Evo malo da rezimiramo učinjeno u prelaznom roku. Ove gluposti oko plata, neću više uopšte da komentarišem. Konstantno se razbacuju nekim ciframa, a sve jedni miediji kopiraju od drugih. Ja nigdje ne vidjeh zvaničan dokument, kojim se dokazuje koliko je ko bio plaćen, već sako gomilu copy/paste spiskova, koji ko zna odakle potiču... A sudeći prema reakcijama ljudi na sadašnje stanje i bezrezervnu podršku aktuelnoj upravi, da sutra Lukić kaže da su igrači zarađivali godišnje po 2-3 miliona, većina ljudi bi to momentalno povjerovala, a gomila novinara od toga napravila senzaciju... Po principu, ako se spomene u medijima dovoljno puta, to automatski postaje istina. Dakle to je za mene završena priča, jer osim novinarskih tekstova ne postoje validni argumenti za diskusiju na tu temu...
E sad me čudi jedna druga stvar i ogroman kiks sadašnje uprave. Realna šteta nije napravljena u smislu da će to rezultatski ili finansijski koštati klub, ali u pogledu daljnjeg srozavanja poljuljanog ugleda kluba. Govorim o posljednjem "zajedničkom" saopštenju Zvezde i Partizana i pokušaju kontranapada, na Insajder i B92. Nakon što je Veran Matić kritikovao kompletne klupske hijerarhije, ne zaobišavši ni one najviše, a Stankovićka u Insajderu, dobro potkačila i najviše strukture, Đurić i Lukić su odlučili da počešu tamo gdje svrbi, samo što je Đurić, pokazao Lukiću, da je još zelen za logističke igrice na najvišem nivou i tako ga šutnuo u dupe, da je to strašno. U neku ruku mi je drago (ko sa đavolom tikve sadi...), a imaće sad razloga neko da se dobro zapita kakav je to zajedničko saopštenje, uopšte bio manevar...
Za one koji ne znaju... Nakon sad već otvorene paljbe B92 po sprezi navijača i rukovodstva klubova, dvije uprave su izdale zajedničko saopštenje, u kome se djelimično brane od tih napada, podobro napadaju B92 zbog iskrivljivanja istine, orkestrirane kampanje protiv najvećih srpskih klubova, zloupotrebe frekvencije za širenje laži i dezinformacija itd itd.
Problem, nastaje onog trenutka, kad Đurić i njegova kompanija jednostavno operu ruke, rekavši da takvo zajedničko saopštenje oni nisu potpisali (iako su priznali da su ga dobili "na razmatranje"), dok je isto osvanulo na Zvezdinom zvaničnom sajtu i to kao "zajedničko". Gaf, koji sam po sebi ne bi djelovao previše ozbiljno, da B92, nakon toga nije najavio tužbu. I šta dalje biva... Saopštenje se nakon 2 dana, briše sa Zvezdinog sajta, a kao vrhunac amaterizma na području javnih odnosa, Zvezdin advokat tvrdi da isto saopštenje nikada nije stajalo na zvaničnoim Zvezdinom sajtu. Na taj način, ne samo da se bestidno budalama pokušalo napraviti na hiljade ljudi koji u isto saopštenje čitali na sajtu, nego je to bio toliko jadan pokušaj čišćenja sopstvenih govana, da je to skoro smiješno... Najgore od svega je što su sebe tako, strpali u isti koš sa Partizanom protiv kojeg Insajder jeste iznio niz ozbiljnih optužbi, ali Zvezda, nije spomenuta nigdje... Drugim riječima, u pokušaju da se dodvore navijačima, tim saopštenjem, blesavo su uletjeli u medijsku zamku, a onaj koji je više ocrnjen u medijima, ostao je da mudro ćuti. Đurić je tako fokus sukoba na relaciji Partizan - B92, skrenuo sa svog kluba, stavio u drugi plan prozivke zbog činjenice da se nije snažnije ogradio od prijetnji smrću Brankici Stanković i u najgorem slučaju, sebi kupio vremena da isplanira naredne poteze.
I Zvezda, tako postade pion u Đurićevoj medijskoj borbi... Na stranu sve, ali ovakav propust mora gadno da se sankcioniše, makar nekim otkazom, a u Zvezdi su tim povodom, ostali nijemi i prećutno prihvatili krivicu na sebe... U principu, medijsko sranje u koje su uletjeli, nisu sposobni da amortizuju niti da ublaže... Minus i to veliki, zbog činjenice da u sadašnjoj situaciji i prilično poljuljanom ugledu kluba, nije trebalo dodatno guranje u blato.
Eh da... Rezime prelaznog roka...
Pojačanja su za mene prilična nepoznanica, ali recimo da bi taj Mugoša mogao da bude pojačanje, jer je po vokaciji centralni vezni, koji igra u oba pravca. Za Pižonovu taktiku i zamisli, pravi dragulj. Međutim, njegov dolazak znači veliku vjerovatnoću da Kadu, ponovo neće dobijati šansu. Mikić je stigao na poziciju desnog beka, isto kao i Đorđević, što znači da Ninkov 90 odsto odlazi. To u neku ruku može da znači i kako će funkcionisati finansiranje kluba u narednom periodu - prodajom onoga što iole vrijedi. Ne bih da zvučim konstantno kritički, ali Adžić je stvarno nesposoban za posao koji obavlja, pa ako Lukiću i kompletnoj upravi možemo da napišemo i poneki plus, Adžiću teško da možemo ijedan. Dakle Ninkov je prvo procijenjen na 4 miliona, a u pitanju je daleko najbolji igrač Zvezde u ovom trenutku. POslije toga procijenjeno je da će ponuda koja se ne odbija, biti i 2 miliona, a siguran sam da bi ga pustili i za 1,5 miliona. U principu, negdje u tom rasponu treba da se traži njegova buduća cijena. S obzirom da klub još nema sponzora, a kako vidim o tome se slabo i priča u posljednje vrijeme, realna je teza da će i nastavak sezone klub da preživi, finansiranjem od prodaje igrača. Dakle, kupuj jeftino, prodaj skupo... Ovo ide u prilog tvrdanjama da uprava u stvari nema zacrtan program, već da se dopušta da prilike diktiraju politiku i program daljeg funkcionisanja kluba...
Vidim da je razujreno i ono malo djece što je bilo makar blizu prvog tima, pošto je Vranješ blizu pozajmice, Srećković takođe, a za Lazovića samo treba moliti Boga, da mu ne pukne film, pa da i on zahtjeva da negdje ode. Elem, pitam se da li je Pižonu i Adžiću, prilikom traženja pojačanja, na pamet pala ideja da neko od omladinaca, može da igra na tim deficitarnim pozicijama. Jeremić i Trifunović su recimo dovedeni na lijevu stranu, a Srećković poslan na pozajmicu. Obrić izgleda više nije ni u kakvim planovima. Dovedena su dva desna beka, a Vranješ je pokazao da može da igra na toj poziciji. Samo neki od primjera, koji mi se nikako ne sviđaju. Uz sve to stigao je i taj Reljić iz Rudara (gle čuda), bivšeg Adžićevog kluba. Dečko, po ocjenama onih koji su ga gledali, prilično upitnog fudbalskog znanja i kvaliteta... Sve u svemu, jeftina pojačanja, što je dobro, ali i upitnog kvaliteta što je loše. Ponovo je doveden veliki broj igrača, što je opet loše i sugeriše mi da Adžić, radi po principu da se među tolikim brojem pojačanja, mora naći bar jedno koje će opravdati očekivanja ili ih nadmašiti, čime će on dobiti opravdanja za svoj rad... Moja procjena da je bi taj Jeremić mogao da bljesne, Mugoša da pokaže da je solidan igrač, ali ništa spektakularno preko toga, kao i Mikić. Ostali su mi prilično sumnjiva roba...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
Poslednji put menjao Nitro dana 11 Jan 2010, 23:32, izmenjena samo jedanput
|