Rodjak je napisao:
Ja sam koristio linux mandriva 2009 oko mjesec dana i onda je popio uninstall (u stvari samo sam formatiro particiju s njim). Danas sam gleo emisiju eHrvatska i kao prilog ide pojava novog ubuntu. Udruga korisnika ubuntu je bila u prvom planu, nekolicinu su upitali šta im se to sviđa kod novog ubuntu. Jedini odgovor je bio: Besplatan je. Ja kao nimalo iskusni korisnik linuxa imam isto mišljenje, međutim ja nikad nisam dao više od 2-3KM za os. U svjetlu ovih izjava volio bi da mi vi korisnici linuxa kažete šta vam je bolje kod linuxa nego kod windowsa osim to da je besplatan. Ne želim provocirati niti biti arogantan nego me zaista zanima.
Мало бајато, али је?ига...
Прво, Линукс није бесплатан! Обичног корисника кошта онолико колико кошта празан СD, док напредније кориснике кошта времена или, у корпоративном смислу, плаћања подршке. Са друге стране, код нас је практично иста цијена Виндоза (један празан диск), али да ти у продавници не наплате инсталацију Виндоза је потребно имати неко имформатичко знање. Даље, имаш Виндозу, онда 'оћеш неки канцеларијски пакет, па ти продају Мајкрософтов Офис. Па ти треба неки бољи фајл менаџер, па онда и то платиш. Па хоћеш да се играш, па и то платиш (прво, треба ти игра, онда схватиш да ти треба бољи хардвер, па схватиш да ти треба... итд.). Па хоћеш нешто да радиш, опет плаћај потребан софтвер. Кад се тако наплаћаш, онда, у тренуцима доколице, пожелиш да одеш на Интернет. Одлично, помислиш, барем је Интернет Експлорер бесплатан. Јесте, али и шупаљ к'о швајцарски сир. Аха, па се распиташ, треба ти фајервол јер онај Виндовсов није употребљив, па купиш и то. Затим, треба ти и антивирус, па, погађај шта? Платиш и њега. И онда ти то све поплаћаш, инсталираш све што ти треба, и одмах потом схватиш да ти је Виндовс пук'о и да га мораш реинсталирати. Аха, то је опет неколико сати посла, али си барем набавио сав потребан софтвер. Али, не лези враже, те лиценце више не важе и иако не мораш више плаћати, опет губиш неколико дана да добијеш нове лиценце. Сјајно, све то инсталираш и... схватиш да Виндовс опет не ради како треба. 'Ајмо испочетка...
Код Линукса је ситуација другачија. Не бих ја потенцирао цијену софтвера, који и на овом ОС-у зна да поприлично кошта, него акценат бацам на нешто друго. За подешавање машине под Лином је потребно одвојити нешто више времена него за Виндозе, али кад једном нешто направиш, то само нестанак струје може да прекине. Подеси и заборави. Код Виндоза, свако мало времена мораш улазити у подешавања да уштимаш раштимовано.
Укратко, иако Линукс изгледа рогобатно испочетка, поготово за оне који никад у животу нису видјели терминал (или DOS prompt), што више радиш под њим, све ти је теже навићи се на нефункционалност Виндоза.
Сигурност података и поузданост рада система нећу спомињати. Почетнику је то мало битно.