Bilo jednom na brdovitom Balkanu..
Elem, grom slucaja, izgubim ja novcanik zajedno sa licnom i vozackom (starom) koji su bili u njemu,prije jedno 20-ak dana, mozda vise.
Kako sam ionako trebala vaditi nova dokumenta, rekoh taman da se konacno natjeram da odem i da to uradim sad kad ih nemam nikako.
Ok, stajacu u redu 100 godina, ali Boze moj,moram.
Ali, prvo sam morala u Sluzbeni glasnik proglasiti i licnu i vozacku nevazecom (taxa 10 KM) , sto sam i uradila u posti u SUP-u. Poslje toga, sam morala otici u MUP, da mi izda cika policajac potvrdu da su mi ta dokumenta izgubljena.
Kako ja nisam imala stare, za podizanje novih (uplata 11 KM licne + 40 KM vozacke) u Med.elektr. mi je bilo potrebno i uvjerenje o drzavljanstvu. U famoznoj sobi 16 (koja je zbog restauracije stare lokacije, premjestena s druge strane Opstine) mi rekose da uvjerenje sam mogla dobiti tek sutradan.(taxa 2 KM).
Dan iza toga, poranim ja u 7 da zauzmem red u Medicinskoj elektronici. Konacno dosla u pola 12 na salter, i teta mi u datom momentu kaze da mi fali i rodni list i da mi fali potvrda iz S. glasnika, koju nisam ponijela tad, i da MUP potvrda , koju sam prilozila da se vidi sta mi je bilo s dokumentima , nije odgovarajuca. Dzabe cekala.
Rodni list ne smije biti star duze od 6 mjeseci , a ja sam rodjena u Sloveniji i trebalo bi mi milion godina da ga odatle izvadim.Rekose da se upisem u posebnu knjigu u Opstini i da izvadim novi r.list odatle. Za njega mi treba uvjerenje o prebivalistu koje mogu dobiti u SUP-u.
U SUP-u (taxa 10 km) podnesem zahtjev,i rekose da dodjem za 4 dana. Poslije 4 dana odem po njega, i onaj “fini ,duhoviti i veoma upucen u svoj posao”decko kaze da nemaju kertridza da istampa zahtjev i da dodjem iza 12. Kad sam ponovo tad dosla, 20 ljudi je stajalo ispred i ja zaista nisam mogla da cekam jer za jednog covjeka im treba 20 min.Sutradan ujutro odem da ga podignem , i teta na moje oci izvadi zahtjev ,koji sam ja prije 5 dana podnijela, i u roku od 15 min sam ga dobila. Za sta su im trebala ona 4 dana, ne znam.
Tu su mi trazili onu potvrdu od MUP-a, jer posto nemam broj licne, na uvjerenju mora pisati broj te potvrde.
Konacno, taj zahtjev i ostale papire (medju kojima je i zahtjev za r.list + 2 KM taxe) odem da predam, i rekose da za 2 dana dodjem po njega.
I danas, kad sam ga konacno dobila, morala sam ponovo otici po uvjerenje o drzavljanstvu koje mi treba za vadjenje licne, jer su mi ga uzeli za r.list. Soba 16 je u medjuvremenu dozivjela preporod, vracena je na staru lokaciju, i u vrlo modernom i automatizovanom stilu dobih uvjerenje gotovo isti cas,unbelieveable! (+ taxa 2 KM)
Ooo Elektornikoo, here I comeeee!
Sva sreca, teta mi je napisala na zahtjevu za licnu da sam vec dolazila, i prosisavsi stotine njih ispred vrata , dokopam se saltera!
Upita ona mene a gdje mi je potvrda iz MUP-a? Hmm..prvo mi rekla da je neodgovarajuca , a i uzeli mi je u SUP-u na kraju krajeva…Ne , ne moze bez te potvrde.
Za vadjenje vozacke imam i potvrdu iz S.glasnika i uplatnicu, to je u redu,ali moram donijeti i potvrdu da sam polozila vozacki, koju sam imala kod kuce.
Sutra idem po potvrdu iz MUP-a.
Danas sam trazila onu potvrdu o polozenom vozackom, pretresla sam kucu i nisam je nasla.
Ludlo.
_________________ nisi se kupala dva meseca??
|