banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 18:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ateisti, zbor!
PostPoslato: 20 Feb 2010, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Oho, idemo korak dalje!
Vise ne smijemo ni govoriti. Znas ono pravo na slobodu govora? Jedno od osnovnih prava ljudskih. I onda ti dodje jedan "vjernik" pun ljubavi i covjekoljublja i napise ovo iznad.

Gdje cu drugo pisati o ateizmu nego ovdje, da necu na Sport mozda?
Poenta je u tome sto je ovdje prisutan elitizam u osnovnom obliku, ako ne u osnovnom onda onako latentno, preko ovih na prvi pogled dobronamjernim postovima koji pocinju sa bog te blagoslovio.
Da ne nabrajam prozivke od strane vjernika da smo mi nemoralni, da nemamo duse, da smo izgubljeni itd.

Prosaltaj malo teme na ovom podforumu, vidjeces ko prvi zapocinje raspravu, imas postove maryjuane na nekoliko tema koje se ticu ateizma, na ovoj temi drugi post je postavio budjavi koji se kao sa grohotom smije a onda nastavljaju ostali pa i ti medju njima.
Ja ne idem na temu islam ili hriscanstvo i govorim kako vi vjerujete u fantazije. Ali zato mogu nabrojati sigurno vise od 5 velikih "propovjednika" koji me pokusavaju preobratiti i ubijediti u svoju istinu.
Svi znaju istinu. Ahmed i ti tamo, spavac onamo, mary u nekom svom minijaturnom svijetu, Hristov ovamo. I sta sad to znaci, Ahmed ne smije pisati na hriscanstvu, hristov na Islamu, ja ne smijem na citavom podforumu :-?
Malo se svi spustite na zemlju i pokusajte ali bar pokusajte da prihvatite mogucnost da mozda VI niste u pravu, da vasa istina mozda nije ona prava istina.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
lavić je napisao:
Jedna od meni omiljenih rečenica po pitanju vere je baš ona koju i brat Spavac izgovori.
U Boga veruju svi. Neko vidi Boga kao neiskazanu silu u prirodi,neko kao nadnaravno stvorenje, neko kao sveobuhvatnog i večitog duha,neko kao statičnu ličnost itd.Pazite svi oni veruju pa i đavoli veruju u postojanje Boga.
Dakle svi koji kažu da veruju u Boga nalaze se na istoj poziciji gde i đavoli jer isto veruju.
Oni što VERUJU BOGU to su vernici.Ako kažem :ja verujem da postoji Sima ali Siminim rečima ne verujem ja time nisam vernik niti poštovalac Sime već samo vršim konstataciju.
Deca Božija VERUJU u Boga, VERUJU BOGU, i ŽIVE PO REČI u koju veruju.

Ne postoje ateisti jer bi đavoli bili prvi ateisti a i oni veruju ali neće da vrše volju Božiju zato ne mogu biti vernici.
Oni što kažu da ne veruju ne govore istinu jer veruju da su živi i veruju da će umreti pa ko im daje da u to veruju? Veruju li da će žena roditi,veruju li da je zlo ubiti čoveka, veruju li su radosni kad ozdrave?
Otkud im radost, tuga,vera, ljubav kad su to u sebi stvorili?
Zašto ne stvore sebe stalno radosne i zašto sebi dozvoljavaju bolest i smrt?
Zašto veruju lekaru kad im kaže da su zdravi?
Nema ateista već samo ljudi bez morala koji ne žele da imaju odgovornost za svoja dela.

U nedostatku boljeg termina ide samo ROFL ROFL ROFL
Ateista ti ima veću odgovornost za svoj moral nego što će vjernik ikada imati. Jer ja kao ateista radim dobro, odnopsno loše ne zato što u svetom pismu tako piše, pa ja misim da je to zbog toga ispravno, nego zato što mi moja sloboda i moj UNUTRAŠNJI moral (ili ponekad nedostatak istog :D ) govore. A tvoji argumenti vjerovanja su odveć sjajni...
A da pokažem koliko su tvoji postovi besmisleni reću ovako: Ne postoje vjernici. Oni su samo nevjernici koji to još ne shvataju. Ti ovo možda možeš nazvat besmislenim, ali tvoje konstatacije su još besmislenije... Naravno sad ti u sljedećem postu možež da me žališ i sažaljevaš, da veliš kako ćeš se moliti za mene izgubljenog. To samo pokazuje tvoje nepoštovanje bilo čega drukčijeg, što je, budimo iskreni, jedan od osnovnih temelja svake religije.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
meni je muka od te suptilne prikrivene agresije, trpanje na finjaka, kojom odisu njihovi postovi :confused4: ljigaviji su od bilo kog ateiste :confused3:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Зависи како то гледаш гугл лазаревић. Најбоље то знам јер сам и сам био "велики вјерник" али сам касније видио да сам чинио неке ствари које су добре, а и неке којих би се постидјели и највећи атеисти као што је лицемјерство рецимо.
Пошто сам прошао обе стране мислим да имам компетенцију говорити објективно о овоме. Оно што сам видио је да није важно је ли неко вјерник или не, већ је важно какав је човјек. Постоји истина мали број људи које религија промијени на боље, али већина бива ухваћена у замку лицемјерства и док неке мале ствари поштује, велике ствари крши. Томе је највећу замјерку дао и Исус осуђујући фарисеје који су били типични "вјерници" као што су и "вјерници" данас као и "вјерници" у прошлости. Значи не можемо религију окривљивати због овога.
Због тога сам ја нашао да је најбоље држати се средине, јер ни крајност религијског фанатизма, као ни тоталног атеизма није добра. Сложићу се да су уопште говорећи можда тзв "атеисти" на неки начин у неким стварима моралнији иако у другима нису. То је највише због овог лицемјерства што се јавља код вјерника.
Јер вјерник осјећа притисак да мора нешто учинити да би се спасио, док атеиста то углавном ако чини нешто добро чини из несебичних побуда. Ја сам ту кризу пребродио и сада иако сам вјерник, све што чиним чиним не зато што ми то налажу неке књиге или правила већ зато што желим да помогнем. Ако немам те побуде онда и не помажем јер нећу да будем лицемјер. Исто као што Исус каже да треба чинити не очекујући да ће се вратити.
Тако да ја се више не правим вјерник фанатик као некад, и признајем да сам сад далеко мање лицемјеран и бољи човјек, мање осуђујем, не налазим мане као раније. Иако сам остао вјерник, само сам одбацио класични приступ, што је углавном узрок ових лоших ствари које се јављају због чега је многима омрзла религија јер религију гледју кроз људе који тврде да су представници религије, а у ствари су гори од просјека. Значи, само треба разграничити одређене ствари и коцкице мозаика се уклапају.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 01:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Koliko god ateisti svodili moral vjernika na puku tuntu iz Knjige toliko i teisti svode moral ateista na 3 stvari

1)U se
2)Na se
3)Poda se

Tri osnove maxime materializma.

Unutrasnje uvjerenje svakog covjeka moze da zastrani, i moze i hoce prije il kasnije, s toga misliti da je vlastiti moralni kodeks dovoljan ili u "najgorem sucaju" najbolji, je nista drugo nego hranjenje trola u vastitoj dusi, a ironija je veca s tim sto mislimo da ce nas zadnjeg pojesti.

A sto se tice ateizma, iskreno trebao bi biti otvoren podforum, jer ste ko slijepi putnici ne spadate ni u politiku ni u drustvo niti u historiju niti u religiju a ima vas opet svagdje...nuzno zlo. :D

Ne znam da li ste "ne vrsta" ili "ne sorta".

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 02:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:
meni je muka od te suptilne prikrivene agresije, trpanje na finjaka, kojom odisu njihovi postovi :confused4: ljigaviji su od bilo kog ateiste :confused3:

ovda ima dosta projekcije, moje. eto vam zgodan primjer za proucavanje te pojave :D

jellyfish je napisao:
Зависи како то гледаш гугл лазаревић. Најбоље то знам јер сам и сам био "велики вјерник" али сам касније видио да сам чинио неке ствари које су добре, а и неке којих би се постидјели и највећи атеисти као што је лицемјерство рецимо.
Пошто сам прошао обе стране мислим да имам компетенцију говорити објективно о овоме. Оно што сам видио је да није важно је ли неко вјерник или не, већ је важно какав је човјек. Постоји истина мали број људи које религија промијени на боље, али већина бива ухваћена у замку лицемјерства и док неке мале ствари поштује, велике ствари крши. Томе је највећу замјерку дао и Исус осуђујући фарисеје који су били типични "вјерници" као што су и "вјерници" данас као и "вјерници" у прошлости. Значи не можемо религију окривљивати због овога.
Због тога сам ја нашао да је најбоље држати се средине, јер ни крајност религијског фанатизма, као ни тоталног атеизма није добра. Сложићу се да су уопште говорећи можда тзв "атеисти" на неки начин у неким стварима моралнији иако у другима нису. То је највише због овог лицемјерства што се јавља код вјерника.
Јер вјерник осјећа притисак да мора нешто учинити да би се спасио, док атеиста то углавном ако чини нешто добро чини из несебичних побуда. Ја сам ту кризу пребродио и сада иако сам вјерник, све што чиним чиним не зато што ми то налажу неке књиге или правила већ зато што желим да помогнем. Ако немам те побуде онда и не помажем јер нећу да будем лицемјер. Исто као што Исус каже да треба чинити не очекујући да ће се вратити.
Тако да ја се више не правим вјерник фанатик као некад, и признајем да сам сад далеко мање лицемјеран и бољи човјек, мање осуђујем, не налазим мане као раније. Иако сам остао вјерник, само сам одбацио класични приступ, што је углавном узрок ових лоших ствари које се јављају због чега је многима омрзла религија јер религију гледју кроз људе који тврде да су представници религије, а у ствари су гори од просјека. Значи, само треба разграничити одређене ствари и коцкице мозаика се уклапају.

pa mogu ti reci, dosta slicno shvatamo stvari. samo sto ja nisam nikad bila vjernik fanatik vec nisam razmisljala o religiji i bogu skoro nikako, vec o svim nekim drugim aspektima zivota.. mozda su oni za mene bog? :D

Oficir s ruzom je napisao:
Koliko god ateisti svodili moral vjernika na puku tuntu iz Knjige toliko i teisti svode moral ateista na 3 stvari

1)U se
2)Na se
3)Poda se

Tri osnove maxime materializma.

Unutrasnje uvjerenje svakog covjeka moze da zastrani, i moze i hoce prije il kasnije, s toga misliti da je vlastiti moralni kodeks dovoljan ili u "najgorem sucaju" najbolji, je nista drugo nego hranjenje trola u vastitoj dusi, a ironija je veca s tim sto mislimo da ce nas zadnjeg pojesti.

jel ti zaista tako mislis o neistomisljenicima, sto na forumu, sto u zivotu?

A sto se tice ateizma, iskreno trebao bi biti otvoren podforum, jer ste ko slijepi putnici ne spadate ni u politiku ni u drustvo niti u historiju niti u religiju a ima vas opet svagdje...nuzno zlo. :D

Ne znam da li ste "ne vrsta" ili "ne sorta".

Ni jedno ni drugo, i jedno i drugo 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 08:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno da moze.
Ali zato kad zastrani jedan vjernik pa otme pare koje su skupljene u humanitarnoj akciji za gladne na Kosovu i te pare koristi za svoje potrebe i za kojekakva lobiranja u Americi to je onda ok. Onda cete reci njega je zaveo sejtan. Sta je, kad vjernik zastrani on je sam kriv? Gdje mu je taj bogom dan moral???
Kad ateista postupa (bilo moralno ili nemoralno) on svjesno postupa tako i njegovo djelanje nije uzrokovano nicim visim (ni nizim) do tog samog djelovanja. Cim se djelanje zasniva na bilo cemu drugom, bilo to bozanska volja ili vlastito zadovoljstvo, to djelovanje se degradira na stepen obicnog sredstva za postizanje nekih vanjskih ciljeva.
Malo procitajte Kanta, iako je u principu on bio vjernik nije bio toliko zadrt i uvidio je jasno neke stvari, pogotovo sto se tice morala i saznanja.

I da, bog vas blagoslovio. 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 16:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jel ti zaista tako mislis o neistomisljenicima, sto na forumu, sto u zivotu?

Ne, znam da odvojim kukalj od zita...samo sto je i ono zito u gusto posijano a u rijetko proniklo...ne izdvajam sebe iz zita, ali u ovom momentu se izdvajam iz kuklja...nadam se da ce tako i ostati ako Bog da.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

malo si se preracunao oko tog zita i kukolja, ali dobro. bog te blagoslovio :D

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

malo si se preracunao oko tog zita i kukolja, ali dobro. bog te blagoslovio :D

Znam sta mislis gugl lazarevic. Upravo sam i ja to pomislio. :P Ali ja sam imao isustva i "sa druge strane religije" tako da tacno poznajem mentalni sklop i "sta je pisac htio da kaze". Problem tog mentalnog sklopa je da misli kako je samo to stanoviste ispravno, i onda sve ostale svrstava u kukolj. Medjutim, kao sto vidimo, pojam kukolja i zita je sirok pojam i po mom skromnom misljenju uopste ne zavisi od religiozne prakse vec od djela i razmisljanja koje ima covjek. A to je da se cine dobre stvari iz ljubavi, a ne iz straha. A to podjednako mogu i ateist i teist. Samo sto je kod teista to vise svedeno na formalizam i na podsvjesni, ako ne i svjesni strah od posljedice sto dovodi do povratne reakcije pa onda teist postaje gori od ateista, jer kod ateista nema povratne reakcije. Naravno, prednost ateista je u ovom slucaju ocigledna, dok je prednost teista veca u nekim drugim stvarima. Ako se usklade ove dvije stvari onda je moguce postici puno. Ne kazem da sam u tome potpuno uspio, ali kad se poredim kad sam bio okorjeli teista sa gore navedenim sklopom mislim da je mnogo bolje, a takodje mislim da ima i nekih prednosti nad ateizmom. Iako je dobar ateizam bolji od klasicnog teizma koji svakodnevno srecemo. Naravno, po mom skromnom misljenju, a to potvrdjuju i Isusove rijeci, Bog ne gleda na formalizam, te objektivno gledajuci imaju istu sansu svi, samo zavisi od pobuda kojima se dobra djela cine, sto u ovom slucaju vidimo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Jellyfish, mozes li napisati nesto vise o tome, osjecanja, razmisljanja prije i sad. U kom pogledu si se promijenio, u nacinu kako osjecas ili kako razmisljas?
Znam da te ne moram moliti dvaput posto volis da pises detaljno :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 23:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Prednost "zdravog ateiste" i njegovog razmisljanja, nacin djelovanja, rada, morala, karaktera nemjerljiva s prednoscu zdravog vjenika...

Jelly nisam siguran da poznas pojam "kukolja i zita" a narocito onog sto sam mislio da kazem.

jellyfish je napisao:
Samo sto je kod teista to vise svedeno na formalizam i na podsvjesni, ako ne i svjesni strah od posljedice sto dovodi do povratne reakcije pa onda teist postaje gori od ateista

U kom primjeru, ako moze?

Pravi vjernik (ne isticem sebe nego govorim opocenito) je daleko ispred ateiste poput poredjenja zivog i mrtvog, bar mislim da pricam pravom covjeku, buduci da kako sam kazes si iskusio kruh s obje strane.
jellyfish je napisao:
Iako je dobar ateizam bolji od klasicnog teizma koji svakodnevno srecemo.

Dobar... pa da si napisao "dobar ateist" pa eto, ali "dobar ateizam"...nikad nece i ne moze biti bolji od klasicnog teizma...nikako te ne razumjem.

Jelly u vjeri nije sve zabranjeno, medjutim nije ni sve dozvoljeno...vjernik mora da povuce crtu negdje.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Jellyfish, mozes li napisati nesto vise o tome, osjecanja, razmisljanja prije i sad. U kom pogledu si se promijenio, u nacinu kako osjecas ili kako razmisljas?

Pa ovako. Tipican vjernik, kad kazem tipican mislim prosjecan "vjernik", bilo koje crkve ili dzamije pokusava da izvrsi odredjene obaveze koje mu ta vjerska organizacija namece. Da li su to odredjeni vjerski obredi, obicaji, davanje novca itd. Uglavnom, vjernici se osjecaju duzni da ucine odredjene stvari koje smatraju da su ugodne Bogu.
Vjestim manipulacijama i ispiranjem mozga oni su dovedeni u takvo stanje da misle kako nema spasenja ako ne budu vrsili obrede ili stvari koje su im recene od odredjenih lica, bilo crkvenjaka ili jednostavno obicaja ili tradicija. pri tome dolazi da rade ta pravila koja su u crkvama ili dzamijama dok osnovno pravilo ljubav koja bi trebala biti povod toga zanemaruju.
Dok ateist jednostavno ne mari za ta pravila i ako hoce da uradi nesto dobro on to radi iz cistih pobuda.

A sad na pitanje o osjecanjima i razmisljanjima.
Kad sam bio u tom stadiju, razmisljao sam ako ne uradim ovo ili ono neko pravilo da je to grijeh. Zbog revnosti da ne ucinim taj grijeh zanemarivao sam sustinu svega a to je ljubav, sto ce reci da sam cinio neke stvari kao molitva svaki dan u odredjeno vrijeme ili prije jela, dok sa druge strane nalazio greske drugima koji ne razmisljaju na isti nacin i ogovarao sto je bio daleko veci grijeh nego da se nisam molio svaki put prije jela. Znaci sa jedne strane se molis Bogu, a sa druge cinis ono sto nije ugodno Bogu. Zar to nije licemjerstvo. Ili cinis neke stvari iz sebicnih pobuda.
Kasnije sam se tokom vremena promijenio. Videci mnoge "vjernike" kako se ponasaju, dakle sa jedne strane pricaju jedno i mole se Bogu, a sa druge strane rade drugo, odjednom shvatam da sam i sam takav u odredjenim situacijama. Zbog toga odustajem od molitve kad god ucinim nesto suprotno sustini ljubavi jer moleci se Bogu i govoreci sta je Bozja volja , a sam ne radeci to ispadam najveci licemjer.
Zbog toga se trudim da vise nikom ne govorim sta treba, a sta ne treba. Vec kazem samo, to je moje misljenje ali ne znam je li to tako. Umjesto toga zivim po svojoj savjesti, dakle ono sto mislim da je u skladu sa ljubavlju radim, ali nikom ne govorim nista, vec pustam ljude da vide iz mojih djela i da izvlace zakljucke. Najbolji nacin da nekom dokazes da je nesto ispravno nije nikakvim propovijedanjem nego djelima. Ponekad uspijem u tome, ponekad ne, ali bar se ne osjecam licemjerno poslije jer kad nesto pogrijesim ne grize me savjest da sam nekom rekao da treba ovako, a da on vidi da ja ne radim tako.
Neki me zbog toga proglasise otpadnikom, ali ja vidjeh da ovako vise rezultata ima i da sam manje licemjeran, kao i da mi je savjest cistija. Naravno, svako zna za sebe kako mu je najbolje, ja govorim o svom iskustvu. I primijetio sam da to nije samo slucaj kod hriscana nego i kod muslimana. Radio sam s muslimanima koji poste cijeli dan, mole se 5 puta na dan u odredjeno vrijeme a ovamo se svadjaju i cine lose stvari. A tako i mnogi hriscani. Naravno, zar onda nije bolje reci, nisam neki svetac, ali ciniti dobra djela tako da se postide oni koji kazu da jesu sveci i onda da ljudi kazu na osnovu djela to je prava vjera, a ne ona formalisticka sto se uci u religijskim ustanovama.
Tu potvrdu imamo i u bibliji kad Isus kaze da je najveca zapovijes ljubav i da sve zapovijesti vise o ovoj zapovijesti.
Znaci sustina je u tome da sto covjek moze da radi djelima a ne propovijedanjem i tad su sanse za licemjerstvo minimalne.
Zbog toga sam naveo primjer ateista jer kad ateista cini dobro djelo on to cini iz pravih pobuda, dok su pobude klasicnog vjernika najcesce sebicne da bi zasluzio neku nagradu od Boga ili da nebi "gorio u paklu". Naravno, ne kazem da je dobro biti ateista, ali je jos manje dobro biti "vjernik" bez ljubavi.

Citiraj:
U kom primjeru, ako moze?

U gornjem tekstu imas primjer, dakle razlika djela i vjere i pobuda iz koji dobra djela cini ateist, a iz kojih teist. Naravno ovdje mislim na prosjecnog jednog i drugog. Naravno da ce pravi vjernik ciniti bolje, ali danas gotovo da nema pravih vjernika, na zalost.

Citiraj:
Pravi vjernik (ne isticem sebe nego govorim opocenito) je daleko ispred ateiste poput poredjenja zivog i mrtvog, bar mislim da pricam pravom covjeku, buduci da kako sam kazes si iskusio kruh s obje strane.
Dobar... pa da si napisao "dobar ateist" pa eto, ali "dobar ateizam"...nikad nece i ne moze biti bolji od klasicnog teizma...nikako te ne razumjem.

Jelly u vjeri nije sve zabranjeno, medjutim nije ni sve dozvoljeno...vjernik mora da povuce crtu negdje

Naravno. Pravi vjernik je kljucna rijec. Kao sto rekoh, vrlo malo je pravih vjernika, gotovo da i ne postoje, iako svi smatraju da su pravi, ali djela njihova govore koliko su pravi. Konkretno u islamskim zemljama mnogi primjeri kako se ugrozavaju ljudska prava i namece jednoumlje govore koliko je pravih vjernika, iako je islam kao religija u sustini dobar. Slicno je i u hriscanstvu samo su primjeri drugaciji.
Znaci, po mom misljenju, (ne kazem da je ispravno moje misljenje), prava religija se vidi na osnovu djela, a ne na osnovu da neko kaze ovo treba ovo ne treba. Isto tako, u pravoj religiji nema nikakvih nametanja ni zabrana, jer ni Bog ljudima ne sudi prije smrti pa ko je onda grjesan covjek da sudi nekome sta je dobro a sta ne. Zbog toga mislim da su religijski zakoni, progoni pa cak i propovijedanje ovo treba ovo ne van Bozje volje, jer niko ne zna sta treba osim Boga.
A mi se pokazujemo kroz djela, odnosno djela treba da govore za nas. Mozda ce neko reci da ja sad nesto propovijedam, ali ne, ja samo kazem misljenje, nikom ne kazem da je ispravno, svako neka sam zakljuci po svojoj savjesti ili po mojim djelima koliko ima istine u tome. Naravno, smatram da pravi vjernik cini dobra djela iz iskrenih pobuda ali pravi vjernici su rijetki.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@jelly: reci cu samo :respect:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 01:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
vjernici se osjecaju duzni da ucine odredjene stvari koje smatraju da su ugodne Bogu.

Ne znam da li tako poimas stvari ali mislim da vjernici cine stvari ne zbog tog sto su duzni nego iz zadovoljstva.
Muslimani kad daju zekat, zekat jest obaveza, ali zasto da ga ne podjelim kad mi je Bog Uzviseni dao dovoljno da mogu da zivim i imam pristojan zivot...dakle za one "skrtije" zekat je obaveza koji nisu jos shvatili pojam zekata a za one drugo onej ezadovoljstvo i jos na to da kazu "Hvala ti Boze sto si mi dao da imam od ceg da dam". Isti je slucaj s milostinjom, dobrovoljnim prilozima...tu se vjernici "takmice" za odredjene stepene u raju, a znamo da je natjecanje u vjeri i te kako dozvoljeno i pohvalno, ali iapk ono ne mora biti javno cak sto vise tim je bolje ukoliko je tajno.

Pojam ljubavi i zadovoljstva je konstantno prisutan kog vernika bilo kad se radi i javnim ili tajnim djelima.

Znamo da neko djelo da bi bilo isrpavno ono mora posjedovati i odredjenu formu, znaci ne mozemo se molti Bogu na glavi da tako kazem....jer nije ispravno i molitva nece biti primljena. Ono sto si ti vidio jest vanjstinu koja se ne moze prikriti, ali nisi zavirio u srce vjernika....svako srce vjernika je hram Bozji i ti ne znas sta je tamo...
Sto se tice nekih koji poste pa opsuju...to umanjuje vrijednost posta ali ga ne nulira, naravno ukoliko nije psovka koja direktno izvodi iz vjere, ipak ne kazem da je psovati dozvoljeno, nego kazem da se obicnom "tipicnom" vjerniku "otme" i tad se umanji dio njegovog dobrog djela, ali razlika jest u tome sto je on jos uvjek vjernik, sto za ateistu ne mozemo reci on postoio ili nepostio, vrsio neke obrede ili ne makar bio predobar, ali on nema unutrasnjeg uvjerenja u postojanje Boga, s toga se njegova djela nuliraju, u prah i pepeo se stvaraju.
Zbog toga sam naveo primjer ateista jer kad ateista cini dobro djelo on to cini iz pravih pobuda, dok su pobude klasicnog vjernika najcesce sebicne da bi zasluzio neku nagradu od Boga ili da nebi "gorio u paklu". Naravno, ne kazem da je dobro biti ateista, ali je jos manje dobro biti "vjernik" bez ljubavi.

Upravo tako ateista, kad cini neko djelo cini zato sto tako on zeli, vanjstina toga jest formalizam koji si ti uocio kod vjernika i osudio na primjeru (vjernici obredi i svadje) medjutim nisi to isto uocio ko d ateista sta se krije iza te namjere, ako ateist pomaze ko kaze da on ne pomaze da bi ga isto tako drugi vidjeli, da bi on drugim a pokazao kako ne moraq samo vjernik pomagati, ciniti dobro to moze i on....mozda cak pomaze zbog neke tamo plavuse koja ga gleda...hocu da kazem da si vidio formalizam kod vjernika i osudio a djelo kod ateiste vidis i ne osudjujes jer kao da si pogledao u srce i jednog i drugog.

Pobude kod klasicnog vjernika su naravno da bi dobio nagradu od Boga, da ne bi bio kaznjen jos na ovom svijetu, da bi se drugi poveli za njegovim primjerom ukoliko se radi o javnim djelima, iz vlastitog zadovoljstva sto moze uciniti djelo ugodno Bogu... itd.itd.

Klasican ateist nije cist od mana kao ni klasican vjernik, s tima ukoliko vjernik ucini lose javno, za to ce odgovarati, a ukoliko ucini tajno to je izmedju njega i Boga hoce li mmu biti orosteo ili ne...dok kod ateiste to nije slucaj ni u javnom ni u tajnom primjeru...

Prije bih rekao da ateista ne cini dobra iz kako ti kazes "pravih pobuda" nego iz "prave sebicnosti".
jellyfish je napisao:
Isto tako, u pravoj religiji nema nikakvih nametanja ni zabrana, jer ni Bog ljudima ne sudi prije smrti pa ko je onda grjesan covjek da sudi nekome sta je dobro a sta ne

Po ovom se neslazemo i sam znas da nije tako...Bog je podario zakon, ko se ogrijesi bice kaznjen, a kazna postoji jos za ovog zivota, ljudi koji sudem, sude po onom sto je objavljeno.
Ne mozemo se na ovom svijetu ponasati kao ovce i sve ostaviti za onaj svijet. Sud i sankcija mora postojati, i hvala Bogu da postoji.

jellyfish je napisao:
Naravno, smatram da pravi vjernik cini dobra djela iz iskrenih pobuda ali pravi vjernici su rijetki.

to sam i mislio kad sam rekao "zito u gusto posijano a u rijetko proniklo".

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 01:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prvo, ono nije moj citat vec jelly-jev..

drugo, brainwashing kojem si podvrgnut i koji sprovodis nad drugima nije i ne moze biti dobar..zasto - to nikad neces razumjeti, jer ne zelis, nemas hrabrosti suociti se sa samim sobom, kao i svi narcisi uostalom. bez valjane introspekcije nema objektivnosti, bez objektivnosti nema niceg, ma koliko se ti trudio nas u nesto uvjeriti.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 02:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jellyfish, hvala za detaljan post, mozda drugom prilikom napisem detaljan odgovor. Ako sam dobro shvatio, ti pokusavas da budes vjerodostojan u svemu sto radis, izbjegavas licemjerje.... Interesuje me da li se promijenio kvalitet ili intenzitet tvojih osjecanja prema drugima? Da li dozivljavas tu promjenu kod sebe?

Kao sto sam vec vise puta spomenuo, vjera ima potencijal da covjeka ucini boljim nego sto je bio, eto jellyfish je jedan primjer. Naravno da postoje ljudi koji ne vjeruju u Boga ali cine dobro jer im je Bozji zakon zapisan u srcu, ali oni koji nisu rodjeni sa tim zakonom moraju da interioriziraju taj zakon, i nemam ni najmanje sumnje da vjera ima taj kvalitet u sebi da promijeni covjeka na bolje. Hocu da kazem da najbolji ateista na svijetu moze kroz vjeru postati jos bolji.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 06:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ono sto si ti vidio jest vanjstinu koja se ne moze prikriti, ali nisi zavirio u srce vjernika....svako srce vjernika je hram Bozji i ti ne znas sta je tamo.

Ali zato ti znas sta je u srcu ateiste pa si dao si oduska i napisao kilometraski post nastavljajuci sa svojim moram reci maloumnim shvatanjima.
Ateista cini dobro iz sebicnosti...ma sta kazes? Upravo si osudio milione ljudi tek tako. Ne znam stvarno kako ti je jos uvijek ta tvoja bozija savjest cista...

Hristov je napisao:
Kao sto sam vec vise puta spomenuo, vjera ima potencijal da covjeka ucini boljim nego sto je bio, eto jellyfish je jedan primjer.

Covjece pa sta napisa ti?
Jelly kaze kako se on osjeca boljim i smatra da se promijenio nabolje otkad se prestao ponasati kao vecina vjernika. A ti ovdje pricas da je to zasluga upravo vjere?
Sta je sad pa ovo? :-?

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali nije rekao ni da se odrekao vjere pa da je postao bolji. Mislim da je upravo vjera ta koja nagoni covjeka da preispituje svoje stavove i mijenja se.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...tu se vjernici "takmice" za odredjene stepene u raju

Cim je u pitanju "takmicenje" odmah znamo da je u pitanju sebicnost. Znaci, ako se takmicis da bi zasluzio bolje mjesto u raju nego neko drugi, znaci sebicnost. Jer ako nisam sebican, zasto bi htio da mi je u raju bolje nego drugima. I zasto da pomazem nekome da bi, pa makar i u raju bio bolji i nadmocniji od nekoga.
Po mom misljenju smisao raja i jeste jednakost i pravo svih da uzivaju jednako i da budu jednaki. Ako imamo klasno drustvo i "bolja mjesta" i u raju onda nema razlike izmedju ovog svijeta i onog. Znaci, smisao je da bude pravda, a pravda je moguca ako svi podjednako uzivaju i ako su svi podjednako zadovoljni.

Hristov je napisao:
Interesuje me da li se promijenio kvalitet ili intenzitet tvojih osjecanja prema drugima? Da li dozivljavas tu promjenu kod sebe?

Pa kvaltet je po mom misljenju to sto se neke stvari vise ne rade iz forme nego zato sto smatram da treba. I drugo sto ne govorim nikome kako bi "trebalo", jer ni sam nisam takav. Covjek kad dotjera sebe da bude dobar onda moze govoriti nesto drugima. Ali nikad ne mozemo znati jesmo li dovoljno dobri da savjetujemo druge, pa je oda bolje pustiti da djela govore koliko mogu.

Hristov je napisao:
Ali nije rekao ni da se odrekao vjere pa da je postao bolji. Mislim da je upravo vjera ta koja nagoni covjeka da preispituje svoje stavove i mijenja se.

Da, upravo tako. Samo se promijenio moj sistem poimanja religije.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]