banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 17:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jan 2010, 15:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Nov 2009, 14:38
ako neko ima neke info o prijemnom ispitu,o nacinu studiranja,bilo sta,na odsjeku za novinarstvo,neka mi pomogne... :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 09:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Maj 2008, 11:45
I mene zanima kakav je sad plan i program? ko je sekretar odsjeka? itd...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 10:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Mar 2009, 15:14
Po 4 pravopisne greske u samom naslovu, sjajno ce ti leci njihov ultra-niski kriterij.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 10:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Maj 2008, 11:45
ako mislis na mala slova u naslovu, to ja vise ne racunam u pravopisne greske, jer ni ja vise ne obracam paznju na to na netu. cak i recenicu pocinjem malim slovom, tako mi je zgodnije i brze. mada ti nisi ni mislio/la na mene nego na kolegicu josipu, pretpostavljam.
nego, imas li ti neke konkretne informacije?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 14:01 
Početnik
Početnik

na natu se i ne pisu velika slova, dragi moji...ako je banja luka to sto smatrate gramatickom greskom, svejedno je da li cete napisati banja luka ili banjaluka, po pravopisu je oboje pravilno...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 15:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
josipa je napisao:
na natu se i ne pisu velika slova, dragi moji...ako je banja luka to sto smatrate gramatickom greskom, svejedno je da li cete napisati banja luka ili banjaluka, po pravopisu je oboje pravilno...

U jebote, nisam znao da se na net-u, pardon nAt-u :lol: ne pišu velika slova. :wink:
Po čijoj je to gramatici, NETovićevoj možda? :lol:
odsadaćudapišemmalimslovimaibezrazmakaaliibezznakovainterpunkcije 8) pakoskontaoskontao :lol:

Više nije "Filozofski", već je fax "Političkih nauka", mada je u istoj zgradi, dole, u "Vrbasu".
Šef odjska je Tanja Duronjić, ako se dobro sjećam, pa odeš tamo i vidiš kada imaju konsultacije i baš se raspitaš. A možeš i u studenskoj službi pitati. Ne jedu dole malu djecu :wink:
A ako nisi iz BL, dođeš na izlet u BL i raspitaš se :P

Kol'ko sam skont'o, prošle godine je malo ljudi bilo na prijemnom i svi su upali na tom prvom prijemnom, što unaprijed govori nešto, ali možda i ništa...

sudoku je napisao:
Po 4 pravopisne greske u samom naslovu, sjajno ce ti leci njihov ultra-niski kriterij.

Čuo sam da su "bolonjcima" na tom odsjeku baš spustili kriterije, pogotovo kod upisa... al' i nekim drugim odsjecima dole :wink:
Bolonja je čudo! :D
Đe je Bolonja bila kd sOm Ya Studir'O, ccc :wink:

PS Josipa, nisu samo vel'ka slova problem, tebe i razmak malo Hebe, pogotovo iza jednog znaka interpunkcije (čitaj: zarez, zapeta), nije samo vel'ko slovo u pitanju :wink: Al nećemo sitničarit' :P
Ono, k'o da su novinari pismeni, pogotovo domaTJi novinari :D A i popravila si se malo u drugom postu :evil3:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 17:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
S obzirom na kolicinu i vrstu gresaka na koje se svakodnevno moze naletjeti na forumu, ovo se zaista moze nazvati sitnicarenjem. Polovina tema je naslovljena pocetnim malim slovom, tako da se to i ne mora uzimati za veliko zlo. Ni sam ne volim kada se poslije zareza ne stavlja razmak, jer tekst postaje necitkiji. No, i tu se moze (donekle) progledati kroz prste. Sam post je bio prekratak da se nesto vise moze zakljuciti, ali ono sto ima, je korektno. "Nat" je sigurno greska u pisanju, i ne znam zasto si se uhvatio toga, mozda si bio ljut ili isfrustriran zbog necega, ali je ovo svakako bila pogresna tema za ispoljavanje doticnih osjecanja. Zamisli da tebe neko napadne da si nepismen, jer si napisao "odjska", sto je ocito greska u kucanju. Ili, da ti zamjeri sto nisi dosljedan, pa pises "dole", iako inace pises u ijekavskoj varijanti.
Nije poenta da ti neko broji greske, vec da je moguce zakerati bilo kome, i traziti dlaku u jajetu.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 17:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
S obzirom na kolicinu i vrstu gresaka na koje se svakodnevno moze naletjeti na forumu, ovo se zaista moze nazvati sitnicarenjem. Polovina tema je naslovljena pocetnim malim slovom, tako da se to i ne mora uzimati za veliko zlo. Ni sam ne volim kada se poslije zareza ne stavlja razmak, jer tekst postaje necitkiji. No, i tu se moze (donekle) progledati kroz prste. Sam post je bio prekratak da se nesto vise moze zakljuciti, ali ono sto ima, je korektno. "Nat" je sigurno greska u pisanju, i ne znam zasto si se uhvatio toga, mozda si bio ljut ili isfrustriran zbog necega, ali je ovo svakako bila pogresna tema za ispoljavanje doticnih osjecanja. Zamisli da tebe neko napadne da si nepismen, jer si napisao "odjska", sto je ocito greska u kucanju. Ili, da ti zamjeri sto nisi dosljedan, pa pises "dole", iako inace pises u ijekavskoj varijanti.
Nije poenta da ti neko broji greske, vec da je moguce zakerati bilo kome, i traziti dlaku u jajetu.

:lol: :lol: :lol:
Bash si vickast :D

Care, da je bilo koji drugi odsjek u pitanju, ne bih reagovao i, kako ti tvrdiš, sitničario. Mislim da čak ne bi reagovali ni drugi forumaši koji su reagovali (a ti prozva mene), ali... Novinarstvo!
Halo? O čemu pišemo?
A ima i smajlija u mom prethodnom postu...

Uostalom, bit novinarstva je traganje za informacijama. Zar ne?
Josipa je već pala na prvom ispitu :wink: ...možda :P

Zar je toliko teško otići do fakulteta i raspitati se? :angry4:
Pa ne jedu dole malu djecu! :mad:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro, da sam vickast, vjerovatno jesam :D

Stoji, da je mogla otici i sama se raspitati, no iam do prijemnog jos oko cetiri mjeseca, a mozda cura nije iz BL. Forum je ok mjesto za neku prvu informaciju, tim prije sto su sajtovi doticnih fakulteta "apdejtovani" jos u proslom vijeku.

Neformalni oblici komunikacije na "natu" sve vise dopustaju i prihvataju mala slova. Diskutabilno je koliko je to u redu, ja se uglavnom trudim da pisem velika. Zato mi je bilo cudno da si onako burno reagovao, jer nije bilo narocitog povoda, cura je jos srednjoskolac, nije novinar, "giv hr a brejk, men" :D

I ne bih se slozio da je ovo najkriticniji odsjek sto se gresaka tice. Ako novinar tu i tamo pogrijesi, uvijek postoje urednik (sto se tice logickih, stilskih gresaka) i lektor (pravopisnih) koji ce se pobrinuti da konacna verzija teksta bude uredna. Najkriticniji je odsjek za srpski jezik i knjizevnost, odredjen broj ljudi i nakon zavrsenog fakulteta nema pojma o nekim osnovnim stvarima glede pravopisa, a steta koju oni kasnije pocine je mnogo veca (rad sa djecom).

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 18:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Stoji, da je mogla otici i sama se raspitati, no iam do prijemnog jos oko cetiri mjeseca, a mozda cura nije iz BL. Forum je ok mjesto za neku prvu informaciju, tim prije sto su sajtovi doticnih fakulteta "apdejtovani" jos u proslom vijeku.

Ovi su bolji. Nemaju sajt 8)
A ako nije iz BL, neka napiše u uvodnom postu. Uostalom, o tom odsjeku se pisalo više puta na forumu. Bar je laHko pretražiti, a potraga za informacijama je jedna od "vrlina" novinara. Pravih novinara...
A i studentska služba radi svaki dan (osim praznicima :wink: ). A tamo ne jedu malu djecu!

Popokatopetl je napisao:
cura je jos srednjoskolac, nije novinar, "giv hr a brejk, men" :D

Kako je krenulo... :wink:
A po jutru se dan poznaje :lol: :lol: :lol:

Popokatopetl je napisao:
I ne bih se slozio da je ovo najkriticniji odsjek sto se gresaka tice. Ako novinar tu i tamo pogrijesi, uvijek postoje urednik (sto se tice logickih, stilskih gresaka) i lektor (pravopisnih) koji ce se pobrinuti da konacna verzija teksta bude uredna. Najkriticniji je odsjek za srpski jezik i knjizevnost, odredjen broj ljudi i nakon zavrsenog fakulteta nema pojma o nekim osnovnim stvarima glede pravopisa, a steta koju oni kasnije pocine je mnogo veca (rad sa djecom).

Sve to stoji, ali u mnogim medijima urednici su još manje obrazovaniji od novinara, a negdje čak i nemaju lektora, il' je lektor opterećen pa ne stigne sve odraditi... i još ako je loš lektor...
Tako da ipak novinari moraju znat' neŠto...
Uostalom, ispod teksta stoji potpis novinara, il' bar inicijali. :D Skoro uvijek. Al' to je druga priča...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 19:58 
Početnik
Početnik

wooow, kolika rasprava oko par gresaka u kucanju, mozda je ipak u pitanju bila brzopletost (nat :) )... :)
a sto se tice velikih slova, jednostavno ne praktikujem da ih pisem na `natu` sto ne znaci da ne znam da se recenica pocinje velikim slovom :) a razmaci poslije znakova interpunkcije...nista toliko bitno, po meni...
trazila sam samo par informacija, oko prijemnog ispita i nacina studiranja, jer sam jos uvijek u dilemi sta da upisem...
a sto se tice toga da dodjem na izlet u BL...800km preci? ipak je lakse dobiti info na forumu...ili nije?

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 20:01 
Početnik
Početnik

p.s.nisam znala da ne pripada filozofskom,takvu sam informaciju dobila,mozda je bila pogresna... opet padoh kao novinar,nisam dobro provjerila dobijenu informaciju :D

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 20:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

josipa je napisao:
p.s.nisam znala da ne pripada filozofskom,takvu sam informaciju dobila,mozda je bila pogresna... opet padoh kao novinar,nisam dobro provjerila dobijenu informaciju :D

I nisi pretražila forum, jer se o upisu na žurnalistiku tj. novinarstvo i ranije pisalo ;)
Pretraži forum (ima opcija za pretragu stranice), pa vidi :D
Ajde malo, vježbaj. Nađi informaciju, pa da vidiš kako je novinarima
:lol: :cat:

Pa možda nađeš ovakav rezultat u vezi prijemnog na žurnalistici (odgovor je u nekoliko postova 8) ):
:wink:

Stvarno , ako se dobro sjećam, a sjećam se, nakon prvog upisnog roka prošle godine je bilo još mjesta na novinarstvu. Opalo je interesovanje, a taj fakultet je, zbog Bolonje, presmiješan. Skoro svi odsjeci. Ali to ne mora ništa da znači. Ne završe svi koji upišu :wink:

A ima i žurnalisitka na privatnim fakultetima u BL ;)
Npr. http://www.kfbl.edu.ba/

josipa je napisao:
a sto se tice toga da dodjem na izlet u BL...800km preci? ipak je lakse dobiti info na forumu...ili nije?

Ako želiš upisati novinarstvo tih 800 km će ti biti manja relacija ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

muT@_6€kpuJ@ je napisao:

Popokatopetl je napisao:

Popokatopetl je napisao:

Jes' ti mene ovo malo zekio? :D

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 01:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Jes' ti mene ovo malo zekio? :D

Ja sam jaaaaaaaaaako ozbiljan.
:lol: :lol: :lol:

:wink:

Pa vidiš samo kol'ko ima smajlija u postovima :wink:

Al' ima i ozbiljnih dijelova. Pogotovo onaj dio o novinarima, urednicima i lektorima. Jako ozbiljan.
Ipak je bitno da novinari budu pismeni i, naravno, informisani
I onda bi sigurno bilo i zanimljivijih tekstova... :D

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ne, to kontam, nego sam mislio za ovo "Popokatopetl" iznad citiranog mjesta, reko' da nisi iz zayebancije promijenio :D

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 14:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Ma ne, to kontam, nego sam mislio za ovo "Popokatopetl" iznad citiranog mjesta, reko' da nisi iz zayebancije promijenio :D

Hm,
Spoiler:
Popokatepetl je napisao:
sigurno greska u pisanju, i ne znam zasto si se uhvatio toga, mozda si bio ljut ili isfrustriran zbog necega, ali je ovo svakako bila pogresna tema za ispoljavanje doticnih osjecanja. Zamisli da tebe neko napadne da si nepismen, jer si napisao "odjska", sto je ocito greska u kucanju. Ili, da ti zamjeri sto nisi dosljedan, pa pises "dole", iako inace pises u ijekavskoj varijanti.
:lol:
Vidiš, svi nekad traže dlaku u jajetu...

Al' ti si bar skužiJo zaHebanciju :thumbup: , al' neko drugi... :lol:

pozz

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2010, 18:55 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Avg 2009, 19:23
Na faxu postoji informator u kome ti se nalaze sve potrebne informacije, pa ako imaš nekoga u Banjoj Luci, zamoli ga da ti kupi. :) U odnosu na ranije godine, interesovanje za novinarstvo je opalo (ako ćemo suditi prema broju onih koji su polagali prijemni 2009.). Razmisli još i dobro se raspitaj prije nego što doneseš konačnu odluku... Srećno!!! :) :) :)

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2010, 11:07 
Početnik
Početnik

Hvala, imam jos vremena za razmisljanje :)

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 18:02 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Mar 2010, 17:54
Cao! Ako neko zna koji predmeti se polazu za novinarstvo,nek mi javi.
I ako zna neke vise informacije.
Unaprijed hvala!...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]