Ličili poslije rata na državu,... Formalno imali VRS, ali si imao preko 50 hiljada stranih trupa. Sjećam se one priče da je NATO dopustio VRS da pomogne sa kamionima preseljavanje iz Sarajeva. Ni obični kamion bez dozvole nije mogao da mrdne. Generale kao divljač hvatali. Sva strana pomoć u Federaciju išla. Optužnice i zabrane samo pljuštale. Na SDS su mogli vršiti bilo kakav pritisak su htjeli i SDS im bio opravdanje za svaku odluku.
Dovoljno je spomenuti pitanje Brčkog.
Evo prevedene odluke.
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/A ... uka_BD.pdfNa ovu priču su mogli bilo kakvu svojju odluku pravdati.
Citiraj:
Tokom rasprava u Becu 1999. godine RS nije ispunila zahteve Dopunske odluke
od 15. marta 1998. godine u pogledu trazenih dokaza. Umesto da predstavljeni
dokazi demonstriraju "aktivan i dosledan program promene orijentacije i
postovanja (Dejtonskog sporazuma i prethodnih arbitraznih odluka) tokom 1998.
godine," oni su pokazali da su, i pored dobrih namera premijera RS Milorada
Dodika, tokom 1998. godine srpsko politicko vodstvo koje je imalo direktnu
lokalnu kontrolu u Brckom, a narocito pojedinci povezani sa antidejtonski
orijentisanim strankama kao sto su SDS i SRS, kako lokalno, tako i na nivou
entiteta tolerisali, a cini se i podrzavali znacajni stepen opstrukcije ciljeva
Dejtonskog sporazuma i Tribunala, posebno u pogledu teznji da se (a) podstakne
i omoguci povratak raseljenih lica i izbeglica u njihove predratne domove, (b)
potpomogne razvoj demokratskih multietnickih ustanova i (c) ostvari saradnja
sa medunarodnim rezimom nadzora.
Kakav su pritisak mogli tek napraviti kada je bio napad na SRJ. A tek nakon rušenja Miloševića i okretanja SRJ/SCG Zapadu.
Da je čitavo to vrijeme SDS bio na vlasti ja sam ubijeđen da bi tek tada nastala podjela RS. Ugušili bi nas ne samo ekonomski.
Trebao je SDS prije 1997. godine da prelomi i lagano ode u istoriju. Neke nove ili manje poznate ljude pronaći, prepakovati u jednu ili dvije stranke. Ali bez presudne "strane" pomoći i izbiti strancima bitnu polugu za uticaj. RS je ušla u zvanični okument koji su potpisali, ne usmeno podržali, garantovali, ... , najveće slie. Tu je trebao da se lagano završava put SDS-a, jer su već tada bile optužnice protiv i Mladića i Karadžića. Vrh civilne i vojne vlasti. Kada si ozvaničio RS, tebalo je tada imati mudrosti i hrabrosti tu istu RS staviti ispred SDS-a. Graditi institiucije na osnovama sa što manje veze sa ratom. Tu priliku je SDS prepustio Dodiku i on je to iskoristio. Ali nije mogao Dodik tek tako sam to ugrabiti.
Ovo je rekao naokon što je tada preuzeo vlast.
Citiraj:
Sto se tice Milosevica, mislim da je on imao veoma pozitivnu ulogu u cinjenici da nije podrzana paljanska grupa u formiranju ove vlasti. Time je dat veliki doprinos naporu da ova vlada ostvari ulogu koju ima".
Ali je kasnije pričao ono što je Zapad želio da čuje. I protiv Miloševića, Crkve i bilo koga drugog. Eto sada SDS priča protiv Dodika i to se čak sviđa tom Zapadu, ali kasne 20 godina.