_zoka je napisao:
Prvo,komunisti se nisu ni blizu obogatili koliko se obogatila elita prije rata,niti koliko se bogate ovi sada.Šta je to Tito ostavio svojoj porodici ako se toliko obogatio?
Pogledaj intervju sa Jovanka Broz:
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... am.lt.html i na forumu diskusije.net pročitaj postove (
http://www.diskusije.net/ex-yu/jovanka- ... rana2.html) #12, #17, #18, #21, #24 - ako ti nije problem.
Ona je tu jasno definisala kako su se pojedini bliski saradnici Tita bogatili. Kako je ona istjerana iz stana "kuća mora biti muzej ; oduzeta sva garderoba ; oduzeti svi automobili koje je Tito posjedovao..." i sve to prepisano državi, a naravno komunisti su i tada to uzimali kako hoće.
Zato kad budeš imao malo više vremena, pročitaj intervju sa Jovankom Broz, veoma interesantna i poučna ispovjest i šta su radili komunisti i kako su se bogatili.
_zoka je napisao:
Drugo,običan narod je daleko bolje živio pod komunistima nego pod kraljem ili pod ovom bagrom sada.
Ja ne sporim da su građani dobro živjeli, naprotiv, to je u redu.. ali ono što ja stalno i neprestano ponavljam, Tito je sistematski urušavao srpski identitet. Nikada nisam rekao da je SFRJ ekonomski bila slaba država, to je apsurd.. govorio sam samo o političkom odnosu Tita prema Srbima kao najbrojnijem narodu u Jugoslaviji.
_zoka je napisao:
Treće,nemoj da kriviš komuniste za Jugoslaviju,nisu je oni napravili...
Kako je komunizam negativno utjecao na društvo?Gradeći pruge,ceste,fabrike,škole,vršeći elektrifikaciju sela i uvodeći telefon i tekuću vodu?Izgrađujući stanove za radne ljude?Opismenjujući narod,dajući podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju i mehanizaciju?Otkupljujući tako dobivene proizvode i omogućivši seljaku da živi od proizvodnje?
Ja krivim samo ono gdje je okrnjen srpski narod i to dobro poglancan, ništa drugo. Na kraju krajeva, ako nisu imali dobru političku orjentaciju nisu trebali uopšte ni preuzimati vlast. Ali okey, razumjem, poslije ratno vrijeme je, mora neko preuzeti vlast i to su bili komunsti.. Ali u daljem razvoju socijalističke države oni nisu vodili dobru politiku. Nisu držali u ravnoteži "istok i zapad".
Ova tvoja dalja pitanja su takođe ekonomske i socijalne prirode i to se može povezati sa onim što sam rekao u svom drugom citiranju tebe.
Moram isto tako da kažem, da si ti _zoka vrlo dobar sagovornik na istorijskim temama. To dosta cijenim, a pogotovu istorijski obrazovane osobe. Zato mi je potpuno zadovoljstvo što djelimo nekada i različita mišljenja i shvatanja, a ponekada se i slažemo oko nekih bitnih stvari.