banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 08:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jul 2008, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Warrior of the Light je napisao:
Meni se sviđa ona teorija haosa, tj. da je sadašnji trenutak beskonačni skup vjerovatnoća koje su odredili prošli događaji, a sa kojima svijest dolazi u interakciju i bira kombinacije koje će da ostvare budućnost. Primjer: ako neko studira ekonomski fakultet, mala je vjerovatnoća da će da postane doktor medicine (iako ta vjerovatnoća doduše postoji, ali je tako mala da je zanemarljiva) ali je zato velika vjerovatnoća da će postati ekonomista pa možda i magistar i doktor ekonomskih nauka... Na ovaj način, budućnost je (u velikoj mjeri) determinisana skupom vjerovatnoća s najvećom mogućnošću ostvarenja (iako, naravno, ništa nije strogo određeno ali postoje jasne tendencije)

E sad, primjenite ovaj recept na mnogo širi plan i ispada da su mnoge stvari već unaprijed određene izborima urađenim u prošlosti, a ovi izbori su određeni nekim drugim izborima još dalje u prošlosti... postoje i stvari koji itekako utiču na nas a rezultat su izbora drugih ljudi, često onih koji su živjeli mnooogo prije nas. Takođe, ovaj model se može primjeniti i na državu, naciju, pa i na čitavo čovječanstvo. Još kad se u sve to uplete metafizika sa svojim zakonima karme itd. onda baš postaje veselo :)

Zamislite superkompjuter u kojem su pohranjena sva iskustva i svi događaji svih vremena, sve do ovog trenutka - i zamislite da se svakim novim trenutkom njegova memorija dopunjava novim podacima: ovakav kompjuter bi mogao da determiniše sve moguće vjerovatnoće, da izračunava njihove kombinacije koje će imati najveću mogućnost ostvarenja i da samim tim prilično dobro predviđa najvjerovatniju budućnost na makro i mikro nivou, čak i dugoročno.

Naravno, neko će se upitati: a šta je sa slučajnostima, šta je sa stvarima koje se mogu desiti "nizbogčega" i potpuno poremetiti sistem? Dva su odgovora: 1) slučajnosti se stvarno mogu desiti, što znači da sudbine stvarno nema; 2) sistem je beskrajno uređen svojim zakonitostima (gdje je tu onda haos?), tako da se slučajnosti nikad ne dešavaju, nego je percepcija slučajnosti samo rezultat tačke gledišta: ovo znači da sudbina stvarno postoji u određenoj mjeri, iako ne baš onako kao se popularno zamišlja ("sve je zapisano").

U vezi ovoga mogu da preporucim Beyond Belief : Randomness, Prediction and Explanation in Science.
Ukratko, poznati matematicar David Hilbert je na jednom kongresu matematicara 1900. godine postavio 23 mat. problema za 20. vijek. Jedan od tih problema, tzv. 10 Hilbertov problem se odnosio na koncipiranje jednog formalnog sistema koji bi mogao verificirati, odnosno falsificirati svaku matematicku teoremu. Ovim problemom su se pozabavili najveci matematicari i teorijski informaticari 20. vijeka, i nisu ni slutili koliko daleko ce ih taj tzv. 10. problem odvesti. Dosli su do fenomenalnih otkrica, i ta otkrica su opisana u 11. poglavlju pomenute knjige. Osim toga, mozete pogledati i nekoliko dijelova predavanja Gregorija Chaitina:
http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f, koji inace radi kao matematicar-informaticar pri IBM-u i jedan je od najvecih matematicara 20. vijeka. On je dokazao informatickim putem da ne postoji rijesenje za 10. problem i naravno objasnio zasto. Ono sto je istovremeno fascinantno i nevjerovatno u isti mah su implikacije njegovog otkrica.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2008, 18:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Predlažem da se ovo prebaci u Duhovnost i religija.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2008, 21:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2008, 15:55
Ponekad se zapitam postoji li ista u ovome svijetu?
pravda,da te ljudi cijene zbog onoga sta radis a ne sta imas... itd.....

Posteni i dobri ljudi nisu nigdje dospjeli i uvijek najebu, niti ih ko cijeni zbog toga sta rade..... samo ih jos vise iskoristavaju!

Znaci sudbine nema.... jednostavno je covijek sam krivac za sve!

Bas je zacrtano u sudbini da neki frajer dodje povaliti neku maloljetnicu.. i ona ostane trudna... i to djete ode u sirocad! ( a da li je to dijete zasluzilo takav zivot?)

Neznam ...... ponekad razmilsjam da je ''BOG'' jedno veliko razmazeno dijete, koje se dosadjivalo pa napravilo covijeka i sve ostalo..... i igra se sa nama ko sa igrackama! I posmatra sa strane.... prati nas zivot... gleda da li ce mo doci u iskusenje...... (prekrsiti ta njegova pravila) kako ce mo se znalaziti u nekim situacijama.......
Zivot je jebeno okrut i nemilosrdan! A i malo je cudno da od 4 milijarde ljudi ( ako ne i vise) na zemlji ima zacrtan neki put kojim mora poci!
Npr.. ja idem u banku da podignem novac... imam fin zivot , djecu, sve...... I na povratku kuci mene neka nadrogirana budala izbode nozem, zafalilo mu para za drogu!
I to je kao sudbina? Da ja umrem i da mi djeca ostanu bez oca!
Ko zna mozda je meni sudjeno da sada u ovo vrijeme pisem na forumu o ovome :lol:

Ovaj zivot je jedna velika iluzija ili necija bolesna igra! :confused2:

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 00:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Sudbina

"Prihvatiti zivot u svojoj totalnosti, takav kakav je, znaci opustiti se i pustiti da te zivot preuzme na sebe, i poslije slijediti ga tamo gdje te vodi. Takav covjek je uvijek u miru. Bilo sto se desava nije mu problem, ogranicava se da to prihvati prirodno. Ne samo da ne daje otpor, stavise daje dobrodoslicu zivotu u obliku u kom se pojavi. Daje dobrodoslicu smrti, jer ni smrt ga moze uznemiriti. Nema nista sto ga moze uznemiriti jer se adaptira na sve, pusta da... Kao kad opadne jedan list na jednom drvetu. Ako piri vjetar, podize se; ako ga nosi prema sjeveru, ide na sjever; ako prema jugu, ide na jug, i ako se vjetar zaustavi na tlu, ostaje na tlu. Ne, po samom sebi list nema nikakvu sudbinu. Egzistencija ima svoju vlastitu sudbinu, i covjek koji medituje prihvata kao vlastito sudbinu egzistencije. Ne pravi nikakvu odvojenost. Ako egzistencija smatra da je dosao cas smrti, onda umrijeti. Njegov kapacitet prihvatljivosti je apsolutan. Jedan takav covjek ne moze osjecati bol ni bijes ni patnju ni anksiozu: izvadio je iz korijena sve ovo."

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 09:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

DJ-TC je napisao:
Predlažem da se ovo prebaci u Duhovnost i religija.

Nema potrebe zbog jednog posta koji posmatra sudbinu sa religioznog gledista prebacivati temu na podforum "Duhovnost i religija". Gledajuci moj drugi post na ovoj temi trebalo bi temu onda prebaciti na podforum "Nauka".

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 09:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pojam sudbine (predodređenosti) se i ne može razmatrati bez neke više Sile u pozadini koja predodređuje :)

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da to isto zavisi od gledista, jer i ateisti mogu pricati o sudbini bez da vjeruju u neku visu Silu. Isto tako, ako Bog postoji onda on ne mora biti rezervisan samo za DiR vec se o njemu moze pricati i kad se govori o gravitaciji, fotonima, itd... :)
Naucnici govore o slucajnosti i predodredjenosti u formi dinamickih sistema koji lice na haos jer se ne vidi njihova periodicnost, previse su komplikovani, ali imaju svoju pravilnost u ponasanju, a ko zna, mozda se ti sistemi ne zovu bez razloga attractors (oni koji se privlace) :) Jedan od najboljih primjera koji bih ti mogao dati Vaderu je fenomen velikih ekonomskih kriza koje prati odredjena periodicnost. Naucnici su cak isli tako daleko da su to dovodili u vezu sa aktivnoscu Sunca, Suncevim pjegama... :)

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 12:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
Hristov je napisao:
Nema potrebe zbog jednog posta koji posmatra sudbinu sa religioznog gledista prebacivati temu na podforum "Duhovnost i religija". Gledajuci moj drugi post na ovoj temi trebalo bi temu onda prebaciti na podforum "Nauka".

Da, vidio sam tvoj post.

Sad sam još više za to da se ovo prebaci u "Duhovnost i religija".

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
wilderness je napisao:

Da. Recimo na oko 50 posto bolesti utice genetika dok 50 posto moze covjek sam uticati. Iako to nije bas precizno, jer recimo ako covjek hoce da zivi zdravo a nema para znaci nije do njega pa je to na neki nacin sudbina. Recimo, hoces da budes vegetarijanac i da vjezbas u klimatizovanoj teretani ali posto nemas para moras kopati kanale na suncu i jesti sta ti oni daju je na neki nacin sudbina jer covjek zeli ali je nemocan da nesto promijeni. Isto tako razlika je ako je covjek rodjen u Iraku ili u SAD. Covjek sa istom genetikom u Iraku je vjerovatnije da postane bombas ili vojnik dok covjek sa istom tom genetikom u SAD je vjerovatno da ce raditi za kompjuterom i voziti bmw. Iako je dobra strana sto jednim dijelom mozemo uticati na sudbinu, rekao bih 50 posto u prosjeku ako ne i vise. A ako damo sve od sebe i do 90 posto. Medjutim malo je nas sa tako celicnom voljom pa da dajemo maksimum od sebe u svakom trenutku. Iako pravi odgovor vjerovatno niko ne zna da li je sve sudbina ili izbor ili pomjesano, ovo su bila neka moja logicna razmisljanja na osnovu onoga sto vidim i sto sam citao.

Tačno. Al ja još uvijek vjerujem da ako se čovjek potrudi ima šanse da postigne ono što stvarno želi. Ovo za Irak i SAD je dobar primjer jer "s kim si, takav si". A šta je s nama koji smo u nekom međusvijetu gdje još uvijek ne postoje ona "zacrtana" zanimanja?
A ovo za vegetarijanca i kopanje kanala, pa i to si u pravu. Nažalost, sad nam je novac postao toliko važan da bez istog moramo dobro da se potrudimo da bismo nešto postigli. Evo moja drugarica se možda bude morala vratit kući ako ne dobije stipendiju ove god. Al to opet implicira da ako se dobro potrudiš, imaćeš ono što želiš.
Naravno da ovdje ne govorim o emocijama. Tu nikad ne znaš na čemu si. Nema planiranja niti ičega. Ako se desi, desi. To mi se i sviđa. Nekako nema objašnjenja... :turn-l:

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 15:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Da, rekao sam da ako se covjek trudi da moze da ostvari i do 90 posto zacrtanog. Kao primjer si navela prijateljicu koja da se trudila bi dobila stipendiju pa bi ostala u EU i ne bi se vracala u ovu vukojebinu.
Ali ja ti dajem drugi primjer, ono sto ne mozes uticati odnosno sudbina je recimo sljedece.
Da se tvoja prijateljica rodila ranije 15 godina u Bosni bi je zakacio rat i nikad nebi ni imala priliku studirati u italiji nego bi jednostavno morala bjezati u ratu i mozda roditi nekoliko djece i sudbina o studiranju u inostranstvu bi bila zapecacena. Ono sto zelim reci je da je mozda sudbina kad i gdje cemo se roditi, a onda u skladu sa okolnostima gdje i kad smo rodjeni mozemo vise ili manje uticati. Znaci sudbina nas postavi na jedan put pa se ti izvlaci sa tog puta. Iako ima nekad slucajeva da sve ide po planu a onda se pojavi iznenadna prekretnica u zivotu i onda se pitamo da li je to sudbina ili slucajno.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 15:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

EiLeen je napisao:
Al ja još uvijek vjerujem da ako se čovjek potrudi ima šanse da postigne ono što stvarno želi.

I ja.
Ovdje bi usla kombinacija licnog rada i intuicije.
Sa vremenom ja mogu upoznavati sebe ali samo imati intuiciju prema drugima/necemu.

EiLeen je napisao:
Ovo za Irak i SAD je dobar primjer jer "s kim si, takav si".

Ovo bi bilo etiketiranje, grupno.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 15:46 
Pripravnik
Pripravnik

NebeskaKrila je napisao:
EiLeen je napisao:
Al ja još uvijek vjerujem da ako se čovjek potrudi ima šanse da postigne ono što stvarno želi.

I ja.
Ovdje bi usla kombinacija licnog rada i intuicije.

A sta mislis Nebeska krila, moze li svaki afrikanac da postane predsjednik SAD ako zeli i trudi se. Ne! Jednostavno imamo rodjenjem neka ogranicenja odnosno sudbinu i ma koliko se trudili neke stvari ne mozemo postici. Naravno, postoje stvari koje mozemo mijenjati, ali je problem sto svi nemamo iste sanse ni iste sposobnosti. Znaci odredjeno mjesto sa okolnostima i sposobnostima, odnosno sanse, udruzene sa nasom zeljom i radom mogu dati zeljeni rezultat. Ovo u prvom dijelu prethodne recenice bold je sudbina a u drugom dijelu italic je nas napor, rad i izbor. I opet dolazimo do istog zakljucka da postoji i sudbina ali djelimicno neko vise neko manje moze uticati na nju.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 21:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

wilderness je napisao:
A sta mislis Nebeska krila, moze li svaki afrikanac da postane predsjednik SAD ako zeli i trudi se. Ne!

Njima ne funkcionise intuicija.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
" Sudbina" je relativna stvar. Tako da ne možemo kategorisati ovdje. Bilo je ljudi koji su svojim duhom probijali sve sudbinske barijere i izdizali se iznad stvarnosti. To opet vuče na duhovni aspekt, a ja mislim da je autor teme više mislio na sociološko-biološki aspekt , tj. naši "preduslovi i kontekst" uslovljeni rođenjem.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2008, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

wilderness je napisao:
Da, rekao sam da ako se covjek trudi da moze da ostvari i do 90 posto zacrtanog. Kao primjer si navela prijateljicu koja da se trudila bi dobila stipendiju pa bi ostala u EU i ne bi se vracala u ovu vukojebinu.
Ali ja ti dajem drugi primjer, ono sto ne mozes uticati odnosno sudbina je recimo sljedece.
Da se tvoja prijateljica rodila ranije 15 godina u Bosni bi je zakacio rat i nikad nebi ni imala priliku studirati u italiji nego bi jednostavno morala bjezati u ratu i mozda roditi nekoliko djece i sudbina o studiranju u inostranstvu bi bila zapecacena. Ono sto zelim reci je da je mozda sudbina kad i gdje cemo se roditi, a onda u skladu sa okolnostima gdje i kad smo rodjeni mozemo vise ili manje uticati. Znaci sudbina nas postavi na jedan put pa se ti izvlaci sa tog puta. Iako ima nekad slucajeva da sve ide po planu a onda se pojavi iznenadna prekretnica u zivotu i onda se pitamo da li je to sudbina ili slucajno.

Prijateljica mi je s juga Italije. A mene je zakačio rat, samo nisam bježala iz Bl, ostala sam, dakle, u svojoj kući. Imala sam tu sreću.
Slažem se s tobom da je slučajnost samo gdje ćemo se roditi i ne smatram više ništa slučajnošću. Biraš s kim ćeš se družiti, s kim ćeš provesti život, gdje ćeš raditi itd.
NebeskaKrila je napisao:

EiLeen je napisao:
Ovo za Irak i SAD je dobar primjer jer "s kim si, takav si".

Ovo bi bilo etiketiranje, grupno.

Nije. Nažalost. Znam dvije cure iz Irana. Jedva su pobjegle u Italiju. Jedna koja je udata za Talijana ne može da se vrati porodici. Druga je udata za Iranca, a oni nemaju razvod. Dakle, ta djevojka ako poželi da bude slobodna - ne može. ČAk ni u drugoj zemlji.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 00:12 
Pripravnik
Pripravnik

I sad se postavlja pitanje da li je i to sudbina. Sto kazes "cak ni u drugoj zemlji". A sto se tice te prijateljice u Italiji, istu analogiju mozemo primijeniti i na nekog iz bosne ili bilo koje druge zemlje. Iz ovoga primjera vidimo da imaju uticaja i okolnosti tj. "sudbina" i napor odnosno trudjenje i pokusavanje rad i zalaganje.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2008, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A naravno. JA već rekoh da ko se trudi može postići ono što želi... Lijene osobe mogu samo da žale i govore da je to bila sudbina...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Par zanimljivih dogadjaja u vezi sudbine/slucajnosti . Da li je sudbina ili slucajnost, mozda necemo nikad znati .

..

Metak koji je bio namenjen Henriju Ziglandu, jednom ispaljen i zaglavljen u stablu drveta, kao da je godinama čekao da okonča započetu misiju. Tragedija je počela 1883. godine, kada je Henri raskinuo veridbu sa svojom devojkom, a ona, u očajanju, počinila samoubistvo. Njen brat, smatrajući Ziglanda odgovornim za smrt svoje sestre, čekao je priliku da mu se osveti. Jednog dana, pucao je na njega iz revolvera i, verujući da ga je ubio, nakon toga okrenuo cev i presudio samom sebi.
Međutim, tane je samo okrznulo glavu Henrija Ziglanda i završilo u obližnjem drvetu na njegovom imanju. Zigland je svakako pomislio da ga sreća bezuslovno štiti, ali u tome se prevario. Nekoliko godina kasnije rešio je da ukloni veliko, staro stablo sa metkom na koji je već i zaboravio. Kako je u pitanju bilo zaista ogromno drvo, pa mu se posao oko njegovog vađenja učinio mukotrpnim, odlučio je da ga prekrati sa dve-tri šipke dinamita postavljene na pravom mestu. Eksplozija je, međutim, izbacila zaglavljeno revolversko zrno iz stabla i ono je završilo, verovali ili ne, u glavi Henrija Zigfilda i ubilo ga na mestu! Tako se putanja metka posle dugo vremena okončala tamo gde je prvobitno bila namenjena...

OPREZ – PADAJU BEBE!
Da dete padne sa sprata i ostane nepovređeno jer je praktično palo u naručje slučajnom prolazniku, retko se događa, ali da ista beba sa istog prozora dva puta «pogodi» istog čoveka u razmaku od samo godinu dana, zaista je teško i pomisliti.
Ipak, to se dogodilo u Detroitu, tridesetih godina prošlog veka, kada je mlada i, nema sumnje, vrlo nepažljiva majka mogla da zahvali jedino neverovatnoj sreći i izvesnom Džozefu Figloku, što joj je dete preživelo pad sa prozora. I tako dva puta. Naime, dok je Figlok šetao ulicom, beba je pala na njega, ali su oboje ostali nepovređeni.
Godinu dana kasnije, priča se ponovila. «Leteća beba» dočekala je trenutak kada je Džozef Figlok ponovo bio ispod njenog prozora i aterirala još jednom na istog prolaznika, opet bez posledica! Verovatno je talični Figlok nakon toga odlučio da, za svaki slučaj, više ne prolazi tom ulicom. Što je sigurno, sigurno je.

FATALAN DATUM
Kada je francuski kralj Luj XVI bio dete, astrolozi su ga upozorili da se čuva svakog 21. u mesecu, jer mu je to loš dan. I kao odrastao, Luj se uvek pridržavao pravila da toga dana ne započinje nikakav posao. Kada je počela revolucija, kralj je prenebregao upozorenje i 21. juna 1791. pokušao da pobegne sa porodicom iz zemlje, ali je uhvaćen u Varenu. Te godine, 21. septembra, srušena je kraljevska vlast i proglašena republika, a 21. januara 1792. Luj XVI je završio život na giljotini.

KRALJEV DVOJNIK
Čudnovata igra sudbine povezala je italijanskog kralja Umberta I i jednog vlasnika restorana u Monci. Kada je u pratnji svog posilnog, generala Emilija Poncije-Valjija, monarh navratio u taj restoran i bifedžija primio narudžbu, svi su primetili veliku fizičku sličnost između njega i kralja Umberta. Bili su istih crta lica, visine i telesne građe. U daljem razgovoru, štaviše, ispostavilo se da su rođeni istog dana, 14. marta 1844. godine, u istom gradu, i da su oženjeni suprugama po imenu Margerita. Vlasnik je otvorio restoran istog dana kada je Umerto I krunisan za kralja Italije.
U ovom slučaju teško bi se moglo reći da «konac delo krasi», ali u tom stilu je 29. jula 1900. godine Umberto obavešten da je njegov dvojnik poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima u pucnjavi. Kralj je, nakon što je naredio da se porodici kafedžije pošalje telegram saučešća, izašao u gomilu, iz koje ga je jedan anarhista usmrtio hicem iz revolvera!
Slikar Jozef Ajgner bio je poznati i cenjeni portretista u 19. veku u Austriji, ali je patio od depresija, usled kojih je nekoliko puta pokušao samoubistvo. Prvi put, u 18. godini, namaknuo je sebi omču da bi se obesio, ali ga je omela pojava tajanstvenog kapucinskog monaha. Četiri godine kasnije, taj monah se ponovo zadesio u pravom trenutku da ga spreči da sebi prekrati život vešanjem. Kada je imao trideset godina, Jozefa Ajgnera osudili su na vešala zbog njegovih političkih aktivnosti, ali je kapucinski sveštenik intervenisao kod nadležnih i uspeo da ga oslobodi. Konačno, u 68. godini, Ajgner se ubio iz revolvera, a opelo na sahrani je služio – isti monah, kojeg slikar čak slikar nikada nije ni upoznao!
Čudna koincidencija vezana je za rođenje i smrt čuvenog pisca Mark Tvena. On je rođen 1835. godine, na dan kada se na nebu pojavila Halejeva kometa, čiji je sledeći dolazak bio predviđen za 1910. godinu. Mark Tven je 1909. godine izjavio: «Došao sam sa Halejevom kometom 1835. godine. Ona ponovo stiže naredne godine i očekujem da odem sa njom». Upravo to se i dogodilo – pisac je preminuo na dan prolaska komete!

OTKRIO ŠPIJUNA
Krajem 50-tih godina, izvesni gospodin Džordž D. Brison, stigao je poslom u Luisvil, u Kentakiju, i odseo u lokalnom hotelu u sobi 307. Pošto se upisao u knjigu gostiju i dobio ključ, upitao je recepcionarku da li je stiglo neko pismo za njega pre nego što je doputovao. Ona mu je predala koverat adresiran na gospodina Džordža D. Brisona u sobi 307. Pokazalo se, međutim, da je pismo bilo namenjeno prethodnom gostu koji je boravio u toj sobi, i čije ime je takođe bilo – Džordž. D. Brison.
Kada je pisao svoju novelu «Obala varvara», Norman Majler, poznati pisac koji je bio i jedan od muževa čuvene glumice Merilin Monro, nije planirao da u njoj posveti značajnije mesto sovjetskom špijunu koji živi u Americi. Lik se, međutim, nametnuo i postao dominantan, u tolikoj meri da je, nakon što je roman objavljen, Imigraciona služba identifikovala i uhapsila čoveka koji je živeo u istoj zgradi, sprat iznad apartmana Normana Majlera. Bio je to pukovnik Rudolf Abel za kojeg se pokazalo da je vodeći ruski špijun u Americi, nakon čega je izbila jedna od najvećih špijunskih afera u periodu «hladnog rata».
Američka novelistkinja Ena Periš stigla je 20-tih godina prošlog veka u Pariz i obilazila knjižare u potrazi za knjigom pod naslovom «Džek Frost i druge priče», koja joj je bila omiljena u detinjstvu. Kada ju je izvadila iz police, sa oduševljenjem je pokazala svom suprugu. On je uzeo, otvorio i na prvoj stranici pročitao rukom ispisano: «Ena Periš, 209 N. Ulica Veber, Kolorado Springs». Bila je to upravo Enina davno izgubljena knjiga.

IMA NEKA TAJNA VEZA...
Koliko su blizanci povezani, čak i kada su praktično od rođenja odvojeni i udaljeni jedan od drugog, postoji mnogo svedočanstava. Dvojicu identičnih blizanaca iz Ohaja odmah nakon rođenja usvojile su dve različite porodice. Nezavisno jedna od druge, i ne poznajući se međusobno, obojici dečaka dale su ime Džejms. Oba Džejmsa odrasla su ne znajući jedan za drugog, a kada su se konačno susreli pokazalo se da se bave istim zanimanjem u policijskoj službi, da su im hobiji mehanika i obrada drveta, i da su bili oženjeni suprugama po imenu Linda. I jedan i drugi imali su po sina, kojeg su nazvali Džejms Alen. Nakon što su se razveli i zasnovali novi brak, ponovo su odabrali žene istog imena – Beti. Oba brata imala su psa po imenu Toj. Sve ovo otkrili su pošto su se prvi put sreli nakon 40 godina.
Na žalost, sudbina im nije bila naklonjena, jer su poginuli na istom mestu, vozeći se biciklom, u razmaku od dva sata. Na prvog je naleteo kamion, i dok je još trajala identifikacija nastradalog, naišao je na biciklu drugi blizanac, ne znajući za smrt brata, i takođe stradao pod točkovima kamiona dok je prelazio isti put.
Prema izveštaju «Bi-Bi-Si Njuz» iz 2002, gotovo identična nesreća dogodila se te godine u Finskoj, kada su 70-godišnji blizanci poginuli takođe u razmaku od par sati vozeći bicikle na istom putu u dva različita udesa. «Iako je put prometan, nesreće se ne događaju svaki dan», rekla je «Rojtersu» policijska službenica Marja-Lena Hutala. «Kosa mi se podigla na glavi kada sam čula da su u pitanju identični blizanci, kao da je neka sila odozgo sve izrežirala».
U večernjim satima 22. maja 1975. godine, blizanci Džon i Artur Mofort iz Velike Britanije osetili su bol u grudima. Otprilike u isto vreme i jedan i drugi stigli su u različite bolnice i kratko vreme nakon toga preminuli od srčanog udara. Pošto su braća živela na udaljenosti od 80 milja, njihove porodice u tim trenucima nisu znale šta se u onoj drugoj događa.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Leona je napisao:
...

Iz časopisa Treće Oko :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]