Dzontra Volta je napisao:
Pod jedan i hrišćanstvo i islam su obe religije zla, s tim da je islam po tome na prvom mjestu...zatim ide jedno par praznih mjesta pa onda hrišćanstvo...
A to ko je preuzeo vjeru od osmanlija...to sigurno ni tad nisu bili bosanci...a opet zašto su ljudi prelazili na islam...sigurno zbog takve ljepote i čiste misli što se islam naziva...ili zbog neče gdrugog? Da li vam je poznat termin prodavanja vjere za večeru...Nije? Tako sam i mislio...Turci osmanlije su davale posjede, i oslobađali poreza i sve ostalo što uz to ide onima koji su na islam prelazili, a onima koji nisu davalio su status kmetova raje i robova...
A to što se ti ponosiš da su tvoji preci bili slabe kukavice koje su se odricali svojih uvjerenja i prelazili na druga...super ti je istorija i porodično stablo...nemoj samo da se i ti preobratiš ukoliko vremena zaguste...A i sam Alija ove lokalne ne smatra muslimanima, kad je onomad na mitingu rekao da će ovde dovesti PRAVE muslimane...po čemu se lokalni razlikuju od tih PRAVIH... po vojnoj obuci, možda?
Mada opet NFL fanatik to može poricati iako je sam napisao
NFL fanatik je napisao:
vrijeme nametanja je proslo davnih dana
I BTW za fanatika...zbog mene se vrijedi svaki dan posjećivati forum
Japanese_rose je napisao:
Koliki je procenat ne-Srba u RS uzgred ?
Veći nego procenat ne-bošnjaka u federaciji....
A možemo mi poricati kako ne mrzimo jedni druge...što je živa glupst...mi se jedva podnosimo...možda to nije ljepo ali je istinito...istorija ne laže...osim ove skorašnje...kako je zovu bošnjačke...to je u nivou Hari Potera...samo što je Hari više istinit...
Dzontra:
Ko je preuzeo vjeru od Osmanlija? Neki ljudi koji su zivjeli na OVIM prostorima (tu se zavrsavaju sva poredjenja SAD bijelaca i bosanskih muslimana, mislim da to nemozes negirati).
ZASTO su preuzeli Islam - kao bosanskom muslimanu zivo mi puca k*rac jer sam rodjen kao musliman kao i moj otac, i moj djed - i jednostavno nam je pun k*rac toga da nas ostali "autohtoni" stanovnici prostora BIH prozivaju i omalovazavaju zbog neceg sto se desilo vijekovima unazad. Moja vjera je meni lijepa kao i tebi tvoja - i tu i taj argument treba prestati kod ljudi koji imaju imalo prosiren pogled na svijet (a cinis mi se kao takav).
To sto sam ja napisao si izvadio iz konteksta - pod "nametanjem" mislio sam na pricu da se DANAS u BIH namece neka vjera...ma to su nebuloze covjece, svi smo mi sigurni u svojim torovima - a i da nismo u njima opet ti niko ne moze nametnuti nesto sto ne zelis..ipak je ovo 2010. godina.
Za procente ne-srba u RS i ne-muslimana u Federaciji...za to bih volio pogledati statistike, ali ne one od Srne, RTRS-a, ili BHT-a...samo nesto objektivno...mislim da se tu grdno varas. Ja u svojoj firmi od 25 ljudi imam 10 ne-muslimana, ti u svojoj ne-srba??
Sto se tice istorije...na ovim prostorima je oduvijek bilo da svak pise svoju. Meni bosnjacka "historija" i ne treba jer vjerujem u ono sto sam, nazalost, osjetio na svojoj kozi...a tu me u suprotno niko, a pogotovo ne propaganda Dodikove masinerije, ne moze ubijediti. Ne mozes me ubijediti da nisam dozivio to sto sam dozivio...kuzis? Da li se mrzimo? Ne znam, i to je individualno...mislim da bi bolja ekonomija dosta stvari promijenila na ovim prostorima...zivi bili pa vidjeli. I Svicarci imaju 9 regija koje se ne podnose - pa opet funkcionisu sasvim dobro. Para vrti gdje burgija nece.