banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 581 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Sledeća

Evolucija ili Kreacija?
Evolucija 67%  67%  [ 42 ]
Kreacija 33%  33%  [ 21 ]
Ukupno glasova : 63
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Dec 2009, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Warrior of the Light je napisao:
Da li ijedan čovjek može da tvrdi da ispravno razumije ono što je zapisano, čak i ako su korišteni ljudski termini? Kako bi Pismo izgledalo da je zapisano danas, koja bi terminologija bila korištena? Imamo li pravo da naše tumačenje prilagođavamo našem vremenu i našem znanju? - ja mislim da imamo i da možemo, a da na taj način ne omalovažimo izvornu poruku. Ako je pitanje: "šta je nešto u svojoj suštini?" - a odgovor: "to nije za nas od interesa", otkud meni interes da to saznam??? :)

Mislio sam na definisanje koncepta kreacije sa ljudskog, rijecnickog gledista, ne na ono sta se u sustini desava iza onoga sto mi percipiramo. Vjerovatno se nismo razumijeli.

Autor teksta apsolutno ne poriče evoluciju, nego, tragajući za onim što pokreće evolucione mehanizme, postavlja hipotezu koja je alternativa i "inteligentnom dizajnu" kreacionista i "slučajnosti" koju propagiraju striktni evolucionisti. Znači, bilo koji sistem (na primjer, molekula DNK) je kvantno uslovljen i može da postoji u potencijalno beskonačno mnogo varijacija, gdje je varijacija potpuno slučajna, a bilo koje postojeće stanje sistema uslovljeno je realizacijom neke od kvantnih varijacija. E sad, ako sam dobro shvatio, bez obzira na to što bi sistem mogao da postoji u svim tim potencijalnim varijacijama, zapravo se ostvaruju, realizuju tj. dolaze u materijalno postojanje samo neke od njih - a koje će to da budu, to je uslovljeno složenim, nama i dalje neshvatljivim interakcijama unutar kvantne realnosti. Stvar je u tom što kvantni nivo ne utiče samo na uslovljavanje postojanja molekularnih sistema, nego apsolutno svega :D tako da se na tom nivou ni jedna stvar ne može posmatrati suštinski odvojeno od neke druge... Ono što je jako simpatično (nekima će ovo biti jako zanimljivo) je upravo ta kvazi-mentalna ili pseudorazumna priroda kvantnog univerzuma, koji na neki način u postojanje izbacuje uređene sisteme, izbjegavajući manifestovanje "haotičnosti". Saglasno tome, prema ovoj hipotezi, prilikom evolucije iz jedne forme života u drugu postoji tendencija ili zakonitost da se od potencijalnih bezbroj kombinacija postojećeg genetskog materijala ostvare baš one koje će se realizovati kroz evolucione mehanizme mutacije i selekcije te dati novu vrstu. Znači, nije "slučajnost", nego ekspresija nekog impulsa iz kvantne stvarnosti. A na čemu počiva ta zakonitost, ko će to znati, možda i iza kvantnog nivoa postoji neki novi nivo :D :D :D

Upravo o tome sam govorio na ovoj temi... A implikacije su takve da svakog ateistu glava zaboli :D Salim se.. Ako je to sve tako kako se kaze tu, onda spominjanje spontanosti i slucajnosti u vezi sa evolucijom, pa i milijarde godina, nemaju vise toliko smisla kao do sada. Kao sto rekoh u jednom od prethodnih postova, licno ne vjerujem u haos.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Hristov je napisao:
A implikacije su takve da svakog ateistu glava zaboli :D Salim se..

:lol: hehe pa možda je tako ali sad može da dođe do projekcije vjerovanja... znači, ateista će reći kako je to novo dostignuće nauke, dok će teista u kvantnoj realnosti prepoznati Boga i dati joj njegove atribute. Ja, naprimjer, nisam mogao da se suzdržim da ne povučem paralelu između kvantnog nivoa i "mentalnog plana" o kojem govori Kabala i Hermetičke škole :D jer su sličnosti stvarno povelike, bar meni tako izgleda :oops:

Citiraj:
Mislio sam na definisanje koncepta kreacije sa ljudskog, rijecnickog gledista, ne na ono sta se u sustini desava iza onoga sto mi percipiramo.

Evo, ja mogu odabrati da umjesto "kreacija" koristim riječ "emanacija" - ne znači da je taj termin više ili manje precizan - ali zvuči mi mnogo više cool 8)

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Hristov je napisao:
A implikacije su takve da svakog ateistu glava zaboli :D Salim se..

:lol: hehe pa možda je tako ali sad može da dođe do projekcije vjerovanja... znači, ateista će reći kako je to novo dostignuće nauke, dok će teista u kvantnoj realnosti prepoznati Boga i dati joj njegove atribute. Ja, naprimjer, nisam mogao da se suzdržim da ne povučem paralelu između kvantnog nivoa i "mentalnog plana" o kojem govori Kabala i Hermetičke škole :D jer su sličnosti stvarno povelike, bar meni tako izgleda :oops:

i meni :D

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 14:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
neki će početi govoriti i o malim zelenim samo da ne bi odali priznanje tvorcu odnosno bogu.
zašto je to tako?
učenicima u školama se evolucija ne prikazuje kao teorija. evolucija se proučava kao realnost, a ne kao osporivo gledište. učenik ako iznese u školi svoj osobni stav i da ga razloži rizikuje da ga nastavnik ismije ili iskritikuje.
ne samo školsko područje, već i cjelokupno područje prirodnih znanosti, te istorije i filozofije, prožeto je evolucionističkim načinom mišljenja.
u knjigama, člancima časopisa, filmovima i televizijskim programima evolucija se tretira kao ustanovljena činjenica.
često čujemo ili čitamo formulacije kao 'kad se čovjek razvio od nižih životinja' ili 'pred milione godina kad se život razvio u moru'.
time se stvaraju preduvjeti da javnost prihvati evoluciju kao činjenicu, a suprotni dokazi prolaze nezapaženo.
tipičan primjer poimanja koji djeluju na laike je tvrdnja richarda dawkinsa: "darvinovu teoriju sada podupiru svi raspoloživi dokazi, i u njenu istinitost ne sumnja ni jedan današnji ozbiljan biolog"
no da li je to tačno? nipošto nije.
bez poteškoća se može dokazati da mnogi znanstvenici pa i oni "današnji ozbiljni biolozi", ne samo da sumnjaju u teoriju evolucije, nego ni ne vjeruju u nju.
pretjerane izjave poput dawkinsonove tipičan su pokušaj tvrdnji kojima se potiskuju suprotna gledišta.
kao što sam rekao pred zidom dokaza ljudi će rađe izmišljat nove teorije i nemoguće misije, nego priznati da su oni koje su ismijavali možda bili u pravu i razmotrit stvari u tom pravcu,
nekad je ljudska sujeta i taština jača i od najjačih dokaza.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Warriore, ono gore je bila sala, nista specijalno nisam imao na umu, htio sam se malo nasaliti sa drugarima ateistima.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
:D Znam znam, samo opušteno Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
google lazarević je napisao:

Jos jedan dokaz protiv klasicnog kreacionizma koji iskljucuje bilo kakve evolutivne promjene.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 15:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Jos jedan dokaz protiv klasicnog kreacionizma koji iskljucuje bilo kakve evolutivne promjene.

kao što sam već rekao i ovo dokazuje ono o čemu sam govorio, a to je da se mutacije povezuju sa "nezgodama" u genetskom mehanizmu. no nezgode prouzrokuju štetu, a ne korist.
mutacije su izgleda prije razornog nego izgrađujućeg karaktera.

to što vi navodite da su dokazi evolucije nema veze sa životom, ovakve mutacije bi bile dokaz kad bi se moglo dokazat da na ovaj način može dlaka da se pretvori u perje ili peraja ili krila da se pretvore u ruku.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 20:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

onakvih clanaka kao taj o prionima mogu naci koliko hocete, ali bez obzira koliko ih okacim neki od vas ovde ih nikad nece priznati kao dokaz, jednostavno jer imate predubjedjenja da je biblija alfa i omega svega. stoga se svaka rasprava cini uzaludnom :angry3:
citava genetika sama po sebi je dokaz evolucije, i govoriti nesto o tome a ne poznavati samu genetiku, bar osnove, je apsurdno. da, postoje korisne mutacije, iako su rjedje od stetnih, i one su osnov prirodne selekcije.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 21:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo jos malo novosti: http://www.wi.mit.edu/news/archives/2010/dp_0113.html

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 22:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

onakvih clanaka kao taj o prionima mogu naci koliko hocete,
citava genetika sama po sebi je dokaz evolucije, i govoriti nesto o tome a ne poznavati samu genetiku, bar osnove, je apsurdno. da, postoje korisne mutacije, iako su rjedje od stetnih, i one su osnov prirodne selekcije.

ti da išta znaš o genetici ne bi napisala ovakvu glupost.
već sam rekao i to je dokazano šta se uslijed mutacija može desit, međutim evolucionisti tvrde da je od jednostaničnog organizma došlo postepeno do razvoja svih poznatih biljnih i životinjskih vrsta uključujući i čovjeka, s tim i da je ta stanica od koje je kasnije sve slučajno nastalo i sama slučajno nastala.stvarno trebaš bit fanatik da povjeruješ u ovo :roll:

ali idemo dalje, činjenica je da genetski mehanizam nije pokazao ni najmanji znak da je u mogućnosti prenositi specifične obrasce ponašanja, može li neki evolucionist objasnit zapanjujući podvig ptica selica? znanstvenici su svjesni da ni jedno takvo experimentalno putovanje i naučeno ponašanje nije ugrađeno u genetski kod, te se zbog toga ne naslijeđuje od predaka.selidba je instiktivna i neovisna od prošlih iskustava.

radi ilustracije da ti oživim maštu navešću da mnoge selidbe izvode po prvi put mlade ptice, i to bez odraslih. manskog burnjaka se u jednom experimentu odnijelo iz walesa u boston, što je daleko od njegove uobičajene rute, unatoč tome vratio se za 12 dana u svoje prebivalište u walesu koje je udaljeno 5100 kilometara. primjera je bezbroj.
kako ptice to postižu? ko se god bavio navigacijom zna šta je sve potrebno za takav poduhvat, neki će reći koriste nebeska tjela za navigaciju, šta kad je oblačno? tad će reći koriste ugrađene magnetne kompase, no da li je kompas dovoljan? potrebne su im u glavama "karte" s početnom i odredišnom tačkom putovanja. zatim, na karti mora biti označena ruta, budući da je ona rijetko pravolinijska. no ništa od toga ne bi pomoglo ukoliko ne bi znale gdje se nalaze na karti! manski burnjak, da bi odredio pravac u wales, morao je znati gdje je kad su ga oslobodili u bostonu. kao što golub pismonoša mora znati gdje su ga odnjeli kako bi ustanovio gdje je put za golubinjak.

o posvuda proširenoj selidbi ptica raspravljaju ljudi od srednjeg vjeka na ovamo, no u biblij se o njoj govori u 6 vjeku pr.n.e.: "čak i roda pod nebom zna svoje vrijeme, grlica, lastavica i ždral drže se vremena kad se moraju vratiti". do sada se mnogo naučilo, no mnogo toga još predstavlja zagonetku.
sviđalo nam se to ili ne istinito je ono što kaže biblija: "iako je dopustio čovjeku uvid u vjekove, čovjek ne može dokučit djela koja bog čini od početka do kraja." (jeremija. 8:7; propovjednik. 3:11)

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 22:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/Bird_navig ... navigation

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 23:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/Bird_navigation#Orientation_and_navigation

neozbiljna si
wikpedia :lol:

kako se instikt pojavio i postao nasljedan?
instiktivna mudrost u gradnji gnjezda se prenosi, a ne uči.
kako mogu milioni slijepih termita uskladiti svoje djelovanje u gradnji klimatizacije u svojim složenim nastanbama?
ljudi ne mogu objasnit kako je to moguće, da se razvije tako složeno instiktivno znanje i prenosi na slijedeće generacije? ljudi to ne mogu objasnit, a ni evolucija. no, takva mudrost iziskuje postojanje inteligentnog i mudrog izvora, inteligentnog i mudrog stvoritelja.
a još nismo došli do čovjeka i njegovog mozga nerješene misterije i zašto se čovjek toliko razlikuje od životinja

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma pusti mary-a, google lazarevic. On da ima pojma makar o najosnovnijim stvarima u genetici nebi trabunjao ovakve gluposti. Ja njegove postove u vezi nauke odavno ne uzimam za ozbiljno zato sto je tim postovima dokazao da ne poznaje elementarne stvari u nauci.
Sto se tice religije slozio bi se da je prilicno dobar i cak se sa mnogim stvarima u vezi religije slazem sa njim. Relativno dobro poznaje i bibliju, moram priznati daleko bolje od mene. Ali o nauci po mom skromnom misljenju nema pojma elementarne stvari o genetickim promjenama sto je dokazao u mnogobrojnim svojim postovima. Ali zato bi bio dobar pop mozda. :cat:
Iznio sam mu stotine dokaza o evolutivnim promjenama, a on i dalje zadro nema dokaza, pa nema dokaza. I sta tu reci.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 09:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

iznio jesi neke dokaze, ali nijedan dokaz ne potkrijepljuje mogućnost promjene ribe u vodozemca, vodozemca u gmaza, gmaza u pticu, ptice u sisavca i na kraju čovjek.
ustvari to što vi želite da vjerujete da su to dokazi, to što neki virus postane imun ili što neka mutacija izazove razaranje nije dokaz već vaše vjerovanje da takvo što može da dovede do slučajnog nastanka jednostaničnog organizma koji opet kasnije slučajno i bez razloga postane sav ovaj biljni i životinjski svijet koji poznajemo uključujući i čovjeka, pritom ne postoji fosilni zapis koji podržava tu teoriju. unatoč problemima koji su svojstveni teorij evolucije, vjerovati u stvaranje danas se smatra neznanstvenim, čak čudnim. zašto?zašto čak i autoritet kao što je francis hitching koga sam već pominjao u svojim postovima, koji iskreno priznaje slabe strane evolucije, odbija predodžbu o stvaranju? prema mišljenju michaela dentona, evolucija će se, unatoč svojim manjkavostima, i dalje naučavati, jer se teorije stvaranja "otvoreno pozivaju na natprirodne uzroke". drugim riječima činjenica da stvaranje zahtijeva stvoritelja čini ga neprihvatljivim. to je sigurno isto tako iskrivljeno zaključivanje kakvo smo već susretali u vezi sa čudima: čuda su nemoguća jer su čuda! još prije sto godina pasteur je dokazao da život može nastati samo iz već postojećeg života. evolucionisti će reći prije mnogo milijardi godina bili su hemijski i fizikalni uvjeti na zemlji sasvim drugačij. no čak i pod sasvim drugačijm uvjetima između nežive materije i najprimitivnije žive jedinke postoji ogroman ponor. michael danton u svojoj knjizi evolution: a theori in crisis kaže: između žive stanice i najorganizovanijeg nebiološkog sistema, naprimjer kristala ili snježne pahuljice, postoji nevjerovatno velik, nepremostiv ponor." predodžba da je neživa materija pukim slučajem oživljena, toliko je nevjerovatna da se zaista može označit nemogućom, a da ne govorim o onom što slijedi nakon toga, slučajni nastanak svih danas poznatih biljnih i životinjskih vrsta uključujući i čovjeka.
:D šta je s kisikom koji znamo kako nastaje? i tako dalje i tako dalje...teorija evolucije bavi se nizom jedinstvenih događaja - porijeklom života, porijeklom inteligencije, itd. jedinstveni događaji su neponovljivi i zato se ne mogu podvrgnuti bilo kakvom experimentalnom ispitivanju.
istina je da je teorija evolucije i pored svoje popularnosti puna praznina i nerješenih pitanja. ona ne pruža uvjerljiv dokaz za odbacivanje biblijskog izvještaja o porijeklu života. prvo poglavlje knjige postanka sadrži potpuno logičan izvještaj kako su se odvijali ovi "neponovljivi" i "jedinstveni događaji" tokom stvaralačkih "dana" koji su se protezali hiljadama godina.

btw
@jelly pop ne bi mogao biti, jer popovi ne poznaju bibliju već filozofiju,a mene filozofija ne interesuje.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
mary juana je napisao:
@jelly pop ne bi mogao biti, jer popovi ne poznaju bibliju već filozofiju,a mene filozofija ne interesuje.

Tebe ne interesuje sve ono sto bi moglo poljuljati tvoja dosadasnja uvjerenja.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 13:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
istina je da je teorija evolucije i pored svoje popularnosti puna praznina i nerješenih pitanja. ona ne pruža uvjerljiv dokaz za odbacivanje biblijskog izvještaja o porijeklu života. prvo poglavlje knjige postanka sadrži potpuno logičan izvještaj kako su se odvijali ovi "neponovljivi" i "jedinstveni događaji" tokom stvaralačkih "dana" koji su se protezali hiljadama godina.

Dobro, ti si bar prihvatio da je Zemlja starija od 6000 godina, ali vecina kreacionista nisu pored miliona dokaza da je zemlja starija od 6000 godina. Drugo, ono sto ti kazes da evolucionisti ne odbacuju evolucionu teoriju jer ne zele priznati postojanje Boga, Dawkins objasnjava sljedecim pitanjem: "Ako je Bog stvorio sve, ko je stvorio Boga?" Upravo zbog toga sto je to filozofsko pitanje nauka ne zeli da ga odgovara, a ti si rekao da te filozofija ne zanima, onda ti ostaje da samo prihvatas kreacionizam. Da se razumijemo, ja nisam protiv svih oblika kreacionizma, vec samo protiv sirovog klasicnog kreacionizma koji odbacuje mogucnost bilo kakvih evolutivnih promjena, koji odbacuje da je zemlja stara preko 6000 godina, i ciji neki sljedbenici vjeruju jos da je zemlja ravna.
Naravno da se kreacionizmom mogu objasniti mnoge stvari, ali kreacionizam nije nauka nego religija. Jer kreacionizam svoja dostignuca bazira na religiji i vjeri, a ne na nauci. Jer kao sto Dawkins rece, cak i da je istinit kreacionizam, on ne objasnjava porijeklo Kreatora. Znaci potrebno je religiju razdvojiti od nauke.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 15:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
mary juana je napisao:

Dobro, ti si bar prihvatio da je Zemlja starija od 6000 godina, ali vecina kreacionista nisu pored miliona dokaza da je zemlja starija od 6000 godina. Drugo, ono sto ti kazes da evolucionisti ne odbacuju evolucionu teoriju jer ne zele priznati postojanje Boga, Dawkins objasnjava sljedecim pitanjem: "Ako je Bog stvorio sve, ko je stvorio Boga?" Upravo zbog toga sto je to filozofsko pitanje nauka ne zeli da ga odgovara, a ti si rekao da te filozofija ne zanima, onda ti ostaje da samo prihvatas kreacionizam. Da se razumijemo, ja nisam protiv svih oblika kreacionizma, vec samo protiv sirovog klasicnog kreacionizma koji odbacuje mogucnost bilo kakvih evolutivnih promjena, koji odbacuje da je zemlja stara preko 6000 godina, i ciji neki sljedbenici vjeruju jos da je zemlja ravna.
Naravno da se kreacionizmom mogu objasniti mnoge stvari, ali kreacionizam nije nauka nego religija. Jer kreacionizam svoja dostignuca bazira na religiji i vjeri, a ne na nauci. Jer kao sto Dawkins rece, cak i da je istinit kreacionizam, on ne objasnjava porijeklo Kreatora. Znaci potrebno je religiju razdvojiti od nauke.

jelli nijedan kreacionist, a pogotovo struja kojoj pripada moje učenje ne tvrdi da je zemlja stara 6000 godina, to se odnosi na stvaranje čovjeka, dakle ne postoje dokazi o postojanju čovjeka starij od 6000 godina što se podudarasa onim u biblij gdje izračunavanjem vremena stvaranja adama dolazimo do 4026. pr. n. e. plus ovih 2010. n. e. dolazimo do 6o36 godina starosti čovječanstva..
kreacionizam upravo suprotno onome što ti tvrdiš svoja dostignuća ne bazira na religij već na čistoj egzaktnoj nauci, znači uzima se u obzir samo ono što se može branit dokazima, odnosno onim što potvrđuje svjet i dokazi kojim smo okruženi.
dok je evolucija, (a to sam i dokazao citiranim izjavama eminentnih evolucionista) stvar vjere, ta se teorija održava samo vjerovanjem u nju nikako bilo kakvim dokazima, jer je dokazano da dokazi za tu teoriju ne postoje niti je iko ikad prezentirao i jedan takav dokaz.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisi odgovorio kako kreacionisti objasnjavaju Dawkinsovo pitanje o porijeklu Boga?
Ne znam kojoj "struji" ti pripadas, ali vecina kreacionistickih tekstova govori da je i Zemlja i Svemir stari 6000 godina jer se tumace doslovno stihovi da je sve pa i covjek i zemlja i svemir i biljke stvoreni u istoj sedmici. Problem kod vas je kad se pojave neoborivi dokazi onda tumacite kako vam odgovara. Na primjer, kad su se pojavii dokazi o starosti svemira onda tumacite da dani nisu doslovni nego simbolicki. Zasto onda i kreacija nije simbolicka, odnosno da je Bog vodio evoluciju?
Znaci kad vam ne odgovara nesto onda kazete da se simbolicki tumaci, a ono sto vam odgovara to se doslovno tumaci.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 15:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Nisi odgovorio kako kreacionisti objasnjavaju Dawkinsovo pitanje o porijeklu Boga?
Ne znam kojoj "struji" ti pripadas, ali vecina kreacionistickih tekstova govori da je i Zemlja i Svemir stari 6000 godina jer se tumace doslovno stihovi da je sve pa i covjek i zemlja i svemir i biljke stvoreni u istoj sedmici. Problem kod vas je kad se pojave neoborivi dokazi onda tumacite kako vam odgovara. Na primjer, kad su se pojavii dokazi o starosti svemira onda tumacite da dani nisu doslovni nego simbolicki. Zasto onda i kreacija nije simbolicka, odnosno da je Bog vodio evoluciju?
Znaci kad vam ne odgovara nesto onda kazete da se simbolicki tumaci, a ono sto vam odgovara to se doslovno tumaci.

stvarno ne znam ko je i kad tvrdio da je svemir star 6000 godina, ja to prvi put čujem.
na pitanje ko je stvorio boga ni ja ni niko nema odgovor osim onoga što nam biblija može reći, a to je da nije u čovjekovoj vlasti da to zna. bog je duh kaže biblija a to je oblik života puno viši od našeg. ali možemo promatrati djela stvaranja i mnogo zaključiti na osnovu toga, a tu je i uputa božija riječ biblija koja nam mnogo otkriva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 581 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]