Vader je napisao:
Helena je napisao:
Fizicki rad nije sramota. Neko i to mora da radi.
Ne samo to već...šta bi bilo bez fizičkih radika? Ništa.
Pogledajte malo grad, objekte, najbolje je da pogledate iz daljine, sa nekog brda, Paprikovca ili Šehitluka, sve što vidite od objekata su na
svojim rukama i leđima podigli radnici. Sve. Da ne govorim da nam
skoro sve sirovine dolaze od radničkog rada.
Slazem se, tu nema sumnje, alii ljudi ko ljudi... Nekad vise boli podrugljivi i potcjenjivacki pogled covjeka sa kravatom nego sam
fizicki napor. Ne pate fizicki radnici od nedostatka korisnosti nego od ponizavanja i ismijavanja, od nedostatka postivanja kao ljudi od strane
drugih. Nije fizicki posao manje vrijedan, nego smo mi navikli da ljude sa krampom posmatramo kao blesave i retardirane. Ali htjeli mi ili ne
htjeli, to nepostivanje fizickog radnika je daleko izrazenije kod nas nego u razvijenijim zemljama, da li je mentalitet ili sta li je, ne znam ni ja. Evo
i jedan argument za to: jedna od najvecih gradjevinskih firmi u Austriji, Hitthaler, je prije dvije godine proglasila najboljeg radnika firme, covjeka
iz Banja Luke, naseg covjeka. Zamislite jednog covjeka, stranca, koji ne vlada solidno njemacki, radi u gradjevinskoj firmi, i opet bude proglasen
za najboljeg radnika !!! Zato vjerujem da se u razvijenijim zemljama postuje VOLJA ZA RAD, ne sta radis, nego kako to radis, ne ko si i odakle
si, nego koliko doprinosis napretku firme.
Pozdrav!