Talija je napisao:
mary juana je napisao:
Kao što stavak iz Efežana 5:10, 11 kaže "Uvjeravajte se neprestano u to što je prihvatljivo Gospodinu; i prestanite s njima (neznabošcima) sudjelovati u neplodnim djelima koja pripadaju tami, nego ih još karajte". Uzmi bibliju u ruke i sama se uvjeri.
Jer sve što sam napisao potpuna je biblijska istina, a zapitaj se koliko na liturgijama pravoslavne vjernike potiču na čitanje biblije, ili da li ste ikad na liturgijama razmatrali biblijske istine, niste naravno, sveštenstvo se čak i trudi da biblijska istina ne bude svjetlo ljudima, već prodaju nauke ljudske, to dobro znam jer čitajući i proučavajući Bibliju sam sam uvidio da učenje crkve nema puno dodirnih tačaka sa onim što naučava Biblija te sam istupio iz te i takve crkve.
Dakle, Talija Bibliju u ruke i sama se uvjeri ili na osnovu Božije riječi demantuj ono što ja govorim.
Svaki praznik ima svoje porijeklo i običaje i datume, a svi praznici koje obilježavaju crkve nazovihrišćanstva imaju korijen iz babilona velikog svijetskog carstva krive religije.
Zar nije slava u čast boga saturna koja se slavi 25. 12. iz babilona, zar nije slava u čast boga janusa koja se slavi 1. 1. babilonska i tako redom od prvog do zadnjeg, a o slavljenju svetaca i datumima s kojima su te slave povezane da ne govorim.
S Biblijskog stanovišta stvar je više nego jasna, "ko ima uši da čuje i ko ima oči da vidi"
Ma da, sigurno to što si naveo iz poslanice Efežanima se odnosi na Pravoslavlje, to sigurno!
Na liturgijama se ne raspravljaju nikakve rasprave, a valjda ti je poznato da se čitaju dijelovi SP.
"Rasprave" na neku temu iz SP se ne obavljaju na liturgijama nego drugim danima u drugim prostorijama namijenjenim tome (u eparhjijskom domu postoje takve sale i najavi se koja je tema i kada počinje).
Što se tiče datuma, interesuje me po kome se to ti kalendaru rukovodiš? Jer po tebi je rukovođenje starim kalendarom (Pravoslavlje) pagansko, a takođe ti je po novom kalendaru (Katoličanstvo i dr) pagansko jer pada u vrijeme saturnalija?
Slavljenje svetaca nije poklonjenje ljudima, nego iskazivanje poštovanja bogougodnicima.
Kad već čitaš Bibliju, nađi i onaj dio gdje piše "Ne sudi da ti ne bi bilo suđeno" i "vidiš trun u tuđem oku a ne vidiš brvno u svom oku".
Fanatizam i mržnja daleko da su Hrišćanske vrline, dragi moj Juana.
Stavak iz Efežana odnosi se na sve one koji sudjeluju i provode neznabožačke običaje.
To što se čitaju djelovi Svetog pisma na liturgijama, ne znam sad, ali nekad se to činilo na starocrkvenom jeziku koji niko od prisutnih ne razumije, a i način čitanja je takav da se ne može razumjeti. Zahvaljujući svojim sveštenicima pravoslavni, katolici... nemaju pojma o Bibliji, ali vrlo dobro provode paganske obrede i običaje koji su prema Bibliji za hrišćanina zabranjeni. Odeš li u crkvu pitaj sve ljude koje zatekneš čitaju li sveto pismo i da li ih sveštenik potiče da to rade? Odgovor je poznat.
Ako navodim biblijske stavke i pišem o tome šta Biblija kaže o nekim pojavama to nije nikakav fanatizam ni suđenje već prosto iznošenje istine.
što se tiče datuma i kalendara, pitanje ti je bez veze jer je tehničko i van suštine (25. 12. je u oba kalendara 25. 12., a korijen slave je isti bez obzira na kalendar, a za tvoju informaciju zna se pouzdano da isus nije tad rođen, pa zašto onda taj datum i sa kakvim je božanstvima i vjerovanjima to povezano)
Koliko sam upoznat ljudi se tim mrtvim ljudima ("svecima") mole i traže od njih zaštitu, čak nose i amajlije sa njihovim likovima radi zaštite. Ko ih je tome naučio i ko ih potiče na to? Da si bar otvorila Pismo vidjela bi na mnogo mjesta šta Hrist i Bog, a i apostoli misle o tome.
Pročitaj za početak ove retke i nakon toga od sveštenika zatraži odgovor
". Mojsijeva 20:4, 5 "Ne pravi sebi lika ni obličja, bilo čega što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ne klanjaj im se, jer ja Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. (zapazi da je zabranjeno praviti likove i klanjati im se).
3. Mojsijeva 26:1,2; 2.Korinćanima 6:16; 1.Jovanova 5:21 ...
S tim u vez tj. na pitanje mogu li se likovi upotrjebiti kao pomoć u obožavanju boga? Vidi ove stavke:
Jovan 4:23, 24
2.Korinćanima 5:7
Isaia 40:18
Djela apostolska 17:29
Isaia 42:8
Na pitanje trebamo li obožavati svece kao zagovornike kod Boga, možda upotrebljavati njihove likove kao pomoć u obožavanju? Vidi ove redke:
Djela apostolska 10:25, 26
Jovan 14:6
1.Timoteju 2:5
Ako se pitaš kako Bog gleda na likove koji su predmet obožavanja? vidi slijedeće redke:
Jeremija 10:14, 15
Isaia 44:13-19
Ezehijel 14:6
Ezehijel 7:20
Ako se pitaš šta uraditi nakon svih dokaza iz Svetog pisma evo odgovora i na to:
5.Mojsijeva 7:25, 26
1.Jovanova 5:21
ezehijel 37:23
Kakve su posljedice obožavanja likova?
5.Mojsijeva 4:25, 26
1.Korinćanima 10:14, 20
Otkrovenje 22:8
Psalm 115: 4-8.
Pročitaj ove stavke u svojoj Biblij, a onda pitaj sveštenika zašto oni naučavaju drugačije i zašto rade protivno Riječi Božijoj.
Za sve koji žele da čitaju Pismo Božiji zahtjevi su jasni i nedvosmisleni.