Prvi utisci, odigrao sam upravo 20ak partija, 12:7, 4-5 poraza sa Zergovima, znaci stvarno su slabi, iznenadilo me kad je Toss napravio DT i napao me dok je moj Overlord bespomocno gledao, vise nije Detector! Zatim nemaju uopste Anti-Air do Tier 2, sto se veoma osjeti u igri, ako uzmete exp odmah prinudjeni ste ostati duze bez upgrade glavnog, morate se osloniti na Linge i Roache kao glavne sljakere, a za AA Spore Crawlere ili kako se vec zovu, sto je veoma zahtjevajuce, morate napraviti radnika zatim gradjevinu, a ako protivnik napravi Air, a hoce, niste ga u stanju napasti do Hidri/Muta. Imaju i dobrih strana, recimo sa samo 2 glavna i 2 kraljice mozete odrzavati masovnu produkciju, medjutim ovo jednostavno nije dovoljno da nadoknadi potpuni nedostatak AA do upgradea glavnog. Trenutno mi izgledaju kao najslabija rasa, i dizem ruke od njih.
Sto se tice Protossa, manje-vise su ostali isti. Chrono Shift ili kako vec je veoma korisna stvar, koristicete ga stalno bilo da ubrzate produkciju radnika ili Colossia. Zeloti su mnogo poboljsani, prvenstveno zbog novog pathfindinga, a i onog skoka sto im omogucava da udju u melee mnogo brze. Stalkeri su novi Dragooni, manje HPa i slabiji napad, ali dosta brzi, jeftiniji i s blinkom koji je jako koristan. Velika promjena je zapostavljenost Templara, jednostavno nemate razloga da ih pravite pored svemocnog Colossusa. Psionic Storm je oslabljen, ne radi vise stete koliko prije, ali je zato radi ravnomjerno, nema onaj build up kao u SCu.Imortall je skup, ali takodje radi dosta damage, i jednostavno siluje Tenkove/Thorove/Colossie. I na kraju naravno, Colossus, najkorisnija jedinica u igri, velik domet, splash damage, penje se preko litica, jednostavno ne postoji ground vojska koju nekoliko njih ne mogu unistiti za veoma kratko vrijeme. Sve u svemu, Protossi su trenutno lijepo izbalansirani, nemaju nekih velikih slabosti.
I na kraju moji trenutno omiljeni, Terrani. Nema se sta puno pricati, Marine + Marauder kombinacija je za pocetak ubitacna, pozeljno je ispitati protivnika poslije nekoliko minuta, vidjeti koje jedinice pravi, u slucaju mass Zelota/Linga/Marinaca pojacati ih Hellionima, u slucaju da protivnik pravi jace jedinice poput Colossia/Tenkova pojacati ih Thorovima i nemate razloga za brigu.

Thor je fantastican, kida zemlju, kida vazduh, najbolja all-around jedinica u igri. Marauder je takodje nevjerovatan, ako je Colossus najkorisnija jedinica, Thor najsvestranija, Marauder je definitivno "Most Rewarding". Sa samo malo strpljenja i malo micra, Zealoti im jednostavno nikad ne mogu prici, slow efekat koji imaju njihove granate je nesto posebno. Trenutno mi se cine kao najjaca rasa, nemaju propusta, jaki si od pocetka do kraja, imaju mozda najkorisniju novu mehaniku (upgrade glavnog, koji daje Scanner Sweep, besplatnog radnika koji brze skuplja minerala kao i mogucnost pojacanja upkeepa Suply Depota za +8, tj 16 ukupno, i to besplatno), prilicno dobar vazduh, veoma korisnog castera, Raven, koji parira i Science Vesselu. Ghost je takodje pojacan, ima EMP bez potrebe za istrazivanjem, veoma korisno u kasnoj igri.
Eto, neki prvi utisci, ovako na brzinu, dok me nije prosao osjecaj. Moram jos pohvaliti pathfinding, koji je NEVJEROVATAN! Jedinice kojima nije naredjene kretanje se smicu s puta onima kojima jeste, u borbi se ne zaglavljuju, ne lutaju kao ludi dok pokusavaju uci u domet napada, jednostavno je fantasticno i mnogo olaksava igru.