banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 14:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jul 2011, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
DJ-evi jesu umjetnici! I nije tačno da svako može time da se bavi i da bude posječan DJ. Treba i za to imati talenta.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 12:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
tensSa je napisao:
Citiraj:
bili su dok su muziku i zvukove stvarali sa gramofonskih ploča.

Prvi put cujem da se muzika stvarala sa gramofonskih ploca...

Vjerovatno si mislio dok su pustali...

Zamisli jedan prosječan band od jednog gitariste, basiste i bubnjara. Iz tog band izdvoji bubnjara koji monotono drži samo jedan ritam, da li je to muzika dok mu se basista, gitarsita i vokal ne pridruže?

Nije!

E tako, kada DJ sa ploča umixa zvukove tada nastaje muzika.

mrkvica je napisao:
DJ-evi jesu umjetnici! I nije tačno da svako može time da se bavi i da bude posječan DJ. Treba i za to imati talenta.

Onda moramo naći neki jači naziv za ove što nisu DJ.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Amateri.
Filozofe, to bi bilo kao da ja sada za svoju dušu pjevam pjesme Celine Dion (sam Bog zna da to ne zvuči nikako) i ja sebe lijepo nazovem pjevačicom, tj.umjetnikom...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 12:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisi me shvatila, ako su DJ umjetnici, onda su ovi što muziku stvaraju na žicama maestri.

Nije ti dobro poređenje sa dobrim glasom se rađaš ili se ne rađaš.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma kontam ja šta ti hoćeš reći samo ti kažem da tu i talenat igra veeeeliku ulogu. Kad bi mene neko sad stavio za miksetu ne želiš ni da znaš šta bi bilo. :lol:
Glas tj.boja glasa se stvara u toku puberteta. Tako da...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 12:37 
Fiki brkas stvaranje i pustanje muzike...gramofon nije instrument, sintisajzer pomocu kojeg se stvara elektronska muzika (izmedju ostalih tu muziku pustaju ti DJ-evi) jeste...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Pra'o da vam kazem, koliko god je ta rijec (umjetnost, umjetnici, umjetnicko djelo) ranije, dok sam pasionirano citala biblioteku, pokusavala slikati, u muzici trazila vise od uzivanja..., izazivala neki osjecaj uvazavane nedostiznosti i bezuslovnog postovanja kod mene, ovih dana, kada uspjesno pokusavam da prema svim bitnim stvarima u zivotu napravim jednu zdravu distancu, sklona sam tome da kategorisanje necega kao umjetnost vidim na istom nivou kao sve druge institucionalne obrasce.
Strahovito se radujem novim tehnologijama. Nadam se da ce se elitisticka umjetnost pretociti u bezazlenu igru.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 13:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mrkvica je napisao:
Ma kontam ja šta ti hoćeš reći samo ti kažem da tu i talenat igra veeeeliku ulogu. Kad bi mene neko sad stavio za miksetu ne želiš ni da znaš šta bi bilo. :lol:
Glas tj.boja glasa se stvara u toku puberteta. Tako da...

Pa majmun kada bi svaki dan bio za miksetom napravio bi nešto, a kamo li živ čovjek. Samo moraš znati šta hoćeš i imati volje.

tensSa je napisao:
Fiki brkas stvaranje i pustanje muzike...gramofon nije instrument, sintisajzer pomocu kojeg se stvara elektronska muzika (izmedju ostalih tu muziku pustaju ti DJ-evi) jeste...

Bilo kako bilo DJ kada umixa te zvukove on nešto stvara, direktno ili indirektno.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala što me upravo nazva gorom od majmuna! :lol:
Da, može, a zašto bi to neko radio ako nema volje i želje za tim?!

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 13:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam imao sve osim jebene publike.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Mislim da mogu da budu. Mikseta je samo medij, kao i bilo šta drugo, dobar um će od nje da izvuče maksimum.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Mislim da mogu da budu. Mikseta je samo medij, kao i bilo šta drugo, dobar um će od nje da izvuče maksimum.

Slažem se.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Pitanje da li je umjetnost ili ne je dosta teško, jer šta je to umjetnost uopšte? Da li svaka vrsta kreativnog izražavanja spada u umjetnost? Što se mene tiče, nakon nekih, koliko već, 6-7 godina bavljenja s tim, ono što mogu da kažem je da DJing stvarno jeste neka vrsta kreativnog izražavanja, ali veoma ograničenog kreativnog izražavanja. Znači, slušam određenu muziku, to jest kompozicije koje su stvorili pravi umjetnici, interpretiram tu muziku pomoću sopstvenog mentalno-emotivnog sklopa, prepoznajem različite emocionalne naboje i povezujem ih s određenim konstrukcijama u sopstvenom umu... ali, bez obzira na sve to, ostaje činjenica da ja nisam komponovao ništa od te muzike. Kad stanem za miks pult i spajam te kompozicije u koherentnu cjelinu, ja sam u prvom planu čisti posrednik između kompozitora, koji je uložio sopstvenu kreativnu energiju u stvaranje muzičkog djela, i publike, koja je tu da primi tu energiju.

Lično mislim da moj kreativni momenat tu ostaje u drugom planu, iako taj momenat stvarno postoji, jer od mog unutrašnjeg raspoloženja uglavnom zavisi kakvu ću muziku miksati: ako sam u euforičnom raspoloženju, onda ću naći neke stvari koje su napucane sirovom energijom; ako sam u nekom crnjaku, miksaću mračne i depresivne stvari; ako sam u ezoteričnom raspoloženju, miksaću neke duboke i "vozeće" stvari itd.; a ako imam na raspolaganju nekoliko sati za "vrćenje", onda ću se potruditi da sklopim muziku u miksu tako da napravim neku vrstu priče, na primjer, u početku nešto sirovo i raspumpano, pa se kasnije spustim u neko mračnjaštvo i depresiju, pa onda idem s nekim "dubokim" kompozicijama, pa skretanjem u izboru muzike polako prelazim u pozitivnije vode i na kraju završim miks s čistom svjetlošću i pozitivnom energijom... na taj način prezentujem ideju silaženja u dubine sopstvenog bića, susreta sa svojim demonima, borbe s njima do konačne pobjede svjetlosti nad tamom... što bi trebao da bude osnovni motiv goa trance-a...

E sad, pitanje je da li u publici postoji više 5% ljudi koji to kontaju, ali činjenica je da se, posmatrajući publiku iza miks pulta, stvarno itekako uočavaju razlike u raspoloženju većine ljudi u zavisnosti od promjena muzike tokom miksa... sad, da li taj postignuti efekat čini mene nekom vrstom "umjetnika" ili ne, stvarno ne znam niti želim time razbijati glavu... jednostavno, volim tu muziku i drago mi je što, s vremena na vrijeme, dobijem priliku da je na taj način prezentujem. Za mene će pravi umjetnici uvijek biti i ostati oni ljudi koji u svojim studijima stvaraju tu muziku, namjenivši je slušanju i konzumiranju na eventima određenog tipa, a ja sam tu, u suštini - posrednik, koji omogućava da njihova djela dođu do publike i to je to...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2010, 16:53
poštujem svačije mišljenje i izbor, ali to za mene jednostavno NIJE umjetnost.

ako je umjetnost onda sam i ja umjetnik, juče sam šaltao radio u autu, i to poduže vrijeme. znači dobar sam umjetnik. :D

salu na stranu, jednostavno tad didzejing (ili kako se već zove) ne mogu ni svrstati u neko muzičko stvaralaštvo. a slično mišljenje imam i za elektronsku muziku/elektronsko "stvaranje" muzike
al opet kad pogledam npr. onog majmuna brendona i slične njemu sa nekim svojim "umjetnostima" onda mi i ovo može proći.

generalno, svako svojata umjetnost i doživljava je onako kako njemu odgovara.

da li je umjetnik npr. onaj fudbaler ili kosarkas sto svašta radi sa loptom, da li je umjetnik onaj što dizajnira odjeću i obuću, da li je umjetnik onaj što aranžira cvjeće ili onaj sto adaptira sobu? ne mogu se sada sjetiti svakakvih "umjetnosti"

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Meni kad neko kaze rijec Dj-prva asocijacija je elektronska muzika...jer je volim al dj-eve ne smatram bas umjetnicama Da producente(ne sve naravno) al dj-eve tesko, jednom je neko na tv-u rekao dobri dj-evi se ne mogu nazvati umjetnicima nego `vrhunskim tehnicarima`sad kako god to protumacio.

Ko ima sluha i malo talenta ima,ko nema moze bit isto `dj` s tim da vrti po lokalnim klubovima house/folk/zabavnu isto vece bez ikakve ukomponovasti u svemu tome(jer realno i ne ide nist s nicim).daj p`janima serviraj sta bilo sve prolazi...

Malo tech lektire od maestra// :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7bLanIfR13A[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Ја бих прије рекао да је право питање: Да ли је ди-џеј Тај и Тај умјетник или не.
Јер, шта су рецимо били Енрико Карузо или Марија Калас? Техничари сјајног гласа способни да изведу композицију онако како ју је аутор замислио или нешто више од тога?
Мислим да DJ може да буде умјетник, али да већина то није. Једнако као што пјевање јесте умјетност, али већина оних који пјевају нису умјетници. Они који су умјетници из композиције извуку више него што је композитор замислио и у њу уносе себе (и у томе и јесте њихова умјетност), док други пјевају по Ибарској магистрали за пијану рају и новац (макар неки од њих можда и имали савршен глас).
Тако и DJ-еви...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
I trebalo bi da se razdvoji obicno pustanje muzike sa ponekim okretanjem ploce i pritiskanjem dugmica sa nekim ozbiljnijim semplovanjem.
Primjera radi:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fHY21sG--7Q[/youtube]

Ako ovo nije umjetnost, ne znam sta jeste.
Ovo je miks instrumentalizacije i semplovanja no opet ovaj bend cine 2 covjeka.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 17:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
insp_CaLLahan je napisao:
Meni kad neko kaze rijec Dj-prva asocijacija je elektronska muzika...jer je volim al dj-eve ne smatram bas umjetnicama Da producente(ne sve naravno) al dj-eve tesko, jednom je neko na tv-u rekao dobri dj-evi se ne mogu nazvati umjetnicima nego `vrhunskim tehnicarima`sad kako god to protumacio.

Ko ima sluha i malo talenta ima,ko nema moze bit isto `dj` s tim da vrti po lokalnim klubovima house/folk/zabavnu isto vece bez ikakve ukomponovasti u svemu tome(jer realno i ne ide nist s nicim).daj p`janima serviraj sta bilo sve prolazi...

Malo tech lektire od maestra// :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7bLanIfR13A[/youtube]

Ko ima volje, neka poslusa gospodina Millsa :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3wPbNf1jhzM[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2011, 22:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ček,pa masa dj-ejeva,koliko sam ja sontao,radi sama svoju muziku,ne ograničava se na puštanje tuđe...To već nije puko izvođenje nego umjetnost....

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2011, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
To je stvaralaštvo, ali ne nužno i umjetnost. Uostalom, kao i u rokenrolu.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Sva vremena su u UTC [ DST ]