lavić je napisao:
1 ]]Lavicu da li ti vjerujes da imas duha svetog,
DA!
2 I da li vjerujete da su pisci Biblije imali duha svetog pri pisanju?
DA! Nadahnuti Duhom napisaše Božji ljudi nama da verujemo reči koje im reče Bog. Nije svaka reč koju čovek izgovori od Boga data jer čovek ima slobodnu volju da govori po svom razumu a ima kad citira primljenu poruku po Duhu.
Vidis tu ja nailazim na problem.
Svi krscani, krscanske crkve, denominacije, sekte, govore da u sebi imaju duha svetog, a neki od njih u ucenjima idu u totalno suprotnom pravcu jedni od drugih.
Evo uzmimo samo tebe i Mariya za primjer. Na pitanje
Citiraj:
Oficir s ruzom je napisao:
Da li je Isus igdje za sebe rekao da je Bog?
Mery odgovara
Citiraj:
ne.
Isto pitanje
Lavic odgovara
Citiraj:
Da li je Isus igdje za sebe rekao da je Bog?
Citiraj:
DA.
Dakle sta je sad Lavicu i ti Mary....DA ili NE.
Jednostavno pitanje totalno suprotni odgovori.
Zbunjujuce.
Jos ako vidim da je pitanje dogmatskog znacaja ne znacaja vjerovozakona, onda je problem jos veci.
To je samo jedno od dogmatskog razilazenja unutar krscanstva a ima ih, reci cu sao dovoljno....
Zadnje sto sam nasao jest crkva u Jeruzalemu, cije sam svestenstvo vidio i bar po uniformama mislim da vise pripadaju pravoslavcima, medjutim niti vjerujuju da je Isus Bog, niti Bozji Sin, niti da ima ista bozansko u sebi, nego da je samo Poslanik. Cak ne vjeruju niti da je bezgrjesno zacet...Ucenje koje imaju odnosno Biblija koju posjeduju kazu za nju da ju je pisao (cini mi se) brat Isusov....itd. lahko cete naci na you tube.
Ono sto ja brate lavic vidim kod krscanstva jest slijedece...
Krscanstvo je preslobodna religija, bez zakona i s zakonom, bez zakona po Pavlu, s zakonom po Isusu, vi vjerujete i jednom i drugom iako drugi ima stepen nad prvim kao sto Sunce ima svjetlost koja dopire do nas u odnosu na svjetlost ostalih zvijezda. Vjerujete da su ljudi pisali po duhu svetom a i sami se razilazite i dana danas po pitanju i samog duha svetog i samih tekstova. Prihvatate tekstove ljudi "po duhu svetom" a zanemarujete nedvosmislene tekstove samog Isusa( bez obzira da li ga smatrali bogom ili sinom bozjim), vjerujete u trojstvo iako ono se ne nalazi u vasoj Bibliji, (govorim opcenito), vjerujete da je Biblija nepromjenjena rijec Bozja, iako se mjenja gotovo svake godine izlaze nove izmjenjene nadopunjujuce verzije, u nedvosmislenim citatima samog najsvetijeg vaseg bozanstva Isusa vidite rijec "nije on mislio to reci", previse ste popustljivi po vjerozakonu vasem pa je to jedan od razloga ako ne i najveci da gubite masu vjernika koji uglavnom prelaze u agnostike, ateiste, ili neke druge crkve ili religije, ne posjedujete pouzdan lanac prenosilaca za mnoge skripte koji bi potvrdio da su to pisali poslanici ili sveti ljudi, o protivrijecnosti Biblije sam uglavnom saznao od vas samih, od vasih ucenjaka, od ljudi koji su zivot proveli citajuci i proucavajuci vase skripte, doveli ste Isusa u stepen bozanstva, spustili Boga u relani svijet pa se gubite u mnostvu pitanja poput slobode volje ili mora li bog u wc, original Biblije nisam vidio, evandjelje po Isusu koje stalno trazim ne nudite, vjerujete poslanicima s.a.w.s. ali radite poptuno suprotno sto oni radili npr. nisu vjerovali da je Isus bog, niti sin bozji...u predavanjima koje sam slusao tumacite Bibliju da bi poduprili vjerovanje svake od sekte, neslozni ste i u samoj dogmi...
Islamska zajednica, brate lavicu, (u stvari bolje da si rekao ummet ili citav islamski narod) prihvata sve proroke, i vjeruje im ali ne vjeruje Bibliji, jer joj mnogi od vas samih ne vjeruju, ali naravno nije to osnovni razlog. Pravi razlog jest sto smatramo da imamo vjeru koja je definirala, cak i "spavanje s zenom" koje si ti naveo, pa se cak i u spavanju s zenom moze desiti kufr, ili izlazenje iz vjere ako covjek ne pazi,
To je moj komentar, a vjerujem i vecine muslimana...koji ste vi odavno znali, ali naravno to nije razlog da ne razgovaramo, prepiremo se, pokusamo jedni druge uvjeriti, razumjeti, ili Boze daj konvertirati
Ovo sto ja mislim o vama i sto znam da vi mislite o meni, ne cini vas nimalo manje vrijednim kao covjecija bica...jer Poslanik s.a.w.s. je rekao "Nije musliman onaj koji zanoci sit a njegov komsija gladan".- Komsija ne mora biti musliman nego moze biti bilo koje vjere i nacije.
Pozvao si me u krscanstvo lavicu...hrabro od tebe, vjerovao ili ne cjenim to, medjutim mozes li mi ponuditi u svojoj vjeri cistotu jutarnje molitve, ili molitve 5 puta danas, cistotu posta u ime Boga gdje je i svako disanje jedno dobro djelo pa cak i kad covjek spava, mozes li mi ponuditi fizicku cistotu da se ne priblizavam Kur'anu kad sam dzunup (arapska rijec za poluciju u snu ili snosaj s zenom), zatim da ne kazem na svakog poslanika "neka je na njega Bozji milost i spas" a ne jednostavno Isus, Mojsije, Muhamed...
Ne kazem da ne postoji u tvojoj vjeri u cemu i ti ne osjecas isto, vjerujem da je tvoje neprocjenjivo kao i moje...
"Ti ćeš sigurno naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: “Mi smo kršćani”, zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole." (Kur'an 2:82)