banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 12:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Nov 2007, 23:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Okt 2007, 23:57
http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=15038

Lobiranja i pritisci na Univerzitetu u Banjaluci
Profesori optužuju, rektor Stanić negira
Autor: Darija Filipović | 04.10.2007 - 09:39
BANJALUKA - „Nakon 32 godine od osnivanja Univerziteta u Banjaluci, počelo je njegovo urušavanje... Ugušen je svaki vid demokratije i pojedini politički moćnici ovu javnu visokoškolsku ustanovu tretiraju kao privatno vlastništvo“, navodi se, između ostalog, u pismu „grupe profesora“ upućenog na adresu „EuroBlica“.

Profesori su, kako u pismu navode, insistirali da ostanu anonimni jer strahuju za posao i bezbednost svojih porodica.
U pismu, profesori optužuju prorektora za naučnoistraživački rad na Univerzitetu u Banjaluci i poslanika u NS RS Gordanu Đurić i njenog supruga dekana Poljoprivrednog fakulteta Nikolu Mićića da lobiraju ostale dekane i nastavno osoblje Univerziteta.
„Ovo dvoje moćnika žele da po svaku cenu proguraju odluku o matičnosti naučnih polja za pojedine fakultete koji je samo u njihovom interesu, a na štetu visokog obrazovanja. Takođe, rektora Stanka Stanića prilikom svake odluke dovode pred svršen čin jer su prethodno izlobirali ostale dekane“, navodi se u pismu.
Rektor Stanić tvrdi da pritisaka na njega nema i da se „na banjalučkom Univerzitetu sve odluke donose demokratski i slobodno“. On, međutim, kaže da je „lobija bilo i biće“.
„Ipak, to je preuveličano. Nema tog dekana ni rektora na koga može uticati mišljenje dvoje ljudi, niti oni mogu kreirati politiku Univerziteta“, kaže Stanić.
Ipak, on priznaje da je trenutno najveći problem na Univerzitetu pitanje odluke o matičnosti pojedinih fakulteta za odgovarajuće naučne oblasti.
„To je pitanje oko kojeg se najviše sporimo i zbog kojih se dešavaju nesporazumi između fakulteta... Međutim, odnos nije toliko zaoštren i ne može se reći da se Univerzitet urušava“, smatra Stanić.
Prozvani dekan Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić kaže da on ne lobira ostale dekane, „nego insistira da se doslovno primenjuje Zakon o visokom obrazovanju RS“.
„To znači da profesor sociologije ne može biti dekan Medicinskog fakulteta ili profesor mašinstva dekan Filozofskog fakulteta. Ključni problem je pitanje matičnosti za pojedine naučne oblasti“, rekao je Mićić.
I prorektor za naučnoistraživački rad Gordana Đurić, koju anonimni profesori optužuju za lobiranje, kaže je da je pismo napisano „jer je pojedinim profesorima ugrožena interesna grupacija“ u koju su se, kako kaže, udobno smestili u proteklih 15 godina i doveli Univerzitet u katastrofalno stanje.
„Novi Zakon o visokom obrazovanju RS traži utvrđivanje matičnosti za pojedine uže naučne oblasti, kako bi se omogućila primena principa univerzitetskih studija koje treba da zamene u svetu prevaziđen oblik fakultetskih studija. Međutim, upravo to ne prihvataju zagovornici starog sistema“, rekla nam je Đurićeva.
Ona objašnjava da je „apsurd starog sistema to što su se obavljali izbori za sve predmete koji su bili u nastavnim planovima i programima nekog odseka, bez obzira na naučnu oblast kojem ti predmeti pripadaju“.
„Tako je profesor fizike biran na Medicinskom fakultetu, a profesor matematike na fakultetu koji matematiku ima samo u svom nastavnom planu i programu. Profesor fizike mora da se bira na katedri za fiziku za koju je matičan Prirodno-matematički fakultet, a profesor etike na Filozofskom fakultetu“, objašnjava Đurićeva. Ona navodi da je za zagovornike starog sistema, u koje spada ova grupa profesora, apsurdno još mnogo toga iz Zakona o visokom obrazovanju RS.
„Ključni problem je što je prema novim standardima neprihvatljivo da član Senata sa Medicinskog fakulteta bude profesor fizike ili sa PMF profesor sociologije. Po novom zakonu, članovi Senata ne mogu da budu dekani i tu nastaje problem“, rekla je Đurićeva.
Ministar pozvao profesore da dokažu optužbe
Resorni ministar Anton Kasipović rekao nam je da je „upoznat sa pismom“ neimenovane grupe profesora i pozvao ih da argumentuju svoje tvrdnje.
„Ako dokažu da je tačno sve što se navodi u pismu, preduzećemo konkretne mere. Takođe, ako se ispostavi da su tvrdnje netačne, neće snositi nikakve posledice“, rekao nam je Kasipović.
Međutim, on smatra da je Poljoprivredni fakultet jedan od najorganizovanijih u Banjaluci i da je angažman profesorke Đurić takav da ona želi da unapredi odnose i saradnju na Univerzitetu u Banjaluci

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2007, 09:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 20 Avg 2003, 17:45
Prvo me zanima koja je to grupa profesora. Znači, ako nemaju obraz da se potpišu već navedu grupa profesora onda to može biti bilo ko.
Drugo, prof. Đurić sam sreo par puta i imao priliku da razgovaram sa njom. Ona je napravila sjajnu stvar na Poljoprivrednom fak. koji je čini mi se najorganizovaniji na BL Univerzitetu.
Treće, ono za šta se ona zalagala svojevremeno i za šta bi se svaki normalan čovjek zalagao je da se značajno redukuje broj gostujućih profesora na domaćim fakultetima, jer veći broj tih profesora su stari paraziti koji daju svoj glas idejama dekana na Naučno-nastavnom vijeću fakulteta kako bi ih ovi zadržali na platnoj listi i onda tu nema zdrave diskusije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2007, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Trebali su pitati dekana poljoprivrednog fak. gde mu studenti obavljaju praksu i jesu placeni za to....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2007, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ljudi su privatizovali fakultete, studenti im sluze ko besplatna radna snaga, a bune se protiv privatnih fakulteta..sva treba privatizovati i izbaciti na trziste...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2007, 22:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
vrlo brzo ce oni privatizovati drzavne fakultete, ne brini se ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2007, 23:45 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Nov 2007, 23:15
U potpunosti se slažem sa miki-jem, ali bih dodao da je većina profesora Poljoprivrednog fakulteta, učestvovalo u unapređenju tog fakulteta.
Danas, mogu reci da sam veoma ponosan sto sam student tog fakulteta, a sto se organizacije tiče mogu reći da je na visokom nivo-u, što zaslužuju sve visoko školske ustanove. Posebno bih da izdvojim laboratorije, računski centar koji su stalno otvoreni za studente Poljoprivrednog fakulteta i u kojima su u prilici da dobiju stručno znanje zbog kojeg se specijalizuju.

Osnova bolonjskog procesa je matičnost fakulteta, a razlog toga je da nebi diplomirani Agronom popravljao televizore, dok njegov posao obavlja elektrotehničar računara. Cilj specijalizacije je da dobijemo što stručniji kadar, a u tim idejama su istrijani Prof. Đurić i Prof. Mićić koji vode Poljoprivredni fakultet.

Zapazio sam:

Citiraj:
To znači da profesor sociologije ne može biti dekan Medicinskog fakulteta ili profesor mašinstva dekan Filozofskog fakulteta. Ključni problem je pitanje matičnosti za pojedine naučne oblasti

Mislim da nam ovo govori, što to pojedincima neodgovara, a nežele da se potpišu na svoj autorski rad.

Citiraj:
Prozvani dekan Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić kaže da on ne lobira ostale dekane, „nego insistira da se doslovno primenjuje Zakon o visokom obrazovanju RS“.

Stari dobri problem našeg naroda, ako može da se nepoštuju zakoni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2007, 01:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
a sto volim ove novoregistrovane entuzijaste..

žaoka je napisao:
Trebali su pitati dekana poljoprivrednog fak. gde mu studenti obavljaju praksu i jesu placeni za to....

blejalo je napisao:

Anonimac je napisao:
Stari dobri problem našeg naroda, ako može da se nepoštuju zakoni.

Koliko sam cuo kroz razgovor sa jednim od studenata oni su na svoju ruku organizovali prakticne aktivnosti. To nije loshe. Medjutim, postavlja se pitanje: Ako to rade na svoju ruku (van zakona, kako mi je potvrdjeno) ko njih kontrolise?

Trom je rektorat da to rjesi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2007, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Potpuno se slazem sa ovom grupom anonimnih profesora!
Ovo dvoje je zajahalo Univezitet u BL kao svoju privatnu imovinu + što je prof. Gordana Đurić narodni poslanik pa može da izlobirai šta hoće i koliko hoće i što je član SNSD pa im se može!
Prof Nikola Mičić pod izgovorom matičnosti fakulteta cjepa Tehnološki fakultet i hoće da na njega prebaci odsjek tehnološkog fakulteta , BTO , time bi sebi pribavio zasluge za koje je zaslužan koliko i čistačica na njegovom fakultetu! To im neće proći , jer ga je SOBL prokužio i oo se može samo koprcati u svom fakultetu i diktirati studentima svog fakulteta kao da dišu i razmišljaju! Zato nek se ne mješa gdje mu nije mjesto!
I dobor uporediti kad je osnovan Tehnološki fakultet, a kad Poljoprivredi fakultet, a i ostali i vidjećete ko su tikve sa korjenom , a koje bez njega!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2007, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
blejalo je napisao:

sve hoce da privatizuju da bi popunili kasu bez dna koja je uvijek prazna zbog korupcije i rasipnistva sadasnje vlade.
interesantno kako se profesori uvijek privijaju aktuelnoj vlasti.
sjecam se mirjanica u ratu kad je bio clan sds-a

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 17:44 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 08 Dec 2007, 17:02
Bice teska borbe sa njima, jer su primitivni

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2007, 00:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
E studenti imaju praksu... Sta ce im praksa.. To se kosi sa dosadasnjim sistemom obrazovanja - "teorija naša mila, sa pameću nas zavadila"

Ne ozbiljno, čemu praksa studentima. Treba svi da budu kreteni koji 4 godine uče programiranje a i dalje ne znaju HELO WRLD da napišu.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 09 Dec 2007, 01:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Pa da bi se bavilo praksom valjda prvo mora da se zna teorija ili sam ja nešto gadno pobrkao?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2007, 04:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da tek sada kada sam četvrta godina, podnio za aplikaciju za praksu u inostranstvu, jer kad sam oslušao stručne predmete sa treće, imam predstavu kako se neke stvari odvijaju! Čitav život je učenje, tek mi sad postadoše riječi jasne izgovorene iz usta mog dekana!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]