Pozdrav svima, maloprije sam se registrovao na forum (iako sam pasivni pratilac već duže vrijeme). Naime, nedavno sam kupio HTC telefon sa Android platformom, pa sam morao namjestiti i podešavanja pomenuta u naslovu. Naravno, na sajtu našeg telekoma, nema automatskih podešavanja, pa sam zvao call centar, da bi mi ona djevojka rekla kao i svim ostalima "Morate doći kod nas da vam to napravimo.." ..
"Dobro.." rekoh....
Nakon par dana sam otišao dole kod njih (u Ivana Franje Jukića) i pitao da mi to urade, međutim, osoba koja je zadužena za takve poslove mi kaže da "momak koji podešava HTC telefone (mislila je telefone na Androidu vjerovatno) je trenutno u radnji u Boriku, pa će poslije podne doći da pokrije malo ovaj dio grada"... rekoh opet "dobro, navratiću poslije..."...
I navratim poslije.
Sretnem osobu u Telekomu koja je zadužena da "podešava telefone"... i uzme moj telefon i kaže mi kako ja nemam aktiviranu mms uslugu (iako isti šaljem od kako sam kupio broj !!) i dok je isti moj telefon držao u ustima (ozbiljno) i gledao YouTube clip kod kolegice pored, i pregledao mi malo galeriju slika.. i nakon debelih 40 minuta čekanja, on to kao "namjesti" i reče da to neće odmah proraditi, no u "toku noći" hoće...
Naravno, nije to proradilo ni nakon par dana, kako sam mogao i pretpostaviti...
Do parametara m:tel-a nije tako teško doći na netu, po starim temama i forumima, pa sam sjeo i sam namjestio (što sam trebao i odmah u startu napraviti)...
->New APN.
Podešavanja se nalaze na sljedećim screenshot-ovima. Bitno je napomenuti da zavisno od paketa u kojem ste kupili vaš broj, treba staviti drugačije nazive APN-a: (mtelfun, mtelfrend (ne friend)...).
Na drugoj slici je za APN type potrebno UKUCATI "default".

Kreirani APN snimiti i ponovo izabrati "New APN" opciju.
I slično malopređašnjem postupku, unijeti podatke kao na slikama.

.
Nakon ovoga, potreban izgled liste APN-a je sljedeći:

2. Da biste provjerili da li vam podešavanja rade, otiđite na Settings->Wireless & Networks->Mobile networks. Sljedeći izgled ekrana vam pokazuje uključen/isključen EDGE/3G i uključen prenos podataka preko mreže uopšte.
(obratiti pažnju na ikonicu u notification bar-u i na trenutno zakačene opcije u meniju)

Eto, pa javite onom u telekomu, pa da stvarno zaradi platu....
Pozdrav svima, nadam se da će biti korisno.
I da ....prije svega ovoga, ako ste bili u telekomu, potrebno je dezinfikovati telefon, nakon što ga je onaj držao u ustima...