banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 157 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 32. decembar
PostPoslato: 27 Dec 2009, 01:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
GUERILLAc je napisao:
Citiraj:
Ne znam zašto kažu da im nije isplativ, ja kad sam išao gledati bila je potpuno puna sala.

Jel' se sjecas kad si ga tacno gledao (termin i datum) i koja je sala u pitanju (mala ili velika)? Hvala.

Gledao sam ga sad u srijedu. U nekoj od manjih sala, mislim da je broj 3 u pitanju, nisam siguran. Ona skroz desno.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ne mogu vjerovati da ne igra! Ja sam baš htjela gledat... Ima li neko ovaj film?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
guess who je napisao:
Gledao sam ga sad u srijedu.

Vjerovatno je zato sala bila puna, srijedom je jeftinije.

GUERILLAc ti si učestvovao u realizaciji filma?

Koliko je film koštao, zna li se?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
GUERILLAc je napisao:
Ni TV prikazivanje jos nije izvjesno (to obicno ide na kraju, poslije faze piraterisanja :wink: ).

Ne bih da vrijeđam, ali to nije holivudski blokbaster, sumnjam da će piratima biti intersantan.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 09:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
sve sa domaceg govornog podrucja je zanimljivo publici (od onih koji nisu stigli u kino ili onih koji ni ne znaju sta je ali vide da je NAS film) pa samim tim i piratima

sto se TV-a tice, ne bi trebalo (smjelo?) prije festivala

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 11:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2008, 15:34
Citiraj:
GUERILLAc ti si učestvovao u realizaciji filma?
Koliko je film koštao, zna li se?

Da, ucestvovao sam.
Aj da jednom za sva vremena demistifikujem i tu pricu oko para (posto je bilo raznih lupetanja zahvaljujuci nasim novinarima)...
Film "32.decembar" je kostao 250 hiljada maraka. 10 hiljada KM je dao grad Banja Luka, a ostalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Filmski centar Srbije. Od toga je 50 hiljada kostalo prebacivanje na filmsku traku, a 50 hiljada je otislo na ton (dolby sa licencom, studio, ljudi, placanje autorskih prava isl.). Ove pare za ton su pare od Filmskog centra Srbije i uslov je bio da se sve potrose u Srbiji tj. na njihove ljude i opremu (sto je inace praksa u svim zemljama sem u nasoj) i logicno je bilo da to potrosimo na ton, jedinu stavku gdje smo "tanki" i nemamo strucnog kadra. Ostalo je potroseno na opremu, scenografiju, kostime, honorare itd.

Citiraj:
Ne bih da vrijeđam, ali to nije holivudski blokbaster, sumnjam da će piratima biti intersantan.

Ma ne vredjas :) kao da mi nismo svjesni da nismo snimili bloakbaster :D (niti je to bio cilj). Ako odes do ulicnih prodavaca vidjeces da tamo ima svega i svacega (najmanje bloakbastera). nacices recimo Selo gori, a baba..., Plicijske akademije, sve moguce domace filmove, a izmedju ostalog i Heroje za jedan dan (studentski film koji je kostao 3 milje maraka, koji je prije 4/5 godina godina radila skoro ista ekipa kao i 32.decembar) itd. itd.

Citiraj:
Ne mogu vjerovati da ne igra! Ja sam baš htjela gledat... Ima li neko ovaj film?

Mislis na piratski DVD ili neki link na netu gdje moze da se skine za dz?

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 15:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Narod voli komedije, a mislim da bi bolje prošli.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
GUERILLAc je napisao:

Citiraj:

Mislis na piratski DVD ili neki link na netu gdje moze da se skine za dz?

Mmmmm pa in streaming recimo...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
filozof sa vrbasa je napisao:
Narod voli komedije, a mislim da bi bolje prošli.

Ja mrzim komedije i odbijao bih ga pogledati da je komedija.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 10:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ljeba i igara

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 02:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

"32.decembar" ce biti prikazan na ovogodisnjem 38. FESTu, u programu "Otkrica".

http://www.fest.rs/2010/programi.html
http://www.kul-tim.net/?cat=11
http://www.frontal.rs/cyrl/?page=15&kat=12&vijest=36507
http://www.seecult.org/vest/atrakcije-programa-38-fest

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

op,op, svaka cast

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

GUERILLAc je napisao:
Film "32.decembar" je kostao 250 hiljada maraka. 10 hiljada KM je dao grad Banja Luka, a ostalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Filmski centar Srbije. Od toga je 50 hiljada kostalo prebacivanje na filmsku traku

Nisam upućen u proces izrade filma pa ako možeš da objasniš na šta se odnosi ovo "prebacivanje na filmsku traku" i zašto to toliko košta? Gdje je to rađeno?

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

snimano HD (high definition) kamerom i kasnije u njemackoj montiran film prebacen na filmsku traku. s obzirom da je filmska traka jako skupa jeftinije je snimiti gore pomenutom kamerom pa nakon montiranja filma prebaciti tih 90ak minuta na filmsku traku nego snimati citav film na traku posto omjer snimljenog materijala i finalnog produkta moze ici cako do 10:1

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 12:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

HD kamera snima na neki memorijski medij, u digitalnom obliku?
Ali kada se to snimi i montira zašto prebacivanje tih 90 minuta na traku košta 50.000 KM? Ili je u tu cijenu uključena i montaža?
Da li film danas mora ići i na traku? Može li ostati samo u digitalnom obliku? Sa kojeg medija puštaju filmove u BL bioskopu, sa trake ili sa digitalnih medija (DVD)?

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da, digitalno, da li na kasete ili na hard....toliko je skupo zato sto su proces i materija, jelte, skupi! upravo zato sto tehnika takom brzinom napreduje sve vise se hollywoodskih filmova snima HDom, zato sto je mnogo zahvalniji....imas recimo GENESIS HD kameru sa kojom ti je sniman izmedju ostalog i ovaj 2012. u BL se i pusta sa traka uz neke izuzetke, eto recimo uspjeli su da izgube traku za 'Lovely Bones' :lol:

sto se 32. decembra tice, mislim da je prvonstveno prebacen na traku zbog festivala, posto (ako se ne varam) postoje festivali koji nece uzeti film u razmatranje ako nije na traci

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 13:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Skupo je:

- jer se radi u labaratoriji (u ovom slucaju, koliko sam shvatio u ARI-ju u Berlinu.)
- jer se placaju razne licence
- jer je materijal skup
- jer oni koji to rade nece da rade za cenera

Mora da se uradi jer:

- projekcija sa filmske trake je nudi daleko kvalitetniju sliku od projekcije sa konvencionalnih digitalnih medija.
- festivali (ozbiljni festivali - oni koji cuvaju, unapredjuju film i kao medij i kao nacin umjetnickog izrazavanja), uglavnom, ne primaju filmove na digitalnim medijima iz dva razloga - prvi je opisan u stavci 1. u ovom pasusu, a drugi je malo okrutniji - cuvaju film kao biznis od ljudi koji nemaju dovoljno para da se igraju sa njima.

U prevodu, mozes da snimis film bilo kojoj digitalnom tehnologijom i da ga sa racunara projektujes, ali u svojoj kuci ili na nekim underground sjedaljkama :) . Festivali, bioskopi i svijet filmskog biznisa, koji jos uvijek egzistira kao uigrana masina, jednostavno ne funkcionisu na taj nacin.

E sad, ja nisam rekao ni da je to dobro, ni da je to lose, jer sve to ima i svoje prednosti i mane(to je tema za internacionalni okrugli sto). Ja bih licno volio da je film malo dostupniji medij, jer bi to i meni olaksalo muku i dopustilo mi da budem stvaralac, ali ovako, nazalost, film i dalje ostaje jedna predivna ideja koja je obavijena nizom nuznih besmislica.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 13:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Gnusni i luzer su u principu rekli sve, ja cu samo da dodam par detalja...

"32.decembar" je snimljen sa Sony EX kamerom (i adapterom za 35mm objektive) na memorijeske kartice Sony SXS PRO. Poslije je montiran (Mack PRO, od programa uglavnom Premier i After effects) i prebacen na externi hard disk i takav poslat u Berlin gdje je prebacen na traku. Prvo je taj digitalni format prebacen na negativ traku sa koje je poslije to sve prebaceno na pozitiv tj. traku sa koje se film pusta u kinima. Tih 90 minuta kostalo je oko 50 hiljada maraka (to je inace najjeftinija varijanata u okruzenju) iz prostog razloga jer je filmska traka (kako negativ tako i pozitiv) veoma skupa, a i usluga prebacivanja je vrlo skupa jer je masina na kojoj se to sve radi (Arri-laser u ovom slucaju) veoma veoma skupa masina. Inace u bivsoj Yugi ne postoji opcija da se odradi ovo prebacivanje upravo zbog previsoke cijene opreme. E da zaboravio sam da kazem, sva prebacivanja koja se rade sa videom rade se i sa zvukom. Njegovo prebacivanje kostalo je oko 5/6 hiljada evra (kad kazem prebacivanje upravo na to i mislim, samo prebacivanje bez snimanja,obrade i sl).
Prebacivanje na traku se radi jer se u bioskopima filmovi pustaju sa filmskog projektora. Takodjer kao sto rece Gnusni na svim festivalima (ovim ozbiljnijim) uslov za ucesce je da ti je film na traci.

U BL bioskopu se filmovi pustaju sa filmskog projektora (imaju i video projektor sa kojeg pustaju reklame i neke najave ali to je projektor od par stotina maraka koji nije ni za kucnu upotrebu).
Inace u BL jedini ozbiljan video projektor ima Kratkofil. Ko je gledao u Jazavcu (mislim 27mog) premijeru kratkih igranih filmova Marka Sipke ("Vrijeme") i Tamare Kesic ("Ispod mosta") imao je prilike da gleda te filmove upravo sa tog projektora. Inace ove filmove je radila ista ekipa i koristena je ista tehnologija snimanja (i montaze) kao kod "32.decembra" samo sto su ovi filmovi nisu prebaceni na filmsku traku.

nasmjeshiti luzer@ Film je u principu strasno skup ali je isto tako i strasno jeftin zavisno o kojoj kategoriji filmova pricamo. Ako ti zelis da se bavis filmom (pretpostavimo da si amater koji nikad nije snimio ni jedan kadar niti se skolovao u toj oblasi) sve sto tebi treba je volja i ideja (ostalo imas kod kineza za 20 KM :D ). Mislim da film kao medij nije nikada bio dostupniji sirokim narodnim masama. Kad imas volju i ideju film mozes da snimis i mobilnim telefonom. Racunar tj. montazu svi imao (besplatnih softvera za obradu videa i zvuka imas koliko oces po netu). Festivala na kojima mozes da pokazes to svoje djelo imas hiljade i hiljade...

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

GUERILLAc je napisao:
film kao medij nije nikada bio dostupniji sirokim narodnim masama

i to ima prednosti i mana....prednost je, naravno, sto neko ko nikada ne bi bio u prilici da snimi sada to moze, za bezobrazno malo para,a sa druge strane bilo koji kloc se moze docepati svega i ta mas produkcija izbacuje takvo djubre da je to strasno...naravno da i u moru zla ima kvaliteta ali prije, u dosta slucajeva kada je neko snimio nesto imao si vise-manje neki kvalitet!

da, zar nije prije bila neka miki maus verzija u bugarskoj ili madjarskoj za prebacivanje filma koja je bila mnogo jeftinija?

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 14:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
i to ima prednosti i mana....prednost je, naravno, sto neko ko nikada ne bi bio u prilici da snimi sada to moze, za bezobrazno malo para,a sa druge strane bilo koji kloc se moze docepati svega i ta mas produkcija izbacuje takvo djubre da je to strasno...naravno da i u moru zla ima kvaliteta ali prije, u dosta slucajeva kada je neko snimio nesto imao si vise-manje neki kvalitet!

Pa jeste u pravu si da je hiper produkcija zatrpala sa kojekakvim smecem i da velike pare koje se uloze u promociju cuda cine i tako naduvaju razna smeca i narod hrli u bioskope (i kupuje karte). Ja se vodim politikom da ono sto vredi uvijek prije ili kasnije ispliva na povrsinu, a smece potone. Na zalost, nama nista drugo nije preostalo nego da se nadamo da ce ovaj nas filmic sam od sebe isplivati (sto smo mogli da uradimo u vezi promocije za DZ to smo i uradili). Sreca nasa pa nam ni ocekivanja nisu velika i bitno nam je samo da "32.decembar" donosi taman toliko novca da moze sam sebi da placa "karte za obilazak svijeta" i tako zivi sto duze.

Citiraj:
da, zar nije prije bila neka miki maus verzija u bugarskoj ili madjarskoj za prebacivanje filma koja je bila mnogo jeftinija?

Ima i dalje ta verzija u Madjarskoj ali je solidno skuplja od ove. Ova u Berlinu je relativno mlada firma koja se jos uvijek bori za trziste pa smo vjerovatno zbog toga i dobili povoljniju cijenu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 157 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]