banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 09:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Mar 2010, 19:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
Ultimativno zadržavam pravo da kažem kako ste svi razočarali na ovu temu!
Da je to istina potvrđuju vaši revizionistički postovi. Koji glasaju bez imalo smisla za budućnost i beznadno oslikavaju nesrećnike koji kao vrhunski laici tumače kojekakve drevne spise uzimajući sebi za pravo da iz konteksta čitavih filosofija koriste samo segmente kako bi sebi pribavili duhovnu sadisfakciju i učinili sebe pametnim u očima drugih laika. Koji isto tako izvlačeći iz konteksta revidiraju drevne religijske knjige i time obezbjeđuju svojevrsnu podlogu za kuknjavu nad sopstvenom i sudbinom svog naroda.
Dakle, Vaše religije, lokalnog karaktera, kao što su srpsko, hrvatsko, bosansko i šta sve već praktikujete su davno prevaziđene filološko sociološke discipline. Pored ovoga više nisu ni aksiomi u standardizaciji modernog čovjeka. Računajući na potrebe da se lokalno ložite na totemska pomagala zadržali ste religiju, koja je prvobitno namjenjena kao filosofije moderih svijetova, u svojim prostim i skučenim "stanovima". Razlog za to je vaša nemoć pogledati ka suptilnom i prepoznati svijet koji se mijenja iz minute u minutu. Danas su religije sofisticiranije, modernije, one su prisutne u životu običnog čovjeka i nemaju podjele na kler i vjerujuću laičku masu. Pod predpostavkom da je moguće da prihvatite današnje trendove savremenih religija i prepoznate sebe kao dio savremenog čovječanstva trebalo bi vam nekoliko tisuća kvalitetnih godina reforme da izađete iz mračnih hodnika koje ste generacijama stvarali oko hramova svojih stradanja i međusobnih ne razumijevanja u kojima stradate kao kolateralna šteta pod pritiskom krovnih slia koje vas predvode u svoj svojoj bijednosti kao unificiranom trademark-u prostora na kojima živite.
Bez podizanja nivoa svijesti i iskrenog participiranja u religiji čovječanstva nemate nekakvu budućnost. Osim, ove trenutne sadašnjosti gdje se po šablonu takmičite revizionizmom knjiga i tekstova drevnih religija od Sumerskog doba do danas. Kada bi mogli da svoju energiju usmjerite u pravcu plus faze i prihvatite čovjeka kao unikatno rješenje iz kojega Bog šalje apstraktnu poruku sa vremenskim ograničenjem shvatili bi da su momenti koje živite u svojoj okolini tek dašak na prašini koja prekriva ključ beskonačnosti?!

Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav letim, i živim.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Znao sam ja Jamesdine da u tebi još uvijek čuči onaj stari Damaskin 8)
Nisam ni sumnjao u tvoja stajališta, Zeleni Zube, samo sam te malo testirao da vidim jel te nagrizla pop-kultura :)

@incel
druže, ja bih reko da si ti nas osudio prije nego si otvorio temu. Znači, potpuni prosidžr, optužnica, presuda, izvršenje (vaspitna mjera streljanje)
i to si nas osudio širokogrudno, da širokogrudnije nisi mogao, ko god da se uključio "nasompio" se znači "s tvojim pravilima, na dva, bez nabitke, jednom prstom, jednom čvrge prema roši..."
Ali se mora priznati da se osjetno vidi da si uživao dok si pisao prethodni post!

Svaka čast brate!
Možda jedino da poradiš malo na pravopisu...jednačenje suglasnika po zvučnosti, mjestu tvorbe itd...
Inače, čuvaj se one "najsjajniji plamen, najbrže sagori"

Jay!

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Oficir s ruzom je napisao:
Elvis Presley je napisao:
A sto se komunikacije tice, zar stvarno mislis da ce neko uopste pomisljati da ozbiljno razgovara s tobom nakon ovako bijednih i glupavih izjava u kojima preovladava sarkazam i izbjegavanje odgovara kao odbrambeni mehanizmi sa tvoje strane

Bjednih, glupavih, sarkazam...ajd sarkazam i moze proci, jer svi smo tu i tamo sarkasticni, cak i dzebaleban ponekad :wink: a sto se tice izraza "glupavih i bjednih"-tuzicu te...jer pazi tvoje izjave vjerovatno izrecene u bjesu, slicno izjavi zene koja u zucnoj raspravi s covjekom kaze "Ima da cutis dok te ja prekidam"

Velis da ja imam problema sa citanjem...ti imas problema sa citanjem onoga sto nije napisano.

Ja imam problema s citanjem onog sto nije napisano.----NIKAD, ja sam procitao sve sto ti nikad nisi napisao, (opet sarkazam ali oprosti nisam mogao da odolim)...

ajd samo procitaj svoju izjavu
ti imas problema sa citanjem onoga sto nije napisano

Fantasticna, svakim postom u svakom pogledu sve vise i vise napredujes...

Iskreno, ali stvarno iskreno sam se nasmijao onako iz dubine duse :D

Elvise, Elvise,
Stalno pominjem Kanta jer je on jako dobro znao gdje je problem kada je rekao da se postojanje boga, slobodne volje i besmrtnosti duse ne moze dokazati niti spoznati

Ja mislio da ces se okaniti Emanuela, a ti nista, ja opet moram jadnog cikicu preda se...
Elvise, Elvise gdje ce ti dusa Elvise...

Stalno pominjem Kanta jer je on jako dobro znao gdje je problem kada je rekao da se postojanje boga, slobodne volje i besmrtnosti duse ne moze dokazati niti spoznati.

...a da li je "postojanje Boga, slobodne volje i besmrtnosti duse" -frajer Kant zanijekao kao sto ti hoces da instaliras ???

Prijatelju moj, ti ili si jako ogorcen, ili glumis glavnog "pametnog" komicara ovdje. Treba li donijeti mikrofon i reflektore, i one bubnjeve kad provalis neki fazon - trrrrrc!!
Smij se ti koliko hoces, ali ti izgleda citas ono sto nije napisano - u prevodu izmisljas da sam ja nesto napisao. Nigdje ja nisam napisao da su filozofi nevjernici, cak suprotno, govorio sam da su jedni od najvecih bili veliki hriscani. E sad ti nastavi sa svojim ismijavanjem i prosipanjem fazona.
Sto se Kanta tice, kao sto rekoh, bio je hriscanin i za te 3 stvari koje se ne mogu dokazati je rekao da ih trebamo uzeti kao postojece. To su 2 razlicite stvari, oficire, o oficire. Nije isto vjerovati da neke stvari postoje i znati definitivno da one postoje.

E sada...ti si siguran 100% u svog boga. Fino. Ja sam 100% siguran da postoje vanzemaljci. Eto. Ti mozes biti 110 % siguran da postoji bog, ja mogu biti 120% siguran da postoje vanzemaljci ali dok se ne dokaze da oni postoje mi mozemo razglabati do besvijesti. A ja mislim da se jos nije dokazalo postojanje boga, mislim ne znam, otici cu na NASA-inu stranicu da provjerim za svaki slucaj (trrrrrrrc!).
Nemoj uzimati Kanta kao garanciju postojanja boga molim te, vec sam ti gore objasnio njegovo vidjenje tog pitanja tako da bih ti savjetovao da se ne provaljujes vise po tom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 07:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Elvis

,,Vidis mnogo toga se vrti oko slobodne volje. Takodje jedno od osnovnih pitanja filozofije. Da li ona zapravo postoji. Kant govori da je postojanje slobodne volje nemoguce dokazati. Mora da si cuo za determinizam. Determinizam nam kaze da je sve unaprijed odredjeno jer je svaki dogadjaj u univerzumu odredjen nekim prijethodnim, sve je povezano uzrocno-posljedicnim vezama. A ako je svaki dogadjaj predodredjen onda ne postoji slobodna volja jer je svako nase djelovanje vec uzrokovano ranijim dogadjajima.
Ja licno vjerujem u slobodnu volju, ali opet, logicki gledano ova teorija determinizma ima neku osnovu.
Drugo, apsolutno se slazem sa tobom da su i ateisti u istom problemu kao i vjernici. Ni jedni ni drugi ne mogu dokazati postojanje/ne postojanje boga. Razlika je u tome sto ateisti ne pridaju toliki znacaj tome, njihovo religijsko opredjeljenje ne utice na njihov zivot i odluke dok to kod vjernika nije slucaj.

Ako dozvoljavaš rekao bih sledeće:
Oprosti što se usuđujem dati mišljenje na tekst koji nije meni upućen ali možda može koristiti.
Drago mi je što si primetio dve veoma važe stvari kojima se Pismo bavi a to su:
1.Slobodna volja
2.Predodređenje
Vidim da putuješ na relaciji filoofija kao vid razumevanja i Božija reč kao neobuhvativa sloboda.
Nema filozofija rešenja za tu bravu jer gleda iz ljudskog aspekta.
Bog nije podložan čoveku niti Njegov naum dokučiv.
Zašto se nešto naziva slobodna volja ako je predodređeno...kad to spoznaš neće ti trebati ljudska mudrost jer ćeš razumeti i videti da to čovek ne može znati ali zato mudrost zna.
Dakle, obrati se mudrosti.
Kad doznaš imaćeš mir i nećeš tražiti od sveta ono što ti svet nemože dati.

Nemaj idola već živog u sebi.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 11:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
A ja mislim da se jos nije dokazalo postojanje boga,

Ali je zato dokazano da ništa ne može nastati i postati slučajno iz ničeg i samo od sebe, samom tom činjenicom da je svemu potreban tvorac, dokazano je i postojanje stvoritelja.
Dok istovremeno o postojanju vanzemaljaca ne postoje čak ni indicije, a kamoli dokazi

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 13:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ja sam 100% siguran da postoje vanzemaljci. Eto. Ti mozes biti 110 % siguran da postoji bog, ja mogu biti 120% siguran da postoje vanzemaljci ali dok se ne dokaze da oni postoje mi mozemo razglabati do besvijesti. A ja mislim da se jos nije dokazalo postojanje boga, mislim ne znam, otici cu na NASA-inu stranicu da provjerim za svaki slucaj (trrrrrrrc!).

110% i 120% ...ti, NASA, provjeravanje, daj Elvise nemoj biti tica. Kakav ti, kakva NASA, kakvi bakraci. :D

Nemoj uzimati Kanta kao garanciju postojanja boga molim te, vec sam ti gore objasnio njegovo vidjenje tog pitanja tako da bih ti savjetovao da se ne provaljujes vise po tom pitanju.

Uhvatio si se Kanta srcano, muski, Kant pa Kant, pa Kant ovo pa Kant ono,...posto si dosadan vise s tim Kantom. 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 14:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
mary juana je napisao:
A ja mislim da se jos nije dokazalo postojanje boga,

Ali je zato dokazano da ništa ne može nastati i postati slučajno iz ničeg i samo od sebe, samom tom činjenicom da je svemu potreban tvorac, dokazano je i postojanje stvoritelja.
Dok istovremeno o postojanju vanzemaljaca ne postoje čak ni indicije, a kamoli dokazi

Energija ne nastaje i ne nestaje, već se transformiše iz jednog oblika u drugi...to su nas barem u školama učili
a de me molim te uputi na taj dokaz, koji izričito dokazuje postojanje tvorca...Za boga miloga, čemu silne miliarde i miliarde dolara i akcelerator čestica koji potencijalno ima šanse da uništi Zemlju, kad postoji dokaz o postojanju stvoritelja...Čemu onda pravni i politički sistem jer ukoliko imamo dokaz o stvaraocu, mi nismo krivi, već je stvaraoc kriv, a njega možemo okriviti jer ima dokaz o njemu

Što se tiče života van Zemlje...možda ima možda nema,u ovom trenutku me to ne dotiče ni malo, ali smatram da postoje veće šanse da postoje vanzemaljci nego bog...ali opet možda (ipak vjerovatno) griješim jer mary juana ima dokaz o postojanju stvoritelja...E.T. zahvaljujući mary juani, više nikada neće zavti kući...

A s druge strane uzmimo dokaz o postojanju stvoritelja, koji samim tim dokazuje da ništa ne može nastati i postati iz ničeg...kako mary tvrdi (to je ono podvučeno u quote-u)...Ko je onda stvorio stvoritelja...ako ništane može samo od sebe nastati, onda je i stvoritelj vjerovatno produkt one night stand-a podjednako superiornih bića, ali ko je onda njih stvorio...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 14:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bla bla bla...
Dokazano je da iz ničeg ne može nastati nešto, iz nežive materije ne može nastati živa, isto kao što ne može iz rude željeza nastati moderan automobil sam od sebe, tako je logično da ni život ne bi postojao bez inteligentnog konstruktora odnosno stvoritelja.
jedini problem je u nečijem ograničenom umu da to uvidi, da pogleda oko sebe i shvati da to ne može biti produkt slučajne nekontrolisane explozije koja je nastala van bilo kakve kontrole i bilo kakvog smisla.
Ko vjeruje u tako što unatoč obilju dokaza koji ga okružuju i govore suprotno od te besmislene teorije jednak je onome koji vjeruje da slučajnom razornom explozijom štamparije može nastati jedan opsežan roman ili riječnik :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mary juana je napisao:
bla bla bla...
Dokazano je da iz ničeg ne može nastati nešto, iz nežive materije ne može nastati živa, isto kao što ne može iz rude željeza nastati moderan automobil sam od sebe, tako je logično da ni život ne bi postojao bez inteligentnog konstruktora odnosno stvoritelja.

mary juana je napisao:

Ostaje pitanje otkud stvoritelj onda? Odnosno ateisticko najomiljenije pitanje, ko je stvorio stvoritelja? Ne volim ici tom logikom, jer vjerujem u postojanje stvoritelja, ali kad mi kreacionisti krenu ici pristrasnom stranom i pogresnom logikom onda im moram odgovoriti istom mjerom, a to su ova dva pitanja. Jer biti "klasicni kreacionista" je po mom misljenju gore nego biti ateista, kao sto je u vrijeme Isusa bilo bolje biti Samarjanin nego farisej.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
mary juana je napisao:
bla bla bla...

kultura tvoje polemike me iznova sve više i više fascinira...i nasmejava takođe...

mary juana je napisao:

opet navedi dokaz...

mary juana je napisao:
jedini problem je u nečijem ograničenom umu da to uvidi, da pogleda oko sebe i shvati da to ne može biti produkt slučajne nekontrolisane explozije koja je nastala van bilo kakve kontrole i bilo kakvog smisla

logično je da je svijet stvoren u centru univerzuma kao ravna ploča u sedam dana dok pojam vremena nije postojao...al opet kad već govoriš o ograničenom umu pogledaj prvu stavku ovog mog posta da te uputim to je ono tvoje "bla bla bla"

mary juana je napisao:
Ko vjeruje u tako što unatoč obilju dokaza

možda nisam dobro pročitao sve postva, pošto si ti te dokaze očigledno naveo...

mada čitajući tvoje postove ne očekujem ni pametan ni razuman odgovor...mada nije ljepo se rugati nekome kome je vrhunac inteligentnog odgovora "bla bla bla"

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Čovjek će radije željeti ništa, nego ne željeti.

Brkati filozof.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2010, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
incel je napisao:
Te Vaše religije, lokalnog karaktera, kao što su srpsko, hrvatsko, bosansko i šta sve već praktikujete su davno prevaziđene filološko sociološke discipline. Pored ovoga više nisu ni aksiomi u standardizaciji modernog čovjeka. Računajući na potrebe da se lokalno ložite na totemska pomagala zadržali ste religiju, koja je prvobitno namjenjena kao filosofije moderih svijetova, u svojim prostim i skučenim "stanovima". Razlog za to je vaša nemoć pogledati ka suptilnom i prepoznati svijet koji se mijenja iz minute u minutu. Danas su religije sofisticiranije, modernije, one su prisutne u životu običnog čovjeka i nemaju podjele na kler i vjerujuću laičku masu. Pod predpostavkom da je moguće da prihvatite današnje trendove savremenih religija i prepoznate sebe kao dio savremenog čovječanstva trebalo bi vam nekoliko tisuća kvalitetnih godina reforme da izađete iz mračnih hodnika koje ste generacijama stvarali oko hramova svojih stradanja i međusobnih ne razumijevanja u kojima stradate kao kolateralna šteta pod pritiskom krovnih slia koje vas predvode u svoj svojoj bijednosti kao unificiranom trademark-u prostora na kojima živite.
Bez podizanja nivoa svijesti i iskrenog participiranja u religiji čovječanstva nemate nekakvu budućnost. Osim, ove trenutne sadašnjosti gdje se po šablonu takmičite revizionizmom knjiga i tekstova drevnih religija od Sumerskog doba do danas. Kada bi mogli da svoju energiju usmjerite u pravcu plus faze i prihvatite čovjeka kao unikatno rješenje iz kojega Bog šalje apstraktnu poruku sa vremenskim ograničenjem shvatili bi da su momenti koje živite u svojoj okolini tek dašak na prašini koja prekriva ključ beskonačnosti?!

Da, kao što je Rambo Amadeus otpjevao ''fizika kaže jedan je prostor - jedno je vrijeme, ali ove kategorije naučne i opšte drugačije tumači polupismeno pleme'', ... tako da ipak religija nije prevazišla pop-kulturu :)

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2010, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
golden_brown je napisao:
Da, kao što je Rambo Amadeus otpjevao ''fizika kaže jedan je prostor - jedno je vrijeme, ali ove kategorije naučne i opšte drugačije tumači polupismeno pleme'', ...

Odlican citat :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2010, 00:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
jellyfish je napisao:
Odlican citat :)

Šta ću, ... morao sam ubaciti :)

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 17:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da presječemo nit...
Stvoritelj je ona/j koji/a je sam sebe stvorio/la.

Dokaz o postojanju Stvoritelja se krije u njegovoj svemoći.
Svemogući stvoritelj je toliko svemoguć da može i da NE može.
Toliko svemoguć da vama koji ne vjerujete u Njega NE može ući u srce dok ga sami ne pustite.

"Bog posjeduje sve osim ljubavi duša materijalnog univerzuma prema njemu"
(Iz jedne "sektaške" knjige)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2010, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
dzabaleban je napisao:
Da presječemo nit...

otkud Bogu rod??

dzabaleban je napisao:
Toliko svemoguć da vama koji ne vjerujete u Njega NE može ući u srce dok ga sami ne pustite.

ako je svemocan, sto nas ne stvori jednako dobrima, pametnima i zdravima, i dalje bi bilo prostora za bezbroj varijacija, slobodnu volju itd? brate, los dizajn u pm :confused4: a to sa ljubavi mi je, blago receno, pateticno.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 18:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
Citiraj:
Zaratustra se spušta s planine, razgovara s nekim čovjekom i zatim se pita: "Je li moguće da ljudi još ne znaju da je Bog mrtav?"

Iz oka filosofa Friedricha Nietzschea.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 18:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

incel je napisao:
Friedricha Nietzschea
Omiljeni Hitlerov, Staljinov i ostalih "pravednika"

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2010, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
mary juana je napisao:
incel je napisao:
Friedricha Nietzschea
Omiljeni Hitlerov, Staljinov i ostalih "pravednika"

da, najpoznatije vadjenje iz konteksta u istoriji.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2010, 02:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:
dzabaleban je napisao:
Da presječemo nit...

otkud Bogu rod??

dzabaleban je napisao:

ako je svemocan, sto nas ne stvori jednako dobrima, pametnima i zdravima, i dalje bi bilo prostora za bezbroj varijacija, slobodnu volju itd? brate, los dizajn u pm :confused4: a to sa ljubavi mi je, blago receno, pateticno.

Mi koji smo osuđeni da neprestano mislimo ne možemo zamisliti prapočetak.
Sa druge strane to je apsurd. Sve što ima početak ima i svoju prethodnicu. Logično. Big Bang je možda samo jedan od izdisaja Maha Višnua. (Srimad Bhagavatam, Bhagavad Gita...)
Ako je neko stvorio Boga, onda je to on sam. Opet paradoks, zato hrišćani kažu da Bog nije stvoren, nego jeste. (i drugi to kažu, ali ovi su mi to prvi rekli)

Što se tiče tvog drugog pitanja/konstatacije...ako uzmeš u obzir karmu i reinkarnaciju onda je sve to može objasniti. Međutim, od objasniti do prihvatiti je nešto teži put.
Kao i od slušati do čuti. Nije isto.
I ja sam se pitao zašto svo to čekanje Strašnog suda i smaka svijeta kad je sve već predskazano i napisano i zašto je baš sve tako, zašto nije sa malo više šlaga na vrhu, zašto šiške nisu malo duže, zašto slika nema više toplih boja...možda zato što je svemir beskrajan, a ja imam kikiriki mozak i ne bih se ni po koju cijenu mijenjao za neki drugi?...
Tvoje mišljenje je tvoje mišljenje, meni se npr. uopšte Leonardova Mona Lisa ne sviđa, dapače mi je ružna i ništa posebno, ali eto neki kažu da je umjetnost...
Ne treba svijet gledati kroz prizmu vlastitog skupa činjenica ni čovječanstvo gledati kroz sebe kao primjer "kako treba biti"

Sve dok nam je "patetika" patetična i izaziva reakciju pa makar i odvratnost, ona ima moć koju niko ne može osporiti...
Nije grijeh misliti pogrešno, grijeh je stati u mišljenju i traganju (učenju) a šta je ispravno? Izvini, nemam pojma...

Nietzche?
Vjerovatno jedna od najreligioznijih figura zapadne civilizacije.
Ni sam nije mogao da sagleda razmjere svoje beskrajne potrebe za traganjem i samoprevazilaženjem.
Najviše ga je izgleda boljela šutnja njegovog Boga dok mu je ovaj parao utrobu noževima svojih misli i vadio unutrašnje organe blještavim ponosom i sasipao ga u paramparčad.
Bog ga je pobijedio svojom indiferentnošću "mrcine koja leži u bolničkom krevetu i nikako da krepa" kao i Sartra, čiji je prethodni citat.
Eto time je npr Bog pokazao da je svemoćan i da može i da NE može.

Bog je najveća faca i naš najveći prijatelj. Jednostavno je nenadjebiv (da se tako moderno izrazim)
Nadam se da ste me razumjeli.
A ako i niste, nema veze.
Ovo je forum.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]