Cesto, grafiti pored estetske [bez]vrijednosti, imaju jednu neuporedivo bitniju dimenziju - politicku poruku, koja drugacije ne bi ni mogla da ugleda svijetlo dana. Na primijer, ko bi jos objavio dobru i zestoku kritiku vlasti u nekom mediju, danas u RS? Niko, svi su redom kontrolisani...
Zato mi je smijesno kad cujem da neko pokusava da "regulise" grafite, da negdje dozvoli, a negdje zabrani grafite, da odredi sta je prihvatljivo a sta nije prihvatljivo u sadrzaju, i podvali ostale besmislice poput rasprave o estetskoj vrijednosti grafita, na komisijskom nivou.
Da se prvenstveno radi o estetici kada su grafiti u pitanju, mogla bi se napraviti saradnja s galerijama, pa da autori izlazu po galerijama. Ali dobar grafit je prvenstveno logicka (najcesce politicka, filozofska) poruka, pa tek onda i estetska (lijep, ili ruzan) i cesto je najostrija moguca kritika.
U krajnjem slucaju, zadovoljniji sam kada prodjem ulicama pored stotinu grafita potpuno kretenske sadrzine, jer razumijem dvije stvari: zasto su kretenski, i, drugo, koliko samo kretena zivi i hoda naokolo. Da prolazim ulicama i uopste ne vidim grafite, bio bih vise zabrinut nego kad citam monstruoznosti nekih koji sada postoje, jer bih tada bio siguran u druge dvije stvari: u policijskoj drzavi, niko vise ne smije ni grafit da napravi, i/ili, drugo, da je Banjaluka konacno postala avetinjsko, sterilno selo, puno kretena kojima grafiti drobe san o poslusnim gradjanima koji kao ovce rade sta im se kaze, a zbog auto-cenzure ni grafite ne prave.
Ovo je, naravno, krajnji slucaj, jer, pored puno kretenskih grafita, po Banjaluci ima i dosta dobrih. Omiljeni mi je
"Ne kradi - drzava ne voli konkurenciju!" u Boriku.
Grafit kod nas je prvo bunt, pa ne moze biti predmet regulacije. Najbolji je grafit kada je ujedno i umjetnost. Kad budemo imali vecinu grafita po gradu koji su samo umjetnost, a mnogo manje neka politicka poruka, bice to pravi znak oporavka i napretka drustva.
Do tada - ne treba pregovarati smije li se praviti grafit, vec treba praviti grafite, i pregovarati smiju li se brisati.
|