google lazarević je napisao:
dzabaleban je napisao:
Da presječemo nit...
Stvoritelj je ona/j koji/a je sam sebe stvorio/la.
otkud Bogu rod??
dzabaleban je napisao:
Dokaz o postojanju Stvoritelja se krije u njegovoj svemoći.
Svemogući stvoritelj je toliko svemoguć da može i da NE može.
Toliko svemoguć da vama koji ne vjerujete u Njega NE može ući u srce dok ga sami ne pustite.
"Bog posjeduje sve osim ljubavi duša materijalnog univerzuma prema njemu"
(Iz jedne "sektaške" knjige)
ako je svemocan, sto nas ne stvori jednako dobrima, pametnima i zdravima, i dalje bi bilo prostora za bezbroj varijacija, slobodnu volju itd? brate, los dizajn u pm

a to sa ljubavi mi je, blago receno, pateticno.
Mi koji smo osuđeni da neprestano mislimo ne možemo zamisliti prapočetak.
Sa druge strane to je apsurd. Sve što ima početak ima i svoju prethodnicu. Logično. Big Bang je možda samo jedan od izdisaja Maha Višnua. (Srimad Bhagavatam, Bhagavad Gita...)
Ako je neko stvorio Boga, onda je to on sam. Opet paradoks, zato hrišćani kažu da Bog nije stvoren, nego jeste. (i drugi to kažu, ali ovi su mi to prvi rekli)
Što se tiče tvog drugog pitanja/konstatacije...ako uzmeš u obzir karmu i reinkarnaciju onda je sve to može objasniti. Međutim, od objasniti do prihvatiti je nešto teži put.
Kao i od slušati do čuti. Nije isto.
I ja sam se pitao zašto svo to čekanje Strašnog suda i smaka svijeta kad je sve već predskazano i napisano i zašto je baš sve tako, zašto nije sa malo više šlaga na vrhu, zašto šiške nisu malo duže, zašto slika nema više toplih boja...možda zato što je svemir beskrajan, a ja imam kikiriki mozak i ne bih se ni po koju cijenu mijenjao za neki drugi?...
Tvoje mišljenje je tvoje mišljenje, meni se npr. uopšte Leonardova Mona Lisa ne sviđa, dapače mi je ružna i ništa posebno, ali eto neki kažu da je umjetnost...
Ne treba svijet gledati kroz prizmu vlastitog skupa činjenica ni čovječanstvo gledati kroz sebe kao primjer "kako treba biti"
Sve dok nam je "patetika" patetična i izaziva reakciju pa makar i odvratnost, ona ima moć koju niko ne može osporiti...
Nije grijeh misliti pogrešno, grijeh je stati u mišljenju i traganju (učenju) a šta je ispravno? Izvini, nemam pojma...
Nietzche?
Vjerovatno jedna od najreligioznijih figura zapadne civilizacije.
Ni sam nije mogao da sagleda razmjere svoje beskrajne potrebe za traganjem i samoprevazilaženjem.
Najviše ga je izgleda boljela šutnja njegovog Boga dok mu je ovaj parao utrobu noževima svojih misli i vadio unutrašnje organe blještavim ponosom i sasipao ga u paramparčad.
Bog ga je pobijedio svojom indiferentnošću "mrcine koja leži u bolničkom krevetu i nikako da krepa" kao i Sartra, čiji je prethodni citat.
Eto time je npr Bog pokazao da je svemoćan i da može i da NE može.
Bog je najveća faca i naš najveći prijatelj. Jednostavno je nenadjebiv (da se tako moderno izrazim)
Nadam se da ste me razumjeli.
A ako i niste, nema veze.
Ovo je forum.