BlackHand je napisao:
Gospodar prstenova, pa nek priča ko šta hoće.. Mogao sam knjige pročitati još 200 puta, nikada ne bih doživio likove i bitke onako kako su ih predstavili na filmu..
HM...ne slazem se u potpumnosti. Prvo sam gledao film a knjige procitah prije dva dana.
U pravu si da mi je gledanje filma pomoglo da jasnije vidim likove i pojedina desavanja ali mi je knjiga ipak bolja.
Sto se tice Bombadila...negdje sam citao da je on taj lik naknadno ubacio da bi udovoljio svojoj djeci koja su imala nekakvu lutku, po kojoj je taj lik napravljen. Nekako mi odudara od svega i vise lici na lika iz neke djecije bajke.
U filmu ne vidim opravdanje zasto je recimo Aurena prenijela Froda preko rijeke u Rivendal?
I knjizi se ona samo spomene par puta do samog kraja kada uslijedi vjencanje dok je u filmu ima vise.
Mada ima logike jer na kraju trece knjige ima dodatak koji objasnjava mnoge stvari pa i ljubav izmedju Aragorna i Aurena. da je u filmu nisu vise spominjali ispalo bi s neba pa u rebra na kraju.

Ima toga dosta ali da ne davim...ah da...u filmu nije objasnjena sudbina Sarumana niti se pojavljuje Sauronov glasnik, porucnik kule Barad-dura zvan Usta Sauronova.
Nije mi se svidjelo u filmu ono natezanje kada Gondor poziva u pomoc kraljevstvo Rohana. U filmu su prikazali da Denetor nece da ih zove u pomoc a da Teoden nece da podje u pomoc dok ga ovaj ne pozove. Pa onda Pipin pali one svjetionike.
Toga u knjizi nema. Denetor je naredio da se svjetionici popale i poslao glasnika da zove Teodena u pomoc. Teoden cak kaze da bi se odazvao i da nije stigao poziv u pomoc. To je prikazano kao veliko prijateljstvo izmedju dva kraljevstva a ne kao na filmu kao nadmudrivanje ko je jaci i vazniji.