banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 17:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Nov 2005, 20:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
groznium je napisao:
steta sto i nisu pobili svu gamad pa ne bi ni doslo do ovog sranja , nego reci da li je narod ikad bolje zivio na ovim podrucjima , da se razumijemo ja nisam yugonostalgicar , al sam nostolgicar ljudske slobode (u koju se ubraja i socijalna zbrinutost , skolstvo i zdrastvo i reci mi ko sad moze ostvariti isto nego il ratni profiteri ili burzoazuja uopste ,
yuga je bila sranje , al vjeruj mnogo manje nego gabula u kojoj se sad nalazimo

vidi ovako ,ovo se sranje se nije desilo tek odjednom,korjeni ovog sranja sezu daleko u istoriju,preko turske i astrougarske okupacije do kraljevine jugoslavije i drugog svjetskog rata i nastavljaju se stvaranjem SFRJ a na kraju i njenim raspadom

stari Zlocinac i kriminalac Broz kad je osjetio da se blizi njegov kraj i da mu smrt kuca na vrata donio je ustav 1974 u kojem rebublikama u SFRJ daje status drzave u drazvi

mnogi ovde se sad sa nostalgijom osvrcu na SFRJ a nemaju pojma sta se ustvari desavalo u toj zemlji ,neistinite su tvrdnje da je to bila bezbjedna zemlja u kojoj je cvjetalo bratstvo i jedinstvo, da je narod tu zivio u miru,velik dio ljudi je zivjeo u toj zabludi ,u SFRJ se nikad nije zavrsio drugi svjetski rat,hrvati nikad nisu priznali poraz drzave Hrvatske i nastavili su da se bore sto iz emigracije sto iznutra,hrvati su tokom trajanja SFRJ izveli na hiljade oruzanih akcija,ubistava,bombaskih napada......ubijali su ambasadore SFRJ u inostranstvu,napadali ambasade i konzulate,otimali avione JATa,ubacivali naoruzane grupe kako bi potakli ustanke,izazivali pozare,postavljali bombe i da nenabrajam

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 21:45 
Pripravnik
Pripravnik

Jugoslavija - sretna 1972. godina kada se vecina vas klela u bratstvo i jedinstvo. I dok ste vi nosili stafetu Hrvatu drugu Titi, pioniri su polagali zakletvu istom tom Hrvatu drugu Titi a Hrvati su...
Sami pogledajte sta su Hrvati radili tada:
---------------------------------------------------------------------

1972 god. grupa od 19 Hrvata, uglavnom iz Australije, prebacuje se u Jugoslaviju odnosno preko Slovenije u Hrvatsku i BiH s ciljem podizanja oružane pobune protiv jugo-komunističkog režima. Na kraju većina pogibaju u borbi, a petorica su zarobljeni i osuđjeni na smrt.

Ambroz Andrić, rođen 10. prosinca 1939. u Tuzli,
Adolf Andrić, rođen 4. ožujka 1942. u Tuzli,
Pavao Vegar, rođen 10. studenoga 1939. u Vašorovićima kod Ljubuškog,
Ilija Glavaš, rođen 8. prosinca 1939. u Lužanima kod Gornjeg Vakufa,
Đuro Horvat, rođen 12. travnja 1939. u Palinovcu kod Čakovca,
Vejsil Keškić, rođen 25. lipnja 1939. u Maloj Peći kod Bihaća,
Viktor Kancijanić, rođen u Tinjanu kod Pazina,
Petar Bakula, rođen u Rastovači kod Posušja,
Ludvig Pavlović, rođen 9. travnja 1951. u Vitini kod Ljubuškog,
Mirko Vlasnović, rođen 19. kolovoza 1932. u Zemuniku Gornjem kod Zadra,
Ilija Lovrić, rođen 1945. u Varvari kod Prozora,
Filip Bešlić, rođen u Rastovači kod Posušja,
Stipe Ljubas, rođen 21. rujna 1951. u Đakovu,
Vlado Miletić, rođen u Ograđeniku kod Čitluka,
Vinko Knez, rođen 1954. godine u Viškovcima kod Slavonske Požege,
Ivan Prlić, rođen 1951. godine u Sovićima kod Gruda,
Nikola Antunac, rođen 1950. godine u Karlovcu,
Vili Eršek, rođen u Varaždinu, i
Vidak Buntić, rođen u Ograđeniku kod Čitluka.

Desetorica gerilaca imali su status "jugoslavenskih državljana na privremenom radu u inozemstvu", to jest radili su ili su studirali u inozemstvu, a devetorica su bili politički emigranti. Svi su pripadali organizaciji Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), koja je zagovarala oružani ustanak protiv jugoslavenske države. Prema jugoslavenskim izvorima su članovi Bugojanske skupine prošli cjelokupnu vojnu obuku neposredno prije ulaska u Hrvatsku. Osim toga, nekolicina njih imala je vojnog staža u stranim vojskama, najviše u američkoj i australskoj, gdje su stekli potrebno vojno znanje, vještinu i iskustvo.
Skupina je posjedovala vecu količinu naoružanja i opreme............................

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2005, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
... i na kraju su pobijeni,i sta sad?
Tako funkcionise drzava,ko pokusa da je rusi,metak u celo i rijesena stvar. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 02:01 
Pripravnik
Pripravnik

laoce je napisao:
Tako funkcionise drzava,ko pokusa da je rusi,metak u celo i rijesena stvar. :drinking:

slazem se i ja da tako svaka drzava treba da reaguje,ovu cinjenicu sam samo izneo da negiram navode kako je to bila divna i slobodna zemlja u kojoj se dobro i slobodno zivjelo,kako se moglo zanociti slobodno bilo gde i druge nebulozne navode iznete ovde........samo ova gerilska grupa iz 1972 je pobila vise od 20 ljudi a imali su i nekoliko stotina jataka i pomagaca u selima oko Bugojna i planine Radusa koji su im se trebali pridruziti da im je plan ustanka uspeo,sjecate li se postavljanja bombe u jedan beogradski bioskop ili bombaski napad na beogradsku zeljeznicku stanicu ili ubistvo ambasadora SFRJ vladimira Rolovica u Stoholmu ,sjecate li se otimanja aviona JATa i ubijanja putnika,sjecate li se MAsPOKRETA U HRVATSKOJ 1971 hrvatskog proleca kad je cjela hrvatska bila na noga i trazila izdvajanje iz SFRJ........

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2005, 13:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisu otmice aviona izolovana stvar,kao ni postavljanje bombi i ubijanje drzavnika.To se desava i u mnogim "demokratskim" zemljama.
Ato su kod nas,manje-vise ,izolovani slucajevi.Ah da,sad ces garant da spomenes pogibiju Dzemala Bijedica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 05:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2005, 23:42
SFRJ?Slika

p.s. slika(u ovom slucaju smajli) govori vise od hiljadu reci :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 07:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
baš tako.
čudi me da je trajala onoliko koliko je trajala. div na staklenim nogama.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2005, 02:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
jos uvijek je trajala duze od ovog sranja u kom smo sada ,
da nema ovih okupatora/ kolonijalista (eufor , razne donacije MMF /medjunarodnog monetarnog fasizma i raznih drugih intersea tkz velikih sila i korporacija)
ovi nasi debili bi opet isli ratovati za ciljeve koji su vani prevazidjeni ,
jer vama stvarno nije jasno da smo mi samo mala tackica u jednoj velikoj gabuli i koja se zove "novi svjetski poredak " u kom na scenu stupa tkz "slobodno ekonomsko trziste"(citaj odresene ruke veliki korporacije da uniste manje i srednje kompanije i da slobodno izrabljuju radnu snagu bez ikakve odgovornostvi , svaki takav ugovor naravno odobrava mmf koji ima debelu korist od toga , ako koga intersuje vise nek dodje u geto 13 gdje ce biti prezentovani simpaticne projekcije )) i da njih jedino zanima dobit koju mogu izvuci iz nas , nasi sukobi , prazne ideolgije i razna prepucavane ,u svijetu i ama bas nikog ne interesuju njih intersuje samo dobit jer njima profit iznad ljudi sto htjeli ne htjeli odrzava "mir kod nas "
a ja vam tvrdim da mir kao takav nikad globalno nije postignut ,
rat je mir
sloboda je ropstvo
neznanje je moc !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 18:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Aragorn je napisao:
Sada sam praktično smo podanik, i tako se i osjećam.

Mislim prijatelji da bi ozbiljno trebali razmisliti trebamo li biti podanici ''lošeg'' sistema, jer čovjek je podanik samo Božji, a čak ni njegov, već u ravnopravnoj zajednici.
Mislim da treba reći sistemu ''ne''.
Mislim da Banja Luka, ako i RS, ima dovoljno prisebnih i Bogu milih ljudi, mislim da nas ima dosta da zaustavimo neprihvačanjem življenja u jednom sistemu koji je od nas praktično učinio duhovne robove.
Čovjek treba da vjeruje i da bude idealist, bez obzira na realnost, a realnost je realnost jer je kreirana iz lošeg, dok idealno nema lošeg.
Stvaranje potiče iz vjere, i to želim da naglasim.
Vrijedi se boriti za slobodu, za istinu, za pravdu i za častan i dostojanstven život.
Mislim da mnogi i niski i visoki osjete zlo ovdašnjeg sistema, i da je svima muka, trebamo dakle složno krenuti u bolje. – a to je reći ne Đavolu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 15:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
JHBX je napisao:
Vrijedi se boriti za slobodu, za istinu, za pravdu i za častan i dostojanstven život.

Slažem se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 23:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
JHBX je napisao:
Aragorn je napisao:
Sada sam praktično smo podanik, i tako se i osjećam.

Mislim prijatelji da bi ozbiljno trebali razmisliti trebamo li biti podanici ''lošeg'' sistema, jer čovjek je podanik samo Božji, a čak ni njegov, već u ravnopravnoj zajednici.
Mislim da treba reći sistemu ''ne''.
Mislim da Banja Luka, ako i RS, ima dovoljno prisebnih i Bogu milih ljudi, mislim da nas ima dosta da zaustavimo neprihvačanjem življenja u jednom sistemu koji je od nas praktično učinio duhovne robove.
Čovjek treba da vjeruje i da bude idealist, bez obzira na realnost, a realnost je realnost jer je kreirana iz lošeg, dok idealno nema lošeg.
Stvaranje potiče iz vjere, i to želim da naglasim.
Mislim da mnogi i niski i visoki osjete zlo ovdašnjeg sistema, i da je svima muka, trebamo dakle složno krenuti u bolje. – a to je reći ne Đavolu.

neka prvo baci kamen onaj koji je "bezgresan" i sta ti to znaci "bogu milih ljudi"i kako neko ko je desektovao stanovnistvo zemlje (po hrisacnskoj i drugim dogmama) uopste moze biti nekakav uzor "dobra " bez obzira kakvi su ti ljudi i bili ,
prvo smijesno sto spominjes da je covijek podanik samo "boziji"(dobro ispravljas se kasnije ali ne vidim svrhu spominanjanja istog/e , prvo sto je bog apstraktan pojam a ne konkretna licnost(dakle nije sigurno ni da li postoji ili da li ne postoji pa je takvo klanjaje necem imaginarnom po meni smijesno) , sistem kakav je sad direktno je vezan za hijerarhijsku strukturu drustva koja upravo proistice iz vjerskih(religijskih) dogmi i idolopoklonstvu prema vodji (u ovom slucaju "bogu") zahvaljujuci cemu se upravo ustrojio sistem i medjusobni odnos ljudi kakav je danas,
sta je to istina ,pravda prvenstveno zavisi od toga "kakvo sjediste takvo glediste " nekima pase trenutna situacija nekima ne,
slazem se da se treba boriti za slobodu ali to iskljucuje bilo kakvo fanaticno vjerovanje u visu silu ili ti spasioca , jer je smijesno vjerovati da ce to uraditi umjesto nas samih konkretnim akcijama (a ne klanjaju i moljenju doticnog za pomoc )
a sto se tice djavola otkud znas isto kao bog da li postoji ili ako postoji po cemu je to bog bolji od njega jer bi on trebao biti susta suprotnost boga koji je autoritaran , agresivan "nepogresiv " i slicno jer ako je navodno bog napravio boga na "svoju sliku i priliku" znaci da nije nista bolji ni losiji od covjeka

Vrh

Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 24 Mar 2010, 00:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
U Zagrebu osnovan Savez Jugoslavena
Iz udruge tvrde kako je Jugoslavija bila više od geografskog pojma, jer je ona predstavljala emotivno stanje duha, način života, mišljenja.

Udruga 'Naša Jugoslavija' priopćila je kako se jugoslavenski pokret proširio i na središte Hrvatske. Naime, u nedjelju 21. ožujka u Zagrebu održan je osnivački skup Saveza Jugoslavena. Podsjetimo, u Puli je 'Naša Jugoslavija' uspostavila prvu podružnicu još u srpnju prošle godine, a udruga djeluje i u Srbiji na području Smedereva te u Bosni i Hercegovini.

'Naša Jugoslavija' bori se prvenstveno protiv svih oblika nacionalizma, za stabiliziranje odnosa među bivšim narodima i narodnostima Jugoslavija koji su razoreni ratovima s početka devedesetih te za priznavanje jugoslavenske nacije kao ravnopravne nacije na Balkanu.

Iz udruge ističu kako je zajedničko porijeklo, zajednička povijest, kulturne, jezičke, teritorijalno-ekonomske i političke sličnosti i ovisnosti svih naroda i narodnosti Jugoslavije su nepobitna činjenica koja je danas zanemarena i zamijenjena nacionalističkom retorikom i djelovanjem.

Jugoslavija je, tvrde, bila više od pukog geografskog pojma, jer je ona predstavljala emotivno stanje duha, način života, mišljenja i ponašanja prema sasvim jednostavnom, normalnom i prirodnom modelu prihvatljivom ljudima i narodima koji žele biti sa bliskim osobama i narodima kao individuama, koji se ne zatvaraju i ograđuju jedni od drugih, nego međusobno usko surađuju, ostvaruju kontakte, imaju razumijevanja jedni prema drugima, međusobno se poštuju i uvažavaju, intelektualno se nadopunjuju, a sve u cilju zajedničkog prosperiteta.

Temelji na pravima radnika, djece, odbacuju nacionalizam

U priopćenju navode kako Jugoslaveni imaju pravo na očuvanje kulturnog identiteta, povijesne, umjetničke, jezične i književne baštine te kako će se udruga boriti za objedinjavanje svih Jugoslavena bez obzira na njihovo vjersko, političko, spolno ili bilo koje drugo opredjeljenje.

'Naša Jugoslavija' na svojim stranicama piše kako je školstvo u Jugoslaviji bilo jedno od najboljih u svijetu te kako je najviši stupanj radničkih prava bio ostvaren upravo u toj povijesnoj epohi. Zalaže se također i za obnavljanje jugoslavenske socijalne i mirovinske politike, ali prije svega za suzbijanje mržnje.

Udruženje 'Naša Jugoslavija' temelji svoje postojanje i djelovanje na svim pozitivnim i progresivnim idejama i tekovinama nastalim tokom izgradnje i razvoja 'naše zajedničke domovine u vremenu od 1945. do 1990. godine, zalaže se za demokratske i humanističke ideje, socijalni mir, jednakost i ravnopravnost, zajednički privredni rast i razvoj, prava radničke klase, djece, žena, starih, slabih i bolesnih osoba, odbacuje svaki vid mržnje, nacionalizma i nacionalsocijalizma, fašizma, šovinizma, fundamentalizma, vjerske i svake druge netrpeljivosti, kao i povezivanje sa ideologijama bilo koje vrste i orijentacije'.

http://www.javno.com/hr-hrvatska/u-zagr ... ena/299131

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Čitajući ovaj topic stičem utisak kako banjalučka i ina omladina nema veze o životu. Postoji niz razloga. Prvi je kako je današnjim generacijama lako usaditi bilo kakvo sranje od priče pa tako o takozvanom zločincu Titu. Nekontam koja je to istorijska, društveno-politička, istraživačko-dokazna i sudska organizacija kod nas i u svijetu osudila Josipa Broza? Evo recimo volimo Karađorđa i Knjaza Miloša, dokazana dva krvnika iz naše istorije(kumovska ljubav zbog par hiljada krmadi), jebali su majku kome su stigli, šurovali s turcima(na kraju krajeva njih su služili, za njih su red pravili) ma sve činili da bi bili na vlasti kao i ovi današnji. Još ih naša crkva slavi? Jebote koji istorijski paradoks i nepravda. Dovoljno je da neka budala probuba nešto i ostali odmah to prihvate. Na osnovu čega? Ja sam prije svega bio srpski borac i nimalo nisam zadovoljan tvorevinom za koju sam se borio. Možda će vremenom postati bolja ali i dan danas tvrdim da niko bolje i odgovornije vladao ovim prostorima tako da je i običan čovjek mogao uvidjeti razliku sem austrougara i Brozove SFRJ. Razloga je milion, naravno ima i kontra argumenata ali moje polazište za politiku je stanje pojedinca kao osnove sistema kojeg on služi. U SFRJ je pojedinac mogao štošta ali neke stvari nije mogao. Znalo se za red, izvoli radi protiv sistema odma Goli Otok. Danas nebi falilo malo takvog reda samo što bi svi odreda morali u prdekanu.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 26 Mar 2010, 16:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
Online-Kladionice je napisao:
laoce je napisao:

slazem se i ja da tako svaka drzava treba da reaguje,ovu cinjenicu sam samo izneo da negiram navode kako je to bila divna i slobodna zemlja u kojoj se dobro i slobodno zivjelo,kako se moglo zanociti slobodno bilo gde i druge nebulozne navode iznete ovde........samo ova gerilska grupa iz 1972 je pobila vise od 20 ljudi a imali su i nekoliko stotina jataka i pomagaca u selima oko Bugojna i planine Radusa koji su im se trebali pridruziti da im je plan ustanka uspeo,sjecate li se postavljanja bombe u jedan beogradski bioskop ili bombaski napad na beogradsku zeljeznicku stanicu ili ubistvo ambasadora SFRJ vladimira Rolovica u Stoholmu ,sjecate li se otimanja aviona JATa i ubijanja putnika,sjecate li se MAsPOKRETA U HRVATSKOJ 1971 hrvatskog proleca kad je cjela hrvatska bila na noga i trazila izdvajanje iz SFRJ........

Daj Boze da je danas ovako!

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 16:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Zozon je napisao:
Čitajući ovaj topic stičem utisak kako banjalučka i ina omladina nema veze o životu. Postoji niz razloga. Prvi je kako je današnjim generacijama lako usaditi bilo kakvo sranje od priče pa tako o takozvanom zločincu Titu. Nekontam koja je to istorijska, društveno-politička, istraživačko-dokazna i sudska organizacija kod nas i u svijetu osudila Josipa Broza? Evo recimo volimo Karađorđa i Knjaza Miloša, dokazana dva krvnika iz naše istorije(kumovska ljubav zbog par hiljada krmadi), jebali su majku kome su stigli, šurovali s turcima(na kraju krajeva njih su služili, za njih su red pravili) ma sve činili da bi bili na vlasti kao i ovi današnji. Još ih naša crkva slavi? Jebote koji istorijski paradoks i nepravda. Dovoljno je da neka budala probuba nešto i ostali odmah to prihvate. Na osnovu čega? Ja sam prije svega bio srpski borac i nimalo nisam zadovoljan tvorevinom za koju sam se borio. Možda će vremenom postati bolja ali i dan danas tvrdim da niko bolje i odgovornije vladao ovim prostorima tako da je i običan čovjek mogao uvidjeti razliku sem austrougara i Brozove SFRJ. Razloga je milion, naravno ima i kontra argumenata ali moje polazište za politiku je stanje pojedinca kao osnove sistema kojeg on služi. U SFRJ je pojedinac mogao štošta ali neke stvari nije mogao. Znalo se za red, izvoli radi protiv sistema odma Goli Otok. Danas nebi falilo malo takvog reda samo što bi svi odreda morali u prdekanu.

Potpisujem!!!! Svaka ti je na mjestu!

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 23:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jedan zanimljiv text iz Novosti

Citiraj:
Jugo, nećeš još dugo

BEZ previše sentimentalnosti, otišla je Jugoslavija u istoriju bespuća Interneta - od kraja marta prestao je da funkcioniše i internet-domen .yu. Ali, daleko od toga da je s njim nestalo i ime bivše države. Isključivo se zadržalo - u Srbiji.
Bez ulaženja u odavno prežvakane priče i dileme da li su Srbi najjugonostalgičniji od svih naroda i narodnosti SFRJ, pokušali smo da pobrojimo šta se sve u našoj zemlji, punih sedam godina posle zvaničnog ukidanja njene potonje „verzije“, SR Jugoslavije, i dalje zove po dotičnoj. Brojke i poređenja sa Hrvatskom ili Crnom Gorom, čini se, govore mnogo više od citata sociologa i psihologa...
Krenimo od - biznisa. Samo u Agenciji za privredne registre pronašli smo 47 preduzeća koja, na ovaj ili onaj način, „furaju“ famozno - „jugo“. Uz neke stoji i odrednica da su u stečaju ili pred likvidacijom. Ali i dalje traju, recimo, „Jugoslavijaprojekt“ i „Jugoslavijapromet“, „Jugoservis“ i „Jugostil“, „Jugostroj“ i „Jugosirovina“... Tu su čuveno „Jugoslovensko rečno brodarstvo“, Hotel „Jugoslavija“, „Ju-biznis centar“, „Jugoslovenska revija“ pa i - „Zadružni savez Jugoslavije“!
Nacionalni avio-prevoznik još se zove „Jat“, mada je svojevremeno postojala ideja da dobije neko „srpskije“ ime. Od ustanova kulture, naziv nisu menjali naši „brendovi“: Muzej istorije Jugoslavije, Jugoslovensko dramsko pozorište, ni Muzej jugoslovenske kinoteke.
Slična pretraga u Crnoj Gori daje
samo dva rezultata („Jugopetrol Kotor“ i „Jugošped“) a u Hrvatskoj nijedan.
Nekadašnji dečaci i devojčice koji su bili imenjaci velike zemlje sada su, uglavnom, ljudi sa sedim vlasima na glavi. Na „Fejsbuku“ smo pobrojali oko 1.100 Jugoslava i svega tri Jugoslavke. Većina ih živi u Srbiji, mada ih ima širom sveta, i - svi su punoletni. Broj korisnika ove društvene mreže koji se odazivaju na Srbislav je desetostruko manji (101), ali zato Hrvoja ne fali: njihov broj se meri hiljadama...
Malo pre internet-domena, u istoriju je otišao i „jugo“. Poslednji „koral“, pod rednim brojem 794.428, sišao je sa trake u Kragujevcu 11. novembra 2008, ali četvorotočkaš ne prestaje da nervira vlasnike širom planete...
Nedavno je „jugovu“ propalu američku odiseju na veliku scenu vratila knjiga „Jugo: uspon i pad najgoreg automobila u istoriji“, autora Džejsona Vuića, u kojoj se govori o propasti „jugoslovenskog posla veka“. Ponos naše auto-industrije i dalje se može videti na srpskim drumovima, ali i u SAD. Tamo se nekada davao džabe uz kupljeni „pravi“ automobil, a sada košta oko 500 dolara...
Na kraju, da ne zaboravimo dugouhog lovačkog psa koji i dalje bezbrižno lovi zečeve i lisice, od Vardara pa do Triglava. Šta bi jugoslovenski planinski gonič mislio o sebi da zna da zemlje po kojoj je dobio ime - više nema?

UDRUŽENJA I STRANKE
DILJEM bivše Jugoslavije postoje udruženja koja se bore za povratak „starih vrednosti“. Imamo, tako, Generalni konzulat SFRJ u Tivtu, pa „Teritoriju četvrte Jugoslavije“ u Subotici, a nedavno je u Zagrebu osnovan Savez Jugoslovena, koji će se boriti da se ta nacionalnost vrati na sledećem popisu.
Većina stranaka - poput Jugoslovenske levice, Saveza komunista Jugoslavije, Nove komunističke partije Jugoslavije - nestala je u preregistraciji partija. Pojavila se, krajem prošle godine, ideja da sve ove stranke stanu pod jednu, na čijem će čelu biti Josip Joška Broz, Titov unuk, ali je ta priča prilično utihnula...

JUGOAMERI
NA poslednjem popisu, 2002. čak 1,08 odsto žitelja Srbije (bez Kosova) izjasnilo se da su - Jugosloveni. Brojkom: 80.721. U Crnoj Gori ih živi 1.860 (0,3 odsto), u Sloveniji 527, u Makedoniji - nijedan, dok su na hrvatskom popisu strpani među „ostale“, pa im se broj ne zna.
„Najjugoslovenskija“ zemlja je, ipak, SAD: prema popisu iz 2000. godine, „preko bare“ živi čak 328.547 Jugoslovena!

[url]
http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... %2C%20sfrj[/url]

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2010, 23:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
SFRJ je majka i domovina svih poštenih ljudi koji i danas žive na prostorima južnoslovenski plemena.
U SFRJ radnik je bio cjenjen, a lupeža je čekala motka.
SFRJ je vanvremenska jedinica za mjerenje standarda života poštenih ljudi.

SMRT FAŠIZMU,
SLOBODA NARODU!

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
incel je napisao:
SFRJ je majka i domovina svih poštenih ljudi koji i danas žive na prostorima južnoslovenski plemena.
U SFRJ radnik je bio cjenjen, a lupeža je čekala motka.
SFRJ je vanvremenska jedinica za mjerenje standarda života poštenih ljudi.

Slazem se. U SFRJ je radio incel, sad ne radi. :fadein:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 20:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
http://www.leksikon-yu-mitologije.net/

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 20:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Interesantno je da po SFRJ najviše seru oni koji nisu dana živjeli u njoj....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]