banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 19:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2008, 10:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Naravno da radi na 'običnu antenu', na šta će drugo :P
Interesantno, nisam znao da Srbija ima DVB-T, jel to bilo nešto samo za Beograd ili šta?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2008, 10:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
points je napisao:
Naravno da radi na 'običnu antenu', na šta će drugo :P
Interesantno, nisam znao da Srbija ima DVB-T, jel to bilo nešto samo za Beograd ili šta?

Na kabal ko kod tebe :P Zar nije poenta onih glupih spotova za dvb-t u Hrvatskoj da se konacno sidje sa krovova :lol: :lol: :lol:

Koliko je meni poznato, radi DVB-T Srbija...Avala i Fruska Gora jos od 2004 cini mi se...za ostalo ne znam...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2008, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ona reklama je meni sjajna: 'Ne valjaaaaaaaa!' :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2008, 12:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

points je napisao:
Ona reklama je meni sjajna: 'Ne valjaaaaaaaa!' :lol:

Da ,da, kad se sjetim samo tog perioda u zivotu svom, popnes se na krov a dole sa zemlje urlaju i naravno nikad im "ne valjaaaa" :lol: :lol:

Nego da uozbiljimo malo konverzaciju, nasao sam stvarno bez zeze da postoje dvb-t sobne antene, oko 15 evra u Srbiji i oko 100 kuna u Hrvatskoj, zato sam ja gore napisao "obicna"...
Imas li ti kakva iskustva sa ovom antenom, posto bi mi to bila najbolja opcija za stan...

Prikačeni fajlovi:
sobna dvb-t antena Philips 36 dB.jpg
sobna dvb-t antena Philips 36 dB.jpg [ 34.19 KiB | Pogledano 1440 puta ]
Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2008, 13:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

points je napisao:

Evo kakva je bila situacija dok sam ja stanovao u BG, to je negdje od polovine 2005 do polovine 2007...Tada su sa Avale na 27.kanalu isli RTS 1, RTS 2, RTS 3 ( poslije je umjesto trojke kada se ista ugasila krenula TV Avala ) te RTS 4 (eksperimentalni - PROMO samo muzicki spotovi i promo jingle-ovi o DVB-T tehnologiji)...isto je islo i na Fruskoj Gori za Novi Sad i Vojvodinu...

p.s.Za podrucje grada Beograd iz Zemuna sa jednog predajnika isli su na 21 kanalu dvb-t: TV Stankom iz Beograda i RTV 5 iz Nisa.

http://www.rtv5.co.yu/
http://www.rtvstankom.co.yu/

Evo i tehnickih karakteristika:

Prikačeni fajlovi:
dvb-t Srbija.png
dvb-t Srbija.png [ 11.8 KiB | Pogledano 1423 puta ]
Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2008, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Misle li oni ozbiljno da krenu širiti dvb-t mrežu kao Hrvati?
Nisam nikada koristio sobne antene, čak ni one obične, pa tako ni ove dvb-t :)

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2008, 19:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Po informacijama koje su meni bar bile dostupne, do kraja godine bi u okviru pilot-projekta uvodjenja DVB-T u Srbiji, RTS trebao pustiti u upotrebu digitalni zemaljski signal na predajniku Ovcar koji je prvi u potpunosti obnovljen polovinom ove godine nakon sto je poslije njegovog rusenja za vrijeme Nato agresije ostalo samo zgariste.
DVB-T oprema ce na novi stub i na Crvenom Cotu cija je izgradnja pri kraju, a pocetkom naredne godine i na novi Avalski toranj...Time bi oko 3 miliona potencijalnih gledalaca bilo pokriveno DVB-T signalom...Sada je oko milion i 700 hiljada...

http://www.vesti.rs/Vesti/RTS-obnavlja- ... jnike.html
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... is.lt.html

Ono na cemu se u Srbiji kasni jeste zakonska regulativa…Zakon o prelasku na digitalni sistem emitovanja programa jos nije usvojen, a njime se rjesavaju kljucne stvari kao sto je izdvajanje zasebnog preduzeca za odrzavanje emisione opreme poput OiV, stimulacija u vidu vaucera za gledaoce za nabavku Set top box-eva te raspodjela frekventnog spektra.

Inace pravnu prazninu pri raspodjeli DVB-T frekvencija za sada koriste TV5 Nis i Stankom TV koje su izlaz nakon gubitka frekvencije od RRA na podrucju Beograda nasle emitujuci DVB-T signal iz Zemuna, kojim su sebi obezbijedile mnogo kvalitetniji signal i u kablu. Srbija je u Zenevi dobila 8 TV (7 UHF + 1 VHF) multipleksa za DVB-T na nacionalnom nivou i dva DAB multipleksa na nacionalnom nivou plus 6 multiupleksa u lokalu za podrucje grada Beograda.
Kako ce izgledati spektar, jos se ne zna, ali su u RTS-u najavili pokretanje cak 5 tematskih kanala do 2011. godine: RTS INFO (informativni), RTS Sport (sportski), RTS ART (kanal kulture), djeciji kanal i zenski kanal, sto je najavljeno na obiljezavanju 50 godina RTS-a a kuckalo se i po forumima...

http://www.novisf.com/wbb3/index.php?pa ... adID=67428

Ipak, od svih najgorih, najgora situacija je naravno kod nas – u BiH, gdje sve stoji, tako da bi mogli ‘ladno 17.6.2015. kada ce sva Evropa konacno i definitivno preci na DVB-T
postati “ostrvo”. Doduse, po mnogo cemu vec jesmo ostrvo...

Evo na kraju i malo slicica...
1. slika - Novi predajni stub Crveni Cot
2. slika - Novi predajni stub na Ovcaru

Prikačeni fajlovi:
novi toranj crveni cot.jpg
novi toranj crveni cot.jpg [ 6.51 KiB | Pogledano 1370 puta ]
novi toranj ovcar.jpg
novi toranj ovcar.jpg [ 18.65 KiB | Pogledano 1370 puta ]
Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2008, 21:20 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
samo da se javim da sam se digitalizirao :) selo Trn, opstina Laktasi ide ko singerica ... samo me ebe kineska antena (naime pala je 1000 x pa ni nema onih vragova ....) al' cu da se ponovim uskoro .... cjena DVB-Ta mizerna .... ako kome zatreba nek se javi :))))

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 10:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Mar 2006, 23:33
Poslije 18 mjeseci ima li nekih novih iskustava?
Precizno, u Banjoj Luci da li neko hvata digitalne hr. programe?

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 19:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
DVB-T u Europi

Citiraj:
5.5.2010. Španjolska – snažan porast gledatelja DTV
Prema studiji koju je objavila tvrtka Barlovento Comunicación, broj gledatelja digitalne zemaljske televizije je nakon gašenja analogne televizije početkom travnja, povećan za 10,6%. Najveći razlog tom porastu je pojava novih televizijskih programskih servisa.

Digitalnu zemaljsku televiziju prati 78,1 % gledatelja, dok je broj gledatelja kabelske televizije 15,3%. Satelitski prijem signala koristi 5,8%.

U zadnjih mjesec dana je zabilježen pad pretplatnika kabelske TV za 1%., a istovremeno je zabilježen porast gledatelja satelitske televizije za 3%.

[url]http://www.hrt.hr/index.php?id=173&tx_ttnews[cat]=102&tx_ttnews[tt_news]=70270&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=2b0205b3ba[/url]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]