Extra tema.
"ako si jedan svijet izgubio, ne tuguj, jer nije ništa,
ako si jedan svijet dobio, ne raduj se, jer nije ništa,
prođi pored svijeta, jer nije ništa"
Sreća je kratak period nedjelovanja zemaljskih, materijalnih nesreća.
A one vrebaju na svakom koraku.
"Svuda su reklame za sreću, a nigdje sretnih ljudi"
Ljudi žive u brigama, pod stresom, razapeti između posla, učenja, porodice, svojih neostvarenih snova i svaki put kad nas neko pita "kako smo" odgovaramo :" super! (sa osmijehom, automatski) Kao da ćemo ako počnemo, pričati svoje probleme, postati predmet izbjegavanja.
Zašto?
Zato što je imperativ biti sretan, uspješan i nasmijan kao lica iz TV reklama.
"Avion, spreman za let u budućnost, čeka.."
Živimo tuđe živote i lažno se identifikujemo sa njima gledajući filmove i reality shows tipa big brother. Sufliraju nam od početka, kao da smo na pozornici (kupi ovo, budi ovakav, želi ovo!)
Živimo u kinu, u iluziji gledajući film svoga života, i ne daj Bože da neko upali svjetlo i kaže: "To je iluzija, ne treba ti to, gubiš vrijeme..."
Sve što nam treba je duboki mrak, da bi gledali svoj film. Jer kad neko upali svjetlo u kinu, slika na platnu i titl počinju da blijede...duboki mrak neznanja je ono što nam treba...bubreg u loju...
Mi smo očajnički gladni sreće. Zatrpavamo se predmetima i hranom, živimo kao nojevi.
Kažu "život čine male stvari, budi zadovoljan sa onim što imaš, pogledaj druge, ima i gorih od tebe" Ima i boljih, pa šta.
Kakva je to sreća živjeti u svijetu gdje moramo ostariti i umrijeti?
Previše pesimistički? Ok. Istina boli. Moje mišljenje je da Sreća leži u učenju, saznavanju, duhovnom razvoju. Nismo ovo tijelo. Mi smo duhovna duša. Sve ostalo su kako kaže Russel Crowe u Gladijatoru:" prašina i sjene"
Ko se ne slaže evo:
http://bs.wikiquote.org/wiki/Sreća