Evo nesto iz knjige "Kako sam pobedila rak" od Dr. Lorin Dej:
VODA
Novi pocetak ukljucuje i vodu. Treca zapovest dobrog zdravlja je voda. Vase telo se sastoji od 75% vode, a mozak od 85%. Ako ne pijete dovoljno vode vi postajete dehidrirani, a dehidratacija izaziva hronicne bolesti. Kada govorim o hronicnim bolestima mislim na bolesti srca, reumatoidni artritis, sve autoimune bolesti, rak, sindrom hronicnog umora. Sve sto mozete zamisliti, a da nije grip ili prehlada je hronicna bolest. Dakle, zelimo da obezbedite dobru hidrataciju u svom telu. Distribucija vode u telu je veoma vazna, jer kada ste dehidrirani telo ce se pobrinuti da mozak i drugi vitalni organi imaju dovoljno vode, a voda regulise sve funkcije tela. Postoji voda i u vasoj celijskoj membrani koja regulise njenu finu strukturu i finkciju. Ne samo to, vodenim putevima nase telo transportuje izvesne supstance koje deluju u procesu neurotransmisije, kada se prenose nervni impulsi u vasem telu. Kada ste dehidrirani vase telo mora da se bori sa susom i ono proizvodi histamin. Histamin zatim proizvodi supstance kao vazopresin i prostaglandine, a prostaglandini proizvode bol, i ako imate hronicne bolove, kao sto su bolovi u krstima ili bol poput cira, bol reumatoidnog artritisa, srcani bol koji nazivamo anginom ili kolitis, to su sve simptomi zedji. Zapravo, jedan od posebnih simptoma zedji je kada ste zapravo zedni. Dakle, ako imate neki od ovih nepijatnih simptoma bola moze biti zapravo da ste samo zedni. Takodje stres, koji svi danas imamo, proizvodi dehidrataciju. Kada ste pod stresom treba vam mnogo vise vode, bilo da je u pitanju stres na poslu, kod kuce ili stres kao posledica bolesti. Stres proizvodi dehidrataciju, a dehidratacija proizvodi stres, tako da se nalazimo u spirali koja nas vodi nizbrdo. Ne samo to, kofein iz kafe i gaziranih pica je diuretik, alkohol je takodje diuretik, sto znaci da oni izbacuju vodu iz vaseg tela, lisavaju telo vode. Dakle, koka-kola ili pepsi-kola kad ih popijete, vi niste uneli tecnost, naprotiv, vi dehidrirate svoje telo time. Buduci da sadrze kofein, ova pica ce vise vode poneti iz organizma nego sto su unela. Takodje, mozete razviti visok krvni pritisak usled nedostatka vode. Potrebno je da unosite 8 do 10 casa vode dnevno, toliko vode i gubite iz tela. Gubite ga znojenjem, tada takodje gubite i minerale, zatim disanjem, a to cete ustanoviti tako sto ukoliko izdahnete blizu ogledala ono ce se zamagliti. I ne samo to, velika kolicina vode iz celija se uzima da bi se proizvodili sokovi za varenje koji su neophodni za varenje hrane. Ali opet, ne smete piti vodu zajedno sa obrokom jer telo ne moze da iskoristi tu vodu da stvori sokove za varenje. Ono sto cete uciniti pijuci vodu uz obrok je da razredite te zeludacne sokove. Treba vodu da pijete izmedju obroka, ali u dovoljnoj kolicini. Svaki dan koji niste uneli 8 do 10 casa vode vi ste u zaostatku. Ja licno nisam pila dovoljno vode vecinu mog zivota tako da ja sad pijem i 16 do 20 casa dnevno, jer to cini da se osecam dobro. Ne kazem da treba sad da nadoknadjujete vodu za ceo zivot pa da pijete po 30 casa vode dnevno, ali svakako, ako niste pili dovoljno vode ranije treba da pijete 10, 12 ili 14 casa dnevno, zavisno od toga kako se osecate. Takodje, ako unosite dovoljno vode treba da budete sigurni da i vasi bubrezi rade adekvatno. Dalje, treba vam i soli. Dok pijete 8 do 10 casa vode treba vam oko polovina kafene kasicice soli dnevno za tu kolicinu vode. Ja nikad ne solim svoju hranu tako da na taj nacin ne dobijam so, ali ja uzmem malu mericu koja sadrzi otprilike pola kasicice i u to samo umocim jezik i onda daleko lakse pijem i vodu. Neophodno je da koristite i pravu vrstu soli. Ona koju u obicnoj radnji mozete da kupite je obicno rafinisana so u visokom stepenu i procesirana je na visokoj temperaturi. Ja koristim morsku so, koja se inace susi na suncu, u protivnom ce so delovati lose na vase telo, umesto da mu pomaze. Dakle, da ponovimo, potrebno je da imate dovoljnu kolicinu vode i vrlo malo soli. Ako se osecate bolesnim moze biti da niste zaista bolesni nego ste samo zedni.
|