banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 13:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Maj 2011, 22:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
_zoka je napisao:
Only fools and horses i The whole nine yards su fraze u engleskom jeziku i glupo bi bilo da se prevode doslovce

A šta njima tačno znači fraza "Only fools and horses"?

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
- Rear Window - Prozor u dvorište, iako je tačnije ali ne i ljepše Stražnji ili zadnji prozor

- Bulevar sumraka, mnogo moćnije zvuči nego Bulevar Sanset, ili Sanset bulevar, iako se radi o prevođenju imena što nije uobičajeno

- Paklena pomorandža - ne najspretniji, ali solidan prevod neprevodljivog A Clockwork Orange, jer je sam naziv metafora (objašnjenje ovdje) koju je moguće razumjeti jedino iz samog filma

- Full Metal Jacket, još jedan Kjubrikov film čiji je naslov takođe metaforičan i neodvojiv od filma - prevod kojeg se sjećam sa ATV-a bio je Košuljica od metka, što je otprilike i tačan prevod, a našao sam još solidan Bojevi metak i ne baš najshvatljiviji Olovni kovčeg

- Umri muški, primjer sjajnog prevoda koji prevazilazi sam film, kod Hrvata je bilo i smiješno-tužnih pokušaja poput Umri tvrdo :D

- Istrebljivač je naziv pod kojim je kod nas bio poznat Blade Runner, i mislim da je riječ o sasvim dobrom i smislenom prevodu, kad se uzme u obzir ko su i šta u stvari rade blade runneri

- Groundhog Day, nama poznat kao Dan mrmota, u Hrvatskoj kao Beskrajni dan, oba prevoda su mi dobra

- All Quiet on the Western Front je kod nas preveden Na zapadu ništa novo, što je u stvari tačan prevod Remarkove knjige, preuzet i za film, mada sam naletio i na nepotrebnu bukvalštinu Sve je tiho na zapadnom frontu

sve dok nam je Popokatepetla...

Poslednji put menjao Popokatepetl dana 03 Maj 2011, 22:47, izmenjena 5 puta

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
_zoka je napisao:
Only fools and horses i The whole nine yards su fraze u engleskom jeziku i glupo bi bilo da se prevode doslovce

A šta njima tačno znači fraza "Only fools and horses"?

To je valjda dio stare londonske izreke, "Samo budale i konji rade", odnosno "Only Fools and Horses Work", što je baš u duhu serije :D

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Mhm, nešto malo kako oni nas prevode :)

Dom za vješanje
Time of the gypsis

Maratonci trče počasni krug
The Marathon family

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

- Cheaper by the Dozen - preveden kao Što više to bolje, što mi zvuči ljepše od doslovnog Jeftinije na tuce

- The Aristocats je neprevodljiva igra riječi, kod nas poznata po solidnom opisnom prevodu Mačke iz visokog društva

- The Gods Must Be Crazy - ovoga se svi stariji od 20 sjećaju sa nostalgijom, a znali smo ga kao Bogovi su pali na tjeme, što je dokaz da uz malo mašte i truda može da se dobije prelijep prevod a zadrži smisao izvornika

- Enter the Dragon smo, takođe, znali uglavnom kao U zmajevom gnijezdu, što je slobodan ali dobar i bombastičan naslov

- Airplane!, film pokojnog Leslie Nielsena, kod nas poznat kao Ima li pilota u avionu?, što je svakako interesantnije od npr. Avion

- Maximum Overdrive, jedini režiserski uradak Stivena Kinga, preveden kao Teror mašina, što nije najsrećniji izbor ali jeste tema filma, Maksimalni natpogon ili nešto slično bi zvučalo baš rogobatno

- Romancing the Stone kod nas znan kao Lov na zeleni dijamant što je, mislim, preuzeto iz njemačkog ili nekog drugog prevoda, pošto je original teže prevodljiv na srpski

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2011, 10:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 22:13
Ili ovaj: "Prison break" - "Zakon brace" :lol:

''Pride can stand a thousand trials, The strong will never fall.''

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]