dzabaleban je napisao:
jel ti baš ne voliš filozofiju i filozofe ili se slažeš samo sa prvim dijelom citata?
Koliko te poznajem sa ovog foruma, znam da si dovoljno pametan da znaš da sve ne ide samo srcem jer u srcu može da se krije svašta.
Treba i znanja na putu.
Evo jedne jednačine, reko neki čo'ek:
Filozofija bez religije = špekulacija.
(što dalje implicira, što bi reko Kokni Kol)
Religija bez filozofije = sentiment.
Dzabalebance, za jednacinu potpis, pogotovo jer sam veliki fan Koknija Kola (dje ga se samo sjeti)

On topic> dal si lud da me tako shvatis, postoji vrlo precizan kontekst u kojem je lavic pricao (slicno mjesto stoji i u jednoj poslanici Apostola Pavla)
i odnosi se ne na filosofiju kao ljubav prema mudrosti, znanju i istini, vec pojam "filosofiranje" u laickom svakodnevnom kontekstu,
inace vrlo cesta pojava kod ljudi koji se ne razumiju ni u teologiju, ni u filosofiju, moj đed bi rek'o "naprdivanje" (npr. ovo sto pise Dontra iznad

)
Inače, bez dostignuća u razvoju izražavanja metafizickog, te dubine misli koje su dostigli grčki filosofi sve do epohe neoplatonizma
bi bilo nezamislivo pojmiti velike Kapadokijske oce, koji se smatraju temeljem hrišćanskog učenja,
a koji su svi redom po vokaciji bili filosofi veoma temeljnog i širokog obrazovanja - sv.Jovan Zlatoust, sv.Vasilije veliki, sv.Grigorije Bogoslov
(da ne otvaramo priču o sv.Jovanu Damaskinu

).
Dakle, sve ima smisla, ali samo u kontekstu.
Veliki pozdrav
@Dzontra
sto vise pises sve vise demonstriras nepoznavanje elementarnih cinjenica,
to vise nije stvar obrazovanja nego opste kulture