Ihtus: Sto se tice "klika", kod nekog je klik a kod nekog proces.Uglavno je poenta da covjek koji nije vjerovao u Boga dozivi duhovni preporod.Meni se desilo jedne veceri poslije molitve, kad sam se kajao za svoje grijehe, i rekao Bogu da cu ga slijediti u vjeri.Sutradan kad sam ustao nisam bio isti covjek.Nisam mogao da uzivam u grijesima koje sam prije cinio.Niko mi nije rekao da neke grijehe ne cinim.Nisam ni znao da je to grijeh, ali sam osjecao srasnu nelagodu tog dana.Tek poslije oko 7 dana otisao sam u crkvu.Do tada nisam znao sta se samnom desva, ali kad sam krocio u crkvu i cuo propovjed, dozivio sam kao da sam dugo bio zedan i da pijem vodu.Citav moj zivot je poceo da se mjenja.Poceo sam da dozivljvam da je Bog jako stvaran, piroda oko mene je postala jako ljijepa, a ljude koje sam mrzio(posebno muslimane), poceo sam da prastam i da ih prihvatam kao ljude.Desilo se u stvari ono sto sibolizuje krstenje.Stari gresni covjek je umro, a rodio se novi koji je spreman da cini dobra djela.Ovo je ustvari djelovanje Svetog Duha koji nad prirodnim putem duhovno mrtvog covjeka ozivi, a kad ga ozivi, covjk vise nije isti(ovo je na mnogo mjesta opisano u Bibliji necu ti ciirati)Ovako zivim vec 11 godina, i to je odluka zbog koje se nikad nisam pokajao.Ljubav koju je Bog izlio u mene je bez uslovna.Ni po cemu nisam bio bolji od drugih, da bi me Bog prihvatio, to je Njegova milost.Tu ljubav ja pokazujem ljudima oko sebe, i tome su svjdoci moje kolege, porodica i prijatelji.Kada se sastane na jednom mjestu vise ljudi koji su dozivjli ovo isto, onda je to za mene PRAVA CRKVA.
Ova crkva prihvata nevjernike onakve kakvi jesu.Ova crkva ljubi te ljude nelicemjerno.Ali kada treba reci da bez vjere u Boga niko ne moze ugoditi Bogu( hriszanstvo je prvo zajednistvo sa Bogom, a tek onda "cini dobro"), ova crkva ce reci to glasno i jasno. Zaista je za pohvalu ako bilo ko cini dobro, jer ce nam drustvo biti bolje.Mi to podrzavamo, ali Bog zeli vise od nas, on zeli odnos prijaeljstva sa nama.To je vise od religije to je ziva vjera, puna sile.Bog nas voli i zrtvovao je svog sina, da bi oni koji vjeruju bili slobodni od ropstva.Sta mislite o ovakvoj CRKVI? Nadam se da nije predugacko. Bozija ljubav neka dotakne tebe, i sviju na forumu u ljubavi vas prijatelj .....[/quote]
Dixsana: Hvala na lijepim željama na kraju tvog posta! Evo šta ja mislim......kako itko od nas može znati šta Bog želi i kako Bog razmišlja? Bog će prigrliti k sebi i čovjeka koji ne mora pripadati niti jednoj religiji, ako je taj čovjek pokazao svojim življenjem dobrotu i poštenje.....ja sam uvjerena u to. Jer Bog, za razliku od čovjeka gleda šire.....neopisivo šire.....i zašto bi mu bilo najvažnije koji čovjek pripada jednoj instituciji-Crkvi, a koji ne. I sami vjernici bi trebali da gledaju malo šire i fleksibilnije i na pitanje samog Boga, smisla života, vjere i sl., a ne ograničavati se ovim ili onim stvarima.[/quote] ihtus: Mogu se sloziti u nekim stvarima sa tobom.Znam da mnogi koji se izjasnjavaju kao vjernici, okrenuti sebi a drugima ne.Slazem se da Bog ne gleda kojoj instituciji pripadas, on ce prihvatiti nas onakve kakvi jesmo. Tvoje pitanje, kako znamo sta Bog zeli?Znamo kroz Biblijske knjige.Slazem se da su mnogi kroz istoriu manipulisali Biblijom, strahom i drugim stvarima, samo da bi ljude stavili pod kontrolu i sticli moc.Mnogi to danas cine, priznajem.Upravo zbog ovih problema doslo je do reformacije crkve i pokreta protestanata.Martin Luter se je usudio dici se protiv Pape i reci ne, ne moze zrkva uzimati novce za oprosenje grijeha.To oprostenje je iskljucivo Bozija milost.Ta reformacija treba i danas medju crkvama.Ne samo medju katolicima,pravoslavcima nego i mnogim protestantskim zajednicama.Ja sm protiv institucije religije kakvu poznajemo danas.To sto se neko rodio u nekoj kulturi( katolickoj), ne znaci da je katolik.Nego onaj koji lubi Boga i druge taj je pravi vjernik taj je prava crkva.Nije bitno kako se zove, bitno je da cini zakon ljubavi, a taj zakon ne mozes bez Bozije pomoci, zato sto je Njegova ljubav BEZ USLOVNA, a nasa je uvjek interes. Ja sam Evandjeoski hriscanin(protestant), moja crkva nije savrsena, ali ako budes u prisustvu jednog brata ili sestre iz moje crkve, moci ces da u njima vidis ljubav Boziju, i oblicje Hristovo.Bog svoj narod ima u mnogim crkvama. U Bibliji pise da covjek ne moze reci da voli Boga koga ne vidi, ako pri tom ne voli coveka koga vidi. Nemoj da sudis na osnovu nazovi vjernika, nego na osnovu onih koji su srca predana.Ja naravno potpuno razumijem tvoje predrasude, ali vjera je nesto mnogo dublje i sire, od "smijes" "ne smijes".Naprotiv vjera to nije, nego je vjera da upoznas Boga, da imas susret sa njim.Po Biblijskoj(ne religiji) vjeri covjek moze biti slobodan od svakog straha, a ispunjen neoisivom radoscu i mirom.Kad to dozivis onda ces znati sta je vjera.Vjera nije znati, nego iskusiti. hvala sto nisi izignorisala moje postove, ja sm ti rekao iz srca, i djelio sam stvari iz svog zivota.Podjeli i ti nesto sto vjerujes, bio bih zahvalan.Naravno pozivam i ostale da ucine isto.
Lijep pozdrav
|