banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 09:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nije stvar samo do kućnog vaspitanja.Veliki udio u tome ima kompletan sunovrat morala,kako pojedinca tako i društva.Jer samo kod nas se za nekoga ko se dobro nakrao kaže:"Snašao se!".......Moralno smo dotakli dno.Nije ni čudo što su nam potomci ovakvi,kada ni mi nismo bolji.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
U tome i jest problem u kucnom odgoju sta koji davo imaju kaznjavati konobara, vlasnika kafane, prodavacicu, vlasnika kioska/prodavnice... ako maloljetnik sjedi u kafani ili kupuje alkohol/cigare na kiosku.
Jel treba konobar ili prodavacica na kiosku da razmislja sta radi moje dijete u kafani ili sto kupuje cigarete. Kad bi inspekcija radila savjesno svoj posao a ne samo da naplati kaznu to djete se odvede u stanicu pa se pozovu roditelji pa im ribnes kaznu udaris po depu pa im zaprijetis za sledeci put socijalnim radnikom... pa onda tek vidis ko kako razmislja o djetetu a vamo ugledas balavca u kafani kako pije pivo naplatis kaznu konobaru sto ga je usluzio naplatis kaznu gazdi uzmes nekih 600KM kazne ili 100KM sa strane i idemo dalje.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Osnovna ćelija društva je porodica, ona prva utiče na razvoj djeteta, onda dolazi na red neposredna okolina, škola itd.
Mada ima izuzetaka, kada dvoje djece koji su odrasli u istoj porodici drugačije reaguju na okolne podražaje i mogu da u svom razvoju odu u sasvim dvije različite krajnosti.
I dalje mislim da je uzrok svim delikventim devijacijama uzrok u porodici i u najranijem djetinjstvu, ako se kod djteta kasnije ne pokažu kroz devijantno ponašanje, pojaviće se kao traume.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Vuk_samotnjak je napisao:
U tome i jest problem u kucnom odgoju sta koji davo imaju kaznjavati konobara, vlasnika kafane, prodavacicu, vlasnika kioska/prodavnice... ako maloljetnik sjedi u kafani ili kupuje alkohol/cigare na kiosku.
Jel treba konobar ili prodavacica na kiosku da razmislja sta radi moje dijete u kafani ili sto kupuje cigarete. Kad bi inspekcija radila savjesno svoj posao a ne samo da naplati kaznu to djete se odvede u stanicu pa se pozovu roditelji pa im ribnes kaznu udaris po depu pa im zaprijetis za sledeci put socijalnim radnikom... pa onda tek vidis ko kako razmislja o djetetu a vamo ugledas balavca u kafani kako pije pivo naplatis kaznu konobaru sto ga je usluzio naplatis kaznu gazdi uzmes nekih 600KM kazne ili 100KM sa strane i idemo dalje.

Joj,vuče,vidiš da se na porodicu više ne možeš osloniti.....Naročito sada,kada roditelji sve više vremena provode na poslu,pokušavajući da obezbjeed sredstva za neki koliko-toliko normalan život i kada su djeca prepuštena raznim pokemonima,Ben10-ovima,Narutima da ih odgajaju.A stanje će po tom pitanju biti sve gore kao se budemo više uplitali u potrošačko društvo....

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ali sto piju danasnje generacije!
klinke, po 15. godina, pun sto prazniih flasa pive pred njima.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
cicak je napisao:

To je današnji model ponašanja, drži kriglu u nejakoj ruci a krigla veća nego glava.
Izgleda da je "in" cugnuti malo alkohola, bez obzira što ne prija nepcu.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
cicak je napisao:

To je današnji model ponašanja, drži kriglu u nejakoj ruci a krigla veća nego glava.
Izgleda da je "in" cugnuti malo alkohola, bez obzira što ne prija nepcu.

in... svasta nesto je in.
podjoh napisati sinoc u teretani klinac, trenira dijete, sve ok. mijenjamo se na latu, i pricamo, on je 4. razred gimnazije, i pao na polugodistu iz 4. pa rekoh, sto bolan, eto 4. razred, eto nije tesko gradivo kako te nije stid po zemlji hodat, dje ces iz 4 past? kaze ne da mu se uciti i tako kroz pricu, podjemo kuci kad klinac izlazi iz teretane, i sjeda u novog novcatog Megana, starog 3-4 mjeseca i ode kuci. milion upitnika u mojoj glavi...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Pojava je cesta da taj idiotluk roditelji cak forsiraju.

Glavni i osnovni problem je u porodici, pa u individui (kod ovih malo starijih klinaca). Ovo stanje u drustvu, nema se vremena, mora se raditi i sl. su samo izgovori. U velikoj vecini slucajeva roditelji mogu naci vremena i energije za djecu ako to zele.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Leona je napisao:
Mada se isto tako zgrazavam kad vidim kako roditelji svom petogodisnjem sinu dozvoljavaju da igra brutalne videoigrice gdje se ubijaju ljudi, gdje se detaljno vidi kako izgleda kad se glava raznese.... i kad im nesto kazes da to nije u redu.. "pa sta, igraju i drugi... on nece one igrice za djecu to mu je dosadno... samo hoce ove, nek igra ovako imam svoj mir..." :angry1: :angry1: :angry1:
I onda se pitamo, sto nam je omladina ovakva kakva je. Ona je i dobra , kakvi su roditelji.

a boga ti ovi sto su ratovali 90`koje su oni igrice igrali kad su kreteni onaki bili?

de mi pojasni malo ovo zivota ti...... 8)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
cvox je napisao:
Leona je napisao:
Mada se isto tako zgrazavam kad vidim kako roditelji svom petogodisnjem sinu dozvoljavaju da igra brutalne videoigrice gdje se ubijaju ljudi, gdje se detaljno vidi kako izgleda kad se glava raznese.... i kad im nesto kazes da to nije u redu.. "pa sta, igraju i drugi... on nece one igrice za djecu to mu je dosadno... samo hoce ove, nek igra ovako imam svoj mir..." :angry1: :angry1: :angry1:
I onda se pitamo, sto nam je omladina ovakva kakva je. Ona je i dobra , kakvi su roditelji.

a boga ti ovi sto su ratovali 90`koje su oni igrice igrali kad su kreteni onaki bili?

de mi pojasni malo ovo zivota ti...... 8)

Ne mogu vjerovati da poredis te dvije stvari.
Ajd sad opet procitaj sta sam ja napisala , pa procitaj sta si ti napisao.

I dalje mi je uzasno kad vidim dijete od 5 (p-e-t) godina da igra nasilne igrice. I uopste kad vidim djecu bilo kog uzrasta da igraju takvo nesto - zgrozim se... Tebi je to normalno, u redu?

U ratu se "ubilacki instinkt" budi iz straha, iz samoodbrane, iz mrznje... dok u ovom slucaju kod djece se vec u ranim godinama "budi" i "hrani" taj isti instinkt, koji nosi ozbiljne posledice za daljni razvoj djeteta u odraslog covjeka.

Poslednji put menjao Leona dana 30 Mar 2010, 14:18, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Ali nije problem u igricama, problem je u roditeljima koji im to dozvoljavaju. Dijete od 5 god ne bi trebalo igrati nikave video igre.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Ne mogu vjerovati da poredis te dvije stvari.
Ajd sad opet procitaj sta sam ja napisala , pa procitaj sta si ti napisao.

I dalje mi je uzasno kad vidim dijete od 5 (p-e-t) godina da igra nasilne igrice. I uopste kad vidim djecu bilo kog uzrasta da igraju takvo nesto - zgrozim se... Tebi je to normalno, u redu?

vidi jednu stvar Leona.........normalno je reci da to NIJE normalno al ako pogledas sa jedne druge strane a to se zove stvarnost i kad vidis da skoro 85% djece igraju te igrice i na kraju krajeva zasto se daju proizvoditi takve stvari,zasto nebi i moje djete igralo.....mozes ti njemu dati i pusku u ruku i pokazat mu kako se puca i sve nesto al ako nemas normalan prilaz prema svemu tom onda je sve to uzalud.
Vidi sutra kad tvoje/moje djete odu u vrtic i tebe/mene ne bude bilo tu,neko drugo djete ga udari sta da radi...da place ili da mu vrati?
Sad da ti dandnem odma moj odgovor na ovo gore pitanje......nek ga odma odalami,nije ga mama raodila da ga neko drugi udara i zlostavlja......!!!!!!!!

nadam se da si shvatila sta sam ti htio reci....

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
cvox je napisao:
normalno je reci da to NIJE normalno al ako pogledas sa jedne druge strane a to se zove stvarnost i kad vidis da skoro 85% djece igraju te igrice

Ako se 85% djece drogira, znaci li to da i tvoje dijete treba da se drogira? :oops:
Sta radi vecina, mene ne interesuje, ne mora znaciti da to sto vecina radi da je i ispravno; Na tim igricama ne pise dzabe ogranicenje za godine 18+... i da sad jedno dijete od 5 godina takvo nesto igra...nema smisla. Ali stvarno ne vidim smisao u tome. :-? POgotovo u tim godinama djeca su ko spuzve, upijaju sve i mnogo emotivnije reaguju i primaju stvari/dogadjaje nego odrasli.
I ne, necu svome djetetu reci "da vrati kad je neko udari"... ne znam sta cu reci kad dodje do toga, ali cu je (pokusati) nauciti da nasilje nije pravo rjesenje za rjesavanje problema.

cvox je napisao:
nadam se da si shvatila sta sam ti htio reci....

Shvatila sam. Hvala na objasnjenju. :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_zoka je napisao:
Nije stvar samo do kućnog vaspitanja.Veliki udio u tome ima kompletan sunovrat morala,kako pojedinca tako i društva.Jer samo kod nas se za nekoga ko se dobro nakrao kaže:"Snašao se!".......Moralno smo dotakli dno.Nije ni čudo što su nam potomci ovakvi,kada ni mi nismo bolji.

Da. Upravo tako. Vecina ljudi se divi lopovima. Mladima su uzor mafijasi. LJudi kad vide politicare koji su moralno dno samo sto ne padaju na koljena. Danas je kul biti "lud" umjesto pametan. Dobar covjek je "smokljan" dok je nasilnik "pravi muskarac". Sta reci, sistem okrenutih vrijednosti, kakve vrijednosti tako i jeste.
Ovo me sve podsjeca na evoluciju i zivotinjski svijet. Borba za hranu, za teritoriju, za potomstvo itd.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Hajde što puše, piju i drogiraju se, ali da sjede na 'ladnom betonu e to ne mogu da shvatim.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
I ne, necu svome djetetu reci "da vrati kad je neko udari"... ne znam sta cu reci kad dodje do toga

oces,oces nemoj sama sebe lagati.......kad dodjes u vrtic/skolu a on ima masnicu pa ga/ju pitas odakle ti to a on/a ti odgovori udario me taj i taj...prvi put ces biti onako ralana i mislisces da se to nece ponoviti al kad se ponovi ponovo pa opet onda pocinjes da mjenjas svoje misljenja o finom svjetu i zivotu.........
Ponovo kazem nauci ga/nju da se brani al da nikad ne pocinje prva....ako ne naucis djete osnovnom pravilu onda samo mozes ocekivati da ga taru kroz zivot!
Igrice jesu u ovo doba stvarno ogavne al sa pristupom i sa nekim normalnim odgojem sve se moze uklopiti...pa na kraju ljudi nije vise ono doba kad smo mi odrastali,kad je bio jedan PC u cjeloj ulici....nova doba dolaze i sve se mjenja,al stoji jedna cinjenica a to je da moje djetinjstvo je bilo jako ljepo,mastovito i bec PC igara i foruma i nebi ga mjenjao nizasta na svjetu....al to je moja stvar.....

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
jellyfish je napisao:
_zoka je napisao:

Da. Upravo tako. Vecina ljudi se divi lopovima. Mladima su uzor mafijasi. LJudi kad vide politicare koji su moralno dno samo sto ne padaju na koljena. Danas je kul biti "lud" umjesto pametan. Dobar covjek je "smokljan" dok je nasilnik "pravi muskarac". Sta reci, sistem okrenutih vrijednosti, kakve vrijednosti tako i jeste.
Ovo me sve podsjeca na evoluciju i zivotinjski svijet. Borba za hranu, za teritoriju, za potomstvo itd.

A gdje su roditelji u svemu ovome? Rade 24/7? Putuju oko svijeta?

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ne mogu tu roditelji nista Dust, kad su drustvena mjerila takva. Roditelj mu moze reci ne valja to, ali kad vidi da se svi dive tome dzaba.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 14:44 
Citiraj:
Ponovo kazem nauci ga/nju da se brani al da nikad ne pocinje prva....ako ne naucis djete osnovnom pravilu onda samo mozes ocekivati da ga taru kroz zivot!

x2

To o okretanju drugog obraza zaje*i...nema od toga ljeba, to je za pi*kice...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Porodica je osnova svega i ona treba da ti objasni neke stvari i (po meni najvaznije) da te nauci da budes umjeren. Ne pretjerivati ni u cemu. (Bozja zapovijest :D)
Ja i velika vecina dripaca oko mene smo bili i gori od ove omladine po pitanju dosta stvari, ali smo ipak (velika vecina) znali postaviti granicu i ne ici preko toga. Niko nije postao narkoman,alkos,lopov...!
Ne moze se dijete uciti da zivi pod staklenim zvonom, to ce mu samo odmoci u zivotu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]