banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 04:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Mar 2010, 23:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Citiraj:
BANJALUKA - Devetogodišnji dječak koji pohađa treći razred u jednoj osnovnoj školi u okolini Banjaluke, svakodnevno pije alkohol još od prvog razreda i danas je već registrovani alkoholičar sa oštećenom jetrom i želucem.

Ranka Kalinić, dječji psihijatar u Centru za mentalno zdravlje Banjaluka, kazala je da je porodica zanemarila ovo dijete i da su ovakvi slučajevi rijetki, ali i upozorila da osnovci puno piju.

Ona je nakon okruglog stola, koji je juče održan u Banjaluci o temi "Ne alkoholu među mladima" na kojem su učestvovali predstavnici policije, nevladinih organizacija, inspekcije i drugih institucija, istakla da je prevencija najvažnija.

"Moramo edukovati i roditelje i prosvjetni kadar uporedo sa edukacijom mladih jer odgovornost nije samo na njima. Ovaj okrugli sto organizovan je u najbolje vrijeme, kada se najviše priča o zdravlju mladih, posebno kada je u pitanju alkoholizam kao jedno od rasprostranjenijih rizičnih ponašanja", istakla je Kalinićeva.

Osim toga što alkohol šteti mladom organizmu, vuče i mnoge druge posljedice, jer mladi u pijanom stanju voze auta, izazovu saobraćajnu nesreću, koja se nerijetko završi i tragično.

"Ono što je posebno zabrinjavajuće je da su ti mladi pili alkohol sa svojim roditeljima, kumovima, rodbinom i da takvo ponašanje traje godinama, pa, recimo, roditelji daju ključeve automobila djeci da im kupe cigarete", upozorila je Kalinićeva.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, je navela da je istraživanje koje je provedeno prethodnih mjeseci na 680 srednjoškolaca, učenika trećih razreda u RS, pokazalo da je oko 75 odsto ispitanih konzumiralo alkohol.

"Kada smo ih pitali s kim najčešće piju, rekli su s vršnjacima i to na zabavama i vikendom, a na pitanje kada su prvi put počeli piti, ta dobna granica se spušta već prema deset godina", navela je Grahovac.

Ona je dodala da su domaće propise upoređivali s propisima iz okruženja i da su utvrdili da su promjene neophodne.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, je kazao da su i oni radili slično istraživanje i to 2008. godine i da su na uzorku od 6.500 srednjoškolaca došli do sličnih pokazatelja, odnosno da je 71 odsto njih konzumiralo alkohol.

"Utvrđeno je da dječaci najčešće konzumiraju pivo, a djevojčice vina, a zabrinjavajuća je i upotreba žestokih pića. Kada smo te rezultate uporedili s nekim razvijenim zemljama, vidjeli smo da i one imaju isto tako veliki procenat mladih koji konzumiraju alkohol", naveo je Latinović.

On je kazao da to obavezuje sve nadležne institucije da se još više radi na prevenciji ovog problema.

"Čisto da se proba"
Đorđe Mihajlović, predsjednik Mreže savjeta učenika srednjih škola RS, je kazao da su svjesni da srednjoškolci piju, ali i poručio da su mnogi anketirani alkohol isprobali samo jednom "čisto da se proba".

"Bitno je kasnije ukazati koje opasnosti alkohol može da izazove", kazao je Mihajlović.

NEZAVISNE

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 23:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Stvarno strašno, davali su i moji da pijem i to za NG, rođendan i poneku slavu kada sam bio mali i to je bilo po par gutljaja piva ili vina, rakiju nikada nisam podnosio.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Mom burazu prekljuce rodjendan bio, dvanaesti, i moji uzeli nekog viskija malo, i vidjese klinci kazu mozemo li i mi malo. Moji kazu hajde po malo i uspu u casu malo, samo da proba jedan klinac. Kad on uze casu i ode, onako gospodski :)
Kasnije dolaze pitaju da im sipamo jos, nismo htjeli. To je sad to mangupisanje, sta ce djeca, nemaju oni pojma gdje ih to moze odvesti.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 01:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
I onda se cudimo kada neko muci zivotinje, prebije dijete, zajase motor i ubije sebe i jos pet ljudi, sve uz komentar "pa sta mu bi". Roditelje koji daju djeci alkohol treba na sud, djecu oteti i dati nekim normalnim ljudima da ih podizu.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 02:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ma nije to samo do roditelja, ti klinci mogu nabaviti alkohol danas k'o od sale.
Nismo mi jos uvijek dovoljno razvijena drzava po pitanju kazni. Uvesti zabranu prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima i pridrzavati se toga. Ako neko to ne postuje, odmah po dzepu.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 06:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Elvis Presley je napisao:
Ma nije to samo do roditelja, ti klinci mogu nabaviti alkohol danas k'o od sale.
Nismo mi jos uvijek dovoljno razvijena drzava po pitanju kazni. Uvesti zabranu prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima i pridrzavati se toga. Ako neko to ne postuje, odmah po dzepu.

Ipak mislim da jeste do roditelja jer svako nenormalno ponašanje djeteta ukazuje na lošu situaciju u porodici.
U nečemu su napravili propust roditelji, u svakom slučaju.

Tužno i jadno, ipak su to premale godine za jedan takav ozbiljan porok. :(

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 07:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Još jedna tema gdje je pokazan nemar ovog društva a naročito porodice kao osnove ovog društva, koje istini za volju, zabole neka stvar za ovim klincem i sličnm problemima. Bitno je da su oni održali okrugli sto(žderačina i pijačina, u principu, uz sastanak ko bolje može palamuditi) a o konkretnim, socijalnim programima i sprovođenja istih, samo u demagoškim izvještajima režimskih glasila. Na kraju krajeva, dijete je kao sprava za snimanje, ono oponaša starije. Uopšte se ne treba čuditi ovakvim pojavama kojih će biti sve više i više. Naravno, od svog ličnog licemjerstva i trke za materijalnim(prvi ja), će mo ovu priču zaboraviti do sutra a ako se nama, nedao Bog, desi, onda će mo se češati po glavi.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 09:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kako zabraniti prodaju alkohola i cigara maloljetnim osobama kad roditelji prvi salju djecu u prodavnicu po cigare i pivo.
I jeste prvenstveno je problem u roditeljima pa tek onda u drugima

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 09:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nema kod nas svesti za to, u kaficima kao zabranjena prodaja maloljetnim osobama, a niko se toga ne pridrzava, u prodavnicama ni tog natpisa nema...

Vuce ovakav ce biti tvoj mali, ima da ti krade rakiju iz podruma :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 09:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Vuce ovakav ce biti tvoj mali, ima da ti krade rakiju iz podruma :lol:

Takozvani spaizar :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
A tu je i starije dete :D

Citiraj:
Djevojčica (14) sa 2,76 promila završila u bolnici!

'To nam više nije vijest. Tako je svaki vikend', izjavio je Darko Radman, šef pedijatrije bolnice u Zadru

ZADAR - Četrnaestogodišnja djevojčica, učenica osmog razreda jedne zadarske osnovne škole, dovezena je u noći na subotu u Opću bolnicu Zadar s 2.76 promila alkohola u krvi. Zbog akutnog trovanja alkoholom četrnaestogodišnjakinja je najprije na internom odjelu zadarske bolnice medicinski obrađena, nakon čega je prebačena na pedijatriju gdje je zadržana na oporavku.

Djevojčica je dovezena u noći na subotu i sada je u dobrom zdravstvenom stanju. Pružena joj je pomoć, i danas, u ponedjeljak bi trebala biti puštena kući – izjavio je Darko Radman, šef zadarske pedijatrije Opće bolnice u Zadru. Djevojčicu je u bolnicu dovezao stariji brat, a cijeli slučaj nije prijavljen policiji, tako da nisu poznate okolnosti u kojima se djevojčica do nesvijesti otrovala alkoholom. Neslužbeno međutim doznajemo kako je djevojčica bila na jednom tulumu na kojem se pila votka, te da su njezinog brata pozvali njezini prijatelji nakon što su shvatili da je situacija izmaknula kontroli.

- Policija nije zaprimila prijavu, što znači da je djevojčicu vjerovatno u bolnicu odvezao član obitelji. U takvim se situacijama policija najčešće ne obavještava –

Zbog trovanja alkoholom u nepuna prva tri mjeseca ove godine u zadarsku je bolnicu u besvjesnom stanju dovedeno petero djece u dobi od 13 i 14 godina. Kod svih je osnovnoškolaca utvrđeno da su prije trovanja pili votku, a izmjerenih promila se ne bi posramili ni stariji ljubitelji kapljice. Kod jednog od dječaka u dobi od 14 godina koji je u bolnicu doveden u novogodišnjoj noći izmjereno je tako čak 2,2 promila, dok su druga dvojica dječaka u dobi od 13 godina imali po 1,7 i 1,5 promila alkohola u krvi. Zadnji slučaj zabilježen je sredinom siječnja kod djevojčice od 13 godina kod koje je izmjereno 1.57 promila alkohola.

- Na Odjelu pedijatrije to je postala uobičajena situacija vikendom tako da vijest o tome više i nije vijest. Uglavnom je riječ o prvim pijanstvima uzrokovanim najčešće votkom, a nešto manje vinom, pivom i rumom – kazao je šef zadarske pedijatrije koja je i prošle godine zabilježila deset slučajeva trovanja djece alkoholom, od čega čak sedam djevojčica.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
"Ono što je posebno zabrinjavajuće je da su ti mladi pili alkohol sa svojim roditeljima, kumovima, rodbinom i da takvo ponašanje traje godinama,

Ovo je nazalost surova istina. Zgrazavm se kad vidim kako neki roditelji sa ponosom stave flasu pive pred svog jednogodisnjeg sina i slikaju ga tako i salju slike da svi vide "kako ima cool sincinu". :-? :-? :-? Sto je najgore, ne ostaje samo na slikanju, nego se i djetetu nudi da "okusi koju ljutu" - "sta fali , nece se od toga napiti, to je samo malo"... :roll:

Mada se isto tako zgrazavam kad vidim kako roditelji svom petogodisnjem sinu dozvoljavaju da igra brutalne videoigrice gdje se ubijaju ljudi, gdje se detaljno vidi kako izgleda kad se glava raznese.... i kad im nesto kazes da to nije u redu.. "pa sta, igraju i drugi... on nece one igrice za djecu to mu je dosadno... samo hoce ove, nek igra ovako imam svoj mir..." :angry1: :angry1: :angry1:
I onda se pitamo, sto nam je omladina ovakva kakva je. Ona je i dobra , kakvi su roditelji.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:27 
Stara kuka
Stara kuka

Mom burazu prekljuce rodjendan bio, dvanaesti, i moji uzeli nekog viskija malo,.

A sto se roditelji "zalijevaju" kad je djetetov rodjendan a ne njihov ?... to mi nikad nije bilo jasno. :oops:
Mislim da je dovoljno zahvaliti se sto je dijete zivo i zdravo. To je djetetov dan a ne njihov.
Isto ne mogu shvatiti kad se nekome rodi dijete ili unuce pa se "narokaju" do te mjere da ne znaju ni kako se zovu, ni ko su ni zasto su se napili, pa padaju i srljaju ... to mi je bas dno dna, pa nek se ljuti ko hoce .

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Vuk_samotnjak je napisao:
Kako zabraniti prodaju alkohola i cigara maloljetnim osobama kad roditelji prvi salju djecu u prodavnicu po cigare i pivo.

Jbg,kada sam ja radio u Sindiju,nismo prodavali alkohol maloljetnicima.....Djeci ne sigurno.Ako se tati pije piva,neka sam siđe u prodavnicu.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:30 
Stara kuka
Stara kuka

Ma da, to ce ih bas sprijeciti... vala nece. I u mnogo sredjenijim drzavama to nije spreceno ni na taj nacin. Vaspitanje dolazi od kuce. Ono sto mu das u kuci, to ce i ponijeti van.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
_zoka je napisao:

Jbg,kada sam ja radio u Sindiju,nismo prodavali alkohol maloljetnicima.....Djeci ne sigurno.Ako se tati pije piva,neka sam siđe u prodavnicu.

Jedan period se alkohol nije smio prodavati u krugu od nekoliko kilometara od bilo koje školske ustanove, a onda sve padne u zaborav kao i obično.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka

Ma ne da ih samo salju nego ih i vode sa sobom u kafane i u birtije da "ljuduju" sa njima. Sve vec vidjeno.
Licno poznajem roditelje koji svog 6-godisnjeg (nema jos punih 6) vode u kafanu sa live muzikom i "ljuduju" sa njim do zore. Bas fino. Ne smijem ni zamisliti sta ce od tog djeteta jednog dana biti. I onda se ti isti roditelji izivljavaju na to jadno dijete "nevaspitano deriste... nista ne slusa... ko te samo rodi takvog...nemoguc si.... dobices pljesku.." :(

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
a vidi, milion puta smo i brati i ja isli u prodavnicu po pivu.
i nikad od nas nijedno nije poteglo da proba a kamoli nesto drugo, to je bilo za velike, i to se znalo. dakle, sad dijete ne smijes poslati po pivu jer ce ti je popiti. elem nije to do pradavnice.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Te zabrane su mozda i postojale ali u lokalnom kiosku ili manjoj prodavnici u naselju gdje svako svakog zna mislis da stari ne posalje dijete po pivo ili cigare.
Ja bi oduzimao dijete a roditelje slao na tesku robiju zbog ovakvih stvari sutra kad taj klinac nekog zbode ili ubije svi ce reci bilo fino dijete... a vamo mali smlati litar rakije ko ja casu vode.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka

cicak je napisao:
a vidi, milion puta smo i brati i ja isli u prodavnicu po pivu.
i nikad od nas nijedno nije poteglo da proba a kamoli nesto drugo, to je bilo za velike, i to se znalo. dakle, sad dijete ne smijes poslati po pivu jer ce ti je popiti. elem nije to do pradavnice.

Naravno da nije do prodavnice, a ni do zakona, koliko je do kuce i kucnog vaspitanja. I ja sam kao dijete svojima isla kupovati cigarete, a nisam nikad ni pomislila da okusim istu. Cak sam se osjecala ponizeno i sramotno dok sam isla da ih kupim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]