banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 19:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 24 Okt 2009, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
uloga crkve i uloga dzamije u proteklom ratu nije bila u sluzbi sustine vjere nego upravo u sluzbi pomenutih veoma zamaljskih interesa
pri cemu je vojno i politicki jaci i renomiraniji dominirao

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 10:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
skitnica je napisao:
uloga crkve i uloga dzamije u proteklom ratu nije bila u sluzbi sustine vjere nego upravo u sluzbi pomenutih veoma zamaljskih interesa
pri cemu je vojno i politicki jaci i renomiraniji dominirao

E bravo!To znači da ona Avionam1-ova teorija kako su neke religije ekstremne a druge nisu u potpunosti neutemeljena!
Sve što je božansko je dobro po ljude ali je belaj kako to božansko ljudi interpertiraju!
Ti kao hrišćanin primjeni u životu svih 10 zapovijedi a ja ću primjeniti Kur'anska načela i Poslanikov Sunnet i u svijetu će sve savršeno funkcionirati.Raj na zemlji. :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa ne znam bas
jedna od 10 zapovjedi je i "ne ubij" sto znaci da ja ne bih ubijala u slucaju pridrzavanja
a, vidim, po islamu se smrtna kazna podrazumijeva za neke stvari
kako bi taj nas odnos onda funkcionisao?

ili da se sasvim izolujemo jedni od drugih pa da svako postupa po svome na svom terenu ili da se nekako uskladimo? :wink:

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 11:10 
Pripravnik
Pripravnik

skitnica je napisao:
pa ne znam bas
jedna od 10 zapovjedi je i "ne ubij" sto znaci da ja ne bih ubijala u slucaju pridrzavanja

ili da se sasvim izolujemo jedni od drugih pa da svako postupa po svome na svom terenu ili da se nekako uskladimo? :wink:

Kad dilera teških droga ubiješ onda si spasio hiljade i hiljade drugih.Ukoliko mu dopustiš da se izvuče onda ubijaš hiljade i hiljade drugih.
U Iranu ubiju jednog dilera i budu rahat u narednih 30 godina,imaju društvo bez droge!A uzmi neku zapadnjačku zemlju kao primjer pa analiziraj njihovu omladinu u odnosu na drogu.Šta je manje bolno???
Slična situacija je sa ubicama,silovateljima,pedofilima isl!
I nisam siguran da su baš svi hrišćani/kršćani protiv smrtne kazne!

Što se tiče ubijanja nevinih,Islam je tu decidan i jasan:
"Ko ubije nevina čovjeka kao da je pobijo čitav svijet"

p.s.Što bi se izolovali,,,ti meni ne smetaš ni kao hrišćanka ni kao komšinica,bujrum na kahvu :) ,,Bog nas je podjelio u narode da bi smo se bolje upoznavali i u dobru natjecali! :)

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
BOSANSKI_NOVI je napisao:
U Iranu ubiju jednog dilera i budu rahat u narednih 30 godina,imaju društvo bez droge!A uzmi neku zapadnjačku zemlju kao primjer pa analiziraj njihovu omladinu u odnosu na drogu.Šta je manje bolno???

Dobar post bosanski novi, ali mislim da nije bozja volja da ljudi sude. Jer Bog da je htio on bi ubijao trgovce drogom, ali je pustio slobodnu volju svakom i svako ce odgovarati na sudnjem danu za svoja djela.
Problem je sto ljudi preuzimaju ulogu Boga radi "spasavanja" drugih i onda cine grijeh. Posebno je to izrazeno u islamskim zemljama, a bilo je i u hriscanstvu prije nekoliko vijekova.
Sto se tice religije, najbolja reklama za svaku religiju su djela koja ta religija radi, a ubijanje pa makar bilo i iz "humanitarnih" razloga nije dobra reklama. Civilizovan covjek ne moze nikoga ubiti ma koliko on bio kriv. To sto u islamskim zemljama i u SAD sto postoji smrtna kazna je samo dokaz da su to varvarske zemlje i da nisu jos potpuno civilizovane.
Pravi primjer imamo u Evropi gdje nema smrtne kazne ali se kaznjava zatvorom tako da onaj diler kog bi u islamskim zemljama ubili biva zatvoren i ne moze rasturati drogu.
Sto se tice poredjenja Irana, Iraka, Avganistana i ostalih islamskih zemalja koje su po mom misljenju dno civilizacije jer su uveli varvarske obicaje iz religije najbolji primjer je milioni onih koji iz islamskih zemalja i "islamske slobode" bjeze u zapadne zemlje i svjedoce o hororu koji se tamo desava, a koji mozemo vidjeti i na televiziji.
Naravno, tu religija nije kriva nego samo pogresno tumacenje religije jer su i hriscani prije nekoliko vijekova bili na istom nivou kao kad su u Evropi gorjele lomace i kad su ljudi preuzimali ulogu Boga i sudili neistomisljenicima. Iako je Isus jasno rekao "ne sudite da vam se ne sudi". Naravno, kao sto rekoh religija nema puno veze s ovim jer su religije u sojoj doktrini u osnovi dobre. Ali bilo islam ili hriscanstvo ako se pogresno interpretira kao sto je sad slucaj u islamskim zemljama ili u evropi u srednjem vijeku ne vodi dobru.
Dobar primjer islamske zemlje je Turska za koju mozemo reci da je presla prag koju je Evropa presla, ali to nikako ne mozemo reci za Irak, Iran i druge zemlje gdje je religija povezana sa drzavom i vidimo da je napredak ovih zemalja slab uprkos velikom prirodnom bogatstvu. Znaci da sistem ne valja, slicno kao i u BiH gdje vlada nacionalizam i religijska zatucanost sa sve tri strane.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 11:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kafa? zasto ne :)

nego
ti si predlozio da se i ti i ja ponasamo u skladu sa sustinom svojih vjera, bez obzira na razlicitosti, i da ce tako nastupiti blagostanje na Zamlji
medjutim, po tome ispada da bi ti, odnosno muslimani, trebao ubijati one za koje se ljudskim-nesavrsenim, subjektivnim i cesto zloupotrebljivim- mehanizmima utvrdi da nisu nevini (dileri droge, pedofili, preljubnici (?), homoseksualci (?)...)
a ja, odnosno hriscani, to ne bih radila
kakva je to zajednica?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 11:50 
Pripravnik
Pripravnik

jellyfish,

Kad bi ovako bukvalno shvatali neke izreke Isusa ili Muhameda onda nebi trebali ni postojati sudovi kao institucije koje se bave pravom i pravdom!
Ukinimo sudove na svijetu pa neka na zemlji vlada NERED!

Islamska država je država gdje je šerijat na snazi!(gotovo da ih nema)
Muslimanska zemlja je zemlja gdje su muslimani većina ali ne mora biti islamska ako nije šerijatsko uređenje.(Takvih je puno)
Turska je muslimanska zemlja koja ima sekularno uređenje!
Svijetli primjer islamske zemlje je Malezija gdje se puno ulaže u obrazovanje,gdje je standard na nivou standarda zapadnih zemalja i gdje su manjine maksimalno zaštićene jer se malezijci vode onom devizom da si onoliko napredan i civiliziran koliko ti manjine kvalitetno žive.
Radi se o "zemlji tigru" koja je privredno čudo a da ta privreda nije utemeljena samo na nafti već na proizvodnji visokosofisticirane tehnologije isl.

A dok postoje ljudi na zemlji tužilaštvo,sudstvo i ostali pravni instituti MORAJU postojati pa samim tim i sankcije za prijestupnike.
Nemam ništa protiv da se ubojice,narkodileri,silovatelji,pedofili i teški zločinci ubijaju!

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 11:54 
Pripravnik
Pripravnik

skitnica je napisao:
kafa? zasto ne :)

nego
ti si predlozio da se i ti i ja ponasamo u skladu sa sustinom svojih vjera, bez obzira na razlicitosti, i da ce tako nastupiti blagostanje na Zamlji
medjutim, po tome ispada da bi ti, odnosno muslimani, trebao ubijati one za koje se ljudskim-nesavrsenim, subjektivnim i cesto zloupotrebljivim- mehanizmima utvrdi da nisu nevini (dileri droge, pedofili, preljubnici (?), homoseksualci (?)...)
a ja, odnosno hriscani, to ne bih radila
kakva je to zajednica?

Ti i ja živimo u sekularnoj državi gdje postoji sekularno zakonodavstvo i njegove institucije.
Kao sljedbenici religija koje zagovaraju RED mi smo se prilogodili i time nismo manji vjernici.

Nego,Bujrum u Bosanski Novi na kahvu.....evo i moja hanuma te poziva :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, ali sudovi na svijetu ne sude po bozjim zakonima nego po ljudskim. U slucaju malezije bi se slozio da je daleko ispred ovih zemalja kao irak, iran itd. sto se odmah vidjelo po njenom razvoju.
ps Drago mi je da jos neko koristi ove stare nazive kao Bosanski Novi. Najgluplje mi je kada cujem ove nove nazive kao Novi Grad, Lazarevo, Obilicevo, o nazivima ulica da i ne govorim. Smatram da bi se trebali vratiti stari nazivi gradova i ulica i dijelova grada. :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 12:14 
Pripravnik
Pripravnik

Eto nije nam diskusija bila u prazno,oko nečeg smo se složili :)

Svi Bošnajci,Hrvati ali i dobar dio Srba će stalno koristiti stare nazive svojih gradova,čaršija,naselja sve dok se i zvanično ne vrate u službenu primjenu.Ne možete etnički očistiti jedan prostor od dva konstitutivna naroda i onda dekretom izmjeniti nazive gradova.
Ja sam se vratio u svoj grad i zovem ga onako kako se oduvijek zvao!Rođen u Bosanskom Novom,živim u Bosanskom Novom i u njemu ću umrijeti.
Koliko mi je poznato i u BL se i danas dobro zna gdje je Mejdan,Hiseta,Šehitluci ....itd
Šta bi sad po toj logici većinski Bošnjaci u Bosanskom Petrovcu trebali gradu promijeniti naziv u Bosansko Šemsudinovo???Dajte ljudi okanimo se đavoljeg posla!

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 13:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Islam je u poslednje vreme u fokusu jer je najveća prepreka globalizaciji sveta tj.westernizaciji!
U igri gde se zna ko je globalizator a ko globaliziran,Islam i muslimani pružaju najveći otpor.
Zašto je to tako?Čitajući Ahmedove komentare da se primetiti da je kod većine islamskih zemalja i muslimana koji u njima žive teško razdvojiti religijsko od ostalog jer kako sam ja svatio Islam je koncept života koji muslimanima daje odgovor na svaki segment i na svaku moguću situaciju u životu što dovodi do zaključka da su Islam i muslimani najveća prepreka sveopštoj globalizaciji sveta!Na jednom sarajevskom forumu jedan od forumaša se na sličnu temu izrazio da "ne želi robovati neoliberalnom kapitalizmu i međunarodnim korporacijama već isključivo svom Gospodaru-Bogu".U tom grmu leži zec!

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Neću ni ja u EU, ali me to automatski ne čini muslimanom. Volim svinjetinu, na hadž nikada neću ići...

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 15:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Avinoam1,

Kako onda objašnjavaš da su Srbi kao pravoslavni tj.hrišćanski narod počinili genocid nad muslimanima BiH gdje su pokazali monstruoznost sotonističkih razmjera koju je i međunarodni sud u Hagu potvrdio i osudio.(etničko čišćenje,logori,silovanja,sistemska rušenja džamija itd)
Od sveukupnih zločina na prostoru BiH 90 % su počinili pravoslavni uz blagoslov SPC-e dok su se ti isti muslimani koje ti smatraš najekstremnijima pokazali najcivilizovanijima u proteklom ratu!
Nemoj mi samo kasnije spominjati arape-mudžahedine jer ih je Tuđman namjerno propustio kroz svoj teritorij da bi oblatio karakter odbrambenog rata kojeg je vodila Armija R BiH.
Istina i od strane pripadnika islamske vjere je bilo zločina ali su oni bili pojedinačni ispadi a ne SISTEMSKI kako su to činili pravoslavni i katolici u BiH uz blagoslove svojih crakava!
I na kraju krajeva historija je pokazala da je najviše zla u povijesti čovječanstva počinio bjeli čovjek - kršćanin!(inkvizicija,I sv.rat,II sv.rat,bacanje atomske bombe,etnička čišćenja,kolonizacije,,,,)

Kao prvo, nije mi u potpunosti jasno kakve veze ima ovaj tvoj komentar sa onim o cemu sam ja govorio sa Oficirom.

Nemam namjeru da puno pricam o ratu ali zelio bi samo da se dotaknem nekih tacaka. Genocid nad muslimanima nije pocinjen jer u tom slucaju muslimanski narod danas ne bi postojao. Sud u Hagu je za mene cista glupost posto je isti taj sud oslobodio Nasera Orica. Tvoja cifra od 90% je takodjer cista glupost zato sto ne postoje dokazi da su 'pravoslavci uz blagoslov SPC' pocinili zlodjela u tom obimu. Totalno lupetanje koje me maksimalno zamara i o kojem uopste ne zelim da raspravljam na ovome mjestu.

Tvoja zadnja recenica ('najviše zla u povijesti čovječanstva počinio bjeli čovjek - kršćanin') me je ipak zapanjila i samo potvrdila katastrofalan nivo tvog razmisljanja, tvoju neinformisanost i nepostojecu snagu argumentacije i donosenja zakljucaka. Ne zelim da te ovim omalovazavam ali samo bi ti predlozio jednu stvar: prije nego sto u svom izlaganju postavis jednu tezu, ili jednu tvrdnju, moras biti u stanju da to sto tvrdis podkrjepis odredjenim izvorima. Znaci nije fora samo da provalis nesto bezveze nego ako zelis da te ljudi ozbiljno shvate (u ovoj diskusiji) onda bi po mom misljenju to trebao da ucinis na jedan inteligentan i koliko toliko akademski obrazovan nacin.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 16:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

skitnica je napisao:
pa ne znam bas

Kad dilera teških droga ubiješ onda si spasio hiljade i hiljade drugih.Ukoliko mu dopustiš da se izvuče onda ubijaš hiljade i hiljade drugih.
Slična situacija je sa ubicama,silovateljima,pedofilima isl!
I nisam siguran da su baš svi hrišćani/kršćani protiv smrtne kazne!

Što se tiče ubijanja nevinih,Islam je tu decidan i jasan:
"Ko ubije nevina čovjeka kao da je pobijo čitav svijet"

p.s.Što bi se izolovali,,,ti meni ne smetaš ni kao hrišćanka ni kao komšinica,bujrum na kahvu :) ,,Bog nas je podjelio u narode da bi smo se bolje upoznavali i u dobru natjecali! :)

Kada sam govorio o smrtnoj kazni nisam mislio da kriminalce, ubice, rasturace droge, itd. Ta vrsta smrtne kazne postoji ne samo u islamskim zemljama nego npr. u komunistickoj Kini ili sekularnoj Americi. Nisam uostalom ni tvrdio da ne postoje Hriscani koji podrzavaju smrtnu kaznu za ubice i sl. Ja sam licno protiv izvrsenja smrtne kazne ali mogu da razumijem ljude koji to podrzavaju kada su u pitanju zlocini teskih kategorija.

Ja sam govorio o smrtnoj kazni (ili u najmanju ruku o prijetnji smrtnom kaznom) za ljude i zene koji napuste Islam u predju u neku drugu vjeru. Postoje tekstovi iz Kurana (33:36 i sl.) i Hadita koji objasnjavaju da nijedan vjernik nema slobodu izbora i da je onaj koji predje u drugu vjeru u stvari izvrsio izdaju i zbog toga mora biti ubijen.

Koliko mi je poznato postoje muslimani koji sumnjaju u ispravnost tih hadita zato sto su kontradiktorne (npr. pod smrtnom kaznom bi onda trebali biti i Jevreji i Hriscani koji 'promjene vjeru' i predju u Islam), i da izmedju ostaloga odredjene hadite nisu potvrdjene drugim svjedokom nego su prenesene preko samo jedne osobe, itd.

Prema tome postoji i medju muslimanskim teolozima misljenje da smrtna kazna ne bi smjela vaziti za ljude koji napuste Islam. Jedina je tragedija sto postoji ta fatalna mjesavina izmedju religije i drzave i problem da si je religijska elita u velikoj vecini islamskih zemalja uzela za pravo da predstavlja Boga na ovoj zemlji i da sudi covjeku. U tom kontekstu me je zanimalo misljenje muslimanskih forumasa: da li licno podrzavate izvrsenje smrtne kazne nad osobama koje napuste Islam?

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 16:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Okt 2009, 04:24
Avinoam1 je napisao:
U tom kontekstu me je zanimalo misljenje muslimanskih forumasa: da li licno podrzavate izvrsenje smrtne kazne nad osobama koje napuste Islam?

Da li ima ovdje muslimana?

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 16:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

nazaren je napisao:
Avinoam1 je napisao:
U tom kontekstu me je zanimalo misljenje muslimanskih forumasa: da li licno podrzavate izvrsenje smrtne kazne nad osobama koje napuste Islam?

Da li ima ovdje muslimana?

Ima ih nekoliko, Ahmed, Oficir, Bos.Novi, itd.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 19:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Pojam "musliman" doslovno znači, ako se ne varam, "onaj koji se pokorava Bogu", što znači da smo svi manje-više muslimani. Ako se drugačije ne naredi. :)

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 20:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
filozof sa vrbasa je napisao:
Neću ni ja u EU, ali me to automatski ne čini muslimanom. Volim svinjetinu, na hadž nikada neću ići...

Ja znam tonu muslimana koji jedu svinjetinu...Kao da je to nesto....

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 22:10 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Biti musliman znaci totalno se pokoriti Bogu. To je nacin zivota.
Vjerujem da si sreo vise Adisa, Samira, Emira itd koji jedu svinjetinu, ali to sto oni nose muslimansko ime ne cini ih automatski muslimanima.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2009, 08:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Okt 2009, 04:24
Dust je napisao:
Biti musliman znaci totalno se pokoriti Bogu. .

Imam osjećaj da se je Bin Laden i njegova raja totalno pokorio bogu. Ako u Kuranu piše da nevjernike treba ubijati, da prije svega one koji su napustili islam treba ubiti onda bi to bilo "totalno" !? To bi nekako bilo istinsko čuvanje pravih islamskih vrijednosti-zaštiti religiju od onih koji bi je napustili ? Da li zato u islamu ima malo napuštanja?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]