banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Nov 2009, 09:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Alkohol bi prema štetnosti odmah bio iza heroina i kokaina, duhan bi bio na 9. mjestu, a kanabis, ecstasy i LSD na 11., 14. i 18. mjestu.

Britanski liječnički odbor koji se bavi zlouporabom droga ovih je dana u potpunom raspadu nakon što je ostavku na mjesto šefa odbora predao znanstvenik David Nutt. Njega su krajem prošlog tjedna žestoko napali političari i struka nakon što je u javnost izašao s kontroverznim prijedlogom da se na listu štetnih droga stave alkohol i cigarete.

Legalni opijati

To je potkrijepio tvrdnjama da su alkohol i cigarete štetnije od ecstasyja, kanabisa i LSD-a i da se zbog toga ne bi smjele raditi razlike između legalnih i ilegalnih opijata i ostalih supstanci.

Prema njegovom posljednjem prijedlogu, zbog kojeg je na kraju morao napustiti rad u odboru, alkohol bi tako dospio na peto mjesto po štetnosti, odmah iza heroina i kokaina, dok bi duhan bio na devetom mjestu, a kanabis, ecstasy i LSD na 11., 14. i 18. mjestu. Nutt je tvrdio da mu cilj nije reći da droga nije štetna, već upozoriti na daleko veće rizike konzumiranjem cigareta i alkohola.

Međutim, kao što je u Velikoj Britaniji taj prijedlog dočekan “na nož”, tako ni naši stručnjaci ne misle da bi takav prijedlog mogao proći.

D. Robert Torre iz KB Sestre milosrdnice ističe kako alkohol i cigarete nikako ne mogu dobiti status štetnih droga naprosto zato jer se radi o legalnim opijatima za razliku od ecstasyja i kanabisa, što ne znači da nisu štetne ili da su manje štetne.

- Životna praksa često opovrgava znanost. Ovo nije samo medicinsko pitanje, već društveno i političko koje je teško korigirati. Ovisnost o nikotinu je najtvrdokornija od svih ovisnosti, a pušači su neizravno ostali bez sustava podrške. Zakon ih ne tretira direktno kao ovisnike i prepušteni su sami sebi i na njima je da se sami odluče kako će se i kada liječiti. Svaka uporaba ilegalnih droga smatra se zlouporabom, ali konzumacija alkohola i cigareta zove se upotreba.

Sve su te stvari štetne, ali zakon neke priznaje, a neke ne. To je glavno pitanje na koje treba odgovoriti - kaže dr. Torre.
Štetne navike

Prijedlog je upravo zato i izazvao burne rasprave, jer članovi britanskog parlamenta strahuju kako bi ovakve ideje mogle biti krivo shvaćene, odnosno da bi građani mogli prihvatiti ecstasy ili LSD kao nešto što im ne može škoditi.

- Pa to možda i jest veći problem i zato mi u struci ne volimo baš iznositi takve ocjene, jer ljudi nerijetko takve stvari shvate kao poziv da im je bolje da uzimaju ecstasy nego da puše. To je potpuno promašeno, jer i jedno i drugo su štetne navike - zaključuje dr. Torre.

I Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je prvi put najavila rat alkoholu sličan onom koji godinama vodi protiv cigareta. Cilj je promijeniti stav društva prema dozvoljenoj ovisnosti o alkoholu. Predlaže se i povećanje poreza na alkohol.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 12:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
ovo je malo smijesno, zar ne mislis?

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 13:29 
Nije smjeshno, mnogi su u velikoj zabludi sto se tiche stetnosti nekih supstanci...

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2009, 00:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
isto kad zapalis cigaru i cvaknes ekstazi?
isto?
pa onda casicu radze pa zaljepis lsd?

ne razmijem malo ni o kojim kolicinama se radi , na koje vrijeme, na osnovu kakvih ispitivanje su dosli do toga?

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2009, 00:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
boa je napisao:
na osnovu kakvih ispitivanje su dosli do toga?

pa isto kao i za svaki drugi lijek :) farmaceutska industrija trosi mnogo para na istrazivanja, najvise poslije vojske..primjeceno je da droge imaju neke blagotvorne efekte, pa se detaljno istrazuju, koje su doze sigurne u onom smislu kao i sve druge hemijske supstance koje se koriste kao lijekovi..tako je npr. "pronadjen" morfin i siroko se koristi u medicini kao snazan analgetik za akutna stanja tipa infarkta i sl.
nego evo jedan text, vrijeme ce pokazati jel tip bio ludak il nije :) (ako mu uospte dozvole da iznese istinu u slucaju da im se ne svidja :wink: )
http://www.index.hr/vijesti/clanak/mari ... 37637.aspx

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2009, 08:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
:D to da je marihuana ljekovita je opšte poznato, a i to da ljudi od nje postaju svjesnij i pametnij također, zato je na meti zakona, jer ako bi se svi "napušili" teško bi bilo levatit ljude i manipulisat njima 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2009, 10:37 
boa je napisao:
isto kad zapalis cigaru i cvaknes ekstazi?
isto?
pa onda casicu radze pa zaljepis lsd?

ne razmijem malo ni o kojim kolicinama se radi , na koje vrijeme, na osnovu kakvih ispitivanje su dosli do toga?

Misli se na stetnost, a ne efekat...druga stvar popij pola litre rakije pa onda mozemo govoriti o nekim stvarima.

Casica rakije je ljek kazu...

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2009, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nce%29.svg

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2009, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
LSD...

Kratkoročne posljedice

Najčešći problemi koji se javljaju kod nekvalitetne droge odnosno „lošeg tripa“, mogu biti osjećaji straha i očaja. Takve se posljedice mogu javiti kad osoba ima problem poput depresije, šizofrenije, manične depresije itd. Droga dovodi do ekstremnih promjena raspoloženja, zimice, nepravilnog disanja, znojenja, drhtavice u rukama… Promjene se događaju u percipiranju svjetla, zvukova, mirisa i dodira i osjećaja za vrijeme. Povećava se i krvni tlak, broj otkucaja srca, i razine šećera u krvi. U prvih nekoliko sati nakon konzumacije može se javiti mučnina i vrtoglavica.

Dugoročne posljedice

LSD može prouzročiti ekstremne, dugotrajne neuropsihijatrijske probleme, poput „flashbackova“, psihoza, teških depresija ili sindroma sličnih šizofreniji, pogotovo kod osoba koje češće koriste drogu. Osim toga 'trip' može dovedi do ekstremne promjene raspoloženja, napade agresije i strahova i slično.

Šta je LSD prema cigareti... :confused4:

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Buah... ko o čemu ja o nikotinu... Nije to pretjerivanje, nego samoubjeđivanje u svoju odluku.

Oko mene svi puše i sa slašću gutaju dim a ja ih ljubomorno ovako gledam :angry3:

Juče sam srela jednog kolegu sa posla koji je imao kancer pljuvačne žlijezde i prilikom operacije mu je odstranjen dio vilice koji će mu sa nožne kosti biti presađen... reklu su mu da je uzrok pušenje... mnogi pušači nikad ne obole od kancera kao što i nepušači obolijevaju, ali...

Malo me demorališe što su nuspojave kao gojenje prateća stvar odvikavanja i što se detoksikacija sporo odvija, demorališe me i rečenica "podaci pokazuju da zavisnost od pušenja, odnosno nikotina, izaziva strukturalne promene u mozgu koje opstaju dugi niz godina čak i kad se prekine s pušenjem". :cry:

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 14:32 
Citiraj:
nuspojave kao gojenje

Nije to od prestanka pushenja, vec od prezderavanja... 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 14:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Citiraj:
nuspojave kao gojenje

Nije to od prestanka pushenja, vec od prezderavanja... 8) 8) 8)

Pa i ja se nadam da to nije od nekog "klika" u metabolizmu prilikom odvikavanja nego od uslovnog refleksa trpanja u usta hrane.
Za sada nemam problem zvani "šta ću sa rukama" niti imam nagon za hranom pa se nadam da neću dobiti na kilaži.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
kim deal je napisao:
:D to da je marihuana ljekovita je opšte poznato, a i to da ljudi od nje postaju svjesnij i pametnij također, zato je na meti zakona, jer ako bi se svi "napušili" teško bi bilo levatit ljude i manipulisat njima 8)

Ahahah, odavno vecu glupost ne procitah. Zar si stvarno tako naivan da u ovo vjerujes, ili tjesis samog sebe?
Ljekovita, to u neku ruku stoji, ali nije ljekovita nego pomaze kod nekih problema, ne lijeci ih nego ublazava simptome. Ne mozes reci da je ljekovita, ali da se u nekim slucajevima (PTSP i ne mogu se sjetiti sta jos) opravdano koristi - to stoji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]