banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 19:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Maj 2009, 21:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Да ли је неко имао искуства са повратом ПДВ-а у Србији приликом куповине рачунарских компоненти? Имају ли они уопште порез на рачунарске компоненте с обзиром да су им цијене далеко повољније од локалних?

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2009, 21:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Imaju porez i mislim da je 8%.Obavezno ponesi pasos ako mislis vracat PDV nece popuniti obrazac bez pasosa meni barem nisu htjeli.Kakva je ostala procedura na carini ne znam jer na kraju nisam vracao PDV.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2009, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
povrat možeš ostvarit za iznose veće od 150€
pdv na računare je 8%, tj. vraća ti se 7% pdv-a

http://www.pcberza.rs/komponente/
ovdje imaš dobar pregled ponude, ali računaj da su cijene u radnjama uglavnom za oko 10% veće nego što je navedeno :angry4:
ako misliš da ideš tamo, obavezno ih prvo nazovi i provjeri da li imaju na stanju traženu robu (prečesto nemaju, ono daj avans pa će sutra stići :confused2: )

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2009, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Није проблем за саму куповину конкретне компоненте, јер ће то тамо моји узети, а ја ћу само покупити кад дођем. Интересује ме процедура везана за поврат. Они ми дају образац за поврат у радњи, шта даље? Враћају ли они поврат, најближа царинарница, или је поврат на самом граничном прелазу? Треба ли се опет враћати у радњу послије тога, као што је било у Хрватској прије?

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2009, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
kao što je bilo u htvatskoj prije...
šta kupuješ?

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2009, 08:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Значи добијање формулара у продавници, одлазак на границу, па поново повратак у продавницу? Нисам се још одлучио које компоненте ћу тамо узети, графичку картицу и напајање вјероватно.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2009, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:?: :?: :?:

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2009, 08:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nije dosta sto je jeftinije u Srbiji, vec treba i povrat pdv-a ganjati? pa daj malo pomozite razvoj Srbije :lol:

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2009, 07:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 18:50
medi je napisao:
Значи добијање формулара у продавници, одлазак на границу, па поново повратак у продавницу? Нисам се још одлучио које компоненте ћу тамо узети, графичку картицу и напајање вјероватно.

da, obicno je takva procedura , znaci oni ti ispune formular , ti ga ovjeris na srbijanskoj ili hrvatskoj granici (zavisi gdje si kupio) , kasnije se vratis u prodavnicu gdje si kupio i oni ti vrate PDV .

Postoje i prodavnice gdje imaju sistem koji se zove Global Tax Refund , to si ti one prodavnice na kojima na sajbi imas znak tj najepnicu

Slika

tu nije potreban povratak u prodavnicu , vec mozes kod nas kad dodjes u Raiffeisen banci podici novac , oni ti uplate na racun ili tako nesto , kolega je dosta puta kupovao u Hrvatskoj i povrat uvjek dizao u BL , otidi i raspitaj se u banku ili u neku prodavnicu u BL , posto sam vidjao da dosta prodavnica u BL podrzava Global Tax Refund (naljepnica na izlogu)

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2009, 15:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Global Tax Refund se može vratiti isključivo u Raiffeisen banci u Milana Tepića. Fazon je da ne moraš ići nazad u Hrvatsku (nisam siguran da li Srbija ima ovaj fazon), već možeš podići pare ovdje. Moraš ponijeti račun i papirić koji si dobio za povrat. Ako to budeš radio, ne zaboravi da prije toga kopiraš račun, jer ga banka ostavlja kod sebe. Možda ti zatreba za garanciju. Ako ideš preko Global Tax Refunda, banka uzima određenu proviziju. Nisam još shvatio da li je provizija procentualna ili neka fiksna cifra, ali meni su otprilike uzimali 10 KM na račune gdje sam trebao vratiti oko 50-60 KM.

Tako da je bolje rješenje za nas bilo onaj prijašnji sistem, gdje si morao otići nazad u Hrvatsku, ali bi dobio puni iznos. U Ve-Milu i HGSpotu su uveli Global Tax Refund, tako da se pare vraćaju ovdje.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2009, 07:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 18:50
Kolja je napisao:
Global Tax Refund se može vratiti isključivo u Raiffeisen banci u Milana Tepića. Fazon je da ne moraš ići nazad u Hrvatsku (nisam siguran da li Srbija ima ovaj fazon), već možeš podići pare ovdje. Moraš ponijeti račun i papirić koji si dobio za povrat. Ako to budeš radio, ne zaboravi da prije toga kopiraš račun, jer ga banka ostavlja kod sebe. Možda ti zatreba za garanciju. Ako ideš preko Global Tax Refunda, banka uzima određenu proviziju. Nisam još shvatio da li je provizija procentualna ili neka fiksna cifra, ali meni su otprilike uzimali 10 KM na račune gdje sam trebao vratiti oko 50-60 KM.

Tako da je bolje rješenje za nas bilo onaj prijašnji sistem, gdje si morao otići nazad u Hrvatsku, ali bi dobio puni iznos. U Ve-Milu i HGSpotu su uveli Global Tax Refund, tako da se pare vraćaju ovdje.

Kako mislis bolje rijesenje je bilo prije kad si morao otici nazad u hrvatsku , zato sto ti uzmu 10KM ?

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2009, 09:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Pa ako ideš bar jednom u 6 mjeseci tamo, onda je bolje tako. A uvijek se nađe kakva grafička, disk ili nešto da se kupi... 10 KM na 50 KM je stvarno puno! Naravno, ako ideš samo jednom po nešto, Global Tax Refund je bolje rješenje.

Bilo bi dobro kada bi mogli birati, ali to ne može.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 18:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 13 Maj 2007, 20:17
Znaci, kupim graficku u VeMilu ili HG Spotu u Hrvatskoj, popune mi formular, ja ga na hrvatskoj strani granice ovjerim, na BiH strani nista ne prijavljujem, nego odem u Reiffeisen banku u BL i povratim PDV, right?

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2009, 19:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Da. Kupio prošle godine monitor u Vemilu, procedura kako si opisao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]