banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 42  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Partizani
PostPoslato: 11 Jan 2010, 16:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
slazem se da su srbi najvise ginuli u WW2 , logika mi kaze i to da smo mozda trebali imati i najvecu teritorijalnu jedinicu unutar te sfrj...ali isto tako ti kazem da nisu granice crtane od strane komunista krive raspadu jugoslavije...nista ne bi bilo drugacije i da je srbija imala sve te teritorije koje si ti nabrojao...al bas nista!
de mi objasni kako bi ti sada nacrtao te granice, unutar sfrj, tj. kako bi ti sada nacrtao srbiju u tom obimu da ona obuhvata danasnju rs i bivsu rsk???kako?? jedina logicna stvar koja je napravljana je ta da se bosna "nacrtala" kao srca te ex-YU jer je ona u stvari i bila njeno srce!!!!! pa covjece nisu samo srbi zivjeli u rs do '90...bilo je tu puuuno drugih naroda! Mislim da se situacija BiH po etnickom pitanju ne moze porediti ni sa jednom od drzava nama u okruzenju...istina jesta da je i krajina bila naseljena srbima ali ona je nesto specificno u istoriji od davnina .

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
mary moze komotno na ignore , jer se svi njegovi komentari svode na isto - obicne floskule.
Cinjenica je da je Kraljevina bila jedna od najzaostalijih drzava u Evropi, sa jako nerazvijenom industrijom, nepismenim ljudima, jedino sto je bilo jako razvijeno je bila korupcija i policijski - dousnicni aparat.U toj i takvoj drzavi Srbija nije predstavljala njen napredniji dio, naprotiv, vijekovi pod turskom vladavinom su ucinili svoje, Slovenci i Hrvati su bar bili pod nekim ko je bio bar napredniji i malo civilizovaniji.
U toj Kraljevini, gdje je na vlasti bila srpska dinastija, obicnom seljaku(jer tada radnika nije ni bilo u vecoj mjeri) je bilo samo malo bolje nego pod Turcima.
Ni rodjena drzava ih nije postovala - samo jedan primjer je podjela akcija(ili kako se to vec tada zvalo) ratnim veteranima iz BAlkanskih i prvog svjetskog rata, koje su po bagatelnoj cijeni prodavali tadasnjim gazdama, koji su se od toga jos vise obogatili, a narod ostao jednako siromasan.
Slusao sam intervju sa S.V.Tempom kad je govorio o AVNOJ-u, pa je rekao da je Srbima u Hrvatskoj zbog brojnosti, a i zbog zasluga u ww2, nudjena autonomna oblast, slicno kao i Vojvodini, ali su Srpski predstavnici pristali i na status Naroda u Hrvatskoj, zbog nepovezanosti teritorija gdje su bili u vecini,kao i zbog velikog broja onih koji se ne bi nasli na tim teritorijima.Nedavno sam citao i da se Mosa Pijade zalagao za Srpsku autonomnu jedinicu u Hrvatskoj.ZAsto tada to Srbi nisu napravili, treba pitati te ljude, ali sad je vec kasno - nema ih medju zivima.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 16:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
crni_bl je napisao:
slazem se da su srbi najvise ginuli u WW2 , logika mi kaze i to da smo mozda trebali imati i najvecu teritorijalnu jedinicu unutar te sfrj...ali isto tako ti kazem da nisu granice crtane od strane komunista krive raspadu jugoslavije...nista ne bi bilo drugacije i da je srbija imala sve te teritorije koje si ti nabrojao...al bas nista!
de mi objasni kako bi ti sada nacrtao te granice, unutar sfrj, tj. kako bi ti sada nacrtao srbiju u tom obimu da ona obuhvata danasnju rs i bivsu rsk???kako?? jedina logicna stvar koja je napravljana je ta da se bosna "nacrtala" kao srca te ex-YU jer je ona u stvari i bila njeno srce!!!!! pa covjece nisu samo srbi zivjeli u rs do '90...bilo je tu puuuno drugih naroda! Mislim da se situacija BiH po etnickom pitanju ne moze porediti ni sa jednom od drzava nama u okruzenju...istina jesta da je i krajina bila naseljena srbima ali ona je nesto specificno u istoriji od davnina .

Što se mene lično tiče ona nije trebala ni da postoji, a da se raspala odmah poslije II svijetskog rata - još bolje - svako na svoju stranu i mirna Morava.

No, ne znam da li si čuo za Bašku rezoluciji koja kaže
"Srpska federalna jedinica "bi na demokratskim osnovama okupila ceo srpski narod na njegovoj teritoriji", s tim što "isto načelo treba da važi i za Hrvate i za Slovence".Prema projektu dr Stevana Moljevića od 30. juna 1941. godine, u srpsku federalnu jedinicu ušle bi i Crna Gora, Istočna Hercegovina, Bosna, Severna Dalmacija, Južna Dalmacija sa jadranskom obalom od Ploča do ispod Šibenika, srpski deo Like, Banije i Korduna, deo Zapadne Slavonije (Pakrac), deo Istočne Slavonije (Vukovar, Osijek, Vinkovci) i Baranja, dok bi Dubrovnik imao poseban status.
To je trebalo da bude današnja Srbija.
Da je Srbija imala ove teritorije, ona i kada bi potpale pod vlast Hrvatske ili BiH oružanom silom - legitimno bi bile vraćene Srbiji jer je federalna jedinica po izlasku iz Jugoslavije imala međunarodno priznanje.

Ovo tvoje pitanje "de mi objasni kako bi ti sada nacrtao te granice, unutar sfrj, tj. kako bi ti sada nacrtao srbiju u tom obimu da ona obuhvata danasnju rs i bivsu rsk???kako??"
Ne bi uopšte nacrtao granice Srbije u okviru SFRJ. SFRJ je mrtvo slovo na papiru. Ono što je rekao Stevan Moljević 1941 godine se trebalo ispoštovati i tada prevlasti i tenzija ne bi ni bilo.

Citiraj:
pa covjece nisu samo srbi zivjeli u rs do '90...bilo je tu puuuno drugih naroda!

Istina, samo mene ne interesuje "ko je nekad živio" nego "ko sad živi i ko je većina".

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 16:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:

Citiraj:
pa covjece nisu samo srbi zivjeli u rs do '90...bilo je tu puuuno drugih naroda!

Istina, samo mene ne interesuje "ko je nekad živio" nego "ko sad živi i ko je većina".

eeee tu je problem!!! danas smo osljepljeni sa cinjenicama ko je koje vjere i koga ima vise i manje i u to ime smo spremni sve da uradimo dok nam se svjet smije...pa jel mislite da je nekoga u zapadnoj evropi briga ko si i kojem se bogu molis??? covjece mi smo unazad barem 50 god.
imas na zapadu drzave u kojoj nisu ni jezici, ni vjere iste i zive zajedno unutar iste drzave i nikoga se ne pita ko je sta je,...a mi isti jezik isti narod i opet ista sranja!!! ali dobro, valjda je bolje svako u svome dvoristu i gotovo! u sustini sfrj je nestala 1991 godine

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 17:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
crni_bl je napisao:

vidis, nije samo stvar biti napredan u ekonomskom smislu ( a mi smo to i bili dok je tite bilo ) nego mi smo stvorili nesto sto su nam svi zavidili, mi smo im pokazali da znamo zivjeti i da nikome ne damo da nam truje tu nasu ljubav za sve sto je zivo!!! ..

ne znam koliko imaš godina, ali nam niko nije zavidio već su se sprdali s nama, nisu njemci dolazili ovamo da rade, a tek da si otišao u trst, parkovi im puni dronjaka i govana što su naši civilizovani ostavili za sobom jer su garderobu u kojoj su došli (strogi dronjci) bacali da bi što više nove mogli obuć da ne plate carinu, po trstu grafiti yu-aids, tek njemačka "naši" se iz aviona prepoznaju. naši proizvodi, soc realizam, izgled gradova, sivilo, jad i tuga i ti kažeš neko nama zavidio. možda albanci, bugari i rumuni i više niko.
kad se sjetim izgleda vojnika i policajca i sad me smjeh hvata :lol:
i onda smo se od te silne ljubavi i ljepote na kraju isklali.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 17:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

crni_bl je napisao:
eeee tu je problem!!! danas smo osljepljeni sa cinjenicama ko je koje vjere i koga ima vise i manje i u to ime smo spremni sve da uradimo dok nam se svjet smije...pa jel mislite da je nekoga u zapadnoj evropi briga ko si i kojem se bogu molis??? covjece mi smo unazad barem 50 god.
imas na zapadu drzave u kojoj nisu ni jezici, ni vjere iste i zive zajedno unutar iste drzave i nikoga se ne pita ko je sta je,...a mi isti jezik isti narod i opet ista sranja!!! ali dobro, valjda je bolje svako u svome dvoristu i gotovo! u sustini sfrj je nestala 1991 godine

Iskreno, ja tebe razumjem, ali isto tako razumi i ti mene.

Ja znam da je danas vrijeme globalizacije, migracija i da je danas svijet višepolaran.. ali nema te demokratije kod nas koja nas može uvući u nešto što se zove "nacionalno jedinstvo".

Meni kao Srbinu je bilo nešto obećano 1941 godine i ne samo meni, već cijelom srpskom narodu. Ja želim da se to obećanje i ostvari, makar na to čekao 70 godina.

Za zapadnu Evropu ne vidim nekog većeg udjela sem Njemačke. Njemačka je ta koja ulaže u BiH i s čijim investicijama i možemo privredu da držimo određeno vrijeme, a Bogami da nam se smiju i ne bi baš rekao. Francuska se suočava se velikim natalitetom Muslimana i zabranjuje Muslimankama da oblače dimije kada su njihovi praznici, Švajcerska zabranjuje gradnju džamija i to zakonom, Španija se suočava sa stranim imigrantima, Italija isto, V. Britanija ima veliki priliv crnačke rase što u zemlji što iz inostranstva..
Tako da zapadna Evrope nema šta da nam se smije, naprotiv "sad smo u istom kolcetu".

Citiraj:
ali dobro, valjda je bolje svako u svome dvoristu i gotovo!

Naravno, samo nismo svi tako razmišljali do prije 5 minuta :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Srpska federalna jedinica "bi na demokratskim osnovama okupila ceo srpski narod na njegovoj teritoriji", s tim što "isto načelo treba da važi i za Hrvate i za Slovence".Prema projektu dr Stevana Moljevića od 30. juna 1941. godine, u srpsku federalnu jedinicu ušle bi i Crna Gora, Istočna Hercegovina, Bosna, Severna Dalmacija, Južna Dalmacija sa jadranskom obalom od Ploča do ispod Šibenika, srpski deo Like, Banije i Korduna, deo Zapadne Slavonije (Pakrac), deo Istočne Slavonije (Vukovar, Osijek, Vinkovci) i Baranja, dok bi Dubrovnik imao poseban status.

To je nekada nudjeno Srbiji(nakon ww1) , Moljevic je samo prepisao, a i bas smo tada bili u poziciji da nekome nesto uslovljavamo. :roll:

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
goci master je napisao:
ERROR je napisao:
Cisto sumnjam da ce u ovoj godini neko da ovo nadmasi.

Godina je tek pocela strpi se. Bas sam htio da primjetim da ova tema vec dugo egzistira a evo dobijamo novi momenat u vidu toga da je Staljin navijao za Drazu. Ajde ako ozbiljno razgovaramo daj neki izvor, referencu bilo sta, otvaranje NKVD/KGB arhiva bilo sta.

FireKeyboard je napisao:
" i bez ikakvog razloga ga osudio na pogubljenje. Inače, (tajni) razlog tome je bilo, što su zapad i Staljin stali na stranu Draže Mihajlovića i što su htijeli da on preuzme vlast u tadašnjoj SFRJ.
.

A o potpori zapada Drazi, nisam istoricar ali zar nije prestala 43-44 kada je ustanovljeno ko se ZAISTA bori a ko cuci u sumi.
Uostalom, o potpori zapada Drazi nakon rata govori i ova slicica.
Slika

Све до 1943. године запад и СССР су се двоумили између НОВ и ЈВуО. Запад јесте у почетку подржавао ЈВуО, а шта и очекивати, краљ и влада су се налазили у избјеглиштву и шириле пропаганду какву су хтјели.

СССР је такође у почетку подржавао Дражу. Два су основна разлога.

Први је што је првенствено Америка, а и друге западне замље које су биле у могућности помагале СССР материјално сво оно вријеме док је Њемачка надирала у дубину. Сва помоћ је ишла са истока. Стаљин није могао да им окрене леђа тек тако.

Други разлог је непослушност агента НКВД под кодним називом Валтер, нама познатијег под кодним називом Тито, који се није држао зацртаних директива.
То је овдје у Русији свима добро познато, неколико документарних филмова сам гледао на ту тему. Један од њих је чини ми се преведен на хрватски језик и показиван на ХРТ-у. Сад се тачно назива филма не сјећам, вртио се по разних DC++ hubovima.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 19:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
To je nekada nudjeno Srbiji(nakon ww1) , Moljevic je samo prepisao, a i bas smo tada bili u poziciji da nekome nesto uslovljavamo. :roll:

Mi smo bili u poziciji da uzmemo ono što nam pripada i ono gdje naš narod živi. Nikakve pretenzije nismo vršili na teritorije gdje su većina činili drugi narodi, ali isto tako zbog nesposobne politike nismo uzeli ono što nama pripada. Što istorijski, što demografski, što tradicionalno.

Ne sjećam se da je iko poslije I svijetskog rata išta nudio Srbiji, samo znam da su se borbe na Ceru, Kolubari, Deligradu proslavljale tako.. kao da smo ostvarili "ubjedljivu" pobjedu. U suštini, sve te pobjede protiv Austro-Ugarske vojske su bile Pirove pobjede, jer smo imali ogromne gubitke.

1941 godina i prijedlog Moljevića je trebao uspijeti, a zašto nije, jasno je - nesposobna srpska politika.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 19:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
laoce je napisao:
mary moze komotno na ignore , jer se svi njegovi komentari svode na isto - obicne floskule.

Tu dodati i contadora......obojica bez elementarnog znanja,kulture i želje da raspravljaju normalno.
FireKeyboard je napisao:

1941 godina i prijedlog Moljevića je trebao uspijeti, a zašto nije, jasno je - nesposobna srpska politika.

Kamo sreće da je srpska politika samo tada bila nesposobna.Jedini sposoban državnik u Srba je bio Miloš Obrenović......i Tito... :D

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
samo ću reći: zoka mnogo si smešan

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 20:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Kamo sreće da je srpska politika samo tada bila nesposobna.Jedini sposoban državnik u Srba je bio Miloš Obrenović......i Tito... :D

Prijatelju, nisam ni sporio da je bila nesposobna, a evo koliko vidim i danas je ista priča. Sve što smo vojskom osvojili - politikom, tačnije diplomatijom smo izgubili i to je naša "crna hronika" u politici.

Što se tiče Miloša Obrenovića to je bio u ono vrijeme "vrhunski diplomata". Pregovarao je sa Turcima, davao sve od sebe da u ime srpskog naroda ostvari uspijeh.. Recimo, uspio je u dogovoru sa Ali-pašom o mješovitoj srpsko-turskoj upravi u Beogradskom pašaluku i još plus tome, da je u istom tom dogovoru uspio izdejstvovati niz povlastica Srbiji za autonomije širom Srbije.
On je, koliko znam bio nepismen.. ali je zato u njegovo vrijeme u Srbiji počela da se razvija struka: liječnici, profesori, inženjeri itd..

Što se samog Tita tiče tu imamo različita mišljenja, ti ipak imaš svoje mišljenje, ja svoje. Tako da o njemu ništa novo,a vala sam se i umorio od pisanja postova samo o njemu, a nikako da me čuje u grobu šta mu pričam :) :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 20:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Sinny je napisao:
Сва помоћ је ишла са истока. Стаљин није могао да им окрене леђа тек тако.
.

Ok sve to, iako je pomoc isla i preko Baltickog mora, a i sa istoka. Ali bila je prica da su Staljin a i zapad poslije rata davali potporu Drazi, a od toga se davno odustalo.
A kada govorimo o pomoci SSSR-u, zbog aprilskog rata napad njemacke, tj "Barbarosa" operacija je prvobitno bila planirana za maj. Tako da smo mi kupili Sovjetima vise od mjesec dana do juna kada je napad poceo. A i ovako su ih naguzili sve do Moskve onako nespremne. Ali ne bavim se previse sa onim sta bi bilo da je bilo. Kao neki.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 20:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

goci master je napisao:
Ali bila je prica da su Staljin a i zapad poslije rata davali potporu Drazi, a od toga se davno odustalo.

To je istinita priča, koja je doživjela ne slavni završetak. Inače da je doživjela uspijeh, točak istorije bi daleko bio drugačiji za naš narod.
Inače, u nekoj fus noti sa pročitao "Tamo gdje nemaš potporu svog vlastitog naroda, a imaš podršku sa strane i od nekog mnogo snažnijeg - tvoj cilj dolaska na vlast se neće ostvariti".
Upravo je podrška zapada (tačnije najviše od strane Čerčila) i Staljina "ljutila" Tita, jer mu je Draža bio jedini ravnopravan konkurent. Zato mu je sud (pošto su faktički sudovi bili pod upravom Komunističke partije) dosudio smrtu kaznu "za navodne zločine tokom II svijetskog rata".

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2010, 23:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
laoce je napisao:
Cinjenica je da je Kraljevina bila jedna od najzaostalijih drzava u Evropi, sa jako nerazvijenom industrijom, nepismenim ljudima, jedino sto je bilo jako razvijeno je bila korupcija i policijski - dousnicni aparat.

ovo što si napisao jednako se odnosi i na titinu jugu. na istom mjestu u evropi je bila gdje i kraljevina, od koga je titina bila naprednija, od tog je bila i kraljevina naprednija u svoje vrijeme.
a što se tiče policijskog aparata titinom bi pozavidjela i današnja sjeverna koreja, a korupcija, sjetite se afera poput obrovac i sl.
zato je i danas među srbima toliko onih koji žale za titom, jer je gomila srba se prodala u policijski i doušnički aparat i od te prljave rabote lagodno živjeli, a da ne pričam o guzonjama iz jna koji su pasli najbolje plate u državi i palamudili, a kad je trebalo ispunit zakletvu koju su dali i branit državu kojoj su se zakleli nigdje ih, još im organizovan prevoz i smještaj po beogradu i evo nas tu smo gdje smo, bolje nismo ni zaslužili, pa čak ni ovoliko.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 11:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
laoce je napisao:

Mi smo bili u poziciji da uzmemo ono što nam pripada i ono gdje naš narod živi. Nikakve pretenzije nismo vršili na teritorije gdje su većina činili drugi narodi, ali isto tako zbog nesposobne politike nismo uzeli ono što nama pripada. Što istorijski, što demografski, što tradicionalno.

Ne sjećam se da je iko poslije I svijetskog rata išta nudio Srbiji, samo znam da su se borbe na Ceru, Kolubari, Deligradu proslavljale tako.. kao da smo ostvarili "ubjedljivu" pobjedu. U suštini, sve te pobjede protiv Austro-Ugarske vojske su bile Pirove pobjede, jer smo imali ogromne gubitke.

Tada vise nismo bili u poziciji da to uzmemo,tada smo se borili da prezivimo, ko nam je kriv kad smo imali gramzivog kralja,kojem nije bilo dovoljno da vlada prostorom na kojem skoro svi Srbi zive , nego je htio da ima i vikendicu na Brdu kod Kranja .

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 12:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Cinjenice su te da u istoriji srbije nikada nije bilo vrjednih vladara!nikada se nije brinulo puno o narodu vise su ljudi gledali same sebe tako da je to ostalo sve do danasnjeg vremena i zato kad god se krene sa nekakvih "osvajackim" pricama one su suplje price, pune izdaje, lopovluka...bilo je i uvjek ce biti casnih ljudi ali ne znam zasto se oni zaboravljaju a hvali se bagra...eto zato nema napretka! danas svaki covjek na ovom prostoru ima svoju istinu i svoju istoriju sto je jednostavno nemoguce, znaci zna se ko je bio kakav i sta je ko uradio a sada ako nared hoce da uvelicava nesto zbog svoje koristi ili za svoju dusu neka radi ali to znaci da se zivi u iluzijama, iluzijama koje skupo kostaju!!

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 15:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Tada vise nismo bili u poziciji da to uzmemo,tada smo se borili da prezivimo, ko nam je kriv kad smo imali gramzivog kralja,kojem nije bilo dovoljno da vlada prostorom na kojem skoro svi Srbi zive , nego je htio da ima i vikendicu na Brdu kod Kranja .

Misliš na kralja Aleksandra Karađorđevića ? Pa, taj čovjek nas je i uvukao u državu Srba, Hrvata i Slovenaca. Da smo se borili da preživimo poslije I svijetskog rata je istinito, ali i u tom trenutku srpski narod je bio većinski na prostoru koje je obuhvatalo današnju Srbiju, BiH, sjeverni dio Dalmacije itd itd.. dakle, komotno se mogla sačiniti jedna "kraljevina" ili u krajnjem slučaju monarhija (zašto da ne?) u kojem bio živio srpski narod.
Očigledno je da politika kojom se rukovodio kralj Aleksandar imala je zadatak da prošili teritorije i mislio da će u budućnosti "Srbi u svakom pogledu biti većinski nad drugim trenutnim većinskim narodom".

Loša politika nas je pratila i pred sam početak II svijetskog rata, prije svega neorganizovanost ustavnog uređenja države.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FireKeyboard je napisao:
laoce je napisao:

Misliš na kralja Aleksandra Karađorđevića ? Pa, taj čovjek nas je i uvukao u državu Srba, Hrvata i Slovenaca. Da smo se borili da preživimo poslije I svijetskog rata je istinito, ali i u tom trenutku srpski narod je bio većinski na prostoru koje je obuhvatalo današnju Srbiju, BiH, sjeverni dio Dalmacije itd itd.. dakle, komotno se mogla sačiniti jedna "kraljevina" ili u krajnjem slučaju monarhija (zašto da ne?) u kojem bio živio srpski narod.
Očigledno je da politika kojom se rukovodio kralj Aleksandar imala je zadatak da prošili teritorije i mislio da će u budućnosti "Srbi u svakom pogledu biti većinski nad drugim trenutnim većinskim narodom".

Loša politika nas je pratila i pred sam početak II svijetskog rata, prije svega neorganizovanost ustavnog uređenja države.

Nismo se razumjeli, mislio sam da smo se borili da prezivimo u vrijeme kad je to Moljevic napisao dakle 1941. , a ne nakon ww1, jer smo upravo tada imali mozda i jedinstvenu priliku da se svi ujedinimo u jednu drzavu - Srbiju.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2010, 18:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Nismo se razumjeli, mislio sam da smo se borili da prezivimo u vrijeme kad je to Moljevic napisao dakle 1941. , a ne nakon ww1, jer smo upravo tada imali mozda i jedinstvenu priliku da se svi ujedinimo u jednu drzavu - Srbiju.

Prijatelju, kada je napisana Baška rezolucija, ona je bila ZADNJA i POSLEDNJA prilika srpskom narodu da se ujedini u svoju matičnu državu i da udari temelje državnosti. To je Moljević itekako predvidjeo i šta bi se moglo desiti u budućnosti (faktički je predvidjelo stvaranje NDH). Sve poslije toga, dakle, II svijetski rat, dolazak komunista na vlast, 6 decenija pod njihovom vlašću, sramni ustav iz 1974 godine, razgradnja i otpočinjanje nacionalnih tenzija (80ih) do potpunog "nasilnog" razdruživanja Jugoslavije - samo je išlo na štetu srpskom narodu i nikome više.
Naš osnovni i glavni problem je bila politika, koju nismo znali da vodimo u 20 vijeku, a evo ispostavlja se i na početku 21 "lažna demokratija" pokazuje zapravo "domaću (privrednu) nesposobnost". Čast vojnoj industriji :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 42  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]