banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 03:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 154 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Feb 2010, 19:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
kim deal je napisao:
ne može niko srbina pripadnika srpske pravoslavne crkve natjerat da se izjasni kao hrvat i pripadnik hrvatske pravoslavne crkve.

Može može. Kad su se mogli turčiti, mogu se krstiti i ulijevo. Cijelom šakom.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 11:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Sep 2008, 14:07
I ovako nešto im dođe kao podsticaj ................
http://www.index.hr/sport/clanak/ubij-srbina-i-srbe-na-vrbe-bbb-u-turskoj-izvrijedjali-zvezdinog-trenera-/475804.aspx
............... kao i ornamenti grada Zagreba....

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
У Задру је данас основана тзв. хрватска православна црква за "хрватске православце" који не желе да се поистовјећују са Србима?! Један од инцијатора оснивања "нове цркве", извјесни "игуман Јелисеј" изразио је наду да ће хрватска држава и цјелокупна јавност обнављање "хрватске православне цркве" доживјети као "духовну потребу дијела својих житеља и признати је као примарну и главну православну цркву у Хрватској". У Хрватској је, према посљедњем попису становништва, око 15 000 "хрватских православаца", истичу покретачи тог пројекта. Задранин Иво Матановић раније је изјавио да у "Хрватској живи велики број православаца који не желе да се поистовјећују са Србима, због чега желе да оснују аутокефалну православну цркву у Хрватској". Претходно су, прије неколико мјесеци, основали тзв. хрватску православну заједницу, с циљем да у њу укључе што више Хрвата и Хрватица, које су у прогласу позвали да "својим разумом процијене насушну потребу за постојањем такве организације", подсјећајући на "братске кршћанске народе који су живјели у Независној Држави Хрватској".

Оснивачи су се позвали и на податке Канцеларије за просвјету Задарске жупаније према којима од готово 15 хиљада ученика основних школа на подручју жупаније часове православне вјеронауке похађају само 64.

Од три хиљаде Задрана српске националности ниједно дијете не похађа православну вјеронауку, што су покретачи те инцијативе протумачили као њихову потребу да им се понуди алтернатива у виду "хрватске православне цркве".

http://www.rsplaneta.com/Region/3943-Os ... crkva.html

Изгураше они то на крају ..
И како је ово сад регистровано?
У МУП-у као и "Црногорска православна црква"?
Је л` дијеле чланске картице?
Боже сачувај..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Усташка провокација.
Уопште не треба обраћати пажњу на то.

Пази податак, 3.000 Срба у Задру неће да шаље децу на православну веронауку зато што су то часови на коме раде свештеници СПЦ али хоће да неку другу :roll:
Пре ће бити да они не смеју да пошаљу ту децу (ако их и има толико).

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ako bude kakvog sranja ti likovi će biti glavne ubice i koljači srpske nejači, čim im se i ako im se ukaže prilika, a sve kako bi se pokazali pred svojim gospodarima, slično Luburiću, samo će ovi biti najgori od najgorih, već danas ispoljavaju veću mržnju od samih hrvata, i sve su u stanju učiniti i najgora zla samo da ih gospodari pred kojima su se ponizili prihvate.
Ko ih jebe i ne zaslužuju da se zovu Srbi, a očito to i nisu, neka budu konjušari koje god vjere.

Poslednji put menjao old fashion men dana 12 Mar 2010, 23:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja baš htio napisati kako će ti ljudi biti u budućnosti most sradnje između Hrvata i Srba.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2010, 02:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
не могу бити, јер је то комплексно питање.
најбоље да свака будала којој се ћефне може основат цркву.
хаос..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2010, 16:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Činjenica je da bi malo koji kroat u svijetu mogao biti shvaćen kao Pravoslavac.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2010, 16:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo su komentarisali i ljudi koji otvoreno kritikuju SPC i na moje iznenađenje kažu da je to sprovođenje Pavelićeve ideje. U najmanju ruku sam mislio da će da kažu to je sloboda vjere ili nešto slično.

Ne znam kako bi to moglo naštetiti srpskim interesima, makar smo sada na vrhuncu nacionalne osvješćenosti.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Da stvar bude gora kažu da su nasljednici pavelićeve hpc. Ako pojedini Srbi pristupaju tzv. hpc mogu misliti koliki je pritisak na tamošnje Srbe. S obzirom da je osnovana u Zadru nisam se iznenadio. Zadar je teška ustašija. Tamo su Srbi zaista ugroženi. Takođe ne bih se nimalo iznenadio da iza svega ne stoji i Hrvatska država kao i podrška Katoličke Crkve. Glupo je ovo ipak porediti sa CPC-om. Hpc je fašistička organizacija. CPC ipak to nije. Ja ne vjerujem da će im projekat upaliti. Može samo izazvati bijes kod Srba. A ako Hrvatska ovome ne stane na kraj odnosi sa Hrvatskom se neće popraviti i mogu se samo još dodatno pogoršati.

S obzirom da u Hrvatskoj najbolje razumiju kada im vratiš istom mjerom neka se osnuje srpska katolička zajednica ili u Srbiji ili u RS-u.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 08:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kad se osnovala crnogorska pravoslavna crkva zašto ne bi i hrvatska pravoslavna crkva? :) Izgleda da je to stvar pomodarstva... Samo neka se zove drugačije, pa makar...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 08:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
hercegovac27 je napisao:
S obzirom da u Hrvatskoj najbolje razumiju kada im vratiš istom mjerom neka se osnuje srpska katolička zajednica ili u Srbiji ili u RS-u.

to nije moguće jer katolička crkva nije nacionalna, tj. autokefalna. svi katolici pripadaju rimokatoličkoj crkvi i poglavar im je papa.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 09:36 
Stara kuka
Stara kuka

Talija je napisao:
Kad se osnovala crnogorska pravoslavna crkva zašto ne bi i hrvatska pravoslavna crkva? :) Izgleda da je to stvar pomodarstva... Samo neka se zove drugačije, pa makar...

Crnogorska pravoslavna crkva svoje postojanje ne temelji na fašizmu iako je nepriznata. hpc je neoustaška organizacija. Nije pomodarsvo nego ozbiljna provokacija. Ovo treba sasijeći u korijenu.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 09:38 
Stara kuka
Stara kuka

mary juana je napisao:
hercegovac27 je napisao:

to nije moguće jer katolička crkva nije nacionalna, tj. autokefalna. svi katolici pripadaju rimokatoličkoj crkvi i poglavar im je papa.

Nisam rekao srpska katolička crkva nego srpska katolička zajednica. Postoji razlika! Srpska katolička zajednica je itekako moguća. Kao što sam rekao samo istom mjerom jer taj jezik samo i razumiju.

Ko je bio na sajtu tzv. hpc mogao je vidjeti da je riječ o čistoj provokaciji koja se zasniva na ustašluku.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka

Jesam li rekao da iza svega stoji Hrvatska? Evo i dokaza!

Hrvatska će priznati neoustašku tvorevinu Pupovac da mu nije do fotelje trebao bi odmah istupiti iz Vlade. Ionako im tamo više služi kao fikus. Ja se zaista iznenađujem do koje mjere Hrvatska ide samo da bi uklonila svaki trag postojanja Srba u Hrvatskoj, čak ako treba vaskrsavati jednu ustašku organizaciju kakva je hpc.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 10:01 
Stara kuka
Stara kuka

Hrvatska ipak nastavlja sa dosadašnjim podbadanjem kada su Srbi u pitanju. Problem je što ovu tzv. hcp neće priznati niti jedna Pravoslavna crkva. Sigurno će doći i nekakve kritike iz EU jer zemlja koja baštini fašizam je pred vratima EU. Takođe sljedbenika tzv. hpc može biti samo u Hrvatskoj i nigdje više jer samo u Hrvatskoj postoji pritisak na Srbe.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 10:13 
Stara kuka
Stara kuka

Samo me zanima da li će sada tzv. hpc željeti preuzeti imovinu SPC-a. Vjerovatno hoće ali to neće ići.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Обратите пажњу, ко оснива тзв. хпц:

Citiraj:
Јелисеј Лалатовић из Никшића, бивши свештеник канонски непризнате Црногорске православне цркве, а сада вођа пројекта за стварање организације зване „хрватска православна црква“, изразио је наду да ће хрватска држава и целокупна јавност …обнављање „хрватске православне цркве“ доживети као „духовну потребу дела својих житеља и признати је као примарну и главну православну цркву у Хрватској“. Јелисеј је наводно рашчињен у СПЦ пошто је покрао касу манастира Милешева, а према наводима неких медија, био је и сарадник Државне безбедности.

Па лика су избацили и из те секте, да би он сада основао своју. :roll:

Citiraj:
Иницијативу за оснивање овакве парацрквене организације пре три месеца је покренуо син усташког официра из Другог светског рата Иво Матановић, који је формирао њену претходницу, такозвану хрватску православну заједницу. Сам Матановић нам је потврдио да са „групом ентузијаста“ тај пројекат припрема већ годину и по.

Матановић је један од ових на слици:

Slika

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 21:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
:-? :-? :-? :-? Cek, cek' malo.
Nesto mi nije jasno. Od kuda Srbi u Hr? Zar nisu svi protjerani, masakrirani.... vec prije 15 godina.
A prateci neke komentare na drugim temama shvatio sam da Srbin odmah dobije batina cim predje crtu.
Pa onda, od kud ovih 3000 u zadru?

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

1/3 pobiti, 1/3 protjerati, 1/3 pokatoličiti. Zvuči poznato?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 154 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]