banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Jan 2009, 14:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 31 Jan 2009, 14:24
mastermind je napisao:
čovjek koji je lijepo obradio ovu temu je u rangu po struci kao ja (znači dipl. ing. elektrotehnike)

Što u prevodu znači da i Vi i g. Milan R. Pavlović NISTE kompetentni da govorite o ovoj temi i STR pristupate samo kao amateri, na popularnom nivou. STR spada u domen fizike, i to pre svega moderne teorijske fizike a to nema nikakve veze sa elektrotehnikom.

Radovi g. Milan R. Pavlović su potpuno nezanimljivi i irelevantni za sve one koji fiziku shvataju ozbiljno. Njegov značaj je toliki da niko nije trošio vreme čak ni na osporavanje onoga što je napisao.

Komentarisaću samo jednu rečenicu iz rada g. Milan R. Pavlović, koja dovoljno govori o tačnosti i kompetentnosti autora:

"U vezi Majkelsonovog eksperimenta, interesantno je napomenuti da niko od onih koji su vršili ta merenja, analizirali rezultate merenja ili pisali o njima, nije uočio da je izostavljen uticaj Doplerovog efekta na veličinu interferentnog pomaka."

Neću da ulazim u neke detaljne analize, samo najelementarnije tumačenje.

Klasičan, mehanički, Doplerov efekat (jedini tada poznat, danas ova formula nema smisla za svetlost)

f =v / (v + u) * f0

gde je f - promenjena frekvenca, v - brzina talasa, u - relativna brzina, f0 - osnovna frekvenca, tj. v -> 300000 km/s, u -> 30 km/s (brzina Zemlje) - faktor razlike na 5 decimali => zanemarljivo ! Rečenica "što pokazuje da je trebalo očekivati dva puta veći pomeraj od onog kojeg su izračunali Majkelson i Morli" nema baš nikakvog smisla.

Ali, svako može da veruje i bira šta želi. Kao što Herakli reče: "Magarc će pre izabrati slamu nego zlato" i ne možemo mu zbog toga zameriti.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 17:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Jan 2009, 10:14
Milane, koncentriši svoju pažnju na zadnje dvije rečenice (još bolje samo na poslednje pitanje, objasni značenje t_0 u Ajnštajnovoj formuli).
Edit: O ovome ćemo, nadam se, kasnije (ako budeš korektan):
Slika
Edit 2. Kako te već dobro znam (a i ti mene) i znam da nećeš napisati korektan odgovor, zbog ostalih posjetilaca pitam: Šta zamjeraš ovom "algebarskom zapisu":
Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 23:26 
Voajer
Voajer

Izvini, ali ja pojma nemam ko si. Takođe, ne vidim razlog zbog čega bih ovde odgovarao na tvoja pitanja. Pitanja i alternativnih tumačenja je bezbroj, niko nema dovoljno vremena da se zamlaćuje tim stvarima.

Toliko od mene.

ps. Uzmi bilo koju knjigu gde se pominje STR naćićeš jasan i precizan odgovor.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 05:40 
Početnik
Početnik

Citiraj:
ps. Uzmi bilo koju knjigu gde se pominje STR naćićeš jasan i precizan odgovor.
Ovo bi mogao biti tvoj univerzalni odgovor i na sva moguća pitanja u ovoj temi?! Međutim, tema nije otvorena pod navedenim nazivom da bi se davali takvi odgovori.
Može li ovako: Slika? Iz ovog algebarskog zapisa je jasan smisao pojma "unutrašnje vrijeme", "sopstveno vrijeme", ....
Imaš li šta protiv (interesuje me tvoje mišljenje, a ne ono što piše u "bilo kojem udžbeniku") da damo takav smisao Ajnštajnovom:
Slika , gdje je l_0 "dužina u mirovanju", "sinhronizovana dužina" (dužina koja "miruje u odnosu na posmatrača") ?!
Edit 1.) Pogledaj moj prethodni post, uoči šta si iz tog posta izdvojio kao najznačajnije za tvoj odgovor (tačno sam predvidio tvoj mogući odgovor).

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 11:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav momci!

vidim da ste poprilično loše prišli temi i želite se prepucavati po pitanju STR-ti! koliko vidim niste ni jedan ni drugi kompetentni da pričate o temi, pa mi se uopće neda ni ulazit u nekakvu raspravu, a trenutno nemam ni vremena!
u ovoj knjizi je poprilično dobro ta teorija osporena, a ima i dosta drugih izvora po internetu u kojima je to urađeno!

prof.Baltazar nije potrebno izmišljati toplu vodu kad se lijepo vidi, a i lijepo je pokazano u ovoj knjizi koje je Ajnštajn propuste radio kod računa!

Citiraj:
Što u prevodu znači da i Vi i g. Milan R. Pavlović NISTE kompetentni da govorite o ovoj temi i STR pristupate samo kao amateri, na popularnom nivou. STR spada u domen fizike, i to pre svega moderne teorijske fizike a to nema nikakve veze sa elektrotehnikom.

mmilann na tvoju nesreću dotični gospodin i ja smo dovoljno kompetentni da uvidimo da je Ajnštajn pisao gluposti i stoga bi ti bolje preporučio da sa malo pozabaviš teorijom ako te zanima, a ne da upadaš na forum ko padobranac i pričaš budalaštine!

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 13:06 
Voajer
Voajer

@mastermind
Izvinjavam se sto Vam smetam, ali primetio sam da su uz Wikipediu u ovoj temi citirana dva moja teksta pa sam zbog toga upao. A ko prica budalastine to je ocigledno, da bar prica... kad ono copy&paste.

[Enterprise] je napisao:
procitaj:
http://www.mmilan.com/majkelson-morlijev-eksperiment

procitaj:
http://www.astronomija.co.yu/teorije/re ... e/eter.htm

procitaj:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%90%D0 ... 0%BE%D0%BD
(gdje fino pise: Majkelson-Morlijev eksperiment je, zapravo, jedini eksperiment na koji se Ajnštajn poziva u uvodu svoga čuvenog rada iz 1905)
:lol: :lol:
i oladi malo, nisi popio bas svu pamet svijeta

jos nesto. Taj tvoj veliki post je prepisan sa sledece stranice:
http://users.net.yu/~mrp/schapter5.html

Poslednji put menjao mmilann dana 01 Feb 2009, 13:13, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 13:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:23
Treba pored ostalog imati i hrabrosti da se kaže da je Ajnštajn pisao gluposti.... :confused2:

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2009, 13:57 
Početnik
Početnik

Daxana, osim "hrabrosti" potreban je i opravdan, argumentovan, razlog za takvu izjavu.
Insistiranje na Ajnštajnovoj formuli i "izmerenoj dužini" ima sasvim konkretan cilj, bilo da nastavimo pričati o web stranici Milana R. Pavlovića, bio o STR neovisno od te stranice.
Malo obrazloženje: Ako napišem da je VUK krvoločan, opasan,..., a neko napišeVUK je bezopasan, ne voli meso,.. , možemo "do sutra" pričati svako svoje (jedan o vuku - divlja životinja, drugi o Vuku - Karadžiću). Ako ćemo razgovarati treba da provjerimo pričamo li o istom sadržaju (pojmu), shvatamo li određeni sadržaj bar približno jednako. Tek tada se možemo razumjeti i sporazumjeti.
Zasmetalo mi je podcjenjivanje Milana R. Pavlovića, koji se udubio u STR, sigurno je isčitao sve što se o tome moglo naći u udžbenicima i na internetu. Proglašavati to "glupošću" mogu samo ljudi "niskih kvaliteta".

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 00:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 01:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ako Ajnštajn nije u pravu, onda nije u pravu ni prof. Stiven Hoking, a ja to ne mogu prihvatiti.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 14:20 
Početnik
Početnik

Ajnštajn je u osnovnoj imao 2 iz matematike i fizike, možda to ima neke veze.... :confused2:

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Daxanna je napisao:
Treba pored ostalog imati i hrabrosti da se kaže da je Ajnštajn pisao gluposti.... :confused2:

Da li je u pitanju hrabrost, neznanje ili naivnost o tome bi se vec moglo diskutovati. Ali kao sto rekoh jos na zemlji ima i onih koji smatraju da je zemlja ravna ploca i niko ih ne moze ubijediti da nije. Takodje i oni imaju svoje "dokaze". Ali sto bi rekao Ajnstajn "sve je relativno" :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 23:14 
Početnik
Početnik

vim je napisao:
Daxanna je napisao:

Da li je u pitanju hrabrost, neznanje ili naivnost o tome bi se vec moglo diskutovati. Ali kao sto rekoh jos na zemlji ima i onih koji smatraju da je zemlja ravna ploca i niko ih ne moze ubijediti da nije. Takodje i oni imaju svoje "dokaze". Ali sto bi rekao Ajnstajn "sve je relativno" :lol:

ja bih u ovom slučaju hrabrost stavila na prvo mjesto...jer netko može kontati da je Ajnštajn pogriješio,hm hm hm..., ali reći javno da je Ajnštajn pisao gluposti.....eeeeeeeeee.......kakav lik moraš biti da to izjaviš......majko mila....

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 00:00 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Feb 2009, 23:52
Ajnštanova teorija relativnosti je jedna zastarjela hipoteza koja se
još povlači unutar zaljubljenika u SF.Ova teorija koja je na razuman način od samog početka osporavana, uvjek je uz pomoć
moćnih lobija nametana u sklop naučne literature kao neka vrsta
religije.
Sada kada se istražuju tehnologije mjerenja brzina većih od "c",
relativisti se naroguše jer smatraju da je ova teorija dokazala da je to nemoguće!
Neće literatura o TR nikad biti spaljena.Samo će se
preseliti na police gdje se nalaze djela Žil Verna, zatim: alisa u zemlji čudesa, čardak ni na nebu ni na zemlji i td.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
milan13 je napisao:

A gdje se to istrazuju te tehnologije, i ko jos osporava tu teoriju osim nekih religijskih fanatika?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 13:48 
Početnik
Početnik

milan13 je napisao:
Ajnštanova teorija relativnosti je jedna zastarjela hipoteza koja se
još povlači unutar zaljubljenika u SF.Ova teorija koja je na razuman način od samog početka osporavana, uvjek je uz pomoć
moćnih lobija nametana u sklop naučne literature kao neka vrsta
religije.
relativisti se naroguše jer smatraju da je ova teorija dokazala da je to nemoguće!
Neće literatura o TR nikad biti spaljena.Samo će se
preseliti na police gdje se nalaze djela Žil Verna, zatim: alisa u zemlji čudesa, čardak ni na nebu ni na zemlji i td.

vjerovat ću ti tek kad dobiješ Nobelovu nagradu

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 15:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
ja cu prihvatiti da ta "teorija" ne valjda ako i samo ako mi neko da jedan eksperiment koji je dovodi u pitanje.
Jedan validan, naucno priznat eksperiment. A ovako mozete do sutra...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 16:39 
Početnik
Početnik

Može li ovako:
Specijalnu teoriju relativnosti Alberta Ajnštajna ćemo samo analizirati (niti dokazivati niti osporavati)?

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 22:02 
Početnik
Početnik

prof.Baltazar je napisao:
Može li ovako:
Specijalnu teoriju relativnosti Alberta Ajnštajna ćemo samo analizirati (niti dokazivati niti osporavati)?

može analiza..... čekaj samo da pronađem svoj doktorat.....

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
prof.Baltazar je napisao:
Može li ovako:

Ne moze

jer je ona vec dokazana

Procitao sam kompletnu stranicu tog Pavlovića i koliko sam skontao, poenta je da on smatra da postoji etar i da se kamara naucnika koji su vrsili M-M eksperiment (ekperiment koji potvrdjuje nepostojanje etra) zajebali jer nisu uzeli u obzir Doplerov efekat. A onda se 100 godina nakon toga jedan nauc... ovaj penzionisani inzenjer elektrotehnike sijetio da bi to mozda trebalo da ide bas tako.

ne mozes da kazes da su sanse za to manje od mahovog zrna

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]