banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: fatva na fejsbuk
PostPoslato: 01 Mar 2010, 20:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
opet ponavljam bog ima samo jedno osobno ime koje je on sam objavio, a titule koje ga opisuju poput svemogući, vječni, svevišnji... nisu njegovo osobno ime.
prevodioci biblije božije ime koje se u bibliji pominje preko 7000 puta prevodili su najčešće izrazom gospodin.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 23:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
mary juana je napisao:
bog ima samo jedno osobno ime a to je jahve - jehova

Koje ti usput uvjek pises strogo malim slovom :roll:

Sad jel Jahve ili je Jehova... :roll:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 00:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
o božijem imenu sam već opširno pisao, ali evo, u starom hebrejskom jeziku se samoglasnici nisu pisali pa je stvar izgovora od jezika do jezika jahve ili jehova ili jehovah ili jihova.
za mala slova sam također već objasnio da imam nekih tehničkih problema da se ne ponavljam.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 09:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da, u jevrejskom pismu nema samoglasnika, tako da piše YHVH.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Ne shvataš opet šta hoću reći...
Jevreji ovi danas će ti reći šta i oni prije 2000 godina. Spomeni utjelovljenog boga, ili božijeg sina ili ćerku ili ženu ili božijeg stričevića.... vidjet ćeš šta će ti reći...

Nepojmljivo je to u njihovoj vjeri i s toga nisu nikako mogli očekivati nešto tako. Nigdje trojstva nema u SZ niti trojednog Boga.

Pa oni i dalje čekaju kralja sa kraljevskim obilježjima!
Čak i Tri kralja, tj. magovi (tri mudraca) su prateći zvijezdu krenuli na poklonjenje rođenom kralju.
Zašto je onda Irod (Herod) naložio da mu se i sinovi i braća ubiju ako ne da prijesto ne bi uzeli jer se očekivao Mesija kao kralj?
Bukvalno shvatanje.
Isus jeste Mesija, Isus jeste kralj, ali ne ovozemaljski kralj, u ovozemaljskoj slavi, nego nešto sasvim drugo.

Što se tiče Trojstva opet ga nisi shvatio ili ne želiš da ga shvatiš.
Do duše, kada bi ga shvatio onda bi shvatio i to da si u zabludi - Isus je početak i kraj, alfa i omega.
Ne znam zašto si boldovao "Sin Božji i Sin Čovječiji"? Ne može se nikako zamijeniti, jer se odnosi na jednu osobu.

Ili ja ne znam dobro objasniti ili ti nećeš da shvatiš ili ne možeš shvatiti ili nešto 50-o , stvarno ne znam.

U redu kralj, u redu svi ti atributi.. Pomazani, ovaj onaj.. U REDU SVE
Ali božanske osobine NIKOM jevreji ne pripisuju osim Bogu, nema nikakvog takvog lika kakvog vi smatrate Isaa a.s.

De pitaj jevrejskog rabina o SZ, nekog ko ga ima u malom prstu tako reći pa neka ti on kaže ima li kakvog govora o silazku Boga na zemlju među ljude, ili slanje njegovog sina ili nesto drugo bozanskih osobina.

Tako mi Boga !.. Jevreji dobro znaju da Mesih nije to što kršćani kažu za njega, a oni najučeniji među njima dobro znaju da je Isaa a.s ben Merjem Mesih, ali Božiji rob i poslanik, ništa više - ništa manje..

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 14:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Ali božanske osobine NIKOM jevreji ne pripisuju osim Bogu, nema nikakvog takvog lika kakvog vi smatrate Isaa a.s.

Pa koga onda čekaju? Čovjeka čekaju? Čovjek tzv "mesija" da im donese spasenje duša? :lol:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 19:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Talija

Da li sličica pored tvog pseudonima odražava Hrišćanski karakter?
Da li Biblija uči da živimo kao prepotopni svet?
Možemo biti veoma pametni i lepi, možemo biti ,,pobožni'' i non-stop čitati Pismo ali ako srce nije očišćeno od tela sve je uzalud jer telo gospodari svojim željama nad Duhom.
A ono što je od tela je od sveta i ponos života tako je to daleko od Boga i Njegove volje.
Naučimo se od ptica vernosti, od mrava vrednoći,od pčela zajedništvu kao i od termita itd.

Nemojmo samo vikati da smo Hrišćani jer ružimo nekoga time i rušimo hijerarhiju koju je taj uspostavio.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Pa koga onda čekaju? Čovjeka čekaju? Čovjek tzv "mesija" da im donese spasenje duša? :lol:

Naravno čovjeka ! I Musaa alejhisselam je bio samo čovjek pa su se spasili oni koji su u njegovu misiju povjerovali i za njim se poveli ..

Tako je to habibi moj :)

A kad dođe ponovo Mesih naravno da će raditi po posljednjoj objavi i šerijatu, onom kojeg je donio Muhammed sallahu alejhi ve sellem, i bit će velika blagodat jedno vrijeme na zemlji. Dok ne dođu Gog i Magog

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 16:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
lavić je napisao:
Talija

Pa recimo ta slicica za mene predstavlja ljubav, a znamo da je ljubav hriscanski karakter. Za nekog to predstavlja umjetnost itd. Sad sto neki bradati starci i popovi prozvase ljubav i umjetnost za nemoral to je njihova stvar. Ja sam s takvim shvatanjima davno rascistio. Ti to poredis s pretpotopnim svijetom gdje su se cinile preljube. Ako neko vodi ljubav ne znaci da cini preljubu. Jer preljuba je vodjenje ljubavi za ozenjenim muskarcem ili udatom zenom.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
lavić je napisao:
Talija

Pa recimo ta slicica za mene predstavlja ljubav, a znamo da je ljubav hriscanski karakter. Za nekog to predstavlja umjetnost itd. Sad sto neki bradati starci i popovi prozvase ljubav i umjetnost za nemoral to je njihova stvar. Ja sam s takvim shvatanjima davno rascistio. Ti to poredis s pretpotopnim svijetom gdje su se cinile preljube. Ako neko vodi ljubav ne znaci da cini preljubu. Jer preljuba je vodjenje ljubavi za ozenjenim muskarcem ili udatom zenom.

Hvala Jelly jer si upravo napisao ono što sam htjela i sama napisati.
Mogu samo podsjetiti Lavića da se sjeti "Pjesme nad pjesmama" u kojoj se veliča putena ljubav. :wink:

114_AhmeD je napisao:
Tako je to habibi moj :)

وقمت بسحب لي ili Oh ve sen beni sürükle :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 21:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Naravno da svako traži opravdanje i izgovor,ali ako dozvolite ja nisam komentarisao stihove ni ljubav već sliku na kojoj se vidi prepotopni svet.
To nema nikakve veze sa ljubavlju koju je Bog dao svojim stvorenjima i nije potrebno sliku komemtarisati jer govori sve.

No, to je vaš izbor koji ne savetujem nikom.
Živite i upotrebljavajte svoje telo onako kako ga je Bog osmislio.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mislim da je to na slici u malo vecem raskoraku sa onim sto se u Pismu podrazumijeva pod bilo kakvom ljubavlju. To na slici ne moze biti reprezentativan primjer ljubavi iz Pisma, kao sto ste ti i jellyfish izvukli zakljucak (slika = ljubav, ljubav = Pismo => slika = Pismo). Pogledaj na tren sliku ne kao umjetnik nego kao obican covjek i reci sta vidis..

Pismo govori o putenoj ljubavi, ali ne o ljubavi kao na toj slici. Prije ili kasnije neko ce i swingere tom logikom uspjeti progurati medju umjetnike (EDIT: uspjeli su i to, prije neki dan u centru Beca otvoren swingerski klub - umjetnicka izlozba).
A taj avatar i postovi na ovom podforumu.... :angry3:

Meni je svejedno za sliku, neka svako postavlja sta hoce, ali htio sam komentarisati vas odgovor na lavicev post, zaintrigiralo me je to sto se ta slika dovodi u relaciju sa Pismom.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 07:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Naravno da svako traži opravdanje i izgovor,ali ako dozvolite ja nisam komentarisao stihove ni ljubav već sliku na kojoj se vidi prepotopni svet.

Svaki put kad se kupaš vidiš pretpotopni svijet ili se kupaš obučen? Ili ne daj Bože da praviš djecu, kako? Na pretpotopni ili neki "moralniji" način? :) Krpa preko glave?

Citiraj:
To nema nikakve veze sa ljubavlju koju je Bog dao svojim stvorenjima i nije potrebno sliku komemtarisati jer govori sve.

No, to je vaš izbor koji ne savetujem nikom.
Živite i upotrebljavajte svoje telo onako kako ga je Bog osmislio.

Za razliku od pojedinih ja nisam toliki puritanac, ne stidim se svog tijela i ne vidim kakve veze imaju moji odgovori sa slikom koju s vremena na vrijeme mijenjam?

Takođe, ne spadam u one koji ne znaju sredinu pa idu iz krajnosti u krajnost; ako Vjerujem ne mora da znači da sam fanatik, niti da koristim pretpotopne fraze tipa "mir brate domu tvome", da se posipam pepelom po glavi i hodam kao mumija zamotana od pukog stida što imam polne organe i još pogdjekoje stidne organe?

A pri tom (tako nesavršena) veoma dobro znam šta je odanost, praštanje i ljubav.
Ili to možda uopšte nije bitno??!
Možda je bitnije zamotati se i stavljati neke vjerske slike u avatar i završio si sa svojom obavezom?

A sad stavite ruke preko očiju i virite kroz prste na jedno oko jer ću citirati jedan dio Pjesme nad pjesmama a koja se nalazi u sred Starog Zavjeta:

3 Usne su ti kao vrpca grimizna, milina resi usta tvoja. Kao kriške mogranja sjaju tvoja lica ispod koprene.
4 Vrat ti je kao toranj Davidov zidnim vijencima naoružan, tisuće štitova vise na njemu, štitova od samih junaka.
5 Prsa tvoja: dva blizanca srnčeta, što pasu među ljiljanima.
6 Dok dan zahladi i sjene uteku, htio bih poći k smirnovoj gori, k tamjanovu humu.
7 Sva si lijepa, prijateljice moja, nema ljage na tebi.

...
16 Zaručnica: Sjevere, ustani sad Juže, ovamo! Puhnite po vrtu mojemu! Neka kaplju mirisi njegovi! O, neka bi došao dragi moj u vrt svoj, neka bi uživao plodove svoje, prekrasne!

U Novom Zavjetu šta je Isus najviše mrzio? Licemjere. :wink:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 09:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Ne shvataš opet šta hoću reći...
Jevreji ovi danas će ti reći šta i oni prije 2000 godina. Spomeni utjelovljenog boga, ili božijeg sina ili ćerku ili ženu ili božijeg stričevića.... vidjet ćeš šta će ti reći...

Nepojmljivo je to u njihovoj vjeri i s toga nisu nikako mogli očekivati nešto tako. Nigdje trojstva nema u SZ niti trojednog Boga.

Pa oni i dalje čekaju kralja sa kraljevskim obilježjima!
Čak i Tri kralja, tj. magovi (tri mudraca) su prateći zvijezdu krenuli na poklonjenje rođenom [b]kralju.[/b]
Zašto je onda Irod (Herod) naložio da mu se i sinovi i braća ubiju ako ne da prijesto ne bi uzeli jer se očekivao Mesija kao kralj?
Bukvalno shvatanje.
Isus jeste Mesija, Isus jeste kralj, ali ne ovozemaljski kralj, u ovozemaljskoj slavi, nego nešto sasvim drugo.

Što se tiče Trojstva opet ga nisi shvatio ili ne želiš da ga shvatiš.
Do duše, kada bi ga shvatio onda bi shvatio i to da si u zabludi - Isus je početak i kraj, alfa i omega.
Ne znam zašto si boldovao "Sin Božji i Sin Čovječiji"? Ne može se nikako zamijeniti, jer se odnosi na jednu osobu.

Nigdje ne postoji pisani podatak da su u pitanju TRI Maga (mudraca) samo postoji navod u mateju da su donjeli 3 poklona moglo ih je biti 5 ili 2 nije poznato. Isto kao sto su njihova imena razlicita kod recimo sirijskih hricana koptskih i zapadnih crkvi tako da baltazar melikor i gaspar mozda i nisu njihova imena :) eto samo toliko tek da malo zamutim bozu

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 09:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

chils je napisao:
Nigdje ne postoji pisani podatak da su u pitanju TRI Maga (mudraca) samo postoji navod u mateju da su donjeli 3 poklona moglo ih je biti 5 ili 2 nije poznato. Isto kao sto su njihova imena razlicita kod recimo sirijskih hricana koptskih i zapadnih crkvi tako da baltazar melikor i gaspar mozda i nisu njihova imena :) eto samo toliko tek da malo zamutim bozu

Ma nebitno, mag, vještak, čarobnjak, mudrac - odnosi se na isto. Bitni su pokloni tj. njihov naum poklonjenja kralju.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Talija je napisao:
chils je napisao:

Ma nebitno, mag, vještak, čarobnjak, mudrac - odnosi se na isto. Bitni su pokloni tj. njihov naum poklonjenja kralju.

A model for the homage of the Magi might have been provided, it has been suggested, by the journey to Rome of King Tiridates I of Armenia, with his magi, to pay homage to the Emperor Nero, which took place in 66 AD, a few years before the date assigned to the composition of the Gospel of Matthew.
;) ipak je to sve rukom pisano zar ne a i shodno nedostatku Canon foto-kopir aparata u staroj judeji nije iskljuceno da su manuelni printeri (pljuckavci) ponegdje sta dodali ili oduzeli.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija, po mome misljenju 'Pjesma nad Pjesmama' i ono sto je u njoj opisano nema nikakve veze sa onim sto je predstavljeno na toj slici.
A sto se mene tice mozes stavljati sta hoces, ja ionako ne gledam u avatare.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 10:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A šta je to predstavljeno na slici? Možda ti vidiš nešto što ja ne vidim, fazon Roršahovih šara? :P
Ponavljam pitanje: Kakve veze ima moj avatar sa ovom temom i mojim odgovorima?

PS Ako ne gledaš u avatare zašto ih komentarišeš? :) :wink:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
A šta je to predstavljeno na slici?

9 delfina? :D

Talija je napisao:
PS Ako ne gledaš u avatare zašto ih komentarišeš? :) :wink:

Komentarisem dovodjenje te slike u relaciju sa "Pjesmom nad Pjesmom", po meni to nema veze jedno sa drugim.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 10:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
9 delfina? :D

Hristov je napisao:
Pismo govori o putenoj ljubavi, ali ne o ljubavi kao na toj slici.

Hristov je napisao:
prije neki dan u centru Beca otvoren swingerski klub - umjetnicka izlozba).

Hristov je napisao:
A taj avatar i postovi na ovom podforumu.... :angry3:

Hristov je napisao:
Komentarisem dovodjenje te slike u relaciju sa "Pjesmom nad Pjesmom", po meni to nema veze jedno sa drugim.

Reci brate fino jasno i glasno! Šta okolokolišeš? Kunilingus? Ops ops (kakvu strahotu napisah!!!) je nemoguće izvesti u onoj pozi, ako bar malo poznaješ ljudsku anatomiju. :D
Puteno, nesputano, nespućeno, raspučeno, nije šija nego vrat.
Vratite se na temu, ne spamujte. 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]