Novinski članci o koncertu Anje Muminović
Nezavisne novine, 28. decembar 2006.
Muzika je vratila u rodnu BiH
Anju Muminović muzika je odvela daleko od rodne BiH. Nakon mnogo godina, ova violinistkinja vratila se u rodni Bihać gdje je kao već poznata i priznata umjetnica zablistala kao solista novogodišnje turneje Kamernog hora Muzičko scenske agencije „Arion“ iz Banja Luke. Mnogo toga se promenilo otkad je petogodišnja devojčica, gledajući virtuoza Stefana Milenkovića, odlučila da se posveti sviranju violine, a kasnije i viole. Muminovićeva, koja je prve muzičke korake napravila u Muzičkoj školi u Bihaću, trenutno studira na Visokoj školi za muziku u Frajburgu u Njemačkoj. Blistala je kao koncertmajstor Schleswig-Holstein Musik Festival Orchestra i svirajući sa brojnim ansamblima u Kanadi. Dobitnica je mnogobrojinh muzičkih nagrada i priznanja, a za „Nezavisne“ govori o svojim počecima, studiranju, odnosu prema orkestru, saradnji sa „Arionom“ s kojim je u utorak naveče 26. decembra 2006. godine nastupila i u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.
NN: Kako je došlo do saradnje sa maestrom Muharemom Insanićem i „Arionom“?
MUMINOVIĆ: Profesor Muharem Insanić je bio profesor mojoj majci u Gimnaziji i tako se znamo. Moji roditelji i Insanić i njegova žena često su išli na ljetovanje zajedno. Moj ujak Bato je prije tri godine došao na ideju da sviram sa ovim orkestrom, radili smo na tome i napravili smo program koji bih mogla da sviram sa njima. Sada se konačno ta ideja ostvarila.
NN: Kako si se uklopila u rad sa orkestrom i kako si doživjela koncert u rodnom gradu nakon toliko godina?
MUMINOVIĆ: Odlično sam se uklopila, jer su me članovi orkestra veoma ljubazno i dobro prihvatili kao solistu. Iz iskustva znam da neki orkestri nisu baš toliko ljubazni prema solistima, ima tu puno politike. U Bihaću je bio predivan koncert, sala je bila skoro puna. Atmosfera je bila toliko topla, skroz sam bila smirena, osjećala sam se sigurno sa orkestrom „Ariona“. Inače, uvijek imam tremu, ali tada je nisam osjećala, što me je iznenadilo.
NN: Imala si mnogo uspjeha u Njemačkoj i Kanadi. Možeš li nešto više reći o nastupu sa orkestrom „Schleswig-Holstein Musik Festival“?
MUMINOVIĆ: U Dizeldorfu sam išla na audiciju za orkestar „Schleswig-Holstein Musik Festival“. U taj internacionalni studentski orkestar primaju mlade od 18 do 27 godina iz cijelog svijeta. Primili su me kao violinistkinju i bila sam pola njihovog programa prva viola. S tim orkestrom sam išla na turneju u Japan, gdje mi je ponuđeno mjesto soliste Kamernog orkestra u gradu Kanazava. Prihvatila sam angažman gosta-solista, jer sam fascinirana Japancima i japanskom kulturom. Već sam tri puta bila u Japanu.
NN: Kada si počela da sviraš violinu i šta je uticalo na tvoje muzičko opredjeljenje?
MUMINOVIĆ: Ljubav prema violini osjetila sam kada sam vidjela Stefana Milenkovića kada je svirao na pozornici na kojoj sam ja 25. decembra svirala u Bihaću. Kada sam ga vidjela, toliko sam bila oduševljenja njegovim muziciranjem, a moja mama je podržavala želju da sviram violinu. Tako sam kao petogodišnjakinja počela da pohađam časove violine i radim sa Živanom Živanovićem, koji sada svira u „Arionu“ i drago mi je što ga ponovo vidim. Kada smo zbog rata morali da odemo u Njemačku, nastavila sam sa sviranjem i od tada redovno idem na časove i sviram violinu. Violu sam počela da sviram prije pet godina, kada sam došla u Kanadu. Imala sam vrlo dobru profesoricu, koja mi je prenijela ljubav prema violi. Najviše me fascinira zvuk viole. Obožavam da sviram oba instrumenta.
NN: Budući da ti je Stefan Milenković na neki način odredio sudbinu, da li si ga upoznala?
MUMINOVIĆ: Nisam. Prije nego što sam prošle godine otišla da studiram u Njemačku, moja majka i ja čule smo se sa Stefanom i htjeli smo da se vidimo u Njujorku, jer je on tamo radio kao asistent „Juilliardu“, ali to nije uspjelo.
A. Basara
Glas Srpske, 28. decembar 2006.
Sudar pozitivnih vibracija
Banja Luka – Poznata violinistkinja Anja Muminović nastupila je u utorak uveče, 26.decembra 2006. godine u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, uz pratnju Kamernog orkestra „Arion“ iz Banja Luke.
Ovo je prvi nastup Muminovićeve u Banjoj Luci, i to u okviru turneje koja je počela u njenom rodnom Bihaću u ponedjeljak 25. decembra 2006. godine, a završava nastupom u Sarajevu.
Kao dirigent, prezadovoljan sam i nastupom u Banjoj Luci, ali i ostvarenom saradnjom sa izuzetno talentovanom djevojkom. „Arion“ već više godina svojim aktivnostima prati školovanje i uspjeh mladih talenata, koji su porijeklom iz BiH, u zemlji i dijaspori – istakao je za „Glas Srpske“ osnivač i umjetnički rukovodilac Gudačkog kamernog orkestra „Arion“ Muharem Insanić.
Ljubitelji klasične muzike uživali su u zanimljivom programu, koji je obuhvatio Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“, ali i numeru „Adante Cantabile“ Svetozara Saše Kovačevića.
Zvijezda večeri je nagrađena brojnim i gromoglasnim aplauzima, a sjajne reakcije publike izazvao je i orkestar, vođen dirigentskom palicom Muharema Insanića.
Muminovićeva živi u Otavi, a studira u Frajburgu, gdje od 2005. godine postaje redovni student violine na Visokoj školi za muziku. Njena solistička i orkestarska karijera postala je međunarodna, kroz učešće u raznim internacionalnim orkestrima. Njen najveći uspjeh svakako je trenutni angažman kao gost-violinist u Kamernom orkestru Kanazava u Japanu. Dobitnica je brojnih nagrada u zemlji i svijetu.
Naš cilj nije da samo dovodimo umjetnike u našu zemlju, nego da im omogućimo rad s kolegama muzičarima, nova poznanstva i razmjenu ideja – kaže Insanić.
„Arion“ je osnovan 1995. godine, a orkestar je sastavljen od najkvalitetnijih muzičara mlađe i srednje generacije, ali i internacionalnih gostiju.
B. Trninić
Dnevni avaz, 28. decembar 2006.
Publiku oduševila Anja Muminović
Nakon nastupa u Bihaću kojim su članovi banjalučkog ansambla „Arion“ otvorili turneju po gradovima BiH, ovaj poznati orkestar je 26. decembra održao koncert i u prepunoj dvorani Banskog dvora u Banjoj Luci.
S maestrom Muharemom Insanićem na čelu, članovi „Ariona“ izveli su „Godišnja doba“ Antonija Vivaldija, a sudeći prema reakcijama publike, izvanredno su odgovorili na zahtjevne note ovog poznatog kompozitora.
Posebnu čar koncertu dala je Anja Muminović, koja je umjetničkom vještinom odlično, upotpunila nastup orkestra, s kojim je izvela „Adante cantabile“ Svetozara Saše Kovačevića za violu i orkestar te Eneskovu „Koncertnu poemu“.