banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 23:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Регионална фудбалска лига је:
излаз за фудбал на овим просторима и то одмах 25%  25%  [ 9 ]
утопија (рјешења треба тражити унутар националних лига) 36%  36%  [ 13 ]
излаз за фудбал на овим просторима, али не сад (треба радити да се створе услови за њу) 39%  39%  [ 14 ]
Ukupno glasova : 36
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Feb 2010, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Већ годинама се с времена на вријеме појављују изјаве типа "рјешење за фудбал на овим просторима је у регионалној лиги", а онда иде талас изјава како "не постоје услови", "било би мртвих на утакмицама" или "нас то не интересује".

Ово је први пут да се разговори представника фудбалских савеза на ту тему воде званично (макар "неформално", шта год то значило):

Citiraj:
Laković: "Regionalna liga - daleko"

"Dotakli smo se regionalne lige i ništa nismo dogovarali," kaže generalni sekretar FSS Zoran Laković posle sastanka predsednika regionalnih saveza u Ljubljani.

Sastanak u glavnom gradu Slovenije okupio je sve predsednike fudbalskih saveza država bivše SFR Jugoslavije a teme su bile regionalna liga, zaštita mladih igrača, infrastruktura... Bilo je reči i o istrazi UEFA zbog mogućeg nameštanja utakmica, a Laković za Sportski žurnal kaže da "utakmice naših klubova nisu ni bile predmet istrage".

"Dotakli smo se i regionalne lige ali ništa nismo dogovarali. To je bio neformalan razgovor. Predstavnici UEFA nemaju ništa protiv osnivanja takve lige, međutim potrban je konsenzus klubova. u principu, proverili smojedni kod drugih da li ima jedinstva po tom pitanju," rekao je generalni sekretar FSS Zoran Laković za Sportski žurnal.

Laković je prokomentarisao i spekulacije da se razgovaralo o istrazi koju UEFA vodi o nameštanju pojednih utakmica.

"Utakmice naših klubova nisu bile predmet te istrage, više su se za ovu temu ineteresovali Hrvati, Slovenci i Makedonci. Oni su od predstavnika UEFA tražili da im kaže dokle je stigla istraga protiv njihovih klubova. od te priče, izgleda, nema ništa, iako su neki evropski mediji pompezno najavili da imaju dokaze o nameštanju," kaže Laković.

"Razgovarali smo otvoreno o pravcima dalje saradnje među savezima iz regiona, menadžerima i zaštiti maloletnih igrača. Prezentovana je i nova šema u organizaciji UEFA," opisao je Laković 'ostatak' razgovora sa predstavnicima evropske 'Kuće fudbala' u Ljubljani.

http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.p ... _id=411828

Има ли то сврхе? Има ли то шансе?

И битно питање, са ким? Екс СФРЈ тимови (по узору на НЛБ лигу у кошарци)? Зашто не са Бугарима и Румунима, Румуни имају рецимо далеко квалитенију лигу од Хрватске, а да не говоримо о Македонији или Црној Гори? Или са Мађарима или Грцима?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
U svakom slucaju bi gledali kvalitetnije utakmice, samo prvo doneti strog zakon o nasilju na sportskim terenima i STROGO ga primenjivati

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 14:20 
Hertzog je napisao:
U svakom slucaju bi gledali kvalitetnije utakmice, samo prvo doneti strog zakon o nasilju na sportskim terenima i STROGO ga primenjivati

Upravo tako, a fudbal bi bio mnogo kvalitetniji...sigurno bi bio bolji od ove smijurije sada...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 14:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ja sam ZA. I to sa klubovima iz ex Yu.
Veci bi bio rivalitet i interesovanje.
Ja bih radije gledao Partizan ili Hajduk od Levskog iz Sofije ili Rapida iz Bukuresta, sve i kad bi oni htjeli da igraju, a ne bi. A o Grcima je iluzorno i pricati.
Prvo nekoliko godina bez gostujucih navijaca, a onda manje grupe sa imenom i prezimenom u strogo kontrolisanim uslovima... pa poslije ako evoluriamo... ko zna...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Sigurno bi bila velika stvar za nas fudbal. Medutim veliki su klubovi uglavnom protiv ove ideje, jeli svake godime imaju zagarantovanu Evropu.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 17:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Сви клубови су ЗА, али су и све навијачке групе ПРОТИВ такве лиге. За сада ови други побјеђују.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 17:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 10:59
Citiraj:
Medutim veliki su klubovi uglavnom protiv ove ideje

...i u tom slučaju bi evropa bila skoro zagarantovana partizanu, zvezdi, dinamu itd...

Siguran sam da bi nakon par sezona ta liga mogla rame uz rame sa recimo grčkom ili ukrainskom ligom da ne spominjem rumune ili bugare...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Не.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2010, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

bigman je napisao:
Сви клубови су ЗА, али су и све навијачке групе ПРОТИВ такве лиге. За сада ови други побјеђују.

Klub iz tvog potpisa je prvi rekao da nije za regionalnu ligu 8) 8) 8)
Napred Zvezdo Crvena :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.index.hr/sport/clanak/bled-- ... 76454.aspx

Citiraj:
Bled: U resortu Kralja Aleksandra i Tita Uefi predstavljena nova "Jugo-liga"

Slika

ONO o čemu se već godinama stidljivo šuška na ovim prostorima, konačno je Uefi netko javno i glasno rekao. Hrabrost je sakupio Tomislav Karadžić, predsjednik nogometnog saveza Srbije.

> BBB: Nikada nećemo prihvatiti natjecanje sa klubovima iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske

On je na edukativnom seminaru Uefe izaslaniku iz Nyona Theodoru Theodorisu postavio pitanje kako bi Uefa gledala na formiranje regionalne lige, u kojoj bi bili klubovi iz zemalja obuhvaćenih trokutom Alpe-Dunav-Jadran.

Uefa: Nemamo ništa protiv, ali pokažite nam projekt

Nije pitanje slučajno bilo postavljeno na tom mjesto i u tom društvu, jer na Bledu su se s Uefinim predstavnicima našla vodstva saveza Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Bugarske i Slovačke.

Odgovor koji je Karadžić (ali i svi oni koji su to htjeli pitati ali se nisu usudili) dobio bio je zanimljiv jer je glasio: Bilo koje natjecanje koje doprinosi boljitku nogometa i nama je u interesu, pa tako i inicijative o regionalnoj ligi.

"Turnir prvaka" kao probni balon za Regionalnu ligu

Uefa se dakako suzdržala od konačnog službenog stava sve dok joj zainteresirani savezi ne predoče koncept natjecanja, ali je bitno da benevolentno gleda na ideju jer je Uefin stav o regionalnoj ligi bio jedan od tri najvažnija kriterija uvijek kada se govorilo o natjecanju, uz naravno sigurnost i financijsku konstrukciju.

Ivan Simič, predstavnik slovenskog saveza, dao je prijedlog o Turniru prvaka, "probnom balonu" koji bi bio test za čitav niz pokazatelja od kojih ovisi eventualno pokretanje natjecanja - njime bi se vidjelo koliko su za navedeni koncept zainteresirani sponzori i gledatelji, ali i jesu li policijske snage sposobne osiguravati ovakvo visoko rizično natjecanje.

"Ko živ, ko mrtav dok dočekamo ponovo mečeve Velike četvorke"

"Javnost je dobila pogrešnu predstavu da smo se u Ljubljani okupili pod okriljem Uefe da bismo razgovarali o zajedničkoj ligi. Istina je da smo i o tome pričali, ali neslužbeno. Najvažnija tema susreta bila je sprječavanje odljeva mladih nogometaša i problem koji stvaraju menadžeri", izjavio je za Glas javnosti generalni tajnik Nogometnog saveza Srbije Zoran Laković.

"To se pitanje uvijek javlja kad se srpski novinari sretnu sa Zdravkom Mamićem"

"Zanimljivo je da se to pitanje pokreće onda kada se naši novinari sretnu sa Zdravkom Mamićem, koji je jedini jasno i glasno rekao da je za obnavljanje zajedničke lige. Ostali ili šute, ili su, kao Zvezda, protiv takvog takmičenja" dodao je Laković koji ipak nije potpuno otklonio mogućnost regionalne lige kada se sastavi detaljan plan i studija.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Još je rano za to.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 19:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 23:57
Ne.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 07:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
Zajednicka liga je super ideja.Ali ne sa Srbijom,Hrvatskom,Makedonijom i Crnom Gorom.Bosna bi trebala da se ubaci sa Talijanima ili Svicarcima.
Ovi iz bivse nam drzave igraju slab fudbal.Neka oni osnivaju, ali bez nas.Pa neka se kod njih malo "ratuje". :D

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 08:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
shoole je napisao:
"било би мртвих на утакмицама"

Kratko i jasno.Koja policija bi mogla da sprijeci obracune navijaca izmedju klubova bivse Yuge?Ne mogu da ih drze pod kontrolom ni kad igraju ligaske utakmice u svojoj zemlji, a kamoli kad bi se medjusobno sastali dva kluba iz zemalja koje su medjusobno ratovale. Nasilje zagarantovano.

Mada, gledanost bi sigurno bila ogromna, a bilo bi dobro i za razvijanje fudbala na ovim prostorima.Ali kako objasniti ljudima da je to samo sport, a ne bojno polje. I definitivno bi prvo trebala da se ukloni fudbalska mafija koja vlada u bivsoj Yugi da bi se uopste moglo i pricati o takvoj ideji.Ovako bi to samo dalo sansu odredjenim ljudima za pljackanje na jos vecem nivou.

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 08:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Ideja je zanimljiva, ali bojim se teško ostvariva.
Prvo je tu interes sivih eminencija u fudbalu, menadžera, kvazi eksperata i patriota. Potom pitanje sigurnosti na stadionima, koju, kao što reče čovjek u postu iznad mene, policija recimo i sada teško da može da garantuje. U slučaju regionalne lige, sve bi se vrlo brzo ispolitizovalo, podiglo do nivoa nacionalnih interesa i dobili bi nakaradu sličnu Premijer ligi BiH. Krajnji ishod bi, bojim se, bio taj da se šampion mora dobijati po nacionalnom ključu...
Bojim se da je interes mandžera i mafijaških grupa, preveliki trenutno, da bi to neko olako dopustio. U takvoj ligi, rezultat na terenu, bio bi primaran, teže bi bilo izlobirati za svoje interesa van terena, što znači da bi bilo spriječeno vještačko nabijanje cijene fudbalerima, što menadžerima vjerovatno ne bi baš odgovaralo. Puno je dakle elemenata koji, siguran sam, garantuju da ovog takmičenja, neće biti još neko vrijeme...

Ja lično, jesam za formiranje ove lige, ali ne na nivou bivše Jugoslavije, već kao što reče shoole, da se tu uključe i najbolji klubovi iz Rumunije, Bugarske i možda Mađarske. U tom slučaju moglo bi da se govori o ozbiljnom takmičenju.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Сувише размишљате на тему "регионална лига данас - да или не". Намјерно сам у гласању ставио и трећи опцију "регионална лига да, али не сад". Чак ни заговорници лиге (рецимо Мамић) не желе да таква лига крене ове године већ се желе неколико година играти неки турнири већих тимова као увод. А и сви заговорници те лиге желе јасна правила (о безбједности, лови, учешћу у европским такмичењима).

И сувише размишљате на тему "играју Динамо и Звезда, биће мртвих". Зашто не регионална лига са Бугарима и Румунима? ОК, за људе у Београду атрактивнији је Динамо од Стеауе, али није атрактивнији Вележ или Осијек од Стеауе. Циљ је добар фудбал, румунски тимови су квалитетнији од хрватских.

Не знам колико познајете грчки фудбал и ривалства тамо. Значи, Грчка, до недавно европски првак у фудбалу, земља која је одавно у Европској унији. Имају велика ривалства између клубова и навијачких група. Рецимо, код нас је то национално (Срби - Хрвати), код њих је то и локално (Олимпијакос - Панатинаикос), али и политички (рецимо, АЕК-ови су као велики љевичари, па чак машу турским заставама на трибини и тако провоцирају навијаче који су грчки националисти). Има туча на улицама, на бензинским пумпама, има ножева, мртвих... И тамо су увели забрану доласка гостујућих навијача на великом броју утакмица.
Ако би се забрана доласка гостујућих навијача увела за велику четворку, то би ријешило добар дио проблема са навијачима (мањи клубови имају мање навијача који се лакше могу контролисати).

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 10:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Ja sam i glasao za trecu opciju...Ali gledam stvari iz sadasnje perspektive i ne izgleda mi to kao nesto sto bi moglo uskoro da zazivi...Daj Boze pa da se varam...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 11:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mamić: Ja bio za regionalnu ligu!?

"Nikad nisam rekao da Dinamo želi igrati u regionalnoj ligi! Ne, Dinamo nije za regionalnu ligu!", tvrdi izvršni potpredsednik Dinama Zdravko Mamić, koji je još ovog meseca bio zagovarač formiranja regionalnog takmičenja.

Izvršni potpredsednik Dinama Zdravko Mamić pokrenuo je lavinu događaja i izjava 3. februara ove godine kada je zagrebačkim "Sportskim novostima" izjavio:

"Mene su zbog želje da se formira regionalna liga nazivali protivnikom Hrvatske. To su ekstremi. Mislim da klubovi sami ne razmišljaju dovoljno o toj ideji. Tebalo bi mi da se dogovorimo i države dovedemo pred svršen čin. Smatram da su klubovi jedini krivci što ona nije zaživela. Naše države već odavno sarađuju na mnogim poljima, samo u fudbalu ne. On propada i zbog toga mislim da smo glupi, nesposobni i primitivni", rekao je tada.

Nedugo zatim, na seminaru UEFA na slovenačkom jezeru Bled, predstavnici fudbalskih saveza Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Slovačke razgovarali su o mogućnosti da se zaista i formira regionalno fudbalsko takmičenje, a govora je bilo i o formatu takmičenja.

Za početak zamišljeno je da bude održan turnir šampiona zemalja iz sastava nekadašnje SFRJ, a iz UEFA je nezvanično stigao odgovor da "nema niko ništa protiv, ali da se prvo pošalje projekat u Nion".

Prvi su potom reagovali navijači Dinama, koji su poručili da "nikada neće prihvatiti bilo kakvu ligu u kojoj će Dinamo igrati protiv klubova iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske". Istog dana, predomislio se i Mamić.

"Nikad nisam rekao da Dinamo želi igrati u regionalnoj ligi! Ne, Dinamo nije za regionalnu ligu! Nismo ni za slovenački predlog (o turniru šampiona), više nismo ni za što. Mi trebamo čuvati Hrvatsku ligu! Ako će liga brojati deset ili 12 klubova, onda je to - to. Mi smo za nacionalni program izgradnje stadiona, uređenje zakonskih propisa. Dinamu nije potrebna regionalna liga, mi proizvodimo sjajne mlade igrače, naši igrači su temelj hrvatske nacionalne ekipe, svake godine igramo evropske utakmice. Nama, dakle, nije potrebna nikakva regionalna liga", oglasio se ponovo u "Sportskim novostima" Zdravko Mamić.

Koji serator, kad su ga odjebali u startu nasi klubovi sada prosipa tu istu pricu :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 11:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
та тако су причали и за нлб лигу, па се на крају та лига одржала, додуше српска лига је највише изгубила, али то није тема...
ако је интерес велик, организоваће они ту лигу, само није могуће да ће почети прије 2013, има ту доста посла да се одради...

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Citiraj:
Зашто не регионална лига са Бугарима и Румунима? ОК, за људе у Београду атрактивнији је Динамо од Стеауе, али није атрактивнији Вележ или Осијек од Стеауе. Циљ је добар фудбал, румунски тимови су квалитетнији од хрватских.

Pitanje je koliko bi ti isti Rumuni ili Bugari bili zainteresovani za takvu ligu, jer i njima nije cilj da urušavaju postojeći nivo takmičenja u svojoj zemlji, da bi igrali regionalnu ligu. To je ono što se najviše zamjera NLB ligi, da timovi recimo iz Srbije, čija je liga objektivno najjača zemlja u tom takmičenju, u stvari potkopava sosptvenu ligu, jer manji klubovi nemaju priliku da igraju sa Zvezdom, Partizanom i Hemofarmom. U tom slučaju, siguran sam da bi u Rumuniji, ali i Bugarskoj bilo dovoljno onih koji tako razmišljaju i koji bi sigurno stopirali učešće svojih klubova u tom takmičenju. O grčkim timovima u tom slučaju, ne bih ni da razmišljam...

Po meni, to je jedini razlog zašto se razmišlja prilično na ex-yu nivou. U tom slučaju pitanje sigurnosti na stadionima, mora da se postavi kao bitno, ali ja i dalje tvrdim da u srpskom fudbalu, recimo, postoji ogroman broj uticanijh sivih eminencija, koje bi iz ličnih interesa, spriječile formiranje te lige. Jednostavno u kvalitetnijem takmičenju, teže je da se neki polovnjaci i mediokriteti istaknu kao vrsni igrači, što menadžere i vlasnike tog "roblja", stavlja u težu situaciju, kako da ih prodaju i uzmu svoj poveći procenat. O namještanju utakmica, sistemu 3 za 3, i ostalim stvarima ne treba ni govoriti.
Sjećam se recimo kad je prije 10-ak godina u Zvezdi igrao Saša Marković. Neprikosnoveni kralj strijelaca te lige, postigao 30-ak golova i na kraju sezone je dobro unovčen. Štutgart koji ga je tada kupio, rekao je da nikad prije, a ni poslije toga, nije kupio veću ""mačku u džaku".

Shvatate šta hoću da kažem?
Da se zaista formira takva liga, na površinu bi isplivao pravi kvalitet, vjerovatno. S obzirom da je sada mnogo lakše loviti u mutnom, a da ti problemi nisu uticaj spoljnih faktora, već korupcija u fudbalu potiče od samih vrhova fudbalskih saveza, teško da bi se blagonaklono gledalo na osnivanje takve lige.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]