Ovo je stara ali uvijek interesntna tema. Naime, stalno se prica o potrebi reforme osnovnog, srednjeg i visokoskolskog obrazovanja. Od drugoga rata pa do danasnjih dana pravljene su neke reforme, manje ili vise uspjesne, a neki kazu i neuspjesne, a sve sa ciljem da se u nas sistem obrazovanja ugrade neki evropski standardi. Vecina prigovora se odnosila na to, da nam djeca jako puno uce, da nemaju vremena za igru, kao vazan elemenat u formiranju njihove licnosti, da se uce nepotrebne stvari itd.
Kada sam bio izbjeglica u Mundhenu, najmanje 5 roditelja molilo me da pokusam pomoci njihovoj djeci, jer eto vracaju se u Bosnu, a u Njemackoj su proveli 4-5 godina, pa se plase kako ce se njihova djeca snaci u novoj-staroj sredini.
Ono sto sam odmah vidjeo, bilo je porazno za mene, jer djeca iako dobri djaci u njemackim skolam, malo toga znaju, naravno upordjujuci nase programe o osnovnom obrazovanju sa onim u Njemackoj. Ovdje iskljucivo mislim, na matematiku, jer se drugi predmeti ne mogu porediti zbog nekih specificnosti. Istina, nasa djeca su isla u njemacke skole, ali u posebna odjeljenja u kojima su mahom bili stranci:Spanci, Italijani, Grci, Turci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, pa je to mozda i bio razlog slabog znanja, jer to je nastava, tek toliko, da nisu na ulici.
Medjutim, po okoncanju rata, organizuju se olimpijade znanja iz matematike, na kojima svaka zemlja stavlja svoju najbolju ekipu, od najboljih srednjoskolskih matematicara . Tako je i Bosna i Hercegovina, sastavila svoju reprezentaciju da tako kazem, koju su mahom cinilla: dva srenkoskolca iz Sarajeva,2 iz Tuzle, jedan iz Banja Luke, jedan iz Foce i mislim jedan iz Gracanice, malo mjesto naputu Tuzla-Doboj. Ta nasa ekipa sastavljena od razlicitih nacionalnosti od rata pa na ovamo uzastopno osvaja III mjesto u svijetu. Prvi su obicno Kinezi i Rusi, i oni mahom zauzimaju prvo i drugo mjesto, dok Bosancima obavezno pripada trece mjesto, koje dijele uvijek sa Ukraincima, jednom sa Rumunima. Njemacka je zauzela dobro 86 mjesto, Engleska je bila negdje poslije 100 mjesta, a SAD na casnom 126 mjestu. Nisma uspio saznati kako su prosli Hrvati i Srbi, jer imamo priblizno isti sistem obrazovanja, ali znam, da su Hrvati imali izvanrdnu ekipu. Nasa stampa nije komentirala njihove rezultate,a i o nasim uspjesima pisala je dosta stidljivo.
|