banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Feb 2010, 13:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Da li ima planova da se ovo ukine? Moj stari izdvaja poprilicnu sumu a ja sam osiguran na njega i opet sve moram da placam normalno. Imamo porodicno nekih 300-400km max godisnje troskova a da se par hiljada na to.
Ja iskreno ne vidim svrhu u tome ni u jednom trenutku. Neki dan sam isao na magnetnu rezonancu da slikam koljeno, participacija 90km...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
A jesi pitao koliko košta bez osiguranja?? Pretpostavljam da je mnogo skuplje.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Magnetna bez osiguranja košta 450 KM.
Kako nema smisla, pregled lekara opšte prakse je 15 KM a specijaliste 18 KM, plus još terapija i dijagnostika, a participacija po 1 KM.
Ne možeš računati pretrage iz dijagnostičkog koje koštaju u pm i klasične preglede, dijagnostiku i terapiju.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 14:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2009, 20:51
Nicole je napisao:
Kako nema smisla, pregled lekara opšte prakse je 15 KM a specijaliste 18 KM, plus još terapija i dijagnostika, a participacija po 1 KM.
Ne možeš računati pretrage iz dijagnostičkog koje koštaju u pm i klasične preglede, dijagnostiku i terapiju.

Upravo tako...
To zdravstveno osiguranje zaista dobro dodje pogotovo kad se nadjes u situaciji da moras ostati na bolnickom lijecenju. Kod mene su baba i djed bili po mjesec dana u bolnici, i nista nisu placali, jer su osigurani, a da nisu bili to bi ih puno kostalo, danas je dan u bolnici bas skup...
Opet sa zdravstvenim osiguranjem ne placas punu cijenu pregleda, tako da koliko god da platis manje, dobro je... :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 14:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
pio je propao.ko zna sta cemo imati u skorijoj buducnosti...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 16:15 
Majstor
Majstor

Nicole je napisao:

Nikakav problem ne bi bio to platiti da se ne daje preko 500km mjesecno na to osiguranje. Znaci preko 6000 godisnje ide na to i onda traze jos 90km!!!

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 17:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

oproti koje ti osiguranje imas?
500km mjesecno?
pojasni

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Covjek ima Grawe, Safe Life, Merkur, Wiener ili tako nesto, i ocito nema pojma sta ima i kako to radi cim pita ovakva pitanja. Drka pojmove.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 17:52 
Majstor
Majstor

blaf77 je napisao:
Covjek ima Grawe, Safe Life, Merkur, Wiener ili tako nesto, i ocito nema pojma sta ima i kako to radi cim pita ovakva pitanja. Drka pojmove.

Po zakonu o doprinosima republike srpske, zaposleno lice je obavezno da od bruto plate odvoji na zdravstveno osiguranje 11,5%, sta vam nije jasno?

Evo i ostali doprinosi
Citiraj:
Стопе доприноса

Члан 8.

Стопе доприноса на основицу из члана 6. овог закона износе:
- за пензијско и инвалидско осигурање 17%;
- за здравствено осигурање 11,5%;
- за осигурање од незапослености 0,7%;
- за дjечију заштиту 1,4%.

I nisam trazio "pametne" komentare vec informaciju o tome da li ce se prelaziti na privatne fondove tj samo-raspodjelu bruto plate?

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Kod nas je sistem solidarnosti, izdvajamo svi u jedan fond i iz tog fonda se placa lijecenje u slucaju ako zatreba!Taj sistem je prihvatljiv za sve gradjane i pokazao se koliko toliko dobar...eno ti fondova u Americi pa vidi u kakvom stanju su njihovi gradjani sto se zdravstva tice!Sam Barak Obama je potegao reorganizaciju zdravstva!

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 19:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
boa je napisao:
oproti koje ti osiguranje imas?
500km mjesecno?
pojasni

Mislim da kad bi kod nas uveli sistem kao u nekim zapadnim zemljama da prvo dobijes bruto platu, pa onda svake god licno placas porez, da bi ljudi puno ozbiljnije shvatali sve ove namete. 2 plate po 2000km bruto, i eto skoro 500km mjesecno na zdravstveno.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 21:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ako ti je 11% plate 500 km sta si se stisnuo za 90 km :lol:

oicigledno ti nikada niko nije bio bolestan, ne daj boze operisan ili zracen,bio bolesan od stitne ili vadio hormone....
vjeruj, za mjesec dana bi shvatio kako je to najboljastvar koja ti se mogla desiti u tom trenutku.
recimo ja vadim tri puta mjesecno po 9 hormona i imam participaciju 50-ak maraka.
jedan hormon kod bijukovica privatno ti je 60-ak maraka, znaci meni bi trebalo za to 450km po posjeti sto znaci cirka 1500km mjesecno samo za labaratoriju.a gdje su pregledi specijalista i sl.

pitanja je kada bi ti mogao naplati od nekoga 2000-3000km za jedan mjesec.
e sad uzmes u obzir da je to sto ja ganjam banalno, zamisli kako je kad ti je neko zaista bolestan.
mogu tu i to pisati al, kontam pametan si skontaces...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2010, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Trenutno je po zakonu obavezno izdvajanje u fond PIO. Osiguravajuce kuce lobiraju da se po zakonu uvede i tzv. treci stub osiguranja i da se omoguci ljudima da biraju da li ce sav iznos uplacivati u PIO ili ce jedan dio ostaviti u taj treci stub - privatnu polisu osiguranja. Ne znam da je igdje u svijetu ukinut ovaj "prvi stub" - PIO.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Да ли је ово и наша будућност?

Citiraj:
Бугарска најавила приватизацију болница

СОФИЈА – Влада Бугарске планира да ове године почне приватизацију државних болница, након окончања реформи тог задуженог и неефикасног сектора, изјавио је бугарски министар здравља Божидар Нанев.

Он је изјавио за Ројтерс да ће интересовање инвеститора порасти када Бугарска успостави бољу структуру финансирања болница, при чему ће додатни новац највероватније бити обезбеђен повећаним издвајањима грађана за јавне и приватне здравствене фондове.

Намере бугарске владе десног центра, изабране у јулу прошле године, да затвори 21 државну болницу из времена комунизма и да повећа нивое здравственог доприноса подстакле су протесте широм Бугарске. Лекари и медицинске сестре су указивали да су реформе неопходне, али страхују да би хиљаде становника забачених региона могли остати без могућности болничког лечења.

План приватизације државних болница биће спроведен упркос противљењу јавности, рекао је министар и додао да се предвиђа да још 130 болница буде затворено или преведено у мање медицинске центре.

Нанев, који је по професији хирург, истакао је да „морају бити приватизоване и болнице и услуге које оне пружају”, јер су реформе неопходне како би се привукли инвеститори.

Већина од 350 болница у Бугарској је у државном власништву, од тога је 71 на листи имовине чија је приватизација забрањена.То би, међутим, могло да се измени путем законских амандмана, након што влада оформи јасну стратегију за продају, најавио је Нанев.

Вишегодишње занемаривање и помањкање политичке воље за реформе у годинама после пада комунизма учинили су да многе болнице у Бугарској остану без довољно особља, презадужене, без савремене опреме и чак без лекова.

Корупција у том сектору је веома раширена и плаћање мита лекарима за услуге које покрива здравствено осигурање је уобичајена појава. Истраживања показују да су, међу 27 чланица ЕУ, Бугари најнезадовољнији здравственим системом.

Да би прибавила новац за планиране реформе, Софија разматра увођење обавезног плаћања додатног приватног здравственог осигурања и повећање плаћања у државни здравствени фонд за два процентна подеока, на 10 одсто бруто прихода од 2011. Показало се да постојећа шема добровољних уплата у приватни фонд није ефикасна.

Министарство здравља такође ради на новим методама обрачуна цена за медицинске услуге, како би се оне ускладиле с реалношћу на тржишту.

„За реформе је потребан новац. Не можемо спроводити реформе штедећи новац, то мора бити јасно”, указао је Нанев.

Буџет бугарског државног здравственог фонда за болнице је у 2010. смањен 24 одсто, на 709 милиона лева (503,2 милиона долара). Дуг болница је до краја новембра прошле године порастао на око 350 милиона лева.

Бугарска, најсиромашнија чланица ЕУ, скресала је ове године укупне издатке за здравство за 350 милиона лева, на 2,25 милијарди лева, или на око 4,2 одсто бруто домаћег производа, што је готово дупло мање него у многим западним земљама.

http://www.politika.rs/rubrike/vesti-da ... ca.sr.html

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 19:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Maj 2010, 18:55
Ja mislim da je najbolje da svim ljudima ovdje daju bruto plate i vise fondova, a neka oni sami odluce hoce li placati zdravstveno ili nece.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]