banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 10:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Logika u vjeri
PostPoslato: 27 Mar 2010, 22:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
lavić je napisao:
Kako umeju da dođu kad ih zovete,kako učestvuju u cirkusu znajući šta kad treba uraditi,mojoj komšinici pas bonosi gomilu stvari počev od papuča pa redom a sve po naredbi.

Mislim da se to zove dresura i mislim da nije rezultat ciljanog razmisljanja.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 07:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Kako se nešto bez razuma može dresirati?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
lavić je napisao:

Vjerovatno strahom, kombinacijom kazne i nagrade.
Pitanje je šta je razum. Ako je razum dovoljan kvocijent inteligencije i osviještenosti za funkcionisanje u svijetu čovjeka, onda ga životinje nemaju, ako nije onda možda i imaju razum.

Životinja je na nižem nivou svijesti i nema inteligenciju čovjeka, ali nećemo se valjda porediti sa životinjama u tom smislu.

Mislim topla voda, a nije Niška banja... :confused3:

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 20:02 
Veteran
Veteran

Centar za prirodnjačke studije se godinama bavi ovim temama pa predlažem da bar neki CD pogledate a ima ih dosta i iz njih bar malo upoznate svoje okruženje i sebe.
Zar mislite da je mozak kod životinja postavljen samo da bi popunio prazninu?
Možda mislite da smo mi poslušniji Bogu od svih stvorenja...ne mi smo ono drugo.
Pismo puno o tome govori ko od koga treba da se pouči i da postane mudar itd.

Ovde je tema o razumu čovečijem i Božijoj reči pa ako ima nešto da naučimo ...slušamo.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
dzabaleban je napisao:
lavić je napisao:

Vjerovatno strahom, kombinacijom kazne i nagrade.

Kazna = pakao.
Nagrada = raj.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 06:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Oficir s ruzom je napisao:
lavić je napisao:
Kako umeju da dođu kad ih zovete,kako učestvuju u cirkusu znajući šta kad treba uraditi,mojoj komšinici pas bonosi gomilu stvari počev od papuča pa redom a sve po naredbi.

Mislim da se to zove dresura i mislim da nije rezultat ciljanog razmisljanja.

Kao i instinkt, uslovni refleks, nagoni za samoodržanjem, (za jelom, pićem, produžavanjem vrste). Životinje nemaju razum niti slobodu izbora kao čovjek.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 08:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Mislim da ima logike u vjerovanju.Prirodno je da čovjek vjeruje.
Ako čovjek pronađe u sebi taj senzibilitet za Svevišnjeg onda je logično da razmišlja o Kreatoru i Gospodaru svega.Logična je i monoteistička percepcija da je Bog jedan koji je General manager sa referencama Sveobuhvatnog Znalca.
Logičan mi je i ovaj ovodunjalučki život koji mi dođe kao ispit.
Logično mi je da i na ovom forumu pored armije bezveznjakovića postoji vas par čije je diskusije milina čitati.
Istočnjačka filozofija kaže da i u najsmrdljivijim barama znaju izrasti najljepši cvijetovi-LOTOSI.
Ima i to logike jer jača optimizam :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 10:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne reče niko šta je to razum?
Gospodine Oficiru, dozvolite da se obratim!
:lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 10:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Ne reče niko šta je to razum?
:lol:

Evo malo s wikipedije... :)
Citiraj:
Razum je sposobnost razboritog (logičkog, kritičkog) rasuđivanja. U istoriji filozofije odnos između razuma i uma određivalo se različito.
Po Kantu razum je uža spoznajna moć, a um šira i viša, koja u sebi pored osjetilnosti obuhvaća i razum i stvaranje ideja.
Etimologija
Razum dolazi od latinskog "ratio", pojama koji je u tadašnjem društvenom govoru imao značenje izračuna ili odnosa. Ciceron je pojam iskoristio da bi preveo višeznačnu grčku riječ logos. U srednjovjekovnoj skolastici pojam ratio se koristio da bi se preveo grčki pojam dianoia, odnosno onog što se razlikuje od nous-a, pojma koji je preveden na latinski kao intellectus.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
Evo malo s wikipedije... :)
Citiraj:
Razum je sposobnost razboritog (logičkog, kritičkog) rasuđivanja. U istoriji filozofije odnos između razuma i uma određivalo se različito.
Po Kantu razum je uža spoznajna moć, a um šira i viša, koja u sebi pored osjetilnosti obuhvaća i razum i stvaranje ideja.
Etimologija
Razum dolazi od latinskog "ratio", pojama koji je u tadašnjem društvenom govoru imao značenje izračuna ili odnosa. Ciceron je pojam iskoristio da bi preveo višeznačnu grčku riječ logos. U srednjovjekovnoj skolastici pojam ratio se koristio da bi se preveo grčki pojam dianoia, odnosno onog što se razlikuje od nous-a, pojma koji je preveden na latinski kao intellectus.

e haj sad sve ovo pevedi na nas! :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 10:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evolucionisti i neodarvinisti klasificiraju ćelije na primitivne i evolvirane, što nije istina.
99% ćelijskih struktura kod svih vrsta je identično. Ova cifra je 100% za DNK. Jedina razlika između ćelija je “program” koji insruira ćeliju kako da funkcionira. Zbog toga teorija evolucije pada na samom nivou ćelije.
Svaka ćelija je programirana da funkcioniše na poseban način. Čak i obični korisnik kompjutera zna da će on raditi samo onako kako je programiran.
Ova činjenica ukazuje na postojanje programskog intelekta koji sistemu daje potrebne informacije, kako bi on mogao funkcionirati. Ovo naravno upućuje na razmišljanje o razumu ali i Stvoritelju života.
“(Musa) reče: “Gospodar naš je Onaj koji je svakoj stvari dao stvaranje njeno, zatim uputio.” (Kur’an, 20:50)
Među biolozima postoji neuhvatljiva enigma, a to je porijeklo genetskog koda i kako on povećava informacije koje vode sve kompleksnijim i kompleksnijim strukturama.
Jedino valjano objašnjenje o inteligentnoj prirodi poruka sadržanih u DNK jeste umiješanost inteligentnog planera.Za mene je to Allah Svemogući.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nakupilo se nesto ovih kreacionista ovih dana :)
Tvrde kako je evolucionistima jedini izvor wikipedia, a ne znaju da 99 posto svih naucnih knjiga govori o evolutivnom stvaranju.
A ovdje vidim citiraju doslovno Kuran i eventualno Bibliju i bukvalno tumace i to je kao pouzdan naucni izvor. Pa svete knjige nisu pisane da bi se proucavala nauka iz njih nego religija. Otkud vam pada na pamet da ih koristite za to. To je kao kad bi viljuskom jeli supu.

I sad ovaj amidza napisa nesto, ni sam ne zna sta je napisao o celiji, ali ako procita neko njegov post ko se razumije u nauku vidjece da svojim postom negira sam sebe. :)
Evo procitajte sta je napisao pa zakljucite. Citiram:

amidža je napisao:
99% ćelijskih struktura kod svih vrsta je identično. Ova cifra je 100% za DNK. Jedina razlika između ćelija je “program” koji insruira ćeliju kako da funkcionira. Zbog toga teorija evolucije pada na samom nivou ćelije.

Sad sta vam ovaj post govori. U prilog kojoj teoriji? Covjek htio da dokaze kreaciju a ovo je upravo dokaz evolucije da su svi organizmi slicni i da mala promjena u "programu" mijenja sve :)

A najjace mi je kad naucne dokaze izvode iz religijskih knjiga. Niko ne kaze da te religijske knjige nemaju neke podatke, ali nemaju relevantne podatke za prirodne nauke. Kao sto rekoh, to je kao kad bi htjeli uciti hemiju, a uzeli knjigu istorije i ucili iz knjige istorije za ispit iz hemije. :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 13:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nisi u pravu jellyfish!

Govorim o genetskom kodu svakog čovjeka.

Svakako! Kadri smo da uredimo jagodice njegove!” (Kur’an, 75:4)

Primjera radi,otisci prsta su nepogrešivo sredstvo identifikacije. Pored toga što su oni važni pri hvatanju kriminalaca, otisci prstiju mogu osigurati identifikaciju ličnosti u slučaju humanitarnih razloga, kao što su slučajevi amnezije, nestalih osoba, ili nepoznatog umrlog. Jagodice prstiju su karakteristične izrasline i različite su za svaku individuu.
Neke karakteristike jagodica.
1. Jagodice na prstima nisu nikakve nepotrbne izrasline, nego su unaprijed dati genetski kodovi.
2. Od svih dijelova ljudskog tijela jedina komponenta koju je nemoguće zamijeniti, jesu jagodice prstiju. Autor Kur’ana – Stvaralac svega, upozorava nas da ne potcjenjujemo Njegovu moć za ponovno stvaranje jagodica.
3. Ako je originalno formiranje ovih izraslina bilo prethodno kodirano, njihovo novo stvaranje iz poznatog koda naučno bi bila razumljiva mogućnost.
U vrijeme kada je gornji ajet objavljen, zamjena jagodica prstiju mogla se samo shvatiti kao način izražavanja. Danas mi znamo šta to stvarno znači. Ko bi drugi mogao govoriti sa takvim uvjerenjem o svojoj sposobnosti da “ponovo sastavi jagodice prstiju” u šestom stoljeću, osim Onoga ko je stvorio genetski kod, koji formira te jagodice?
Logično je da je to produkt Svemogućeg!
Nauka je tek kasnije to potvrdila.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
2. Od svih dijelova ljudskog tijela jedina komponenta koju je nemoguće zamijeniti, jesu jagodice prstiju. Autor Kur’ana – Stvaralac svega, upozorava nas da ne potcjenjujemo Njegovu moć za ponovno stvaranje jagodica.

A DNK?

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 13:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
amidža je napisao:

A DNK?

ljudsko tijelo kao hardware a DNK kao software :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 13:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Primjera je puno.Kur'an nije u sukobu sa naukom već naprotiv.
Kad smo već kod ljudskog tijela, ono po Kur'anu ima elemente tla-zemlje.
Danas, kada se analizira tjelesno tkivo čovjeka, da se utvrditi da se ono sastoji od 18 elemenata Zemljine kore. To su: kisik, silicij, aluminij, gvožđe, kalcij, natrij, kalij, vodik, hlor, jod, mangan, fosfor, olovo, bakar, srebro, ugljik i cink.
Kur’an to vrlo precizno navodi u ajetu:
“A doista smo čovjeka stvorili od ekstrakta gline.” (Kur’an, 23:12)
Činjenica da smo stvoreni od ilovače spominje se u knjigama i prije Kur’ana, ali ipak riječ “sulala” (bit, ekstrakt, suština) u sebi uključuje biološku činjenicu, koja se podudara sa savremenim naučnim znanjem.

Najfascinantniji su mi Kur'anski ajeti koju su preduhitrili naučne spoznaje iz domena astronomije.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 14:28 
Veteran
Veteran

Kad pitate čoveka za razum zašto ga ne pitate za mlečne puteve i andromedu?
Kad pitate za razum prvo čoveka pitajte za poznavanje Boga i znaćete koliko ima toga u sebi.
Kad razum govori nerazumni ne slušaju jer im je to strano.
Ko ima razum razumeće šta je to.
Ko ima uši da čuje i srce da primi primiće i spoznaće jer će biti poznat.
Ko sebi daje razum taj je najnesretniji čovek.
Razum je koristan a mudrost caruje.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 14:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
U Kur'anu nije rečeno apsolutno ništa pametno što već odavno u Biblij nije bilo napisano.
Dakle, u Kur'anu postoji gomila gluposti i nelogičnosti kojih nema u Biblij, ali sve što je iole smisleno u Kur'anu je parafraziranje i nespretno plagijanje Biblije.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 14:58 
Veteran
Veteran

Kakvom merom meriš takvom će ti se meriti.
Čašću jedan drugoga većim činite.
opasno je ako se mladi brat ponese u veri brzo upadne u zamku đavolju i onda sudi i opada braću.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
U Kur'anu nije rečeno apsolutno ništa pametno što već odavno u Biblij nije bilo napisano.
Dakle, u Kur'anu postoji gomila gluposti i nelogičnosti kojih nema u Biblij, ali sve što je iole smisleno u Kur'anu je parafraziranje i nespretno plagijanje Biblije.

Al ga i ti usra!
Zar se ne zapitaš kako je onda ta nelogičnost mogla da opstane sve ove vijekove do tvog pojavljivanja da bi objavio jednu tako grandioznu istinu!
Odma nek nastupi Sura Al Qaria (101)
De pročitaj malo Kur'an Časni, nemoj se ustručavati i ne boj se ništa.

Kad se malo izmaknem i pogledam...ložiš jel'de?
Priznaj čiki. Nemoj da se čiko provaljuje :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]