banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 13:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jul 2009, 10:48 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2009, 09:07
Pokušaću sažeto da iznesem situaciju u kojoj sam se zatekao, i unaprijed se izvinjavam što otvaram novu temu, ukoliko već postoji nešto slično.

Naime, studiravši u Beogradu (na državnom - Beogradskom Univerzitetu) stekao sam zvanje bachelor-a, što je osnovni stepen VSS-a.

Prošle godine, početkom avgusta (znači na vrijeme) podnosim molbu jednom državnom fakultetu u Banjoj Luci za upis i nastavak školovanja. Molba mi je uredno primljena i protokolisana, međutim onda počinju da se dešavaju ''balkanska posla''!

Iz studentske službe pomenutog fakulteta nisam mogao dobiti odgovor šta se dešava sa mojom molbom iako sam ih zvao dva puta sedmično! I tako sam ih zvao skoro dva mjeseca, sve dok mi ljubazno nisu rekli da ih više ne zovem, već da će oni mene obavjestiti po rješavanju moje molbe. Inače, informacije koje sam dobijao kada sam ih zvao u - najmanju ruku vrijeđaju prosječnu inteligenciju, ali to je za drugu temu...

Pošto je školska 2008/09 godina uveliko bila počela, a sa fakulteta nije stizao nikakav odgovor, iznenadio sam se kada su me u maju OVE GODINE, pozvali sa fakulteta i opet ljubazno obavjestili da su povodom moje molbe za nastavak školovanja poslali dopis BL Univerzitetu za mišljenje.

Ubrzo od Univerziteta stiže odgovor da je neophodno izvršiti nostrifikaciju moje diplome iz Beograda, te da onda tek fakultet u Banjoj Luci može vršiti priznavanje ispita i odlučiti u koju godinu da me upiše, kako bih nastavio školovanje.

A sada za neupućene - u republici Srpskoj razlikuju se dvije vrste nostrifikacija stranih visokoškolskih isprava i to:
1. nostrifikacija u svrhu zaposlenja, koju vrši Ministarstvo prosvete i koje košta 300,00 KM i
2. nostrifikacija u svrhu nastavka školovanja, koju vrši Univerzitet (fakulteta na kojem se želi nastaviti kolovanje), i koje košta 700,00 KM za prvi ciklus i 1.000,00 KM za drugi ciklus studija!

I ja sam naravno - ODUSTAO!

Evo nekoliko činjenica koje dodatno opisuju ironiju situacije:
- Svi znamo da je između Srbije i Republike Srpske potpisan i na snazi Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.
- Svojevremeno potpisan je i Sporazum o uzajamnom priznavanju dokumenata u obrazovanju i regulisanju statusnih pitanja učenika i studenata, po kome citiram:''diplome dodiplomskog, specijalističkogi postdiplomskog nivoa stečene u Republici Srbiji, koje se koriste u svrhu nastavka obrazovanja u ustanovama Republike Srpske, priznaju se bez potrebe sprovođenja postupka priznavanja.''
- Fakultet kojem sam podnio molbu ovde u Banjoj Luci je jedan od tehničkih fakulteta na kojem čak i Vlada RS stimuliše upis i školovanje jer se radi o deficitarnim zanimanjima.

Sve u svemu draga moja Balkanska Braćo, iako sam eto Srbin i imalac dvojnog državljanstva Srbije i Republike Srpske, moja diploma stečena u Beogradu je ovde u Banjoj Luci tretirana kao da je stečena u npr. Adis Abebi ili Tirani! Jedina razlika je ustvari ta što ne moram pri nostrifikaciji prilagati prevod dokumentacije jer se zaboga radi o Srpskom jeziku, koji navodno ovde u BL razumiju.
Ispada da jedino ja ne razumijem, kako to da Vlada potpiše neke sporazume kojih se onda ne pridržava Univerzitet, zašto je potrebno skoro godinu dana nekom fakultetu da razmotri molbu za upis radi nastavka školovanja iako spada u deficitarnu grupu zanimanja, postoje li uopšte specijalne veze sa Srbijom i na osnovu koje logike i zdrave pameti neko odredi onako bezobrazne cijene nostrifikacije?

Možda bi nam svima bilo bolje da su veze sa Srbijom OBIČNE a ne specijalne, a da Bolonjsku deklaraciju počnemo primjenjivati za nekih 150 godina, jer će nam se dotad MOŽDA desiti prijeko potrebna REFORMA UMA!

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 11:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
uh zao mi je sto si to osjetio na svojoj kozi, ali moram da kazem da ti nisi ni prvi, a nazalost, ni posljednji kome se nesto tako desilo
ne znam da li si razmiljao o nekoj formi zalbe i univerzitetu i ministarstvu prosvjete?
i btw tema bi trebala da se zove "sacuvaj me Boze zaposlenika na Univerzitetu" ili drugacije, jer ipak ovo nema veze sa Bolonjom, vec, kako si sam naveo, stanjem svijesti

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
mali od komsinice studira Agronomiju. ostao mu jedan ya davanje uslova za uspi druge godine.
sad, ima neka fora, imas pravo kupiti ECTS kredita koliko ti fali i prijaviti ispita na drugoj godini do limita ECTS kredita koje si kupio na pocetku godine.
ovako, njemu su ostala 3 ispita (ma ima jos rokova u 9 mjesecu, nije definitivno). i sad ako ne uspije zadovoljiti, dakle ako ne polozi nijedan ispit moze kupiti ECTS kredita koliko mu fali - recimo 10. i to je, ne znam, lupam 300km. u drugoj godini ima pravo polagati i prijaviti ispita sve osim npr jednog koji nosi tih 10 kredita koliko je kupio.
tako sam skonto. i mi smo nesto bili krenuli po bologni, ali ovoga niej bilo.
ovo je izgleda prava bologna?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Baš čudno, a i na svakom fakultetu birokratija je spora i neefikasna. To treba mjenjati.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 14:07 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2009, 09:07
Upravo tako - nisam samo ja u pitanju, znam za bar još jedan takav slučaj!
Kada sam razgovarao sa nadležnim službenikom sa Univerziteta, pomenuo sam ranije pomenuti Sporazum potpisan između Srbije i R.Srpske i dobio sam odgovor tipa: ''Hm, ovaj, da, ali... znate, ipak, ovaj...''!
Razmišljao sam ja o nekoj žalbi, ali iskreno, neznam kome bih je uputio, možda Ministarstvu, ali dok bi se to pokrenulo sa mrtve tačke za mene je još jedna školska godina izgubljena!
Ono što me fascinira je to da mi ljudi traže 700,00 KM ili 1.000,00 KM kao taksu za OBRADU ZAHTJEVA!
Obrada zahtjeva se bukvalno sastoji u tome da Univerzitet samo proslijedi moj zahtjev i prateću dokumentaciju komisiji na fakultetu koji želim da upišem, a tek onda taj fakultet odlučuje šta mi priznaje od ispita i na koju godinu studija mi dozvoljava upis!
Pa koja smo mi zona sumraka kad trebaš da platiš prosječnu mjesečnu platu samo da bi ti neko uzeo zahtjev u razmatranje, a pritom ti niko ne garantuje - ŠTA i KADA će biti odlučeno!?

Razlog zbog čega o svemu pišem na ovom Forumu je taj što se nadam da ću podići barem malo prašine, ili da će mi neko pomoći nekim konkretnim predlogom, kome-čemu da se žalim i čemu da se nadam!?

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 14:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
О ком се факултету ради???

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Ma ne bi začudilo kada bi ti i tražili prevod dokumentacije sa ekavice na ijekavicu :roll: Gospode Bože, kakav idiotluk, pa to samo kod nas ima :confused1:

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 15:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
pklat je napisao:
Razlog zbog čega o svemu pišem na ovom Forumu je taj što se nadam da ću podići barem malo prašine, ili da će mi neko pomoći nekim konkretnim predlogom, kome-čemu da se žalim i čemu da se nadam!?

Pisanjem po forumu neces nista postici. Pravac Nezavisne Novine. Glas, ATV, RTRS.. Pa ce se neko od njih vec smilovati. I da.. Puna imena i prezimena. Nista okolo. Samo direkt medju rogove... Onda mozda i postignes nesto. I naoruzaj se debelim zivcima i strpljenjem. Srecno.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 15:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Citiraj:
Pravac Nezavisne Novine. Glas, ATV, RTRS.. Pa ce se neko od njih vec smilovati. I da.. Puna imena i prezimena. Nista okolo. Samo direkt medju rogove... Onda mozda i postignes nesto. I naoruzaj se debelim zivcima i strpljenjem. Srecno.

Uz navedeno, moraš biti siguran u svoje stručne sposobnosti, prethodno stečenu diplomu i dobro se služiti validnim zakonom na koji ćeš se pozivati a onda se možeš najaviti i u nadležno ministarstvo radi rešavanja navedenog problema jer sve dok je tvoja molba u studentskoj službi, na protokolu, ne nadaj se brzom(da ne kažem nikakvom) rešenju.
Pre toga, ne bi bilo loše da se nađeš i sa dekanom BL fakulteta na kom' si predao molbu, ukoliko si u mogućnosti, i izneseš mu lično o čemu se radi jer kada pokucaš na prava vrata i kada te na njima, 'ajmo reći nepravedno, odbiju imaš apsolutno pravo da se žališ višim institucijama i zahtevaš pismeno/pravno obrazloženje.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
cicak je napisao:
mali od komsinice studira Agronomiju. ostao mu jedan ya davanje uslova za uspi druge godine.
sad, ima neka fora, imas pravo kupiti ECTS kredita koliko ti fali i prijaviti ispita na drugoj godini do limita ECTS kredita koje si kupio na pocetku godine.
ovako, njemu su ostala 3 ispita (ma ima jos rokova u 9 mjesecu, nije definitivno). i sad ako ne uspije zadovoljiti, dakle ako ne polozi nijedan ispit moze kupiti ECTS kredita koliko mu fali - recimo 10. i to je, ne znam, lupam 300km. u drugoj godini ima pravo polagati i prijaviti ispita sve osim npr jednog koji nosi tih 10 kredita koliko je kupio.
tako sam skonto. i mi smo nesto bili krenuli po bologni, ali ovoga niej bilo.
ovo je izgleda prava bologna?

Prvi put čujem za ovo. Očito da svako tumači kako mu je volja.
A što se tiče pokretača teme, pa ta ti je diploma (ako je stvarno bachelor) priznata svuda osim u BiH. Trebao si ići vani, a ne za*ebavati se s našima. Sad si izgubio godinu nervirajući se.
Meni se bolonjski sistem sviđa jer imaš više izbora za master, a ne da si uslovljen da ideš na jedan jedini master smijera koji si završio. Ja kontam iduće god na master i ima jako puno izbora, te sam zadovoljna što studiram po novom sistemu.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ја бих се обратио Министарству. Ипак је Влада та која је потписала тај споразум.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja sam skoro prijavljivao neke ispite na ETF-u... Zakljucio sam da tamo ima barem 20 ljudi koji samo smisljaju i zapetljavaju... Sifre predmeta mijenjaju svaki 48 sati i onda kopaju oci kad pogresnu sifru upises... Kućiće za popunu na prijavama su čas lijevo čas desno... Meni ostalo nekoliko prijava od prošle godine... "Ne može ta... Siđi u podrum po novu... "

Predmed je cas u prvoj cas u 4 godini... samo tamo menadzment ima jednako ETSI bodova kao i programiranje...

Uglavnom odlucio sam se da zapnem nad knjigom koliko me god tukli po glavi...

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
haha, koma. nostrifikaciju vrsi jedna komisija, mislim da je u pitanju za nostrifikaciju i informisanje u vezi stranih diploma ili slicno, uglavnom , ko god da donese iz srbije diplomu mora da prode taj proces, cak ima slucajeva gdje su ljudi u srbiji zavrsavali privatne fakultete i kad su dosli ovamo nije im priznata diploma iz srbije.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 08:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mangia je napisao:
Ja sam skoro prijavljivao neke ispite na ETF-u... Zakljucio sam da tamo ima barem 20 ljudi koji samo smisljaju i zapetljavaju... Sifre predmeta mijenjaju svaki 48 sati i onda kopaju oci kad pogresnu sifru upises... Kućiće za popunu na prijavama su čas lijevo čas desno... Meni ostalo nekoliko prijava od prošle godine... "Ne može ta... Siđi u podrum po novu... "

Predmed je cas u prvoj cas u 4 godini... samo tamo menadzment ima jednako ETSI bodova kao i programiranje...

Uglavnom odlucio sam se da zapnem nad knjigom koliko me god tukli po glavi...

koliko sam upratio ta se situacija pojavljuje na svim fakultetima kod nas
uzas!

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 12:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Vjerovatno ima na svim fakultetima, ali sto se tice komplikacije, mislim da ETF prednjaci...ponekad mi se cini da studente dozivljavaju kao pokusne kunice...zato ako si zaglavio tamo, odustani dok jos imas zivaca :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 23:16 
Stara kuka
Stara kuka

Ako odustanem onda su oni pobjednici... A to nećemo :)

Nego danas... Studentska radi od 11-14:00... Ja "pobjegnem" sa posla i odem da prijavim ispit... Stigao ja u 10:50 ali neću da budem nekulturan jer im još nije otvoren šalter... Sačekam 11:00 i taman da kažem "dobar dan", otvaraju se vrata, izlaze napolje, zaključavaju... Ja mucam kao dijete koje se prepalo baba roge...

- htio bih da prijavim ispit...
- PAUZA !!!
- ali ja... znate ...
- PAUZA !!!
- moram nazad na posao... ovaj..
- PAUZA !!!

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 11:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
mangia je napisao:
Ako odustanem onda su oni pobjednici... A to nećemo :)

Nego danas... Studentska radi od 11-14:00... Ja "pobjegnem" sa posla i odem da prijavim ispit... Stigao ja u 10:50 ali neću da budem nekulturan jer im još nije otvoren šalter... Sačekam 11:00 i taman da kažem "dobar dan", otvaraju se vrata, izlaze napolje, zaključavaju... Ja mucam kao dijete koje se prepalo baba roge...

- htio bih da prijavim ispit...
- PAUZA !!!
- ali ja... znate ...
- PAUZA !!!
- moram nazad na posao... ovaj..
- PAUZA !!!

Aprilski rok, ista varijanta...plavka odlazi na "sastanak"...pokislo odlazim do ulaznih vrata, kad gospodja na portirnici sjedi i duvani...

Salim se, ne treba odustajati, to svakako treba objaviti negdje da se vidi, ali poenta je da ti stvarno kidaju zivce...a to su samo administrativni poslovi, a gdje su ovi ostali koji se stvarno ticu "novog" procesa. Kada su 2007. mijenjali plan onda su napravili citavu zbrku sa ljudima koji su se zatekli tu po programu iz 2003. pa cak i prije. Citava frka je ispala jer se radilo poravnanje kurseva (predmeta), mislim da niko ni dan danas ne zna, da li se poravnanje radilo na osnovu naziva kurseva ili programa koji cini odredjeni kurs. A na pitanje zar Bolonja ne treba da omoguci studentima mobilnost izmedju smjerova ako nista drugo, odgovor je bio da se to u pocetku ne moze obezbjediti dok se ne udje u stos, dok se ne stekne praksa.
Realno gledajuci, ni prethodni planovi koji su bili po petnaest godina nisu bili uhodani, bilo je propusta i mana, i ne moze se ocekivati da ovo profunkcionise odmah, ali sto rece jedan profa, ne moze se iscupati samo mrvica iz cjeline i ocekivati da sve funkcionise kako treba, ili uzmes cjelinu ili ne uzimas nista.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Govorim iz iskustva (nije preslikan ovaj slucaj ali se tice akademske/drzavne/ilikoznakakve institucije), ukoliko imas pravnog osnova OBAVEZNO posalji zalbu upucenu komisiji kao i dekanu fakulteta. Obavezno u zalbi potkrijepi sve pravne osnove i naznaci kako su prekrsene njihovom praksom i navedi im rok za odgovor (najbolje 2 radne sedmice). Naravno na kraju navedi da ces podici pravni proces protiv fakulteta i komisije te da si vise nego raspolozen da se obratis medijima da sa njima podjelis svoju pricu. :D U mom slucaju brzo su se urazumili. Ne predaj se. 8)

Ovo sam napisao ne da bih kao nesto pametovao, nego da naglasim da uvijek vrijedi gurati stvar ako se ima osnova, mozda naivno drzim da zakoni postoje da stite sve drzavljane, a ne da se krse bez posljedica za one koje ih krse.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka

za žalbe treba vremena i živaca a ja nemam ni jedno ni drugo...

Žaliti se na fakultetu gdje vam skinu ocjenu jer računate da 1kB ima 1024 Bajta ne bi imalo neke pretjerane koristi...

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2009, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
upravo zato njima i sve to prolazi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]