banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 02:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 10:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
pozdrav Jivanu!
obradovalo me je kad sam vidio tvoj post ovde a onda skoro jednako uslijedilo je i razocarenje.

JivanMukta je napisao:
Primjecujem da pokusavas da ispravis krive drine, ali ne ide...
Voda ide svojim tokom.
Nadam se da shvacas.

stari princip indijskih mudraca...pusti stvari da idu svojim tokom.
Citiraj:
Rio i tebi bi mogao postaviti isto pitanje kao sleepy-ju.
Kazes da si imao iskustvo, OK, ali kakve to ima veze sa intelektualnim naklapanjem?

sa naklapanjem nikakve.ali sa intelektom...ogromne!
ako je moj duh uspio progledati i vidjeti duhovnim okom, po prvi put, stvari koje su tjelesnim okom nevidljive, zar nemislis da bi se to odrazilo na cijelo moje bice...pa i na intelekt.
promjena je u meni bila ogromna i cudesna.
od tada, a prosle su 4 godine, neprestano ceznem za povratkom takvog osjecanja, takvog stanja.ne samo na jedan tren vec vise...zelja mi je da se sa tim stanjem poistovijetim, spojim, sjedinim.
jer to je stanje mira.
Citiraj:
Otvori oci prijatelju i vidi sta ide od tebe i sta ide ka tebi. Onda razluci na sta treba da odgovaras ili sta treba da mijenjas kod sebe. Ne zaleci se.

to rado cinim.sebe mijenjam prema referenci koju sam usvojio prije 4 godine.polako Jivan.daleko sam ja od Bude.
trebace mi vremena i naravno, puno pogresaka.uci se dok se zivi.
Citiraj:
Pomalo me pocelo nervirati to sto pocinjes kao Maran Ata. On ima uzrecicu, sinko, brale i slicno sranje, a ti si poceo sa mili moji ili mili moj. Sto odmah pokazuje da se smatras superiornijim od drugih i to im smeta. Te nastaju reakcije ovog tipa kao na ovoj temi.

potpuno te shvatam.
a zamisli da ti neko kaze "mili moj" a ti u njegovim ocima vidis da te voli.
da li bi te nervirao?
nadam se da su ti to mnogo puta rekli mati, otac, prijatelji...dakle oni koji te vole.
u mom slucaju, nevolja je samo u tome sto ljudi nevide da ih volim, vec misle, gde ja pricam suprotno njima da ih mrzim.Boze sacuvaj!
sva je moja prica zato sto ljude volim!
zato jivan, zapitaj se otkud dolazi ta negativna energja koju osjecas.od mene ili od tebe?
Citiraj:
A sto se tice prostitucije, nisam mislio nista napisati, ali...

ajooooj...bolje da nisi!
jer...
Citiraj:
Ja je podrzavam, zbog toga sto i to ima svoje mjesto u zivotu univerzuma.

itd, itd,...
pa sigurno Jivan, da svako zlo ima svoje mjesto u univerzumu (u ovom svijetu), ali neznaci to da se svemu trebamo pokoravati.
netrebamo, jer osim ovog univerzuma, postoji jos jedan u kome nema prostitutki.a u tom univerzumu, ti si jivan pozvan da provedes svu svoju vjecnost.
trebas samo kupiti ulaznicu jer je kontrola stroga.

budizam je dobar jer covjeka uci smirenju, ali kad se covjek pomiri sa zlom u sebi, sta biva sa njegovim dobrom.
moze li doci dan kad ce sijati i sunce i zvijezde?
moze li u sobi biti i mrak i svijetlo...ili, gle, kad upalim svijetlo, mrak pobjeze, a kad ga ugasim...mrak ispunjava sobu.

nema mira izmedju suprotnosti Jivan.nema toka izmedju jednakih nivoa.
voda kad stoji i miruje zove se barustina.a kad tece brzo i snazno zove se potok!
Jivan, nebudi mrtva bara u kojoj se legu zmije i zabe, vec bistar potok koji tece...u usce.
neka su ti ove rijeci na snagu i hrabrost, ratnika svjetlosti.

p.s.
Citiraj:
A i druga stvar, stvarno je lud seks sa majstorima zanata. :lol:

mozes li sad vidjeti zasto branis prostituciju?
"lud seks"...branis "sebe" Jivan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 11:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Rio, ja ti nisam ni brat, ni prijatelj, nit' si ti meni neki "pastir" (sto ne sumnjam da bi volio biti) i zato mene nemoj oslovljavati sa "mili". Ja se toga gadim i od toga ogradjujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 11:19 
Majstor
Majstor

ooo schwabo!
pa zar da ti ljubav bude gadljiva?

ti odbijas da te ja volim, a ja cu odbiti da te mrzim, pa cemo vuci na dve strane, pa cemo vidjeti sta ce pobjediti.tvoje odbijanje ljubavi ili moje odbijanje mrznje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
rio je napisao:
ooo schwabo!
pa zar da ti ljubav bude gadljiva?

ti odbijas da te ja volim, a ja cu odbiti da te mrzim, pa cemo vuci na dve strane, pa cemo vidjeti sta ce pobjediti.tvoje odbijanje ljubavi ili moje odbijanje mrznje.

samo jedna opaska..ima jedna divna knjiga "Umijece ljubavi" Erih From... procitaj ako nisi :wink:

ima ona pjesma : Mili mojjjjj, ja bi se stobom malo ljubila..... "
nije rio valjda da slushas Severinu 8) :wink:

Cuj Jivan brani sebe..braneci sex sa tim osobama....bash naprotiv mislim da je iznio dosta argumenata kojima on brani prostituciju...ne ezano za svoje licne impresije... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
svako zlo ima svoje mjesto u univerzumu (u ovom svijetu), ali ne znaci to da se svemu trebamo pokoravati

Ovo je lijepo rečeno.

I Franc Bardon je napisao:

"i dobro i zlo su ovlašćeni za postojanje i svako treba da ispuni svoj zadatak"

Isto važi i za postojanje Satane i njegove Zadatke.

Ali treba biti oprezan. Stvari nisu baš crno-bijele. Nekad je zaista potrebna pasivnost i tada stoji izreka indijskih mudraca...pusti stvari da idu svojim tokom. A nekad je potrebna neka akcija u korist Dobra. Sve zavisi od vremena, date situacije, potrebe. To piše i u Svetom Pismu:

"Svemu ima vrijeme, i svakom poslu pod nebom ima vrijeme. Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire; vrijeme kad se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno; vrijeme kad se ubija, i vrijeme kad se iscjeljuje; vrijeme kad se razvaljuje, i vrijeme kad se gradi... vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori...vrijeme ratu i vrijeme miru..." (Propovjednik 3,1-8 )

Kako znati kad i na koji način postupiti? Treba slušati unutrašnji osjećaj, sa duhovnim radom on postaje jasniji i izraženiji. Neki bi to nazvali inuicijom. Nije bitno kako se to zove "unutražnji osjećaj, impuls Sila Nebeskih, intuicija, glas Unutrašnjeg Učitelja..." bitno je da tako nešto postoji u čovjeku i da nam govori kako se ponašati u određenoj situaciji. I bitno je naučiti raspoznati taj "glas", pravilno ga razumjeti i poslušati. To je teško i treba dosta duhovnog rada da bi se postiglo. Ali može se, ljudi su to postizali. Čuo sam da je i Jung u meditaciji mogao razgovarati sa nekom višom silom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 22:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:

I sta mislis ko ce na ovom svijetu pobijediti? Ili ces me ti svojim "bozanskim mocima" odgovoriti od takvog stava i mog misljenja o tebi koje se polako ustaljuje?

Citiraj:
jao jao.nesto mi se ova popularnost nesvidja.izgleda da sam popularan kao Isus Hrist a njega su razapeli na krst.

Citiraj:
pozdrav za Gipsy i neka je mir s tobom i blagoslov od Boga.

Reinkarnacija.. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 22:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I da jos nesto razjasnimo. Ono sto mi, a vjerujem i mnogim drugim ovdje, kod tebe najvise smeta je tvoj fanatizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Schwabo je napisao:
I da jos nesto razjasnimo. Ono sto mi, a vjerujem i mnogim drugim ovdje, kod tebe najvise smeta je tvoj fanatizam.

ja kad sam to rekao, prije mjesec dana onda sam ja bio 'taj koji osudjuje ljude', 'proglasavas ljude koji se ne slazu sa tobom fanaticima' i slicno ,..... jos su ti postovi tu ..

ali nema veze gospoda nadri-duhovnjaci su u pravu jer jedino ONI znaju ISTINU :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2004, 00:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Citiraj:
Cuj Jivan brani sebe..braneci sex sa tim osobama....bash naprotiv mislim da je iznio dosta argumenata kojima on brani prostituciju...ne ezano za svoje licne impresije...

Bas to moje licne impresije su kao nesto sto si ti napisala ranije, a to je da ima i drugih poslova sa kojim mozes da zaradis pare za zivot. Samo sto je kod nekih prostitucija brzi nacin zaradjivanja, ali ima i nekih koji i ne znaju za nista bolje. Stoga sam rekao da je ne osudjujem. Cijenim ljudski izbor. I to mi je dovoljno.

Sto se tice toga da branim sebe, joj, to je bilo zanimljivo od Ria. :D
Stvarno nemam potrebu da se branim na ovom postu. Ja volim sex i kao takav volim da eksperimentisem, klasican sex ja na njoj ona ispod mene, stvarno me ne zadovoljava i mogu reci da me isfurava.

Drugo, osudjujem pedofiliju i prostituciju sa djecom. Licno znam neke ljude u BL. koji luduju za tim, ali niti su mi prijatelji niti dragi ljudi, samo moram sa njima da dijelim isti zraku ovom gradu. Licno bih bio veoma drastican prema njima. Ali....

Rio:
[/quote]Poslano: 16.01.2004 11:54 Naslov poruke:

pozdrav Jivanu!
obradovalo me je kad sam vidio tvoj post ovde a onda skoro jednako uslijedilo je i razocarenje.

JivanMukta je napisao/la:

Primjecujem da pokusavas da ispravis krive drine, ali ne ide...
Voda ide svojim tokom.
Nadam se da shvacas.

stari princip indijskih mudraca...pusti stvari da idu svojim tokom.
Citiraj:

Ako vidis uzrok i posljedicu onda ti je jasno da ama bas nista ne mozes da napravis kada je 6 milijardi ljudi protiv tvog misljenja. :(
Iso tako znas, da je Bozij plan veoma savrsen, i ko si ti ili ja ili bilo ko drugi da ga mijenja?
Mozes jedino da mijenjas sebe, ali zasto onda potreba da to razglasujes na sve trube kako si ti pravovjeran i ispravan. Ako jesi dovoljno je to sto ti to znas. I ne treba ti nitko drugi.

sa naklapanjem nikakve.ali sa intelektom...ogromne!
ako je moj duh uspio progledati i vidjeti duhovnim okom, po prvi put, stvari koje su tjelesnim okom nevidljive, zar nemislis da bi se to odrazilo na cijelo moje bice...pa i na intelekt.
promjena je u meni bila ogromna i cudesna.
od tada, a prosle su 4 godine, neprestano ceznem za povratkom takvog osjecanja, takvog stanja.ne samo na jedan tren vec vise...zelja mi je da se sa tim stanjem poistovijetim, spojim, sjedinim.
jer to je stanje mira.
Citiraj:

ovo mi lici na sam, si, je, smo ste su.
Malo drugacije od cu, ces ce, cemo cete, ce. :wink:

Bilo pa proslo. Kao da sada sudis iz iskustva koji je bio. Sada ono vise nije zivo. (ovim ne zakljucujem niti donosim sud)

Jivan.daleko sam ja od Bude.
Citiraj:

jednom je Budu presreo neki prosijak. I on se krenuo nakloniti zivom mudracu. No, buda ga je zaustavio i On se njemu naklonio.
Kada ga je prosijak pitao zasto je to ucini. Buda mu je odgovorio. Ja se klanjam buducem Budi.

Ili jednom je kod Zen majstora dosa drugi zen majstor. Ovaj prvi je cesto pio dok se drugi pridrzavao pravila.
Prvi ga ponudi picem sto ovaj odbi.
Onda mu prvi rece: Ko ne pije nije covjek.
Na sta drugi odreagova: Sta hoces reci da ja nisam covjek. Pa sta sam onda?
BUDA, odgovori prvi.

To je bilo da ti ne objasnjavam koju si glupost rekao. Sorry. :-?

za Gipsy_girl:
Nije samo placanje prostitucije u novcu. IMa i nesto drugo.
Ne znam koliko imas godina i koliko imas iskustva u sexu, ali ko zna.
Evo pitanje:
Koliko si puta potkupila muskrca s kojim si putem sexa? da bi izbjegla svadju ili dobila nesto za uzvrat.
Koliko si se puta prodala sa misljenjem radi mira ili ko zna cega medju ljudima s kojima se kreces.

Nadam se da kontas na sto sam mislio. :D

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2004, 13:00 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:

samo jedna opaska..ima jedna divna knjiga "Umijece ljubavi" Erih From... procitaj ako nisi :wink:

cito!
odlicna knjiga...preporucujem ju.
Citiraj:
ima ona pjesma : Mili mojjjjj, ja bi se stobom malo ljubila..... "
nije rio valjda da slushas Severinu 8) :wink:

severinu bas neslusam, pa se nemogu sjetiti te pjesme.

ali, u sustini, vjerujem u ljubav.vjerujem da trebamo jedni drugima pruzati ljubav, i to bezuslovno.
ja sam skoro sve ovde na forumu oslovljavao toplim i srdacnim rijecima, cak i kad me te iste osobe nazivaju pogrdno.nastojim se drzati (jer zaista vjerujem u to) rijeci svog duhovnog ucitelja...
"ko tebe kamenom, ti njega hljebom"
"ljubite bliznje svoje, kao sebe same"
"volite svoje neprijateje"

ako bih ja na napade na moju licnost odgovarao istom mjerom, ne samo da bih nanio stetu vama vec i sebi.ovako, zelja mi je, da dajuci vama rijeci blagoslova ucinim i sebi i vama dobro.

zato...bog vas blagoslovio i mir od boga!
Citiraj:
Cuj Jivan brani sebe..braneci sex sa tim osobama....bash naprotiv mislim da je iznio dosta argumenata kojima on brani prostituciju...ne ezano za svoje licne impresije... :wink:

naravno da covjek brani jedan dio svoje licnosti, nazalost lazan.brani onaj dio sebe koji uziva u prostituciji.taj dio mu nedozvoljava da vidi da je prostitucija zlo, jer bi takvo vidjenje znacilo i da ta lazna licnost mora umrijeti.
sve ljudske podlicnosti se zasnivaju na nekom zlu koje ih hrani, a svako brani svoju hranu.zato i jeste tako tesko u psihologiji i psihijatriji, covjeka osloboditi uticaja njegove podlicnosti i dozvoliti PRAVOJ LICNOSTI da udahne zraka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2004, 13:05 
Majstor
Majstor

Schwabo je napisao:
Citiraj:

I sta mislis ko ce na ovom svijetu pobijediti? Ili ces me ti svojim "bozanskim mocima" odgovoriti od takvog stava i mog misljenja o tebi koje se polako ustaljuje?

vjerujem, mili moj, da ce pobijediti...LJUBAV!i ne samo da to vjerujem vec to znam.
ti mozes nastaviti da mi pises kako bi zelio da me razapnu, pa da me nema,a ja cu nstaviti da hrabrim i bodrim dobro u tebi.jer ja znam mili moj, da si ti moje krvi i mog mesa.ja i ti smo dva brata a ja svu svoju bracu volim.
mozes se ljutiti na mene koliko god zelis i grditi me ali ja tebi nikad necu npisati nijednu rijec mrznje.za tvoju svaku rijec mrznje, ja tebi nudim dve rijeci ljubavi..."mili moj"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2004, 13:11 
Majstor
Majstor

Schwabo je napisao:

znam da vam smeta moja tvrdoglavost u stavovima.toga ce biti i dalje jer ja svoje stavove neprodajem.ja nepravim kompromise sa zlom ma i po cijenu svog zivota.jer nebojim se ja smrti vec grehovnog zivota.
to je cvrstina i odlucnost u vjeri.
ja nisam prelivoda koji danas prica jedno a sutra drugo, jer tako ljudi od njega zahtijevaju.ja pricam sta osjecam i sta znam,a na tom sam polju izuzetno siguran.

zato, odustani od zelje da ja promijenim svoj stav.to se nece desiti i nemoze, zeljom covjeka, vec samo zeljom Boga.
pokusaj me razumjeti i manje paznje poklanjati meni vec problematici o kojoj pisemo.
neka i moja i tvoja rijec pomognu neodlucnima da odluce kakav stav zauzeti.
blagoslov ti od Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2004, 13:43 
Majstor
Majstor

JivanMukta je napisao:
Samo sto je kod nekih prostitucija brzi nacin zaradjivanja, ali ima i nekih koji i ne znaju za nista bolje. Stoga sam rekao da je ne osudjujem. Cijenim ljudski izbor. I to mi je dovoljno.

cijenis ljudski izbor?
ja nikad nebih cijenio izbor tvoje sestre da se prodaje stotinama nepoznatih muskaraca, za bilo kakav novac.da li bi ti cijenio njen izbor?

Citiraj:
Sto se tice toga da branim sebe, joj, to je bilo zanimljivo od Ria. :D
Stvarno nemam potrebu da se branim na ovom postu. Ja volim sex i kao takav volim da eksperimentisem, klasican sex ja na njoj ona ispod mene, stvarno me ne zadovoljava i mogu reci da me isfurava.

ja nemislim da se ti Jivan branis na forumu,vec u svom cjelokupnom zivotu.branis se od promjene.branis se od zrtve.zelis u sebi da zadrzis jedan dio svoje licnosti koji ti donosi slad i uzitak.
sigurno da je lijepo uzivati u "neklasicnom sexu" i izbjegavati stvari koje te "isfuravaju", kako ti to pjesnicki rece, no, Jivan, donosi li ti to dobra?
kako mislis dostici i kad, nirvanu, jureci za tjelesnim strastima?
u sljedecem zivotu?
kad se reinkarniras u bezosjecajnu amebu?
kad te nebudu isfuravale stvari vezane za seks?
bas se pitam sta ti cinis da dostignes nirvanu.nebih rekao da je trcanje za prostitutkama, zato sto "imaju dobre kontove", put u nirvanu.
JivanMukta je napisao/la:
Citiraj:
Ako vidis uzrok i posljedicu onda ti je jasno da ama bas nista ne mozes da napravis kada je 6 milijardi ljudi protiv tvog misljenja. :(

uvjerio sam se u suprotno Jivan!
evo primjer...
i ja sam bio jedan od onih koji su se fascinirali "damama noci" i nisam vidio u tome nista lose.i tada je bilo 6 milijardi ljudi protiv mene, ali gle...
sad sam drugaciji!
pobjedio sam 6 milijardi ljudi i postao potpuno nezavisan od prostitucije.
kako je to moguce Jivan?
nisam promjenio drustvo Jivan, ali promjenio sam SEBE.kud ces veci uspjeh za jednog covjeka od toga da promijeni svoj unutrasnji svijet!
Citiraj:
Iso tako znas, da je Bozij plan veoma savrsen, i ko si ti ili ja ili bilo ko drugi da ga mijenja?

zasto mislis da ja mjenjam njegov plan?
pa njegov plan bas i jeste bio da se ja promjenim.to je bila njegova zelja za mene a Jivan, mili, istu zelju on ima i za tebe.i bice veoma zalostan ako mu tu zelju neispunis.da bas TI!
mogao bi On sve nas svojom silom prevesti u dobro,no iz ljubavi, zeli da mu se vratimo NASOM SLOBODNOM VOLJOM.
pokazujes li ti Jivan tu volju?
nemoj miriti dobro i zlo u sebi.ako hoces pravi mir,...OSLOBODI SE ZLA!
samo cistoca donosi mir.tek je bijelo platno..mirno.stavis li ma i jednu kap boje na njega, dbijes nemir i kretanje.
Citiraj:
Mozes jedino da mijenjas sebe, ali zasto onda potreba da to razglasujes na sve trube kako si ti pravovjeran i ispravan. Ako jesi dovoljno je to sto ti to znas. I ne treba ti nitko drugi.

ovo je dobar dio tvog posta...
da, mozemo promjeniti sebe, a potreba za razglasavanjem toga...
pa to vidim kao kad bi Suncu rekao "Sunce,dobro si, ali zadrzi tu dobrotu za sebe,nemoras nas sve grijati".
Ljubav je takva Jivan, da se tezi siriti i ispunjavati.bezuslovno!
nemogu ja zaustaviti svoje rijeci u sebi, osim ako imaju neku skrivenu i podmuklu namjeru.no moje su riejci ciste.kao momak zaljubljen u djevjku i nemoze da suti o tome, vec PJEVA!
nemoj traziti od mene jivan da usutim.nemogu.

Citiraj:
Bilo pa proslo. Kao da sada sudis iz iskustva koji je bio. Sada ono vise nije zivo. (ovim ne zakljucujem niti donosim sud)

naravno da sudim iz iskustva koji je bio.pa sve sto covjek cini u sadasnjosti plod je njegove proslosti, pa tako i sud.
mojih 27 godina bezboznistva je i te kako zivo...u meni kao neprijatno sjecanje, a u svijetu kao prijatna sadasnjost ili zadivljujuca buducnost.
nezelim nikom ono sto sam ja imao 27 godina, vec ovo sto imam u protekle 4.

Citiraj:
Jivan.daleko sam ja od Bude.
Citiraj:

jednom je Budu presreo neki prosijak. I on se krenuo nakloniti zivom mudracu. No, buda ga je zaustavio i On se njemu naklonio.
Kada ga je prosijak pitao zasto je to ucini. Buda mu je odgovorio. Ja se klanjam buducem Budi.

Ili jednom je kod Zen majstora dosa drugi zen majstor. Ovaj prvi je cesto pio dok se drugi pridrzavao pravila.
Prvi ga ponudi picem sto ovaj odbi.
Onda mu prvi rece: Ko ne pije nije covjek.
Na sta drugi odreagova: Sta hoces reci da ja nisam covjek. Pa sta sam onda?
BUDA, odgovori prvi.

To je bilo da ti ne objasnjavam koju si glupost rekao. Sorry. :-?

nema potrebe da se izvinjavas.neide zlo na mene tako lako.
bolje bi bilo da mi pokusas objasniti kako tvoje 2 price imaju veze sa mojom konstatacijom da sam ja daleko od Bude.
zaista mislim da sam daleko od Bude.nebih se uputio u dzunglu sam medju divlje zvjeri.takav duhovni stadij jos nisam dozivio.polako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2004, 11:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Vazno je da se voli posao koji se radi. 8) Svi mi vise manje zaradjujemo na tudjoj muci. Znamo da je pusenje stetno i kada ja prodajem cigare na ulici ja zaradjujem na tudjoj muci. Popravljam televizore i kada nekome popravim televizor dajem mu mogucnost da se opet zivcira na predsjednika vlade i da psuje. (nadjite primjer i u svojoj struci) Psiholozi su znali pocesto svojim pacijentima prepisivati zdrav sexualni odnos, a pacijenti nemaju partnera. Zivot je komplikovan koliko ga ucinis komplikovanim i ja nemam potrebu da se bunim protiv prostitucije, cak sto vise bilo bi dobro legalizovati je i standardizovati (higijena i stadnardi tipa +18, porez...) jer na taj nacin se ogroman kapital obrce, a i nacija ce biti zdravija. O ljekovitom dejstvu sexa su i poznate licnosti pisale:
Jebite se djeco jebanje je raj
Preporucuje vam vas Cika Jova Zmaj :lol:
I jos, ako se ipak nadju oni koji nemaju muka u zivotu pa se na njima ne moze zaradjivati, onda cemo donjeti zakon da Bude ne smiju zivjeti u gradovima :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 10:25 
Majstor
Majstor

Jednog dana, sretoh se sa jagnjetom.
Stajalo je mirno i posmatralo me.
“zdravo” rekoh, “koga ti cekas?”
“cekam tebe” rece jagnje.

U tom trenu, stvorih se na obali mora.Beskrajno morsko plavetnilo razbijalo se o pjescanu plazu punu ljudi.odmah pored plaze, velike zgrade i sumoviti obronci.

“ovo je Rio de Jeneiro” rece jagnje, “a mi smo na Kopakabani”
“mislim da ce nas otjerati jer niko nevoli da jagnje hoda plazom” rekoh.
“nece”…rece.”mene moze vidjeti samo covjek cista srca”.
I zaista.shvatih tada da nas niko nevidi.ljudi kao da su bili nesvjesni cudne slike.jedan mladic crne kovrdzave kose i jedno jagnje, bijele kordzave vune.

“zdravo!” zacuh pored sebe i spustih pogled.
Ispred mene je stajala djevojcica kojoj nije bilo vise od 5 godina.u kratkoj crvenoj haljinici, bijelim cipelicama i sa dugom, dugom crnom kosom.
“kako ti je ime djevojcice?”
“moje ime je Marija, i kad porastem bicu balerina!” rece veselo.
“a kako se zove tvoje jagnje?” upita me iznenada.
I prije nego se snadjoh, jagnje progovori…
“moje ime je Ljubav”
“fino.i ja cu jednog dana imati jagnje.hocete li da se igrate samnom?”
“ne” rece jagnje…”mi sad moramo poci.srescemo se jos”
djevojcica mi dade jednu skoljku koju je nasla u pijesku, i mahnu nam.

U tom trenu, ja i cudno jagnje, nadjosmo se na uglu neke ulice.Bila je noc.Sve je mirisalo na kisu koja je skoro prestala da pada a ja ugledah mladu zenu u kratkoj suknji, sa crnim mrezastim carapama i malim uskim prslukom koji je otkrivao njen dekolte.Zena mi se ucini nekako poznata, a jagnje mi rece…
“Ovo je Marija.Proslo je 20 godina od naseg susreta i ona sad zivi…i radi, u Amsterdamu.”
“odlicno!” uzviknuh, “odoh da je pitam da li je postala balerina”.
“ona te vise nemoze vidjeti” rece jagnje.
Ja zastadoh.

Ispred Marije je stao nekakv crni automobil, i Marija se nagnu kroz vrata.Par trenutaka kasnije, iz auta je izasao neki covjek i on i Marija su otisli u kucu pored ceste.Nepoznati covjek se zadrzao oko pola sata a onda izasao.

“taj covjek je jedan biznismen” rece jagnje, “a Marija je upravo zaradila 100 eura”.

Bio sam tuzan.
Marija je cijelu noc stajala na cesti i primala nepoznate ljude u kucu. Bilo je tu i radnika, pa jedan doktor koji je bio na nekom simpozijumu, pa jedan student, i neki mladozenja koji se sutradan trebao vjencati a kod Marije je dosao dopracen veselim drustvom.

“zasto svi ti ljudi dolaze kod Marije?” upitah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 10:28 
Majstor
Majstor

“nesretni su” rece jagnje.
“svi oni zele ljubav i spremni su platiti Mariji za pola sata ljubavi”

“a da li ih Marija voli” upitah.

“Ne.Marija voli njihov novac, jer je izgubila vjeru u ljubav i naucila da je novac jako vazan.sada skuplja novac i planira da kupi jednu farmu u svom rodnom Brazilu.”

“znaci, nije postala balerina” pomislih, i u tom trenu, ja i jagnje nadjosmo se u jednoj polumracnoj sobi. U uglu te sobe jedva se nazirao krevet, pored kog je stajao mali nocni ormaric.na ormaricu, bio je buket ruza i poruka…”za madam Mariju”.
I ja pogledah I vidjeh staricu kako lezi na krvetu.Zena izboranog, ispijenog lica, sijede kose.imala je oko 80 godina i poznate oci.samo se oci nisu promjenile.Bila je to Marija.

Pogledah kroz prozor i vidjeh da smo u nekom velikom gradu. Sa ulice je dopirala buka, a preko krvova spazih…Ajfelov toranj.Znaci Marija nije ostvarila ni svoj drugi san.San o mirnom zivotu na farmi u Brazilu.

“sta se desilo?” upitah
“Marija nikad nije zaradila novac koji je zeljela” rece jagnje…
“ jednog dana srela je bogatog trgovca iz Pariza i udala se za njega.zivjeli su dvije godine a onda ju je on otjerao.Od tad Marija zivi sama.”

U drhtavoj starackoj ruci, bila je slika.A na slici mala djevojcica, u kratkoj crvenoj suknjici, bijelim cipelicama i duge, duge, crne kose.
Starica zaplaka.I prvi put u njenom zivotu, jedna velika suza kapnu joj iz oka.Bila je to suza koja je sa sobom iznijela sve sto je staricino srce drzalo u sebi, i njeno se srce oslobodi i progleda.
I starica ugleda ispred sebe mladica sa crnom kovrdzavom kosom i malo jagnje sa bijelom kovrdzavom vunom i sjeti se da je jagnjetu ime “Ljubav”.

“kajes li se?” upita je jagnje.
“kajem se” rece starica tiho i izdahnu.

A jagnje uze njenu dusu i ponese je visoko iznad oblaka.Morao sam poletjeti za jagnjetom da ga stignem jer sam zelio vidjeti kako izgleda Marijina dusa.
A tamo, uz jagnje, stajala je djevojcica duge, duge, crne kose, u kratkoj suknjici i cipelicama kakve nose samo balerine.

“neeee. za piruetu, moras drzati glavu uspravno i okrenuti se na vrhovima stopala” rece djevojcica i pokaza kako se izvodi pirueta.
A jagnje se pozali, da je ono samo jedno jagnje i da nikad nece moci nauciti baletske korake.
“dodji, naucicu te” rece djevojcica i njih dvoje podjose.

Htjedoh i ja sa njima, ali mi jagnje rece…

“tamo gdje ja idem, ti nemozes jos”

I oblak ispod mene se otvori i ja se polako spustih na ulicu svog grada.Stadoh u lokvu vode od istopljenog snijega.Jos uvijek je bila zima i poprilicno hladno pa sam pozurio kuci.Stavih ruke u dzepove i nadjoh tamo jednu malu skoljku…
Sjetih se djevojcice duge, duge, crne kose i jagnjetovih posljednjih rijeci…

“tamo gdje ja idem, ti nemozes jos”

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2004, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da nije ovo možda iz zadnje Koeljove knjige "Jedanaest minuta"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 09:05 
Majstor
Majstor

od Koelja je uzeto ime Marija, Brazil i Kopakabana.no, ima dijelova u tekstu iz jedne druge knjige i nadam se da ih je vader prepoznao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]