2. Mojsijeve, ili da ne pominjem novu godinu i sve ostale paganske praznike, običaje, obrede i značenja, čak su išli toliko daleko u huli na Boga da su i datume ostavili iste.

Neki od tih praznika možda izgledaju bezazleni. Ali Bog je iz prve ruke posmatrao poganske religiozne običaje iz kojih oni potječu.
Zar nam Božije gledište neće biti važno?

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 13:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
mary juana je napisao:
I Gospodinove večere koju je sam hrist uveo Luka 22:19, naravno da u Bibliji ne stoji da se bilo šta slavi, jer sve slave koje danas slave nazovihrišćanstva vuku korijen iz poganstva, a biblija i Hrist jasno naučavaju i pozivaju da se hrišćani odvoje i odreknu svih neznabožačkih proslava, obreda i običaja,
Konkretno ti običaje koji idu uz vaskrs nisi pominjala ali sam vaskrs kako sam to već pomenuo i obredi i običaji koji se vežu uz taj praznik vuče porijeklo iz babilona, tj. iz paganstva..

Dakle, u efežanima E:10, 11 se kaže: "Uvjeravajte se neprestano u to što je prihvatljivo Gospodinu; i prestanite s njima (neznabošcima) sudjelovati u neplodnim djelima koja pripadaju tami, nego ih još karajte".
Ili pak, da vidimo šta kaže 2.Korinćanima 6:14-18: "Što ima pravednost sa bezakonjem? Ili što je zajedničko svjetlosti i tami? Nadalje, kakav sklad postoji između Hrista i Belijala (babilonsko božanstvo)? Ili kakav dio ima vjernik sa nevjernikom? I kako se slaže Božiji hram s idolima?...' "Stoga izađite iz njihove sredine i odvojte se", veli Jehova, "i ne dotičite ništa nečisto" '; ' "I ja ću vas primiti... a vi će te mi biti sinovi i kćeri", veli Jehova, Svemogući' ".
Usporedi 2.Mojsijeva 32:4-10. Zapazi da su uzraelci prihvatili egipatske religiozne običaje, ali su im dali novo ime "praznik Jehovin." Ali ih je Jehova zbog toga oštro kaznio. takva je situacija i danas kad crkve nazovihrišćanstva obilježavaju paganske praznike kojima su dali novo ime, tako imamo pagansku slavu u čast saturnije, praznik posvećen saturnu gdje datum i običaji se vežu za današnji božić, dakle, paganska slava ostala samo što su joj ime promjenili, isto kao i u primjeru iz 2. Mojsijeve, ili da ne pominjem novu godinu i sve ostale paganske praznike, običaje, obrede i značenja, čak su išli toliko daleko u huli na Boga da su i datume ostavili iste.

Neki od tih praznika možda izgledaju bezazleni. Ali Bog je iz prve ruke posmatrao poganske religiozne običaje iz kojih oni potječu.
Zar nam Božije gledište neće biti važno?

Čekaj da sumiramo svu ovoliku priču:
- Pravoslavna crkva je babilonska ustanova, neznabožačka, paganska, slavi Belijala, slavi Saturna, izmišlja zečeve i td.
Oket, svatila. 8)
Ajd' zdrao!

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2010, 14:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kao što stavak iz Efežana 5:10, 11 kaže "Uvjeravajte se neprestano u to što je prihvatljivo Gospodinu; i prestanite s njima (neznabošcima) sudjelovati u neplodnim djelima koja pripadaju tami, nego ih još karajte". Uzmi bibliju u ruke i sama se uvjeri.
Jer sve što sam napisao potpuna je biblijska istina, a zapitaj se koliko na liturgijama pravoslavne vjernike potiču na čitanje biblije, ili da li ste ikad na liturgijama razmatrali biblijske istine, niste naravno, sveštenstvo se čak i trudi da biblijska istina ne bude svjetlo ljudima, već prodaju nauke ljudske, to dobro znam jer čitajući i proučavajući Bibliju sam sam uvidio da učenje crkve nema puno dodirnih tačaka sa onim što naučava Biblija te sam istupio iz te i takve crkve.

Dakle, Talija Bibliju u ruke i sama se uvjeri ili na osnovu Božije riječi demantuj ono što ja govorim.
Svaki praznik ima svoje porijeklo i običaje i datume, a svi praznici koje obilježavaju crkve nazovihrišćanstva imaju korijen iz babilona velikog svijetskog carstva krive religije.
Zar nije slava u čast boga saturna koja se slavi 25. 12. iz babilona, zar nije slava u čast boga janusa koja se slavi 1. 1. babilonska i tako redom od prvog do zadnjeg, a o slavljenju svetaca i datumima s kojima su te slave povezane da ne govorim.
S Biblijskog stanovišta stvar je više nego jasna, "ko ima uši da čuje i ko ima oči da vidi"

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 06:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Kao što stavak iz Efežana 5:10, 11 kaže "Uvjeravajte se neprestano u to što je prihvatljivo Gospodinu; i prestanite s njima (neznabošcima) sudjelovati u neplodnim djelima koja pripadaju tami, nego ih još karajte". Uzmi bibliju u ruke i sama se uvjeri.
Jer sve što sam napisao potpuna je biblijska istina, a zapitaj se koliko na liturgijama pravoslavne vjernike potiču na čitanje biblije, ili da li ste ikad na liturgijama razmatrali biblijske istine, niste naravno, sveštenstvo se čak i trudi da biblijska istina ne bude svjetlo ljudima, već prodaju nauke ljudske, to dobro znam jer čitajući i proučavajući Bibliju sam sam uvidio da učenje crkve nema puno dodirnih tačaka sa onim što naučava Biblija te sam istupio iz te i takve crkve.

Dakle, Talija Bibliju u ruke i sama se uvjeri ili na osnovu Božije riječi demantuj ono što ja govorim.
Svaki praznik ima svoje porijeklo i običaje i datume, a svi praznici koje obilježavaju crkve nazovihrišćanstva imaju korijen iz babilona velikog svijetskog carstva krive religije.
Zar nije slava u čast boga saturna koja se slavi 25. 12. iz babilona, zar nije slava u čast boga janusa koja se slavi 1. 1. babilonska i tako redom od prvog do zadnjeg, a o slavljenju svetaca i datumima s kojima su te slave povezane da ne govorim.
S Biblijskog stanovišta stvar je više nego jasna, "ko ima uši da čuje i ko ima oči da vidi"

Ma da, sigurno to što si naveo iz poslanice Efežanima se odnosi na Pravoslavlje, to sigurno!
Na liturgijama se ne raspravljaju nikakve rasprave, a valjda ti je poznato da se čitaju dijelovi SP.
"Rasprave" na neku temu iz SP se ne obavljaju na liturgijama nego drugim danima u drugim prostorijama namijenjenim tome (u eparhjijskom domu postoje takve sale i najavi se koja je tema i kada počinje).
Što se tiče datuma, interesuje me po kome se to ti kalendaru rukovodiš? Jer po tebi je rukovođenje starim kalendarom (Pravoslavlje) pagansko, a takođe ti je po novom kalendaru (Katoličanstvo i dr) pagansko jer pada u vrijeme saturnalija?
Slavljenje svetaca nije poklonjenje ljudima, nego iskazivanje poštovanja bogougodnicima.
Kad već čitaš Bibliju, nađi i onaj dio gdje piše "Ne sudi da ti ne bi bilo suđeno" i "vidiš trun u tuđem oku a ne vidiš brvno u svom oku".
Fanatizam i mržnja daleko da su Hrišćanske vrline, dragi moj Juana.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 09:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
mary juana je napisao:

Ma da, sigurno to što si naveo iz poslanice Efežanima se odnosi na Pravoslavlje, to sigurno!
Na liturgijama se ne raspravljaju nikakve rasprave, a valjda ti je poznato da se čitaju dijelovi SP.
"Rasprave" na neku temu iz SP se ne obavljaju na liturgijama nego drugim danima u drugim prostorijama namijenjenim tome (u eparhjijskom domu postoje takve sale i najavi se koja je tema i kada počinje).
Što se tiče datuma, interesuje me po kome se to ti kalendaru rukovodiš? Jer po tebi je rukovođenje starim kalendarom (Pravoslavlje) pagansko, a takođe ti je po novom kalendaru (Katoličanstvo i dr) pagansko jer pada u vrijeme saturnalija?
Slavljenje svetaca nije poklonjenje ljudima, nego iskazivanje poštovanja bogougodnicima.
Kad već čitaš Bibliju, nađi i onaj dio gdje piše "Ne sudi da ti ne bi bilo suđeno" i "vidiš trun u tuđem oku a ne vidiš brvno u svom oku".
Fanatizam i mržnja daleko da su Hrišćanske vrline, dragi moj Juana.

Stavak iz Efežana odnosi se na sve one koji sudjeluju i provode neznabožačke običaje.
To što se čitaju djelovi Svetog pisma na liturgijama, ne znam sad, ali nekad se to činilo na starocrkvenom jeziku koji niko od prisutnih ne razumije, a i način čitanja je takav da se ne može razumjeti. Zahvaljujući svojim sveštenicima pravoslavni, katolici... nemaju pojma o Bibliji, ali vrlo dobro provode paganske obrede i običaje koji su prema Bibliji za hrišćanina zabranjeni. Odeš li u crkvu pitaj sve ljude koje zatekneš čitaju li sveto pismo i da li ih sveštenik potiče da to rade? Odgovor je poznat.
Ako navodim biblijske stavke i pišem o tome šta Biblija kaže o nekim pojavama to nije nikakav fanatizam ni suđenje već prosto iznošenje istine.
što se tiče datuma i kalendara, pitanje ti je bez veze jer je tehničko i van suštine (25. 12. je u oba kalendara 25. 12., a korijen slave je isti bez obzira na kalendar, a za tvoju informaciju zna se pouzdano da isus nije tad rođen, pa zašto onda taj datum i sa kakvim je božanstvima i vjerovanjima to povezano)
Koliko sam upoznat ljudi se tim mrtvim ljudima ("svecima") mole i traže od njih zaštitu, čak nose i amajlije sa njihovim likovima radi zaštite. Ko ih je tome naučio i ko ih potiče na to? Da si bar otvorila Pismo vidjela bi na mnogo mjesta šta Hrist i Bog, a i apostoli misle o tome.

Pročitaj za početak ove retke i nakon toga od sveštenika zatraži odgovor
". Mojsijeva 20:4, 5 "Ne pravi sebi lika ni obličja, bilo čega što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ne klanjaj im se, jer ja Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. (zapazi da je zabranjeno praviti likove i klanjati im se).
3. Mojsijeva 26:1,2; 2.Korinćanima 6:16; 1.Jovanova 5:21 ...
S tim u vez tj. na pitanje mogu li se likovi upotrjebiti kao pomoć u obožavanju boga? Vidi ove stavke:
Jovan 4:23, 24
2.Korinćanima 5:7
Isaia 40:18
Djela apostolska 17:29
Isaia 42:8
Na pitanje trebamo li obožavati svece kao zagovornike kod Boga, možda upotrebljavati njihove likove kao pomoć u obožavanju? Vidi ove redke:
Djela apostolska 10:25, 26
Jovan 14:6
1.Timoteju 2:5
Ako se pitaš kako Bog gleda na likove koji su predmet obožavanja? vidi slijedeće redke:
Jeremija 10:14, 15
Isaia 44:13-19
Ezehijel 14:6
Ezehijel 7:20
Ako se pitaš šta uraditi nakon svih dokaza iz Svetog pisma evo odgovora i na to:
5.Mojsijeva 7:25, 26
1.Jovanova 5:21
ezehijel 37:23
Kakve su posljedice obožavanja likova?
5.Mojsijeva 4:25, 26
1.Korinćanima 10:14, 20
Otkrovenje 22:8
Psalm 115: 4-8.
Pročitaj ove stavke u svojoj Biblij, a onda pitaj sveštenika zašto oni naučavaju drugačije i zašto rade protivno Riječi Božijoj.
Za sve koji žele da čitaju Pismo Božiji zahtjevi su jasni i nedvosmisleni.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti ovo imaš sve u glavi ili imaš unaprijed pripremljene argumente u svojim nastupima?
Koliko dnevno/sedmično sati moraš da propovjedaš? Šta dobijaš od preobraćivanja?

Hajde da skratimo, po kakvom bi ti kalendaru onda slavio Nisan, tj. Pashu, tj. posljednju večeru?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Talija, imas programe za konkordanciju.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Talija, imas programe za konkordanciju.

Ti si stručnjak za komfjutore pa mi to iskonkordaniši. 8)
Daj sedimentni datum posljednje večere.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moj post je bio komentar na tvoju prvu recenicu. Postoje programi za konkordanciju koji ti na svaku biblijsku temu nadju svaki moguci paragraf, tako da ne moras imati sve u glavi.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ne pominjem ni jedno ime ali uvek ženskom polu treba bar 10 puta nešto ponoviti dok to nađe mesta ispod plavog šeširića.
A onda mnogo puta objašnjavati da bi to stiglo do razuma.
Pa ko se ne umori još koju godinu pojašnjenja da bi stiglo do spoznaje i konačno još neko vreme da sve to zaživi ...ovde na sreću takvih nema.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lave i ti ga zamrsi sada bez potrebe.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Da odmrsimo:
Lepo upakovana pokretna odela sve znaju i uzor su svakom intelektualnom biću...sva sreća ovde takvih nema.
Jel sad valja... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hajde Laviću, nisam ti ja kriva što si alergičan na ženski rod :lol:
A znam da u suštini voliš žene jer često se loguješ pod ženskim nickovima, tj. voliš i presvlačenje u druge nickove kao što žene vole da se presvlače u raznu garderobu.
Nego, neka si ti nama živ, zdrav i nadasve pametan i pun duha, ako nikakvog drugog onda komedijaškog.

Da je tako i Bog volio žene kao pojedini na ovom pdf-u vjerovatno bi se svijet davno iskorijenio. :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Da odmrsimo:
Lepo upakovana pokretna odela sve znaju i uzor su svakom intelektualnom biću...sva sreća ovde takvih nema.
Jel sad valja... :evil3:

Bice to jedan fini goblen :D

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 12:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ti ovo imaš sve u glavi ili imaš unaprijed pripremljene argumente u svojim nastupima?
Koliko dnevno/sedmično sati moraš da propovjedaš? Šta dobijaš od preobraćivanja?

Hajde da skratimo, po kakvom bi ti kalendaru onda slavio Nisan, tj. Pashu, tj. posljednju večeru?

Ja ovo sve imam u Bibliji koju čitam svakodnevno već nekih sigurno 15-ak godina ako ne i više (a sigurno više)
Ja ne moram ništa, niti koga preobraćujem, ali ako te baš zanima ja ovo piskaranje na forumu poput svih ostalih radim na svoju ruku i ovo mi dođe kao neka razonoda, razbibriga i bježanje od dosade.
Pitam se zašto ljudi uvjek bježe od suštine napisanog, a hvataju se moje apsolutno nevažne malenkosti, tj. nikad nema biblijskog protuargumenta već su to uglavnom stvari koje nemaju veze sa biblijskom istinom i kontekstom teme.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Ja ovo sve imam u Bibliji koju čitam svakodnevno već nekih sigurno 15-ak godina ako ne i više (a sigurno više)
Ja ne moram ništa, niti koga preobraćujem, ali ako te baš zanima ja ovo piskaranje na forumu poput svih ostalih radim na svoju ruku i ovo mi dođe kao neka razonoda, razbibriga i bježanje od dosade.
Pitam se zašto ljudi uvjek bježe od suštine napisanog, a hvataju se moje apsolutno nevažne malenkosti, tj. nikad nema biblijskog protuargumenta već su to uglavnom stvari koje nemaju veze sa biblijskom istinom i kontekstom teme.

Stalno izbjegavaš direktan odgovor na direktno pitanje.
Pitanje je: po tvom mišljenju u koji dan bi trebalo svetkovati posljednju večeru? Po kom kalendaru?

Što se tiče ostalih navoda ne odgovaram na njih jer bi mi trebalo previše prostora kao i mnogo slobodnog vremena i tišine da napišem, a opet i pored toga ne bismo ništa postigli jer ovdje nikad niko nikoga nije uspio da ubijedi u suprotno.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 12:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Citiraj:
Pitanje je: po tvom mišljenju u koji dan bi trebalo svetkovati posljednju večeru? Po kom kalendaru?

Ako sam dobro shvatila, posljednja vecera bi se trebala praktikovati samo 1x godisnje? Kada je to?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 12:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
mary juana je napisao:

Stalno izbjegavaš direktan odgovor na direktno pitanje.

Što se tiče ostalih navoda ne odgovaram na njih jer bi mi trebalo previše prostora kao i mnogo slobodnog vremena i tišine da napišem, a opet i pored toga ne bismo ništa postigli jer ovdje nikad niko nikoga nije uspio da ubijedi u suprotno.

14 nisan, a on po kalendaru je 2010. bio 30. marta nakon zalaska sunca i to je termin Gospodinove večere, fino sam napisao da je uvijek prvi mladi mjesec nakon nakon proljetne ravnodnevnice početak mjeseca nisana, pasha je dolazila 14 dana kasnije i to je dan za koji je Isus rekao da se obilježava njemu na spomen, prema tome taj dan je po bilo kom kalendaru isti jer je određen po tačno određenim parametrima koji su nepromjenjivi, dakle, pojava prvog mladog mjeseca nakon proljetne ravnodnevnice i 14 dan nakon pojave tog prvog mladog mjeseca kad sunce zađe je bio taj veliki događaj, i u tome se vidi Božija premudrost jer na taj način je obezbjeđeno bez obzira na kalendar koji se koristi, svi hrišćani mogu obilježiti Gospodinovu večeru u isto vrijeme, alelujah!
da bi odgovorila na ostale navode, nemaš argumenata utemeljenih na Biblij, vjeruj mi, to dobro znam :wink:

Poslednji put menjao mary juana dana 01 Apr 2010, 14:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
14 nisan, a on po kalendaru je 2010 bio 30 aprila nakon zalaska sunca i to je termin Gospodinove večere, fino sam napisao da je uvijek prvi mladi mjesec nakon nakon proljetne ravnodnevnice početak mjeseca nisana, pasha je dolazila 14 dana kasnije i to je dan za koji je Isus rekao da se obilježava njemu na spomen, prema tome taj dan je po bilo kom kalendaru isti jer je određen po tačno određenim parametrima koji su nepromjenjivi, dakle, pojava prvog mladog mjeseca nakon proljetne ravnodnevnice i 14 dan nakon pojave tog prvog mladog mjeseca kad sunce zađe je bio taj veliki događaj, i u tome se vidi Božija premudrost jer na taj način je obezbjeđeno bez obzira na kalendar koji se koristi, svi hrišćani mogu obilježiti Gospodinovu večeru u isto vrijeme, alelujah!
da bi odgovorila na ostale navode, nemaš argumenata utemeljenih na Biblij, vjeruj mi, to dobro znam :wink:

Ravnodnevnica, mlad mjesec - zar ne zvuči previše saturnalijski, paganski, kako ti reče u gornjim postovima?
Ako već tako tvrdiš gdje ovo piše? (pošto se stalno pozivaš na tekstove iz Biblije)

Zar jednom godišnje slavljenje tj. obilježavanje posljednje večere koju je uspostavio Isus nije običaj, a dok je praktikovanje posljednje večere na svakoj liturgiji pagansko?

Oprosti, ali meni je logičnije da se to što je rekao Isus da se praktikuje - praktikuje često nego reda radi jednom godišnje.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 13:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
mary juana je napisao:
14 nisan, a on po kalendaru je 2010 bio 30 aprila nakon zalaska sunca i to je termin Gospodinove večere, fino sam napisao da je uvijek prvi mladi mjesec nakon nakon proljetne ravnodnevnice početak mjeseca nisana, pasha je dolazila 14 dana kasnije i to je dan za koji je Isus rekao da se obilježava njemu na spomen, prema tome taj dan je po bilo kom kalendaru isti jer je određen po tačno određenim parametrima koji su nepromjenjivi, dakle, pojava prvog mladog mjeseca nakon proljetne ravnodnevnice i 14 dan nakon pojave tog prvog mladog mjeseca kad sunce zađe je bio taj veliki događaj, i u tome se vidi Božija premudrost jer na taj način je obezbjeđeno bez obzira na kalendar koji se koristi, svi hrišćani mogu obilježiti Gospodinovu večeru u isto vrijeme, alelujah!

Ravnodnevnica, mlad mjesec - zar ne zvuči previše saturnalijski, paganski, kako ti reče u gornjim postovima?
Ako već tako tvrdiš gdje ovo piše? (pošto se stalno pozivaš na tekstove iz Biblije)

Zar jednom godišnje slavljenje tj. obilježavanje posljednje večere koju je uspostavio Isus nije običaj, a dok je praktikovanje posljednje večere na svakoj liturgiji pagansko?

Oprosti, ali meni je logičnije da se to što je rekao Isus da se praktikuje - praktikuje često nego reda radi jednom godišnje.

Pokušao sam ti objasniti da shvatiš, kao malom djetetu.
ali ajmo ponovo svaki kalendar je napravljen po kretanju nebeskih tijela u koje spada i zemlja i njena putanja i rotiranje, da bi se nešto egzaktno odredilo moraju postojati i egzaktni parametri, a to su kretanja nebeskih tijela, po tim kretanjima su napravljeni i julijanski i gregorijanski i svi mogući kalendari.
Isus hrist je uveo je Gospodinovu večeru u noći židovske pashe 33. n. e. pasha je bila proslava koja se održavala jednom godišnje (po Božijoj zapovjedi), 14. dan židovskog mjeseca nisana. Židovi su taj dan određivali po proljetnom ekvinociju (ravnodnevnici) to je dan u kome ima otprilike 12 sati dnevnog svjetla i 12 sati mraka. Prvi mladi mjesec nakon tog dana (koji pada uvjek oko 20, 21 marta), dakle prvi mladi mjesec najbliži proljetnoj ravnodnevnici označavao je početak mjeseca nisana pasha je dolazila 14 dana kasnije nakon zalaska sunca.
tako da danas bez obzira koji kalendar koristili Gospodinova večera je za sve u isto vrijeme.
ne znam šta još, jedino da crtam
Isus je tom večerom uspostavio "novi savez" i taj novi savez je zamjena za pashu koja se slavila jednom godišnje, isus je u bibliji mnogo puta lomio i djelio hljeb ali je samo tad rekao ovo činite meni u spomen.
Ako se, na primjer, slavi godišnjica vjenčanja, ili ako neki narod slavi neki važni događaj iz svoje istorije, koliko to često radi? Tako je i sa Gospodinovom večerom koja je bila ustanovljena na dan židovske pashe - godišnje svečanosti koju židovi koji su postali hrišćani nisu više trebali držati jer je sklopljen "novi savez".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]